Julens och vinterns kryddor skapar inte bara julstämning och doftar underbart – de har även många hälsobringande egenskaper. Här får du veta hur kryddnejlika, saffran och en rad andra julkryddor kan få dig att må bättre!
Ja under den mörka och kalla årstiden passar det extra bra med kryddstark mat som piggar upp och bidrar med lite hetta och smak. Och inför och under julen finns det flera goda anledningar att njuta lite extra av de traditionella kryddorna i både bak och matlagning. Här listar vi några sådana!
6 julkryddor som gör susen för hälsan
- Kryddnejlika – har lokalbedövande egenskaper
De torkade blomknopparna av kryddnejlika är en av våra traditionella julkryddor. Både för dess smak och doft men även som prydnad då de tillsammans med rött band klär apelsinens skal. Den karaktäristiska doften och smaken kommer från den eteriska olja eugenol, som även står för kryddans medicinska egenskaper. Eugenol har tidigare använts främst för dess antiseptiska och lokalbedövande egenskaper. Oljan har dock visat sig skapa hudirritation vid hög koncentration.
De största odlingarna av kryddnejlika finns i Indonesien, på Madagaskar och Tanzanias kustområden.
- Ingefära – mot illamående och värk.
Studier har visat att ingefära är välgörande vid en mängd hälsoproblem. Utöver de mest kända effekterna, som minskad inflammation, värk och lindring vid illamående (finns till exempel ingefärstabletter mot åksjuka), förbättrad matsmältning och välgörande effekter vid förkylning, har man även sett positiva effekter vid högt blodtryck, menstruationssmärtor, ökad förbränning och lindring vid migrän. Ingefära har även visat sig vara effektivt mot värk och kan därför vara bra för reumatiker och personer som lider av artros. Du kan enkelt göra eget te på färsk ingefära, tillsätta torkad ingefära i din smoothie – eller ha ingefära i hemmagjord bananglass (se recept här!). Ha gärna i lite extra i pepparkakorna för extra krut. Bara gott!
LÄS OCKSÅ: Ingefära och gurkmeja lindrar värkande leder
- Kanel – motverkar karies och främjar matsmältning
Kanel är uppskattat för dess matsmältningsfrämjande effekter. Men det är även bakteriedödande, motverkar karies, lindrar PMS och kan bekämpa candida. Kryddan har, bland annat, god effekt på blodsocker. Kanel kommer från torkad bark på kanelträdet och är bland annat rik på kalcium, fibrer, järn, flavonoider, mangan, och flera potenta antioxidanter. Det finns olika sorters kanel och den vanliga kanelen i matbutiken är så gott som alltid den billigare kassia-kanelen, som kan vara giftig i höga doser (innehåller nervgiftet kumarin). Vill man använda större mängder kanel för att dra nytta av alla dess nyttigheter ska man alltid köpa Ceylonkanel, som innehåller mindre kumarin och är betydligt skonsammare! Ceylonkanel hittar man oftast i välsorterade hälsokostbutiker. Ceylonkanelen brukar av många upplevas som mer smakrik, samtidigt som den har lite hetta i smaken.
LÄS OCKSÅ: Därför ska du välja rätt sorts kanel
- Saffran – kramplösande och naturlig stämningshöjare
Saffran, världens dyraste krydda, är kanske mest förknippad med julen av alla kryddor och är det rödgula guld som färgar och smaksätter våra lussekatter. Kryddan kommer från de orangefärgade märkesflikarna på saffranskrokusens pistiller som handplockas och sedan torkas. Visste du att det för ett kilo saffran går åt 100 000 blommor? Historiskt har man använt sig av saffran för att lindra kramper. . Vad få känner till är att saffran sedan tusentals år blivit använt mot nedstämdhet, depression och som naturlig stämningshöjare i Iran, Irak och inom traditionell kinesisk medicin. Kryddan påverkar må bra-hormonet serotonin och kan ge bra effekt om du tillfälligt känner dig ur balans, är nedstämd, trött, hängig eller orolig. Preparat med extrakt av saffran, som Saframyl, brukar rekommenderas för att uppnå känslomässig balans och positiv sinnesstämning. Vid kraftig nedstämdhet och depression bör man dock konsultera sin läkare innan användning.
LÄS OCKSÅ: Kan gurkmeja ha effekt på virus?
- Kardemumma – lugnande och immunförsvarsboostande
Kardemumma är kryddan som tillsammans med kanel ofta smaksätter teer, bakverk och julgodis. Kardemummaskorpor är också en klassiker, finns det något godare till en kopp te? Och visst är det bra när något som vi tycker om att äta även har bra inverkan på vår hälsa? Kardemumman har även den medicinska egenskaper. Den främjar matsmältningen, och verkar lugnande och kramplösande vid magbesvär. Kardemumman innehåller också mycket antioxidanter som hjälper kroppen att boosta immunförsvaret.
En uppstickare i julskafferiet
Gurkmeja – den antiinflammatoriska superkryddan
Okej, ingen julkrydda men borde kanske vara? Den här kryddan är nämligen så nyttig att vi borde äta den året runt vid varje högtid – och mellan dem också. Traditionellt har man använt gurkmejan för att stärka matsmältningen och lindra infektioner. Men laboratoriestudier har visat att kryddan har bromsat försämringen av Alzheimers hos möss och har lika goda resultat på inflammationer som antiinflammatoriska läkemedel. Passa på att göra en värmande och välgörande guldmjölk med gurkmeja när kylan och mörkret är här!
LÄS OCKSÅ: Här är kryddorna som ökar din förbränning
Av Redaktionen/Carolina Eriksson