Hälsocoachen

Galet god Mug Cake

20140211-221710.jpg

Alltså, denna Mug Cake! Såååå god! Har tänk testa Mug Cakes länge nu men aldrig fått tummen ur. Mug Cakes är precis vad det låter som, en (nyttig) kaka som bakas i en mugg, i micron dessutom. Peace of cake! Inte bara god utan mätt blev man också.
Som vanligt ändrade jag i receptet, rebellisk som man är 😉 Hehe! Jag skippade både bakpulver, vaniljpulver, kakao och vissa mjölsorter just för att jag inte hade bakpulver och sånt hemma men även för att jag ville göra receptet ännu nyttigare (har mataffären som granne så att kila dit hade inte varit något problem). Kakan blev helt perfekt så jag ser ingen anledning till att behöva använda sig av dessa. Anyway, nu har jag babblat klart om detta... Nu till receptet:

1 banan
3 msk mandelmjöl
1 ägg
1 tsk agavesirap (honung funkar också)
2 tsk riven kokos (jag använder ekologisk kokos)
1 ruta mörk choklad

Mosa bananen och krossa chokladen i små bitar. Blanda samman alla ingredienser. Smörj en kaffemugg med lite ekologiskt kokosfett och häll ned smeten. Värm i micron i 2 minuter på högsta effekt. Klart!
Servera med ex. lite frukt.

Hoppas det smakar!


Kaos och senap med sting!

Hej hopp!

Ledsen för det lilla avbrottet igen, har så himla mycket att stå i nuförtiden. Usch! Är aldrig hemma utan är bara ute och ränner och hinner knappt med mig själv. INTE bra! Eftersom jag är en extremt rastlös person så slutar det ofta med att jag har tio bollar i luften samtidigt. Jag gillar att ha mycket att göra men ibland blir det lite väl mycket som på sistone, min kropp säger ifrån riktigt ordentligt nu. Tror banne mig den har gått på strejk på riktigt?! Not Okey. Det har inte bara att göra med detta, utan min kropp är även på krigsstigen eftersom den blivit så gott som förgiftad av alla mediciner jag behöver ta på grund av mina veka leder. Nu har jag dock gett mig själv bakläxa! 😀 Det ska rensas både i kropp och på arbetsbordet! Känns jätteskönt att det ska bli ordning på torpet! Problemet är bara att jag tycker att allt jag gör är så roligt så jag vet inte vad jag ska rensa bort... Kurera vill jag verkligen ha kvar, måste bara komma på ett bra upplägg för att bloggen ska få den tid den verkligen förtjänar. För i höst har det varit extremt kasst, skäms faktiskt lite. Det ligger liksom och gnager i mig så nu kände jag att jag behövde förklara lite 🙂  Haha, så typiskt att nu när datorn äntligen är med mig på bloggfronten så krånglar allt annat istället! 😛 Men men, det kommer absolut att ordna sig, man får bara ha lite tålamod 🙂

Nog om tråkigheter! Det är ju jul! Underbart! 😀 Är hemma i Norrland och firar i några dagar, jätteskönt att få komma hem hit en sväng 🙂 En sak som många undrar är hur det ska kunna undvika alla onyttigheter som julen bjuder på. Få inte panik om du frossat på självaste julaftonen, juldagen och annandagen. Det är vad du äter de övriga 362 dagarna som räknas.
Vill man ändå tänka till lite extra kring de andra juldagarna så måste jag tipsa om en supergod senap! Det var min klasskompis som tipsade mig om receptet och eftersom jag inte gillar senap så var jag lite skeptisk till en början måste jag erkänna. Men så fel jag hade! Den var svingod och att den var smaksatt med chili gjorde ju allt mycket bättre! Får man mig att gilla senap har man gjort det riktigt bra! 😀

Senap smaksatt med Chili och honung

Allt ni behöver är:

52 g gula senapsfrön
26 g bruna senapsfrön
1,5 dl vatten
2 msk senapspulver
1 tsk salt
2 msk vitvinsvinäger
0,5 dl rapsolja/solrosolja
2 msk honung
0,5 msk chilipeppar
1 krm cayennepeppar

Såhär gör ni:

Lägg senapsfröna i vatten och låt de svälla i en timme.
Häll av vattnet och sjud fröna i 1,5 dl i cirka 5 min.
Ta av kastrullen och tillsätt de övriga ingredienserna.
Mixa sedan samman med en stavmixer.
Häll upp i en glasburk och låt stå i kylen i ett dygn för bäst smak.
Servera dagen därpå!

nadines senap
Peace of cake! 🙂


Äppelkompott

Hej hopp!

Måste bara tipsa om världens enklaste efterrätt/mellanmål, man kan nog ha den till vad som helst tror jag! Mättande, nyttigt och hur gott som helst! 😀

För en portion behövs:

1 äpple

1/2 dl havregryn

1-2 tsk kanel

2 msk rapsolja eller ekologisk kokosolja (ej smaksatt)

1 tsk honung

naturell kvarg

 

Skiva äpplena och rör ihop allt i en stor kompott, lägg sedan allt i en ugnssäker form (inte kvargen) och släng in den i ugnen (200 grader) i 5-10 minuter. Servera med kvarg. Klart! 😀 Enkelt, eller hur?! Gillar man äpplen och kanel kommer man att älska det här! Kommer nog slänga dit lite kardemumma närmare jul tror jag...

 


Uppiggande nypon- och hallonsmoothie!

Här kommer ett recept på en uppiggande nypon- och hallonsmoothie! Nyponen är full med c-vitamin och innehåller även järn, perfekt för att råda bot på trötthet och förkylning!

1 dl naturell yoghurt

2 msk krossade nyponskal

1 dl hallon

1 msk linfrön

1 msk ekologiskt kokosfett

1/2 pressad lime

 

Mixa ihop allt till en slät konsistens, häll upp och servera!

nypon och hallon


Mättande hallon och blåbärssmoothie!

Hej på er!

Det har varit lite tyst här i några dagar nu. Anledningen till det är att jag kände att jag behövde lite ledighet. Det har varit så fruktansvärt mycket med allt hela våren... Skolan, jobb, kroppen... ja, livet helt enkelt! Så nu när jag fick två lediga dagar där jag faktiskt inte hade något jag måste göra och ta tag i bestämde jag mig för att vara ledig på riktigt! Det behövdes kan jag säga! 😀 Man får ju inte glömma bort att andas, det är viktigt! Men nu när jag har laddat batterierna så tänkte jag tipsa om en sjukt god smoothie!

Jag har aldrig varit ett fan av smoothie av någon anledning men nu när min kära vän Emelie ville ha lite tips på goda och mättande smoothies som hon kunde ha med sig till universitetet så var jag ju tvungen att göra ett försök! 😀 Ett stort tack till Emelie för nu har jag lärt mig att äta banan också, tja... jag behöver fortfarande gömma den i allt som ett litet barn men ändå! Bananer är ju hur bra som helst, mättande och fulla med bra näringsämnen men jag har tyvärr verkligen hatat smaken och konsistensen. Har försökt många gånger då jag VILL äta banan men icke... Men skam den som ger sig! Jag är faktiskt lite stolt över detta framsteg 😛

Anyway, här kommer receptet som jag knåpat ihop! Som vanligt kan man ta bort och lägga till saker för att kunna anpassa allas plånböcker, smaker och allergier. Basvarorna är fetmarkerade och tillhör grundreceptet medan de som är "tillval" inte är det. Enjoy!

 

Hallon och blåbärssmootie

 

1/2 - 1 dl blåbär (innehåller mycket antioxidanter)

1/2- 1 dl hallon  (innehåller mycket antioxidanter)

1 banan  (mättande och innehåller mycket magnesium)

1 dl naturell yoghurt (protein samt goda probiotiska bakterier)

1 msk krossade linfrön (mättande och stabiliserar blodsockret)

1 msk chiafrön (innehåller mycket omega-3 och protein)

1 msk gojibär (mycket c-vitamin och järn)

1 msk ekologiska kokosflingor (välj ekologiskt för att få det nyttiga fettet)

1 msk pumpafrön (innehåller mycket mineraler och protein)

(tillsätt ev. 2 msk ekologisk kokosmjölk för mer kokossmak och en mer mättande känsla och/eller ett rått ägg för mer mättnad och mer protein)

 

Mixa allt samtidigt och häll upp i ett glas eller en shaker. KLART! 😀

 


Nyttiga barer som mellanmål!

 

Blir du lätt hungrig mellan huvudmåltiderna? Sjunker blodsockerkurvan och du blir sur och vresig om du inte ätit på ett tag? Så är det i alla fall för mig! Att äta ofta men lite är ingenting nytt men faktum är att det inte är så dumt ändå! Äter man mer sällan så svänger blodsockerkurvan mer och man får dippar där man blir lite grinig, sötsugen och småhungrig. Det tror jag alla har känt någon gång eller hur? Då är det lätt att man tar en kaka, macka med vitt bröd eller något annat som innehåller snabba kolhydrater eftersom det är det kroppen skriker efter. Även om man äter fiberrika och nyttiga måltider som är bra för blodsockret så kan man behöva äta mellanmål. Problemet är ju dock att man ofta behöver tillgång till en kyl om man vill ha ekonomiska och nyttiga alternativ som t.ex. keso och ägg. Nötter och frukt i all ära men det kan bli lite tråkigt i längden tycker jag. Att köpa mellanmålsbarer, sure, men många är antingen dyra eller full med socker och tillsatser så DÄRFÖR tänkte jag tipsa om nyttiga och enkla barer som du kan göra helt själv! 😀

Här kommer ett recept på mina barer men naturligtvis kan du byta ut eller lägga till ingredienser så de passar just dig! 🙂

1 dl mandlar

1 dl hasselnötter

1/2 dl linfrön

1/2 dl chiafrön

1/2 dl pumpakärnor och solrosfrön

1/2 dl torkade tranbär

1/2 dl torkade dadlar

2 msk ekologiskt kokosfett (inte silverpaketet hos matvarubutikerna!)

1-2 st ägg

Sätt ugnen på 175 grader. Grovhacka nötterna och dadlarna, rör sedan ner alla ingredienser i en bunke. Rör om ordentligt så allt blandas. Bred sedan ut blandningen i en ugnsform som du klätt med bakplåtspapper. In med "kakan" i ugnen i ca 10 min. Ta därefter ut formen och låt svalna. När "kakan" har svalnat skär du upp den i rutor, du bestämmer själv vilken storlek du vill ha på barerna. Gör sedan små foliepaket av varje bar och lägg i kylen. KLART! Supergoda och lätta att ta med!

I detta recept valde jag att både använda mig av kokosfett och ägg, man kan absolut bara välja en av dem. Väljer man kokosfett (köps i hälsokostaffärer) behövs inte ugnen, utan då ställer man endast in den i kylen och skär upp barerna när kakan har stelnat. Väljer man ägg så behövs ugnen och man gör på precis samma sätt som ovan.

Lycka till! 🙂

mellanmålsbar


SUPERGRÖTEN FÖR MORGONTRÖTTA

Världens bästa och godaste gröt! Jag är extremt morgontrött och en riktig tidsoptimist men jag skulle aldrig, aldrig prioritera bort frukosten som är dagens bästa mål enligt mig. Därför har jag nu kokat ihop supergröten! Den är mättande, näringsrik, fiberrik och lätt som en plätt att göra!

1 dl Fiberhavregryn

0,5 dl Chiafrön

0,5 dl Krossade linfrön

1 msk Gojibär

1 tsk Kanel

2 dl Vatten

Släng ihop alla ingredienser i en grötskål, häll på vattnet och rör om. Låt stå i några sekunder så fibrerna får suga åt sig vattnet och kör sedan i den i mikron i 2 min. Klart! Servera med äppelskivor och mjölk.

Det divideras hit och dit om fiberhavregryn är så mycket bättre än vanliga havregryn då många poängterar att fibermängden inte skiljer sig avsevärt mycket. Men grynen är absolut inte sämre och jag tycker de är godare så jag väljer fiberhavregryn! Chiafrön tillsätter jag för högre proteinhalt och för den nyttiga omega-3 fettsyran. Det är vetenskapligt bevisat att omega-3 från fisk kan bidra till en minskad risk för bl.a. hjärt- och kärlsjukdomar så se till att få i er de nyttiga fetterna gott folk! Linfrön ger ett ökat fiberinnehåll och ökar mättnadskänslan men de ger även lite mer tuggmotstånd. Gojibären är perfekta att slänga i gröten för er som inte gillar att äta dem som snacks. På så vis får ni i er bra med C-vitamin och Järn! Inte helt fel eller hur? 😀

gojibär