Hälsocoachen

Hemmagjord och nyttig hamburgare

Go’ kväll! 

Har varit ledig idag, det var längesedan kan jag säga så det var såå välbehövligt! Har ju varit väldigt mycket jobb på sistone. I tis var jag superklantig och skar mig djupt i handen när jag skulle skrapa bort lite dubbelhäftande tejp från en grej. Kniven/skrapan fastnade i tejpen och studsade sedan in i min hand. Herregud alltså, var kaos eftersom jag var själv på jobbet just då! Nu har det äntligen börjat läka fint så jag slipper ha tejp, plåster och bandage. SköönT! 

Idag gjorde jag hemmagjorda hamburgare, en nyttigare variant som dessutom är väldig god! 

Självklart bjuder jag på receptet som är egenkomponerat och lagat från grunden som vanligt 😉 



Ca. 5 portioner

Hamburgare

Ca. 500 g älgfärs (du kan använda nötfärs om du inte har tillgång till älgkött) 

3 msk smält kokosfett (utan smak)

Salt

Peppar

Urtekrams ekologiska krydda (se bild) 

Hackad rödlök

Rör ihop ingredienserna till en färsblandning och forma till hamburgare och stek sedan dessa tills de är genomstekta.

Bröd (Ca 7 st, du kan använda resterande till frukostbröd):

8 dl fullkornsmjöl (undvik gärna vetemjöl)

2 msk fiberhusk

2 msk chiafrön

1/2 dl solrosfrön

1/2 dl gojibär

2 msk bakpulver

1 tsk salt

2-3 msk agavesirap

5 dl vatten

Sätt ugnen på 200 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sedan resterande ingredienser. Gör bollar i lagom storlek och platta sedan till dem lite. Lägg dem på plåten och grädda i ugnen i cirka 20-25 minuter. Låt sedan svalna lite och dela bröden på mitten vid servering.

Dressing

1 dl turkisk yoghurt 

1 msk Urtekrams ekologiska krydda (se bild). 



Lägg hamburgaren i brödet och servera med dressing, ruccola och tillagade champinjoner.

Smaklig måltid! 



Sammanfattning av hälsoutmaningen

Hej!
Igår var det sista dagen på hälsoutmaningen, hur har det gått för er? För mig har det gått rätt bra, jag har dock fortsatt haft halsbesvär och jobbat tokmycket så träningen har blivit lidande men i övrigt har det gått rätt bra. Förhoppningsvis har ni kunnat tagit fasta på en del nya hälsosamma vanor som numera kommer prioriteras i vardagen. Det är då man verkligen har lyckats med sin utmaning! Har det fungerat mindre bra? Utvärdera och fundera på vad du kan göra annorlunda. Tänk på att det går att leva enligt samma anda trots att dessa dagar är slut. Tanken med detta var ju att tillsammans kicka igång ett superår! 🙂
Själv har jag löst problemet med vattenflaskan och jag tittar på många alternativ för att minska på den giftiga plasten i min vardag. Lösningen till flaskan blev min shaker PH9 som är gjord av bland annat majs. PH9 gör dessutom vätskan basisk vilket är ett utmärkt sätt för att sträva efter en bättre PH-balans i kroppen. Försurade kroppar leder till massvis av hälsobesvär… Detta ämne kommer jag berätta mer om framöver.

Jag kommer fortsätta att näringsboosta min kropp, använda naturliga och ekologiska produkter och undvika socker precis som vanligt samtidigt som jag jobbar vidare på det där med avslappning.
Bra jobbat alla som hängt med i hälsoutmaningen, nu fortsätter vi mot en ännu bättre hälsa! 🙂

(null)



Gör din egna nyttiga (och magiskt goda) semmelwrap

Alltså den där semmelwrapen har jag varit bra nyfiken på ett tag då jag inte är ett fan av vanliga semlor. Har jobbat som en galning så jag har inte kollat upp något bra ställe. För en timme sedan fick jag en snilleblixt, jag ska testa att göra en egen! Det beslutet ångrar jag inte, den blev maaagisk och dessutom mycket nyttigare! Gluten- och laktosfri, bättre blir det nästan inte!

(null)

Recept

Wrap:
1 ägg
1/2 msk fiberhusk
2 msk mandelmjöl
2 msk laktosfri grädde
1 krm vaniljpulver
1 krm sukrin melis
1/2 tsk bakpulver

Vispa ihop alla ingredienser och låt stå i några minuter för att svälla. Värm lite kokosfett i en stekpanna. Platta ut smeten och stek på låg värme (precis som pannkaka fast långsammare). Låt svalna när den är klar.

(null)

Mandelmassa:
1/2 dl mandelmjöl
1 msk laktosfri grädde
1 tsk honung

Blanda ihop alla ingredienser till en pasta.

Bred ut mandelmassan över din wrap och lägg vispad grädde och jordgubbar på. Rulla ihop och dekorera med choklad som du smält i ekologiskt kokosfett.

Semmelwrapen är nu redo att avnjutas!



Köttbullar med Gojibär och Morotspasta

Herregud, det blev något galet med detta inlägg! Detta skulle publiceras förra veckan men inser nu att det har legat i utkastet i flera dagar. Sorry! Här kommer det iaf:

Har du problem med att göra nyttiga matlådor? Vill du äta mer frukt och grönt? Vill du använda ekologiska råvaror? Vill du undvika snabba kolhydrater?

Eftersom jag älskar att ”leka” i köket och hitta på nya recept så bjuder jag nu på ett nytt supertips som du kan använda i din Hälsoutmaning! 😀

Köttbullar med Gojibär och morotspasta! Roligt, eller hur? 😀

4-6 portioner

ca 800 g nötfärs
2 dl solrosfrön2 dl gojibär
2 msk ekologiskt kokosfett
2 msk ekologisk grönsaksbuljong (biofood)
1 msk fiberhusk
1-2 tsk kryddpeppar
1 msk chilikrydda
1 tsk salt

500 g ekologiska passerade tomater

ca 8 st ekologiska morötter

Ekologisk majs

Köttbullar med Gojibär och morotspasta

Sätt ugnen på 200 c.
Blanda nötfärsen med kokosoljan och 2/3 av kryddorna. Rör sedan ner fiberhusk, gojibär och solrosfrön i färsen. Rulla till köttbullar och lägg dem i en ugnsform. In med köttbullarna i ugnen i ca. 5-10 min, bara så de får lite färg. Under tiden blandar du de passerade tomaterna med 1/3 av kryddorna. Häll tomatsåsen över köttbullarna och låt köttbullarna stå i ungen i ytterligare 10-15 min.
Under tiden skalar du morötterna och skruvar dem i en Veggie Twister för att få en pastaliknande form. Har du ingen Veggie Twister kan du använda potatisskalaren för att göra strimlor. Lägg morotspastan i kokande vatten tillsammans med en nypa salt. Låt koka i 5-10 min, beroende på vilken konsistens du vill ha.
Servera köttbullarna och morotspastan med lite ekologisk majs och valfria tillbehör.

Njut!

Denna modell har jag men är inte helt nöjd då man får ta i ordentligt för att orka skruva hela tiden. Ska införskaffa en annan modell också för att kunna jämföra.

Denna modell har jag men är inte helt nöjd då man får ta i ordentligt för att orka skruva hela tiden. Ska införskaffa en annan modell också för att kunna jämföra.



Slipknotkonsert på hovet

Himmel vilken vecka, full rulle här!

I onsdags åkte jag, Gabbi och Marcus och såg Slipknot på hovet. Har längtat ihjäl mig sedan de släppte sitt senaste album som är riktigt, riktigt bra. Har sett Slipknot live förut så hade såklart höga förväntningar eftersom de gör bra spelningar. Bra var det! Är redan deppig för att tiden gick så fort som alltid, haha!
Vi bodde på söder och när vi skulle göra oss i ordning så överbelastade Gabbis plattång elen så säkringen gick. Eftersom vi inte såg ett spår av något proppskåp plus att fastighetsskötaren precis hade slutat för dagen fick vi byta rum. Vi kastade ihop allt och öppnade dörren till vårt nya rum som var en… SVIT! 😀 Den lyckan och överraskningen var svår att slå kan jag säga, haha!

Vi struntade i förbandet, King 810, då vi inte var ett dugg imponerade av vad de hade åstadkommit hittills. Sen var den dags för älskade Slipknot, så bra! Eftersom både Gabbi och jag inte är speciellt långa brukar vi stå rätt långt fram för att kunna se. Denna gång var det fruktansvärt (brukar inte vara så). Alla runt oss var sju meter långa och saknade verkligen vett. Var helt omöjligt att se något och det gick inte att andas för den delen heller. Aldrig varit med om ett så vidrigt tryck någon gång och då är jag ingen rookie när det kommer till konserter. När någon knäckte min handled som resulterade i en akut inflammation fick det vara nog så då backade vi några meter och det var nog det bästa beslutet på länge för konserten var svinbra! 😀 Som tur hade jag en bandana med mig som vi kunde linda runt handleden för stöd. Ett riktigt metalbandage med andra ord 😉 Som alltid vid stukningar m.m. gäller det att linda bandage snabbt och hårt. På så vis kan du förkorta skadeperioden (eller vad man ska kalla det) betydligt. Ett hårt lindat bandage ska på plats snabbt och is är att rekommendera för att minska svullnaden i tidigt skede. Tips från coachen!

Bandaget gjorde bra ifrån sig och vi kunde fortsätta konserten utan problem.
Slipknot är verkligen stora favoriter hos mig så förhoppningsvis dröjer det inte alltför lång tid innan jag får se dem igen! 😀

Riktigt bra dagar och ett stort plus till hotellet som hade en fantastiskt frukostbuffé med massvis av ekologiskt från bland annat Kung Markatta! Älskart! Kan tillägga att vi åt som om vi inte hade sett mat förut… 😉

IMG_8210

(null)

IMG_8196

Bjuder på lite mobilfilmer med dålig kvalité 😉 Älskar när Slipknot kör ”Jump the f*ck up” för då sätter sig hela publiken på huk och väntar på att Corey Taylor ska skrika ”Jump the f*ck up!!!”. Lika magiskt varje gång.

 



Blåbärssmoothie

Här kommer ett recept på en riktig supersmoothie, full med protein, antioxidanter, fibrer och nyttiga fettsyror!

Detta recept är utmärkt till hälsoutmaningen!

Blåbärssmoothie
1 portion

1 ägg
1 msk kokosfett
2 msk ekologisk kokosmjölk
2 msk kvarg
1/2 dl blåbär
Några gojibär
1 tsk super bost 2.0 (superfruit)
1 tsk krossade linfrön
2 tsk chiafrön
Lite juice från citron eller lime
1 krm vaniljpulver

Släng allt i en skål och mixa med stavmixer. Servera i ett glas och njut!

(null)



Redovisning av Hälsoutmaningen

Hur går det för er med Hälsoutmaningen? I måndags samlade jag ihop 55 poäng (tror att jag har räknat rätt) och jag tänkte redogöra dem här:

– Jag använder bara ekologisk och naturlig hudvård : 3 p
– Jag använder aluminiumfri deo: 2 p
– Jag drack ingen alkohol: 2 p
– Jag röker inte: 3 p
– Jag åt minst fem port frukt och grönt: 1 p
– Jag åt endast ekologisk frukt och grönsaker: 3 p
– Jag åt gojibär: 2 p
– Jag åt inget fikabröd: 1 p
– Jag åt inget sötat bröd: 2 p
– Jag använder inte socker i mitt te: 1 p
– Jag åt inget godis/snacks: 2 p
– Jag har undvikt livsmedel med tillsatt socker: 3 p
– Jag undvek snabba kolhydrater: 3 p
– Jag åt en chiapudding: 1 p
– Jag fick i mig Omega-3: 2 p
– Jag drack en smoothie med greens/bär: 2 p
– Jag tog D-vitamintillskott: 2 p
– Jag åt en sked med kokosolja: 2 p
– Jag åt inget halvfabrikat: 3 p
– Jag åt inte efter kl. 20: 2 p
– Jag hoppade inte över någon måltid: 2 p
– Jag undvek socker och E-ämnen: 3 p
– Jag åt glutenfritt: 1 p
– Jag startade dagen med citronvatten: 2 p
– Jag sov i minst åtta timmar: 3 p
– Jag var ute i dagsljuset: 2 p
– Jag gav beröm till en kollega/vän: 3 p

Har varit småsjuk (halsbesvär mm.) ett längre tag därav ingen träning denna vecka so far + att mina leder krånglar som tusan. Försöker ta lite promenader istället och stretcha lite hemma. Något som jag behöver bli bättre på är att dricka mer vatten och på den mentala träningen så det kommer jag jobba på under dessa dagar. Att inte snooza är heeeeelt omöjligt för mig, är fruktansvärt morgontrött! Åsikter från morgonpigga människor undanbedes för endast morgontrötta kan förstå detta på riktigt, hehe 😛 Visste ni att undersökningar visar att det faktiskt inte (alltid) beror på vanor, vissa är helt enkelt bara morgontrötta eller morgonpigga. Tyvärr kanske man ska säga i mitt fall, haha!
Sedan ska jag nog se över det där med matlådan och vattenflaskan, ju mindre plast man kan använda desto bättre! Jag är ju dock sjukligt klantig så blir nästan lite orolig för att använda mer glas och dylikt… Har ni något supertips är det välkommet!
Varför jag redogör detta är för att inspirera andra, för att bibehålla min egen motivation och få svart på vitt vad som är bra och vad jag kan förbättra. Ni som hängt med vet ju att jag tjatar om SMART-mål och att det är viktigt att redovisa och göra det synligt, här har ni ett exempel 😉

Imorgon får ni ett spännande recept på vad jag har som matlåda 😉 #cliffhanger



Imorgon börjar årets hälsoutmaning – Häng på!

Har du hunnit haffa senaste Kureratidningen? Isåfall har du säkert hört talas om Kureras hälsoutmaning? 😀

Om inte så hittar du all information här!

Kurera kör nu en riktig hälsoutmaning under 21 dagar och ALLA ska med!
Tanken är att varje hälsosamt val får 1-3 poäng för att man lättare ska hålla koll, passar dessutom både den tävlingsinriktade och den som bara vill hålla det för sig själv. I tidningen hittar du poängsystemet men har du ingen tidning kan du enkelt använda denna pdf-fil.
Jag tänker gå all in då jag tycker det här är ett otroligt bra tillfälle att belysa vikten av bra vanor samtidigt som man kan förändra de vanor som är mindre bra. Jag tycker ALLA ska hänga på eftersom man kan välja i vilken utsträckning man vill göra detta.
Hur många har inte någonsin sagt att de ska bli hälsosamma, att de ska börja på måndag eller att det är svårt? Det har alla gjort.
Nu finns det inga ursäkter längre, alla kan och borde vara med! Ju fler, desto roligare eller hur?! Jag är superpeppad och kommer blogga lite extra om olika tips mm. Håll därför koll på bloggen lite extra framöver 😉

Imorgon börjar årets hälsoutmaning!

NU KÖR VI!

IMG_8152



Superfröet Chia – Chiapudding med saffran

Var du en av de som uppmärksammade Aftonbladets löpsedel och artikel om Chiafrön?

Kvällstidningen är inte ute och cyklar, Chiafröet är ett riktigt superfrö! En stor favorit i mitt eget kök. Jag använder fröet när jag bakar bröd, gör nyttiga pannkakor, i mina smoothies, i min egengjorda granola… listan kan göras lång! Precis som det rekommenderas äter jag minst en matsked chiafrön om dagen och det tycker jag du också ska göra! Anledningen? Chiafrön är fulla av protein, Omega-3, fibrer och antioxidanter. Kurera ger dig en guide här.

Jag tänkte tipsa om mitt recept på Chiapudding med saffran, gott och nyttigt! Visste du att saffran har en antidepressiv och lusthöjande effekt? Saffran är också bra för matsmältningen så passa på att äta saffran året om och inte bara under julen.

chiapudding med saffran

1 portion

1 dl Mandelmjölk
1,5 msk Chiafrön
1 krm Vanlijpulver
1 krm agavesirap
Några droppar av juicen från en apelsin
0,10-0,25 g Saffran

Blanda alla ingredienser i en skål och låt stå i några timmar eller över natten.
Klart!
Perfekt till frukost eller som mellanmål.

 

 



Avokadosoppa

Här kommer det utlovade receptet på avokadosoppa, såå gott! Kan ätas både varm och kall och går snabbt att göra.

Jag har gjort den både med grädde och med turkisk yoghurt. Med grädde blir det ju såklart lyxigare och krämigare så det kanske passar bättre vid lite festligheter. Använder man turkisk yoghurt blir den ju lite nyttigare och lättare eftersom du får mer probiotika och en naturligt lägre fetthalt.

Portioner: 2

1 avokado
1/4 citron
1 dl vispgrädde eller turkisk yoghurt (laktosfri i mitt fall)
1/2 krm peppar
1 msk gojibär
2 dl grönsaksbuljong i vatten (jag använder Biofoods ekologiska)

Dela avokadorna mitt itu och kärna ur dem. Spar gärna en halva att garnera med.
Pressa över lite citronsaft så mörknar den inte så snabbt. Gröp ur köttet ur de övriga halvorna.
Blanda avokadoköttet, resten av citronsaften och de övriga ingredienserna i en matberedare eller mixer. Finfördela alltsammans. Ingredienserna kan också passeras genom en stålsikt.
Servera soppan kall eller varm med avokadostrimlor, räkor eller citronskivor med löjrom eller röd storkornskaviar som tillbehör.

Smaklig måltid!

img_8071.png