Hälsocoachen

Ekologiskt godis i påskägget

Glad påsk på er! Hoppas ni haft en påsk so far. Jag har haft en jättebra påsk med middag ute, biljard och utgång så idag mår man som man förtjänar. 

Fick världens bästa påskägg av Mamma och Pappa! Massa ekologiskt och laktosfritt godis samt te från pukka, älskart! Sen hade de skickat med mitt älskade torkat renkött! 😀 Renköttet är bara saltat, kallrökt och lufttorkat så inga konstigheter. Det är dock vakuumförpackat så gjorde sig inte så bra bild 😉 Är ingen godisråtta direkt, blir det för sött mår jag bara illa. Det här var helt perfekt för mörk och bitter choklad är helt klart favoriten! 🙂  

Mjölka ur det sista ur påskhelgen nu och frossa i ägg och lax, det satsar jag på i helgen! Då boostar du kroppen med proteiner, vitaminer och bra fetter 🙂 



Torra händer? Byt handtvål!

Torra händer hör ju liksom vintern och våren till eller vad säger ni? 

Jag har hyffsat torr och känslig hy och får lätt röda utslag av hudvård som innehåller onaturliga ingredienser. Innan jag började med naturlig och ekologisk hudvård hade jag ofta torra och röda fläckar som kliade men jag förstod aldrig riktigt varför förrän jag lärde mig om naturlig hudvård. Då blev allt solklart.

Den hudvård som inte innehåller naturliga ingredienser har en bas av mineralolja vilket är rätt otäckt så även bensin härstammar från denna olja. Ja, ni hör ju själva… Att smörja in och tvätta sig med bensin? Nej tack. Mineralolja lägger sig som en hinna på huden vilket leder till att huden inte kan andas. Det känns mjukt, en stund. Huden kan inte tillgodogöra sig denna kemiska olja och blir istället beroende av den eftersom hinnan måste finnas där för att man ska känna sig mjuk och len. En hinna av ”bensin” alltså. 

Sedan jag bytte till naturlig hudvård är min hud tio gånger bättre, jag slipper svidande och kliande utslag och mina händer är inte såriga och hemska. 

Vad många dock glömmer är att även tvålen behöver bytas ut. Man tänker ofta att det bara är handkrämen som spelar roll men då är bara halva jobbet gjort. Tvålen är minst lika viktig, den utgör ju grunden för de flesta hygienrutiner. 

Jag tänkte därför tipsa om mina nya favorittvål från Dr.Bronner. Helt naturliga och underbart krämiga. Gör underverk för torra händer! 

Har du någon vän eller familjemedlem med torra händer? Lägg denna i påskägget istället! 🙂  

 



Kladdkaka med svarta bönor

Fredag idag, wohoo! Jobbar dock i helgen jag men det är event och happenings denna helg så det är kul! 😀 

Tänkte bjuda på ett recept på en nyttig kladdkaka som dessutom är helt glutenfri och laktosfri. Kan även göras nötfri och sojafri. Bra, eller hur?! 

Välj gärna ekologiskt om det är möjligt.

Recept

1 paket svarta bönor (ca 400g) 

10 dadlar (kärnfria) 

150 g mörk choklad

3 msk raw kakao

4 msk agavesirap

2 tsk bikarbonat

1 dl ekologisk kokosolja

1/2 dl ekologisk riven kokos

2 tsk vaniljpulver 

1 msk gojibär

1-3 msk hasselnötsmjöl (valfritt) 

Skölj bönorna och mixa tillsammans med dadlarna och gojibären. Smält chokladen i vattenbad. Handväska ägg, kokosolja, den rivna kokosen samt den smälta chokladen i en bunke. Blanda ner kakao, agavesirap, bikarbonat, vaniljpulver och hasselnötsmjöl i bönblandningen. Häll smeten i en springform (rund form med löstagbar kant) som du smort med kokosolja och ströat med kokos. Grädda sedan på 175 grader i ca 20 min. Ta sedan ut och låt svalna. 

Servera med valfria tillbehör och njut! 

   

 



Rocka sockorna

Du har väl olikfärgade sockor (eller sockar som vi Norrlänningar säger ;)) idag och imorgon? Denna kampanj uppmärksammar Downs Syndrom och visar att vi accepterar människors olikheter samt att vara annorlunda är något som gör världen lite bättre. Att något sådant är en självklarhet anser många (kloka) människor men tyvärr finns det människor där ute som sprider hat pga människors olikheter. Det är inte okej någonstans! 

Ta ställning och #rockasockorna ! 





Så får du tulpaner att hålla längre -del två

Hur går det för mina tulpaner då? Det här är helt fantastiskt alltså! De är fortfarande superfina så det är helt otroligt, för vid det här laget skulle de normalt ge upp eftersom jag gillar att ha varmt i lägenheten. 

Världens bästa knep det här, ni måste testa! 

För er som missat det så häller man en kork (eller 10 ml) kolloidalt silver i blomvattnet. Läs mitt förra blogginlägg för mer information. De dricker heller inte mycket vatten, som ni kan se för har inte ens bytt eller fyllt på. Intressant må jag säga! 

Nästa gång ska jag nog fixa två buketter där en får endast vatten och den andra vatten med kolloidalt silver, vore ju superintressant att se skillnaden. Det måste fixas så fort dessa gjort sitt! 🙂

Bjuder på en bild från tidigare idag så får ni se resultatet, underbart eller hur?! 😀 





Så får du tulpaner att hålla längre

Hej! 

Så himla härligt att våren är på väg, eller hur? Längtar ihjäl mig till sommaren alltså! Tänkte bju på ett lite annorlunda tips idag… 😉

Vår betyder bland annat tulpaner men eftersom jag inte har speciellt gröna fingrar så står de sig inte jättelänge hos mig. Igår såg jag ett nytt tips jag var tvungen att testa. Ska bli väldigt intressant att se hur det går så därför tänkte jag låta er ta del av detta.

Tipset är att hälla en kork (ca 10 ml) kolloidalt silver i tulpanernas vatten. Kolloidalt silver säljs som en vattenrenande produkt och är känd för dess bakterie-, virus- och svampdödande effekt. Låter ju egentligen rätt logiskt att blommorna kommer att må bättre om de får renare vatten. Spännande, eller hur?

Igår testade jag alltså detta. Tulpanerna gavs ny snittyta, fick kallt vatten och en rymlig vas. Ställde dem som vanligt också en bra bit bort från frukter och grönsaker som jag har hört att man ska göra. Frukterna och grönsakerna ska tydligen utsöndra ämnen som tulpanerna inte kommer överens med. 

Återkommer med resultat! 😀 







Hälsobrödet

Hej! 

Har varit lite dålig uppdatering här på sistone, det har varit så himla mycket att stå i så bloggen har tyvärr hamnat i skymundan. Sorry! 

Jag tänkte få bjuda på mitt favoritrecept när det kommer till bröd. Det är sååå gott! Alla som smakar brödet älskar det och vill ha receptet så självklart ska ni få ta del av hälsobrödet! 😉 Ett stort plus för att det går att göra laktosfritt och ekologiskt!

Recept: 

1 bröd

2 dl ekologiska havregryn

5 dl ekologiskt fullkornsmjöl (jag varierar men dinkel brukar funka bra)

1 dl eko. linfrön

1/2 dl eko. chiafrön

1 dl naturella nötter

1/2 dl gojibär

1/2 dl solrosfrön

2 tsk bikarbonat

2 msk ekologisk honun

1/2 dl lingon eller rivna morötter

4 dl laktosfri och ekologisk naturell yoghurt

1-2 msk ekologiskt kokosfett (ej kallpressat)

1 dl sultanrussin (valfritt)



Blanda alla ingredienser i en bunke och häll upp i en långsmal ugnsform. Grädda 20 minuter i 175 grader. Ta ut formen och täck med ugnsfolie. Grädda sedan ytterligare 20-30 minuter beroende på hur du vill ha ditt bröd. Ta ut formen och låt svalna något innan du smakar. 

Bon apetit! 



Hemmagjord och nyttig hamburgare

Go’ kväll! 

Har varit ledig idag, det var längesedan kan jag säga så det var såå välbehövligt! Har ju varit väldigt mycket jobb på sistone. I tis var jag superklantig och skar mig djupt i handen när jag skulle skrapa bort lite dubbelhäftande tejp från en grej. Kniven/skrapan fastnade i tejpen och studsade sedan in i min hand. Herregud alltså, var kaos eftersom jag var själv på jobbet just då! Nu har det äntligen börjat läka fint så jag slipper ha tejp, plåster och bandage. SköönT! 

Idag gjorde jag hemmagjorda hamburgare, en nyttigare variant som dessutom är väldig god! 

Självklart bjuder jag på receptet som är egenkomponerat och lagat från grunden som vanligt 😉 



Ca. 5 portioner

Hamburgare

Ca. 500 g älgfärs (du kan använda nötfärs om du inte har tillgång till älgkött) 

3 msk smält kokosfett (utan smak)

Salt

Peppar

Urtekrams ekologiska krydda (se bild) 

Hackad rödlök

Rör ihop ingredienserna till en färsblandning och forma till hamburgare och stek sedan dessa tills de är genomstekta.

Bröd (Ca 7 st, du kan använda resterande till frukostbröd):

8 dl fullkornsmjöl (undvik gärna vetemjöl)

2 msk fiberhusk

2 msk chiafrön

1/2 dl solrosfrön

1/2 dl gojibär

2 msk bakpulver

1 tsk salt

2-3 msk agavesirap

5 dl vatten

Sätt ugnen på 200 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sedan resterande ingredienser. Gör bollar i lagom storlek och platta sedan till dem lite. Lägg dem på plåten och grädda i ugnen i cirka 20-25 minuter. Låt sedan svalna lite och dela bröden på mitten vid servering.

Dressing

1 dl turkisk yoghurt 

1 msk Urtekrams ekologiska krydda (se bild). 



Lägg hamburgaren i brödet och servera med dressing, ruccola och tillagade champinjoner.

Smaklig måltid! 



Sammanfattning av hälsoutmaningen

Hej!
Igår var det sista dagen på hälsoutmaningen, hur har det gått för er? För mig har det gått rätt bra, jag har dock fortsatt haft halsbesvär och jobbat tokmycket så träningen har blivit lidande men i övrigt har det gått rätt bra. Förhoppningsvis har ni kunnat tagit fasta på en del nya hälsosamma vanor som numera kommer prioriteras i vardagen. Det är då man verkligen har lyckats med sin utmaning! Har det fungerat mindre bra? Utvärdera och fundera på vad du kan göra annorlunda. Tänk på att det går att leva enligt samma anda trots att dessa dagar är slut. Tanken med detta var ju att tillsammans kicka igång ett superår! 🙂
Själv har jag löst problemet med vattenflaskan och jag tittar på många alternativ för att minska på den giftiga plasten i min vardag. Lösningen till flaskan blev min shaker PH9 som är gjord av bland annat majs. PH9 gör dessutom vätskan basisk vilket är ett utmärkt sätt för att sträva efter en bättre PH-balans i kroppen. Försurade kroppar leder till massvis av hälsobesvär… Detta ämne kommer jag berätta mer om framöver.

Jag kommer fortsätta att näringsboosta min kropp, använda naturliga och ekologiska produkter och undvika socker precis som vanligt samtidigt som jag jobbar vidare på det där med avslappning.
Bra jobbat alla som hängt med i hälsoutmaningen, nu fortsätter vi mot en ännu bättre hälsa! 🙂

(null)



Gör din egna nyttiga (och magiskt goda) semmelwrap

Alltså den där semmelwrapen har jag varit bra nyfiken på ett tag då jag inte är ett fan av vanliga semlor. Har jobbat som en galning så jag har inte kollat upp något bra ställe. För en timme sedan fick jag en snilleblixt, jag ska testa att göra en egen! Det beslutet ångrar jag inte, den blev maaagisk och dessutom mycket nyttigare! Gluten- och laktosfri, bättre blir det nästan inte!

(null)

Recept

Wrap:
1 ägg
1/2 msk fiberhusk
2 msk mandelmjöl
2 msk laktosfri grädde
1 krm vaniljpulver
1 krm sukrin melis
1/2 tsk bakpulver

Vispa ihop alla ingredienser och låt stå i några minuter för att svälla. Värm lite kokosfett i en stekpanna. Platta ut smeten och stek på låg värme (precis som pannkaka fast långsammare). Låt svalna när den är klar.

(null)

Mandelmassa:
1/2 dl mandelmjöl
1 msk laktosfri grädde
1 tsk honung

Blanda ihop alla ingredienser till en pasta.

Bred ut mandelmassan över din wrap och lägg vispad grädde och jordgubbar på. Rulla ihop och dekorera med choklad som du smält i ekologiskt kokosfett.

Semmelwrapen är nu redo att avnjutas!