Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Mansklig

Vilken “ätstörning” har du?

För mer än 100 år sedan bestod Sverige av ca 80 bönder och baskäket var inte mer avancerat än potatis, fisk i olika varianter, bröd förstås och man följde årstiderna efter bär och fruktsäsongerna så klart. Idag är variationen säkert 1000 ggr mer med varianter som inte bara handlar om smak utan också rent mode i olika uppläggningstekniker. Kockarna har blivit kändisar och gjort en rejäl statushöjning när det kommer till själva yrket. Men en fråga som jag grunnat på ett tag nu är...varför måste alla mat smaka så gott?

Jag älskar att lag mat och är bra på det också. Kom in på kockskolan i Kristineberg gymnasium 1984 men kunde då inte pga medicinska skäl börja.
Backar man tiden 10 000 år (stenålderskosten) så kan variationen aldrig varit så stor på olika smaker då som nu. Smaklökarna fanns nog mer för att upptäcka giftig och hälsovådlig föda mer än just sitta och fredagsmysa med tacos till middag. Jag är inte någon mathistoriker men jag förvånas över kravet att det alltid skall smaka så gott och jag undrar varför?

Smaklökar som förändras vid hunger och svält!
Vi äter när vi är hungriga tror vi men de flesta har aldrig upplevt riktig hunger eller svält heller för den delen.
Vi är födda i Sverige så för många är det en okänd upplevelse men givetvis finns det barn som lider av för lite käka...lika bra att skriva det så ingen går igång på det här blogginlägget. När riktig hunger uppstår så förstärks smaklökarna och man kan tänka sig äta det mesta. Tänk bara på vad en tur på fjället eller sjön kan göra med suget efter mat och hur gott något så enkelt som burkmat kan vara då. Som oftast hinner vi aldrig komma till den situation att vi är riktigt hungriga. Ät 5-6 ggr per dag så får du ett jämt blodsocker och orkar mer vilket stämmer, men allt ska smaka gott och branschen är inte sen att haka på trenden med massor av varianter av kvarg och keso.

Den mest smaken sitter i huvudet och kan bli din orala giljotin!
Kall potatis, kokt ris, ångkokade fisk och grönsaker i olika varianter utan kryddning. Hur låter det - som en sjukdomsvistelse på sjukhuset? Vad skulle hända då med dig om du visste att din kropp skulle må absolut bäst av att äta den maten utan olika smakförstärkare av skilda slag skulle du då äta mat som inte alltid var så gott? Jag tror inte det. Föda är en av de stora basala grunderna i livet för överlevnad och som drift. Matsuget har idag blivit vad medier och omgivningarna säger att det skall vara. Är det inte snyggt upplagt, välsmakande och "ibland" jättenyttigt så går det oftast bort. Hur kan vi gå emot vårt kunskap om vad som är bra för kroppen men inte så gott mot vad som är gott men förbannat onyttigt? Se på McDonald´s, hur lyckas de med sina helt onyttiga och innehållslösa maträtter? Är det pga folks okunskap? Ja, till en viss del men reptilhjärnan är oftast det psyket som vinner - eller som jag skulle uttrycka det: "ätstörning".
Men varför? När man vet att man betalar för tom mat?

Vilken "ätstörning" är du?
Det är inte för intet som munkar i asiatiska länder lever mycket spartanskt när det kommer till mat. Man äter det som kroppen behöver och inget mer för fokuset ligger på annat som t ex att leva i nuet, odla, meditera, leva och annat. Jag tror givetvis att det de tycker den där skålen med varmt ris är riktigt god då preferensramarna inte är så infekterade med en massa smak och vad och när man skall äta vad.  Ätstörningar är oftast mentalt betingad som nog grundar sig ofta i en låg självkänsla. Jag tycker och tror att nästan alla människor har en ätstörning av något slag. Man är ledsen och tröstäter, man är gravid och får äta för två, man stressar mycket och äter snabbmat för man hinner inte annat.
Vad det än är så tror jag och tycker jag att alla borde se över sin relation till mat och varför den måste smaka, ätas i tid och otid, se ut på ett visst sätt och så vidare. Så fråga dig om du har en ätstörning? I så fall vad och varför du har den, liten som stor? Sitter det inte i huvudet?

Livet utanför tallriken - ett liv som är optimalt
Min egen matrelation till mat har pendlat väldigt mycket under åren beroende på intensiva träningsperioder, semester, separation eller något annat. Min relation har pendlat beroende på vad jag varit mental någonstans och så är det för många tror jag. Nu är det annorlunda för mig. Mitt matbegär ser inte ut som det en gång gjort. Det handlar mycket mer av vad jag känner att min kropp svarar bra på för något. Socker, mjölmat, mjölkprodukter och annat skit blir allt mer en ovanligare företeelse. Visst äter jag gott men det är inte själva ändamålet med maten längre. Den skall gynna mitt liv utanför tallriken som har väldigt mycket mer att ge än fokuset på nästa måltid hela tiden. Du kommer lyckas av två anledningar. Du blir mental uppmärksam vad som är ditt ätproblemet, du ger kroppen det den behöver för att du skall må bra.

Så här gör jag!
Citronvatten, smoothie till kl 12.00, sen vardagsmat med fokus på grönsaker, fisk och olika bönblandningar gör att min kropp är så väldigt mycket mer energifull. En känsla som är oöverträffbar. De vänner jag har övertygat om förträffligheten att fokusera på dessa saker har svårt att tänka sig annat numera.

Här några bilder på FulMat respektive Snyggomat...vilket tror du jag tyckte var absolut godast? (Läs inte bildtexten om du vill gissa 😉 )

Ful Mat

Ful Mat men supergod

 

Ganska vacker mat

Lite mer SnyggoMat...men hälften så god som ovan bild.

Sist men inte minst: det här blogginlägget handlar inte om att förringa riktiga ätstörningar med bakgrunder som är svåra att förstå om man inte upplevt dem själv. Det handlar om att lägga mer fokus på vad kroppen behöver och inte mentala, inlärda smaklökar.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Livsviktiga ord från Anthony Hopkins

Livsviktiga ord från Anthony Hopkins

hälsa kvinnor

“Släpp de människor som inte är redo att älska dig! Det här är det svåraste du måste göra i ditt liv, och det kommer också att vara det viktigaste: sluta ge din kärlek till dem som inte är redo att älska dig.” Det här är en av de mest kraftfulla texter jag läst.   Tyvärr […]

Är du sympatisk eller empatisk?

Är du sympatisk eller empatisk?

arbete

Empati är en stor och viktig del i ledarskapet på arbetet. När man är empatisk innebär det att man känner in och förstår vad den andre upplever och är närbesläktat med inlevelseförmåga och medkänsla. Det är också en nyckelförmåga inom emotionell intelligens som är avgörande i relationer med andra människor. Empati är en komplex psykisk […]

Är du en av de 14% som känner engagemang för ditt jobb?

Är du en av de 14% som känner engagemang för ditt jobb?

arbete

Då får jag önska dig grattis i så fall. Dystra siffror från Gallup visar hur svenskarna känner för sitt engagemang kring arbetet. Vad beror det här på? Undersökningen är äldre än Covid-19 så mörkertalet är säkert betydligt högre idag än för ca 2 år sedan när undersökningen från Gallup presenterades. Endast 14 procent av medarbetarna i […]

Varför är det viktigt med ett hållbart ledarskap?

Varför är det viktigt med ett hållbart ledarskap?

arbete

Jag tycker det är en enormt viktig frågeställning i de tider vi lever i idag. Inte bara för att människor i ledande positioner behöver ha en bra hälsa för att leda andra utan att det leder till att även medarbetarna har större möjligheter att må bra. En medveten och hållbar ledare (chef) ser också till att […]

Framgångsfaktor 5 – Sociala relationer

Framgångsfaktor 5 – Sociala relationer

arbete

De ledare som har god social kompetens är oftast utmärkta kommunikatörer. De är också oftast öppna för att höra såväl bra som sämre nyheter and de är även experter på att få teamet omkring sig, att stötta dem och vara intresserade av nya spännande projekt. Ledare som har en väl utvecklad social talang är också […]

⭐Framgångsfaktor 4 – Empati⭐

⭐Framgångsfaktor 4 – Empati⭐

arbete

Ledare med empati har förmågan att sätta sig in i andras situationer vilket är väsentligt för att kunna leda ett team/familj framgångsrikt. De hjälper människor att utvecklas, ger konstruktiv feedback och lyssnar på dem som behöver det. Om du vill ha positiv bekräftelse och respekt från ditt team, visa dem empati i så fall. Empati […]

Framgångsfaktor 3 – Motivation

Framgångsfaktor 3 – Motivation

arbete

Självmotiverade ledare arbetar alltid mot sina uppsatta mål och de har oftast höga krav på kvalitetsnivå på sitt arbete. Hur tror du att du kan öka din motivation? En bra början kan vara att analysera varför du har detta jobb – det är lätt hänt att glömma vad du verkligen gillar i din karriär och […]

Framgångsfaktor 2 – Självkontroll som ledare

Framgångsfaktor 2 – Självkontroll som ledare

arbete

Ledare som har självkontroll brukar sällan verbalt attackera andra, fatta förhastade eller för känslomässiga beslut eller kompromissa med sina värderingar. Självkontroll handlar just om att ha kontroll på sig själv. Så, hur kan du stärka din självkontroll? Här kommer några tips på vägen som kan hjälpa dig. Självkontroll har många fördelar som ledare. Definiera dina värderingar […]

Framgångsfaktor nr 1 som ledare  – Självkännedom

Framgångsfaktor nr 1 som ledare – Självkännedom

Blogginlägg

Om du har en god självkännedom, då förstår du vad du känner och du vet hur dina känslor och handlingar kan påverka människor runtomkring dig.  Människor som har en bra självkännedom som ledare innebär ofta att de har en tydlig bild av andras styrkor och utvecklingsområden och hanterar dem på ett ödmjukt sätt. Vad kan […]