Hälsocoachen

Den magiska drycken

Det har väl inte undgått någon att hetaste drycken just nu är rödbetsjuice! Många upplever att den förbättrar syreupptagningsförmågan vid fysisk aktivitet vilket leder till att man orkar prestera bättre men drycken kan även sänka blodtryck och kolesterol.

Jag brukar själv använda min i morgonsmoothien och det funkar prima! Annars går den utmärkt att dricka som den är men undvik att svepa flera glas och drick den inte på fastande mage som Malou i klippet nedan:

http://www.tv4.se/efter-tio/klipp/doktorerna-om-r%C3%B6dbetssaft-tr%C3%A4ningsbyxor-hosta-sexlust-efter-graviditet-2461611

Rödbetan kallas faktiskt naturens viagra eftersom den vidgar kapillärerna (snabbare  och bättre blodflöde), ja ni förstår själva 😉 Juicen är även en boost för immunförsvar, verkar leverstimulerande och innehåller bland annat lutein, karotenoider, b-vitaminer, järn, magnesium och massvis med fibrer!

Rödbetsjuicen har uppmärksammats av många forskare och det finns nu 17 bra studier som alla tyder på samma sak; drycken har häpnadsväckande effekter!

Spring iväg till hälsokostaffären och haffa en flaska du med innan det tar slut för det säljs extremt mycket har jag hört!

rodbetsjuice_web


Pulsträna med Borgskalan!

Det där med att pulsträna är det rätt många som gör och det är ett väldigt bra sätt att hålla koll på sin utveckling. Det är även en bra metod att förhålla sig till när man vill hålla sig till en speciell intensitetsnivå. Att mäta pulsen manuellt med jämna mellanrum är ju lite krångligt och speciellt när man har en svag puls som exempelvis jag har. Det tar ju en evighet att ens hitta ett bra ställe där pulsen känns ordentligt! Pulsklocka är därför kanon! Detta passar kanske inte alla plånböcker, den ovana eller den glömske så därför tänkte jag tipsa om Borgskalan! Gratis, superenkel och inget man egentligen behöver komma ihåg att ta med sig. BORG

15 anses motsvara cirka 150 i puls, detta är dock individuellt och stämmer inte in på alla men kan ev. fungera som en riktlinje.
Känner man att det är svårt att prata när man utför aktiviteten i det tempo man ligger på samtidigt som man börjar bli lite trött men har ändå ork att fortsätta ligger man på 15. Utför man denna aktivitet i några veckor i samma takt så kanske man behöver höja tempot ytterligare för att komma upp på samma nivå (15). Då kan man konstatera att prestationen har förbättrats och ev. även syreupptagningsförmågan. Jag skulle rekommendera att inte ligga på en nivå under 15 om man vill förbättra sin syreupptagningsförmåga då den förbättras som bäst vid hög intensitetsgrad. Självklart är allt bättre än ingenting så är du ex. skadad föreslår jag att du gör det bästa av situationen. Kanske kan crosstrainer, cykling eller simning vara något som passar bättre? 🙂


Run Forest, run!

löpning

Löpning är ju hetare än hetast just nu och funderar du på varför så kommer förklaringen här:

När man konditionstränar så tränar man blodomloppets förmåga att tranportera syre och musklernas förmåga att utnyttja syret som resulterar i en ökning av syreupptagningsförmågan vilket gör att man orkar mer. Fettförbränningen kommer också igång genom att kroppen börjar använda fettet som energi. Efter 4-6 veckor kan ex. fettförbränningen ha ökat med 30-40% hos en som tidigare inte varit fysiskt aktiv.

Det finns många fördelar med att konditionsträna, både kortsiktiga men främst långsiktiga:

– Lägre vilopuls

– Ökad slagvolym för hjärtat.

– Ökat blodflöde till musklerna.

– Ökat kapillärnät

– Ökad fettförbränning.

Alla dessa hälsovinster har en stor inverkan på en rad hälsoproblem och sjukdomar genom att hjärtat kan pumpa ut en större mängd blod vid varje slag vilket inte är lika ansträngande samt att ett ökat kapillärnät kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar då blodet kan strömma genom flera vägar. En ökad fettförbränning leder ofta även till en viktnedgång för den som behöver gå ned i vikt och det i sin tur leder till en minskad belastning på hjärtat och lederna. För att kunna förbättra syreupptagningsförmågan bör man träna kondition MINST 2-3 gånger per vecka mellan 20-60 minuter och intensiteten bör ligga på ALLRA MINST 50 % av den maximala prestationen. Om man vill få större effekt bör man ligga på 70-85 %.

Vilken konditionsaktivitet ska man då välja?

Faktum är att det inte är vilken aktivitet som är det som är det viktiga, utan att man hittar något som passar en själv för det viktiga är att det blir en regelbunden träning minst 2-3 gånger i veckan i 20-60 minuter. Raska promenader och löpning ger bra flås men så gör även cykling, crosstraining, simning och stavgång. De sistnämnda är dock lite skonsammare för lederna vilket kan vara bra att ha i åtanke ifall man har ledbesvär eller är överviktig så man inte skadar sig, men växla gärna mellan aktiviteterna för att minska risken för ensidig träning och överbelastning.

Tips på intervallträning och pulsträning samt andra användbara tips och metoder får du på till veckan! 😀 Trevlig helg på er och gör som Forest, kasta det som håller er fast och ge dig ut och spring! ;D


Klienternas mål

SKRMAV~1

Igår fick ni tips på hur man smartast sätter upp mål och självklart har mina klienter fått jobba med dessa! Nyfiken på vad de konkret vill uppnå?

Svaren får ni här:

Adam:  Adam satte sina mål redan i februari då har var taggad och redo att köra igång. Den 29/1 gjorde vi ett konditionstest på cykel (mer om detta får ni veta sedan) och Adams beräknade syreupptagning visade då 3,6 l/min. Vikten låg på 99 kg och kroppsfettet var på 18%. Eftersom Adam var ivrig att börja på en gång så satte han som mål att väga ca 88 kg den 15/4 och ha 10 % kroppsfett. Därefter så gäller det att hålla formen och kosten i schack. Han har även som mål att öka syreupptagningsförmågan med ett resultat på 4,0 l/min den 10/5.

Elke: Har som mål att gå ner i vikt och slippa medicinering av diabetes typ-2. Vägde den 19/2 97 kg och målet är att väga fem kg mindre den 10/5.  Även här gjordes ett konditionstest och värdena visade 2,4 l/min i syreupptagningsförmåga och ett testvärde på 25 vilket ligger på en lägre nivå utifrån ett hälsoperspektiv. Alla värden är ålderskorrigerade. Elke kommer att jobba för att förbättra dessa värden under våren.

Tomas: Precis som sin fru Elke vill även Tomas uppnå en viktminskning och slippa medicinering av diabetes så småningom. Vägde de 19/2 112 kg och har som mål att väga fem kilo mindre den 10/5 men det stora målet är att komma under 100-sträcket. Tomas fick 3,3 l/min i syreupptagningsförmåga och ett testvärde på 30 vilket ligger lägre utifrån ett hälsoperspektiv. Även dessa är ålderskorrigerade. Vi jobbar på att kunna förbättra dessa värden under våren.

Så här ser ni mina klienters specifika, mätbara, accepterade, realistiska och tidsbestämda mål! jag tror stenhårt på dem då alla är väldigt taggade och motiverade att uppnå sina mål! Det ska bli så spännande att se hur det går, tycker ni inte? 😀

NU KÖR VI!