Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Smink utanför necessär mot rosa bakgrund

Hälsofarliga kemikalier i hälften av all vanlig kosmetik

Vad är PFAS?

PFAS är kemikalier som bryts ner oerhört långsamt, kanske aldrig, och halterna fortsätter därför att öka i naturen så länge vi släpper ut dem. Därför kallas de även för ”evighetskemikalier”.

(Källa: Naturskyddsföreningen)

En majoritet av all kosmetik i USA innehåller PFAS – som försämrar immunförsvaret och kopplas samman med olika cancerformer. En positiv motpol är att ekologisk hudvård och kosmetik ökar här i Sverige.

Det är forskare vid University of Notre Dame i Indiana, USA, som undersökt 230 vanliga, konventionella (icke-ekologiska) kosmetikprodukter i USA och Kanada. PFAS, så kallade högfluorerande kemikalier, hittades i:

 

  •  56 procent av alla foundations och ögonprodukter
  • 48 procent av alla läpprodukter
  • 47 procent av alla mascaror

PFAS är en grupp syntetiska kemikalier som även finns i exempelvis kläder, brandskum, take away-förpackningar för mat samt i stekpannor med nonstick-beläggning. Det tillsätts i kosmetik och hudvård för att de förlänger hållbarheten och har vattenresistenta egenskaper, men är alltså extra skadligt när det appliceras direkt på huden.

Vattenfast mascara en värsting

Den högsta koncentrationen av PFAS fanns i vattenfast mascara (82 procent) och i så kallade ”long-lasting läppstift” (62 procent), enligt studien som publicerats i tidskriften ”Environmental Science & Technology Letters”. Forskarna gick vidare och studerade 29 av dessa produkter med extra höga halter av PFAS och fann mellan fyra och 13 specifika PFAS-kemikalier i dessa. Men bara i en av produkterna var PFAS utskrivet på ingredienslistan.

LÄS OCKSÅ: Bara 8 av 45 solkrämer godkända – hormonstörande ämnen i många

Hälsohot mitt framför ögonen på oss

Studien genomfördes efter att en grupp amerikanska senatorer vill se ett förbud mot PFAS i kosmetik i USA. Detta eftersom ämnena till slut hamnar i vattendrag och i våra dricksvatten. Och ämnena är inte minst hälsovådliga då de både ökar risken för vissa cancerformer och försämrar vårt immunförsvar.

Som senator Richard Blumenthal, en av personerna bakom uppropet, uttryckt sig: ”Det finns inget som är bra och säkert med PFAS. Dessa kemikalier är ett hot som bokstavligen är dolt mitt framför ögonen på oss – i människors ansikten varje dag”.

Och enligt studiens huvudförfattare, professor Graham Peaslee, är det extra illa att PFAS finns just i kosmetik. När  det väl kommer ut i vårt blodomlopp så stannar det nämligen där och ackumuleras över tid.

 

LÄS OCKSÅ: Så viktigt tycker vi att innehållet i våra hudvårdsprodukter är

Ekologiska skönhetsprodukter ökar

Men allt är inte nattsvart på kosmetikhimlen. Här i Sverige har vi äntligen fått upp ögonen rejält med alla fördelar med ekologiska alternativ som är bra för både hälsa och miljö. Försäljningen av naturlig, ekologisk hud- och skönhetsvård ökade med 13,3 procent mellan 2019 och 2020. Det är mer än dubbelt så mycket som det övriga hud- och skönhetsegmentet.

Detta visar en stor marknadsrapport från branschorganisationen NOC Sweden. 37 procent av de tillfrågade företagen har en ekologisk certifiering på sina varumärken att hålla utkik efter, varav Ecocert är den vanligaste, följt av Cosmos och Nature. Ett viktigt steg i rätt riktning mot ett rent och grönt skönhetsskifte!

LÄS OCKSÅ: Årets bästa ekologiska skönhetsprodukter är korade

Av Carolina Eriksson

 


Vad är PFAS?

PFAS är kemikalier som bryts ner oerhört långsamt, kanske aldrig, och halterna fortsätter därför att öka i naturen så länge vi släpper ut dem. Därför kallas de även för ”evighetskemikalier”.

(Källa: Naturskyddsföreningen)

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.