Mansklig

Inga nyheter är Goda Nyheter för mig!

Jag fick idéen att sluta se på nyheter från  författaren Jerzy Kosińskis bokroman Finnas till från 1970. Det kanske låter väldigt själviskt att inte ta del av alla orättvisor och eländen som händer i världen och i vårt land. Men för mig blev det för mycket helt enkelt. I en vardag där problemlösning är en ständig utmaning med barn, firman och annat.
Min hjärna och hjärta behövde få vila! Inget jag ångrat.

Bild från www.gamlanyheter.se

Bild från www.gamlanyheter.se

Beslutet att sluta se, lyssna och läsa nyheter var enkelt att ta. Varje tidningslöp, nyhet på tv eller radio levererade ca 90% negativa nyheter. Det här påverkar mig negativt. Man tar in det och oavsett om jag tänker på det eller inte så ligger det där i det undermedvetna. Något som resulterat att jag blivit gladare, piggare och mer närvarande i nuet. En mycket garvad journalist och numera PR-konsult berättade för mig att ca 90% av alla nyheter har någon form av PR-verksamhet bakom sig. Det märker man speciellt när nyheterna är de samma oavsett kanal, tidning eller radiokanal. Det finns alltså ett syfte och intresse från nyhetsförmedlaren.

Att få en stor nyhet - 3 dagar senare!
Det är väl känt är det ju nyval nästa år. Något jag fick reda på genom hörsägen 3 dagar efter det var faktum. Det var spännande att få en gammal nyhet - för mig var den ju ny så det gjorde inget. Det är ju inte förrän om 4 månader - jag hinner till vallokalen.

Men finns det inga nyheter som är intressanta för mig?
Jo, lokala nyheter i mitt närområde tycker jag är lite roligt att ta del av. Nacka Värmdö posten levererar en gång vara 14:e dag en fet tidning med nyheter som räcker långt. Nyligen har jag även börjat rata tidningslöpen genom att helt enkelt inte titta upp när jag går förbi.

Så bryr jag mig inte om vad som händer?
Jag bryr mig om det jag kan påverka själv i min närhet. Sedan länge har jag flera bidragsgivare som jag har stående överföringar till varje månad som hjälper människor och djur runt om i världen. Jag gillar bara inte att det skapar negativa känslor hos mig och speciellt när jag vet att det ofta är kommersiella bakomliggande syften...men jag gillar bra och givande nyheter som man till exempel man hittar på Kurera.se.


2 comments on “Inga nyheter är Goda Nyheter för mig!

 1. Mia Tjärnlund on

  Å vad jag håller med dig Hans! Jag har också slutat helt med nyheter (har aldrig någonsin gillat dem) eftersom det finns extremt lite av värde, men däremot en väldigt massa som gör en ledsen. Och jag känner mig som du både gladare och piggare av det. Det finns så himla mycket annat att lägga sin energi på och när inget yttre drar ner ens glädjenivå så behåller man ju den inom sig, glädjen. Det tror jag är sunt.
  hälsar Mia

  Svara
  • Mansklig on

   Hej Mia,

   God fortsättning! Lite ledsen att jag inte såg ditt inlägg förrän nu…
   Roligt att det finns fler som tycker att nyheter i många fall tar energi och egentligen kanske inte är så viktiga speciellt med tanke på hur mkt olika intressen som ligger bakom. Säger inget om att det inte är viktigt vid naturkatastrofer och liknande men i många fall helt meningslöst…för vad kan jag göra. Därför är lokala nyheter mkt bättre. Ha det gott och god fortsättning på bloggandet.
   /Hans

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Cheferna i Sverige mår allt sämre!

Cheferna i Sverige mår allt sämre!

chefer

En undersökning från Previa visar att antalet sjukdagar på grund av psykosociala besvär har ökat från 28 dagar per år till 78 dagar per år hos chefer! Detta är verkligen skrämmande siffror och var ska det sluta om vi inte gör något åt det? Kostnaderna skjuter i höjden och personalen mår dåligt. Men det finns […]

EFFEKTERNA AV COACHING – HÄPNADSVÄCKANDE!

EFFEKTERNA AV COACHING – HÄPNADSVÄCKANDE!

att lyckas

Att få coacha människor från nuläge till drömläge är överlägset det bästa i yrket att vara Certifierad Coach. Att varje dag få se hur kraftfull coachingen är med oftast snabba resultat som följd är det som driver mig att fortsätta. Alla människor är inte “coachbara” men väldigt många är det. Man måste vilja bli coachad. […]

Panik och rädslor för corona – bli mentalt förberedd!

Panik och rädslor för corona – bli mentalt förberedd!

coaching

Panik är ofta den absolut sämsta reaktionen på svåra och farliga situationer. Vår hjärna vill gärna fly, fäkta eller spela död. Därför är det viktigt att ha koll på känslorna och agera istället utifrån förståelse och kontroll. I dessa virustider är det många människor som oroar sig för den närstående framtiden, jobbet, familjen och allt runt omkring […]

Ditt lyssnande – en livboj för andra

Ditt lyssnande – en livboj för andra

Attraktivt för kvinnor

Att lyssna globalt Vid några tillfällen har jag fått höra att jag varit en viktig del i deras liv genom min närvaro och lyssnande. Några har sagt – “ du räddade mig från en katastrof, tack”. Fantastiskt tycker jag. Genom att endast ägna några minuter, ibland bara sekunder av min vakna tid till dessa människor […]

Så lyckas du LAGOM med nyårslöftet!

Så lyckas du LAGOM med nyårslöftet!

Blogginlägg

Jag älskar det svenska ordet “lagom” då det utgår ifrån vad jag tycker är just lagom. Ordet “lagom” har en unik betydelse för oss svenskar. Någonstans mitt emellan för mycket och för lite. Det är så jag försöker leva mitt liv. Lagom mycket utifrån mina gränser för vad som är för mycket och för litet. […]

Skaffa dig tid att förstå hur du får lust att träna!

Skaffa dig tid att förstå hur du får lust att träna!

Hälsa

Lusten, tiden och kunskapen är för mig avgörande för min träning. Efter flera år som aktiv och PT  är det dessa 3 saker jag kommit fram till är de viktigaste delarna om man vill få lust att träna. Tar du inte dig tid att röra på dig får du troligen för eller senare få avsätta tid […]

9 goda råd för män som lever nära PMS

9 goda råd för män som lever nära PMS

Blogginlägg

PMS är något vi borde prata betydligt mer om för att öka vår förståelse, tycker jag. Jag visste väldigt lite om detta innan jag kom i samtal med en vän som har svår PMS. Något som starkt väckte mitt intresse. Har sedan dess pratat med gynekolog, flera kvinnliga bekanta och även gått med i FB-gruppen […]

När döden och mirakel ger en mening med livet!

När döden och mirakel ger en mening med livet!

Hälsa

Jag tror psykosomatiska tillstånd kan botas med mod över sina egna rädslor. Med psykosomatiska tillstånd menar jag ett fysiskt sjukdomstillstånd som tillkommit efter oftast en lång mental ohälsa. Vår tids största hälsofara, enligt mig. Mental ohälsa skördar fler offer än något annat. Det händer inte ofta men nyligen blev jag starkt påverkad av ett fantastiskt […]

En vansinnigt bra bok om träning för mammor!

En vansinnigt bra bok om träning för mammor!

Attraktivt för kvinnor

Undantagen som bekräftar regeln, jag skriver om män för män men har blivit inspirerad att göra ett undantag för er kvinnor. Jag har läst en upplyftande och mycket komplett träningsbok för kvinnor. Enkelheten, pedagogiken och en entusiastisk författaren gör att det blir svårt att “ducka” för träningen när man läser den. Boken riktar sig mot […]