Foto: Martin Engberg

Hälsoingenjören Ewa Meurk: ”Jag älskar att röra på mig”

Ewa Meurk

Namn: Ewa Meurk
Yrke: Funktionsmedicinsk terapet, ingenjör och tidigare VD och företsgsledare.
Aktuell: Skrivit boken "Bli din egen hälsoingenjör".
Bor: Stockholm
Mer om Ewa: Läs mer om Ewa på hennes hemsida där du även kan testa din metabola status.

Ren mat utan innehållsförteckning, motion och styrketräning är viktiga ingredienser för ett hälsosamt liv enligt Ewa Meurk. I sitt jobb som hälsorådgivare brinner hon för att hjälpa andra att förbättra sin hälsa.

Civilingenjören Ewa Meurk är utbildad inom funktionsmedicin och arbetar som coach för personer som vill ha hjälp att komma till rätta med olika besvär och få ordning på sin hälsa. Men även om Ewa numera lever helt sockerfritt kan hon fortfarande njuta av att titta på program som  "Dessertmästarna" eller "Hela Sverige bakar". Nyligen kom hon ut med boken ”Bli din egen hälsoingenjör” på Blahd by Bladh.

Vad är hälsa för dig?
– Hälsa för mig är inte frånvaro av sjukdom utan ett tillstånd, precis som WHO definierar det, av fysisk och psykisk balans. I dagens samhälle är det inte så lätt att säga huruvida man är sjuk eller frisk. Gränsen är flytande och därför är det viktigt att hela tiden arbeta holistiskt med hälsa. Sömn, avslappning, kost, motion och nära relationer är alla viktiga aspekter. Att vakna pigg, glad utan värk varje morgon, redo att ta itu med vad dagen kommer erbjuda. Det är hälsa för mig.

 

LÄS OCKSÅ: Biggest loserdieten är direkt skadlig”

Vad ledde till att du utvecklade ett så starkt engagemang för just hälsa?
– Under många år trodde jag att hälsa handlade om att äta fettsnålt och att kompensationsträna för de dagar jag inte åt fettsnålt. Jag följde massor av dieter vars enda resultat var mer övervikt i slutändan och en tunnare plånbok. Men jag hade turen att få hjälp av personer som hade en helt annan syn på det där med  kost- och hälsa än gängse normen. 2001 träffade jag Bitten Jonsson och hon förändrade mitt liv. Jag började göra precis tvärt emot vad Livsmedelsverket rekommenderade och plötsligt började jag bli piggare, smalare och smartare. Sedan dess har jag ägnat all min lediga tid åt att granska och ifrågasätta dagens moderna kostråd. Det har resulterat i att jag utbildat mig inom näringslära, funktionsmedicin och är även certifierad beroendeterapeut inom mat och socker. Nu jobbar jag heltid med att coacha och föreläsa, både för företag men även privatpersoner hur de kan bli både piggare och smalare genom att utnyttja sin egen unika biokemi.

LÄS OCKSÅ: ”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”S

Vad är roligast med kost och hälsa?
– Att hjälpa människor genom att höja deras kunskapsnivå och på så sätt möjliggöra indvuella hälsoförbättringar oavsett var på skalan de befinner sig. Många vet mycket mer gör lite. Ibland tvärtom. För varje mail jag får när någon berättar hur deras liv förändrats för att de kanske har läst min bok eller ändrat någonting i sin livsstil så känner jag att det varit värt allt arbete.

Hur äter du för att ta hand om dig?
– Jag äter mat. Mat som saknar innehållsförteckning i den utsträckning det går. För 20 år sedan trodde jag allt som gick att äta var mat. Jag trodde sega råttor var mat eller konstiga näringsbarer. Nu äter jag kött och fisk tillsammans med massor av grönsaker och naturliga fetter såsom avocado, nötter, smör, ister och kokosolja.

Väljer du bort något?
– Mat med innehållsförteckning det vill säga processad mat. Socker, läsk, lightprodukter och gluten. Fast jag upplever inte att jag väljer bort någonting för jag har lagt till så mycket mat som jag aldrig hade ätit annars så egentligen äter jag  en bredare kost nu än förut.

Hur kan en vanlig matdag se ut?
– Till frukost äter jag kokosyoghurt med lite kokosflingor och kanel. En bit kött från gårdagens middag. Bönbröd med smör. Ibland äter jag inte frukost alls. Till lunch blir det kött eller fisk med en god sallad med olivolja. Middagen får gärna bestå av kött med varma grönsaker som rostad blomkål och auberginegratäng. Jag äter sällan mellanmål men om jag gör det så äter jag lite kokossmör eller lite skinka kanske.

 

Vad finns alltid i ditt kylskåp och skafferi?
– Kött från gräsbetande djur, kokosyoghurt, smör och blomkål.

Har du någon favoriträtt, i så fall vilken?
– Jag har verkligen ändrat mina matpreferenser de senaste 20 åren. Från att ha levt på pasta och ris så kan jag nu tycka att en knaperstekt fläsksida är bland det godaste som finns. Lammstek med rosmarin och vitlök med rostad blomkål är också en favorit som jag äter ofta, både till lunch och middag.

Vad tycker du att alla borde äta mer av?
– Blomkål, vitkål, kött från gräsbetande djur och riktigt smör. Efter en måltid med dessa ingredienser så känner man sig verkligen stark och pigg.

Och mindre?
– Socker i alla dess former och processad mat. Om man undviker det så har man kommit 80 procent i sitt hälsoarbete vad gäller mat.

Har du några hemliga laster?
– Eftersom jag har en hjärna som triggar på sött så måste jag vara jätteförsiktig när det gäller söta smaker. Men min hemliga last är matlagningsprogram typ ”Dessertmästarna” eller ”Hela Sverige bakar”. Fast jag vet att det inte är bra för min hjärna kan jag inte låta bli att ligga på kvällarna ibland och titta på hur andra bakar fantastiska efterrätter på mjöl och socker. Ibland försöker jag själv baka utan socker och vitt mjöl men på senare år har jag försökt begränsa det.

LÄS OCKSÅ: Ny studie: Funktionsmedicin förknippas med bättre livskvalitet

Vad är ditt förhållande till motion och träning?
– Jag älskar att röra på mig och vandra, åka skidor och vara utomhus men har ett avslappnat förhållande till att träna. Försöker alltid få in två pass i veckan med styrketräning och tränar mycket hemma för att spara tid.

 

Tar du några tillskott i så fall vilka?
– Oj, jag måste erkänna att jag gillar kosttillskott. Eftersom jag är delägare i Upgrit så får jag prova mycket av deras spännande produkter som kommer ut. Jag äter alltid en multivitamintablett, omega 3, magnesium och ett B-vitamintillskott. Ibland äter jag Ugrit:s Ren Fokus när jag har viktiga möten och ibland tar jag extra C-vitamin i förkylningstider.

Hur tänker du om kosttillskott och så kallade superfoods?
– Jag tycker man ska mäta och se om man lider av några brister. Alla människor är biokemiskt unika och jag som dagligen går igenom blodprover med mina kunder ser att järn, B12, EPA, D-vitamin och magnesium är det många som lider brist på. Man kan aldrig kompensera en näringsfattig kost med kosttillskott utan det är ett komplement i syfte att stötta och läka.

Vilket är ditt bästa hälsotips?
– Det är faktiskt sedan jag började tejpa munnen på natten när jag sover och säkerställa att jag inte munandas. Jag tycker min sömn blivit djupare och jag känner mig mer utvilad. Sedan vill jag även tipsa om att om ni känner er sugna på något sött eller vrålhungriga när ni kommer hem från jobbet och börjar länsa kylskåpet eller Pressbyrån på vägen hem så beror det nästan alltid på att man ätit för lite under dagen. Att börja dagen med mycket protein och fett brukar borga för att man har högre energinivå och minskat sug på eftermiddagarna.

Av Nina Törmark

 


Ewa Meurk

Namn: Ewa Meurk
Yrke: Funktionsmedicinsk terapet, ingenjör och tidigare VD och företsgsledare.
Aktuell: Skrivit boken "Bli din egen hälsoingenjör".
Bor: Stockholm
Mer om Ewa: Läs mer om Ewa på hennes hemsida där du även kan testa din metabola status.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sitter på huk

Sitta sig frisk – går det?

Hälsa

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.