Annons
Annons

Hälsopionjärens mest effektiva förkylningskurer

Vad gör man när hostan aldrig vill ge med sig och nysningarna avlöser varandra? När virus får fäste i kroppen är det inte sällan det biter sig fast länge, speciellt under den mörkare delen av året. Alfred Vogel, hälsopionjären som förespråkade ekologiska naturmediciner, visste hur man effektivt gjorde sig av med virus. Han skapade därför naturliga slemlösande, luftrörsvidgande och hostdämpande alternativ. Här är Vogels mest effektiva förkylningskurer.

Redaktionen

9 februari, 2016
Hälsopionjärens mest effektiva förkylningskurer
Dela inlägget

Vad gör man när hostan aldrig vill ge med sig och nysningarna avlöser varandra? När virus får fäste i kroppen är det inte sällan det biter sig fast länge, speciellt under den mörkare delen av året. Alfred Vogel, hälsopionjären som förespråkade ekologiska naturmediciner, visste hur man effektivt gjorde sig av med virus. Han skapade därför naturliga slemlösande, luftrörsvidgande och hostdämpande alternativ. Här är Vogels mest effektiva förkylningskurer.

Generna som styr vårt immunsystem följer en årscykel och blir mer aktiva på vintern. Sannolikt beror det på att kroppen förbereder sig för hot som kan påverka vår hälsa negativt. Men trots detta blir vi mer förkylda vintertid, vilket fortfarande förbryllar forskarna.

Därför ökar förkylningarna vintertid
En teori till att förkylningarna ökar vintertid är att när det blir kallt kyls nässlemhinnan ned av inandningsluften och det kan kanske försvaga försvaret mot virusangrepp.

En annan teori är att vi vistas mer inomhus och har andra människorna närmare under längre perioder, vilket kan öka smittorisken.

Förr i tiden tog människor det betydligt lugnare under vintern än vad vi gör idag. Det berodde dels på att dagarna var kortare och dels på att de behövde spara på energin så att maten skulle räcka fram till sommaren.
Att jobba så hårt som vi gjort de senaste tre, fyra decennierna, när kroppen egentligen behöver vila precis som naturen gör, kan vara en annan anledning till att vi kanske blir lättare mottagliga för förkylningar. Under vintern cirkulerar dessutom mer virus runt. På sommaren dödas viruspartiklar av solens ultravioletta ljus.

Läs också: Barn som får probiotika är mindre benägna att bli sjuka (och blir snabbare friska)

Alfred Vogel runt 1960. Foto: Okänd -Wikimedia commons
Alfred Vogel runt 1960. Foto: Okänd -Wikimedia commons

Hälsopionjär med passion för naturlig viruslindring
Varför vi så ofta drabbades av virus under vintern bekymrade inte den schweiziske forskaren, författaren och hälsopionjären Alfred Vogel. Hans fokus var att hitta rätt sorts sammansättning av örter för att lindra, bota och så småningom förebygga förkylning och influensa – oavsett årstid.
Vogel är till exempel ”pappa” till Echinacea förkylningsdroppar och i hans husapotek finns även hostmedicin, inhalationsdroppar och en tinktur på färska groblad som kan göra sig av med elaka förkylningsvirus.

Läs också: Forskning: Röd solhatt halverar risken för influensa

Antiinflammatorisk hostmedicin av granskott och murgröna – ett milt alternativ för barn
Till exempel är han även far till en örtsirap som verkar lenande för hals och luftrör och där de verksamma örterna är färska granskott, sileshår och murgröna.
Färska granskott: kommer från helt vanliga granar och de dämpar hosta, heshet och halsont.
Sileshår (daggört): en köttätande växt som livnär sig på insekter, vilken producerar ett enzym som bryter ned insekterna. På daggörten finns slemdroppar och när du tar Drosinula lösgör de slem som fastnat i andningsvägarna.
Blad från murgröna: innehåller ämnen som löser slem och är därför välgörande för förkylda luftvägar.
Örtsirapen är lätt antiinflammatorisk och kramplösande, den dämpar förkylningshosta och heshet, och är ett naturligt alternativ till slemlösande mediciner med starka läkemedelssubstanser. Den är också ett mildare alternativ som kan ges till barn. Smaken är söt på grund av det tillsatta rörsockret, päronkoncentratet samt honungen som också är antibakteriell. Här är ett råd att ta hostmedicinen varannan timma och att vid behov ”spetsa” hostmedicinen med Echinacea.

Läs också: Mjölksyrabakterier i färsk honung kanske mer effektivt än antibiotika

Pepparmyntsolja vidgar andningsvägarna
Redan 1929 använde Alfred Vogel pepparmyntsoljan när han åkte skidor i alperna på våren för att inte bränna sig av den starka solen. Så småningom utvecklade han den för att stävja bihåleproblem och vidga luftrören så att andningen blir lättare.
Vogel ville ha fler samverkande örter för bästa effekt och tillsatte därför eteriska oljor från eukalyptus, enbär, fänkål och kummin och kallade förkylningsdropparna för PoHo-olja. PoHo är pepparmint på kinesiska.
Eukalyptus och enbär: vidgar luftrören och lättar upp andningen.
Pepparmynta: är kramplösande och motverkar inflammationer.
Fänkål: är slemlösande och när andningsvägarna vidgas blir det lättare för slemmet att komma upp.

Läs också: Så slipper du och familjen undan sjukdomsmånaden ”vabruari”

Sju steg för hur du kan använda Poho-olja när du är täppt i näsan:
1. Ta tre, fyra droppar i en skål hett vatten. Ta en handduk och täck över huvudet och andas i fem, tio minuter.
2. Ta en, två droppar i en kopp te. PoHo-oljan verkar desinficerande för munhålan.
3. Ta en, två droppar i lite vatten och gurgla munnen efter tandborstning. Det är viktigt att sköta munhälsan när man är förkyld.
4. Ta tio droppar på näsduk och sätt under kudden när du ska sova eller lägg den på sängbordet. Den friska doften gör det enklare att andas under natten. Det är speciellt bra för barn som har mycket luftvägsbesvär.
5. Vid snuva kan du sätta en droppe under näsan.
6. Vid huvudvärk, smörj in i pannan.
7. Vid tung andning, smörj in på bröstet och övre delen av ryggen. Ta bara några droppar och gnugga inte eftersom oljan är stark.
Den kraftfulla oljan får luftrören att fungera bättre och det går snabbare att häva förkylningen.

Läs också: Ny forskning: Zink ÄR förkylningarnas botemedel

Färska groblad = bra vid hosta och slem
Alfred Vogel menade också att ett ogräs som groblad är en underskattad växt i husapoteket. Han framställde slemlösande tinktur på bladen från groblad av arten svartkämpe. Bladen hos svartkämpar innehåller tanniner och garvämnen som har en milt sammandragande effekt på svullna slemhinnor. 15-20 droppar av Plantago tinktur i ett glas vatten eller i teet hjälper vid nästäppa och hosta men också vid öroninflammation. Då droppar man tinkturen på en bomullstuss och sätter den i örat.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Fakta

Tänk också på att:
• Sova mycket, äta en bra och näringsrik kost, gå ut i friska luften så mycket du orkar så länge du inte har feber.
• Ha ett väl utvädrat sovrum, undvik att åka buss eller tåg eftersom förkylningsvirus lätt sprider sig där.
• Förkylning trots allt är träning för immunsystemet – men en långdragen och rejäl förkylning kan vara svår att häva och då kan kosttillskott var den extra hjälp man behöver.
• Motion i lagom dos gynnar immunförsvaret.

Annons
Annons