Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.

Nu i september lanserar Organic Sweden tillsammans med Ekologiska lantbrukarna, KRAV och Sveriges konsumenter kampanjen EKO-september som syftar till att öka kunskapen och öka försäljningen av ekologiska och KRAV-märkta livsmedel. Ambitionen är att göra skördemånaden september till en återkommande ekomånad för att lyfta de mervärden som ekologiskt och KRAV-märkt står för. Kurera ställde några Charlotte Bladh André, ordförande i Organic Sweden som vi träffade på Ekologiska framtidsdagen i Stockholm.

 

Positiv respons från handeln
Kampanjen har fått ett positivt mottagande av dagligvaruhandeln och kommer märkas av i de stora livsmedelskedjorna på olika sätt berättar Charlotte. Exempelvis kommer flera av de stora kedjorna ha minst två temaveckor medan andra kommer ha eko-bönder och producenter på besök i butikerna samt olika specialerbjudanden. Och de som inte hann med att hoppa på tåget i år på grund av lång framförhållning kommer istället medverka nästa år.

Hur ligger Sverige till jämfört med andra länder när det kommer till att handla ekologiskt?
 – En femtedel eller 20 procent av all jordbruksmark i vårt land är ekologisk. Dessutom är 38 procent av maten som serveras på våra skolor och förskolor, sjukhus och äldreboenden ekologisk. Det är världsrekord.
Utöver det är vi duktiga som konsumenter berättar Charlotte, hela 10 procent av all mat och dryck som säljs i Sverige är eko.
– Bara Danmark är bättre.

Varför behöver vi bli bättre?
– Det ekologiska jordbruket bidrar till flera av FNs globala mål för hållbar utveckling, vilket gör ekologiskt till en del av lösningen på många av de utmaningar som den globala matproduktionen står inför idag.

LÄS OCKSÅ: Minskade dioxinhalter i ekologiska ägg

Finns det ekologiskt så att det räcker för alla?
– Det finns mat så att det räcker till alla i världen. Det är inte brist på mat.
Enligt Charlotte är det snarare resursslöseri och fattigdom som vi måste bekämpa, då 25-30 procent av maten i världen antingen slängs eller går förlorad på annat sätt enligt IPCC:s senaste rapport. Men vi behöver också se till att livsmedelsproduktionen blir mer hållbar och få fler att ställa om till ekologiskt menar Charlotte.
– I Sverige är 20 procent av jordbruksmarken ekologisk, så vi behöver fler lantbrukare som ställer om för att via ska kunna förste alla med svensk ekologisk mat.

LÄS OCKSÅ: Ekologiskt jordbruk bättre rustat att klara torka

I kampanjen hävdar ni att det finns sammanlagt sju olika vinster med ekologiskt och KRAV-märkt, vilka?
– Med utgångspunkt från vetenskaplig forskning och det ekologiska regelverket lyfter kampanjen sju vinster med ekologiskt: biologisk mångfald, rent vatten, levande jordar, inga naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel, extra god djuromsorg, mat utan onödiga tillsatser och själva certifieringen – att ekologisk mat är extra kontrollerad. Vi kallar dem ”ekovinster” i kampanjen.

 

Ni menar att det ligger 858 åtgärder bakom ekovinsterna, kan du förklara hur ni tänker?
– Ja, vi frågade oss hur de här fina ekovinsterna skapas och vad är det som alla ekologiska lantbrukare och producenter gör. Jo, de har bestämt sig för att frivilligt följa en massa extra regler. Och ser varje regel som ett steg mot en mer hållbar matproduktion. Vi frågade oss hur många regler det finns och vi har räknat fram till 858.
Sammanlagt rör det sig alltså om 858 regler som styr hur all ekologisk och KRAV-märkt mat produceras.
– 858 åtgärder som gör skillnad, säger Charlotte.

LÄS OCKSÅ: 26 miljoner till ökad eko-produktion

Brittisk förebild
Charlotte berättar att man hämtat inspiration från en kampanj i Storbritannien som heter Organic September.
– Det är en återkommande årlig kampanj som hela branschen är med på. Då kavlar lantbrukare, livsmedelsföretag, butiker, hotell, kaféer upp ärmarna och lyfter fram alla mervärden med ekologisk mat och dryck. På samma sätt hoppas vi att EKO-september ska bli en återkommande kampanjmånad i Sverige.
Organic Sweden är en paraplyorganisation för alla som arbetar med ekologiskt i Sverige och jobbar för att sprida kunskap om den ekologiska produktionen och för att öka försäljningen och exporten av ekologiska livsmedel. I förlängningen arbetar man för att hela den svenska lantbruket – både det ekologiska och konventionella – ska bli mer hållbart förklarar Charlotte.
– Vi skapar möjligheter för ekologiska livsmedelsföretag att samarbeta för att på olika sätt ta vara på det växande marknadsutrymmet i Sverige och internationellt.

Av Nina Törmark


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten för den som har problem att gå på toaletten.

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

 

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

 

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.