Annons
Annons

Hälsosam kost kan motverka att hjärnan krymper

Enligt en ny holländsk studie har personer som äter vad som traditionellt anses vara nyttig mat större hjärnor än de som äter en mindre hälsosam kost. Forskarna hoppas att de nya rönen ska motivera fler att äta nyttigare.

Redaktionen

29 maj, 2018
Hälsosam kost kan motverka att hjärnan krymper
Dela inlägget

Enligt en ny holländsk studie har personer som äter vad som traditionellt anses vara nyttig mat större hjärnor än de som äter en mindre hälsosam kost. Forskarna hoppas att de nya rönen ska motivera fler att äta nyttigare.

När människor blir äldre minskar hjärnans volym på grund av att nervceller dör men en hälsosam diet har nu visat sig kunna bromsa det. Den som lyckas behålla en större hjärnvolym har bättre förutsättningar att ha god hjärnfunktion längre, ny forskning visar att kosten kan spela en stor roll.

Frågor och hjärnröntgen
Ett forskarlag i Nederländerna har undersökt drygt 4 200 friska nederländare i åldern 45 och uppåt. Deltagarna fick svara på 400 frågor om vad och hur mycket de ätit månaden innan, sedan fick de genomgå en hjärnscanning för att mäta hjärnvolymen.

LÄS OCKSÅ: Därför är tystnad viktig för hjärnan

Två milliliter större
De som hade störst hjärnor var de som åt mycket grönsaker, frukt, fullkorn, nötter, mejeriprodukter och höll nere konsumtionen av sockerhaltiga drycker. Hjärnornas volym var i genomsnitt två milliliter större jämfört med de som åt en kost rik på rött kött, mättat fett, sockerhaltiga drycker och salt.

LÄS OCKSÅ: Saltrik mat kan försämra blodcirkulationen i hjärnan

Större hjärna har större kognitiv förmåga
En av forskarna bakom studien Meike Vernooij, docent i radiologi och epidemiologi vid Erasmusuniversitetet i Rotterdam säger till SVT att andra studier visat att personer med större hjärnvolym har bättre kognitiva förmågor, han menar därför att en hälsosam kosthållning kan vara en bra strategi för att bibehålla hjärnans förmågor när vi åldras.

LÄS OCKSÅ: ”Behåll” hjärnan med träning

Skulle kunna vara tvärtom
Men då forskarna enbart sett ett samband och inte kan konstatera orsak och verkan skulle rent teoretiskt sett vara tvärtom att en större hjärnvolym kan bidra till att man äter nyttigare. Men forskarna är övertygade om att det är kosten som påverkar och vill nu gå vidare och ta reda på hur det går till.

Av redaktionen

Källa: SVT Nyheter

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons