Mansklig

9 goda råd för män som lever nära PMS

PMS är något vi borde prata betydligt mer om för att öka vår förståelse, tycker jag. Jag visste väldigt lite om detta innan jag kom i samtal med en vän som har svår PMS. Något som starkt väckte mitt intresse. Har sedan dess pratat med gynekolog, flera kvinnliga bekanta och även gått med i FB-gruppen - "Vi som lever med PMS och PMDS" och frågat frågan - hur kan jag som man på bästa sätt stötta en kvinna med PMS? Det var inte helt okej att fråga.

För det första fick jag snabbt lära mig att det inte var helt okej att som man komma in och ”snoka” i en grupp för PMS-kvinnor. En del tyckte rätt och slätt att det var fel att jag frågade. Fel forum skrev några, fel frågeställare skrev andra. Kanske hade de rätt i sin kritik? Vem är jag att skriva om PMS? Jag är ju man! Men jag gör det ändå!

Så här är det – enligt vad jag kan förstå
Minst 60 000 – 90 000 av Sveriges kvinnor lever med PMS. De har relationer, med sin kära, sina kollegor, sin arbetsgivare med flera. Alla dessa personer måste också förstå.
Så ämnet känns för mig rätt naturligt att skriva om. Till och med greken Hippokrates såg ett samband med humör och menstruationer. Det gör oss i alla fall till två män med intresse för detta. Ett ämne som jag menar fler män borde bli pålästa om.
image

Inget man önskar sin värsta fiende eller vän
PMS tar sig många uttryck enligt min vän. Hon beskrev livet med PMS så här "Tänka dig, år efter år, varje månad,  under flera dagar så är livet både kroppsligen och mentalt helt upp och ner. Jag själv har väldigt ont i magen som är stor som en basketboll. Livet känns grått och trist och jag är konstant ledsen. Minsta lilla händelse kan skapa en flodvåg av tårar. Det goda humöret lyser med sin frånvaro och jag vill inget annat än att ligga mig under täcket och försvinna från jordens yta. Man kan säga att min kropp och själ är i ett kaostillstånd". När hon sa det  kom jag ihåg att jag tänkte: "Undrar hur många som fattar hur jobbigt det här? Måste blogga!

 

Woman Suffering From Stomach Ache

Så kan du hjälpa en kvinna med PMS
Det finns många konkreta saker du kan stödja henne i när hon har PMS eller besvär under sin menscykel.

 1. Acceptera läget - Min kvinna har PMS! Lär dig mer om vad PMS är och hur det kan yttra sig. Läs även på om PMDS.
 2. Var närvarande och ta henne på allvar när väl perioden börjar. Känn till att den många börjar strax efter ägglossning.
 3. Notera i din almanacka när hennes nästa period troligen börjar så du kan förbereda dig.
 4. Ta det inte personligt, det här är hennes lidande. Ha tålamod. Något du kommer bli uppskattad för då hon kan slappna av mer genom ditt engagemang och förståelse. Både under och efter.
 5. I perioderna då allt är mer normalt ta dig tid och prata med henne. Ta reda på så mycket som möjligt vad som kan underlätta för henne under sin PMS-period. Vad hon vill ha hjälp med? Vad som är extra jobbigt för henne? Planera att motionera tillsammans vilket också har visat sig kan ha god effekt.
 6. Var inkännande hela tiden. En varm kram av ren kärlek kan vara stor tröst i en svår stund även om hon stunden innan hon kan ha visat upp en sida som mer påminner om en klösgalen katt. Våga fråga!
 7. Ju mer stöd du ger i form av närvaro, inkännande och stöd desto bättre kommer ni hantera detta framledes. Hon är en förutsättning för reproduktion av livet och tar den absolut största rollen arbetet kring detta. Belöna henne med att visa stor medmänsklighet. Tänk så!
 8. Att ha en bra gynekolog är viktigt för förtroende och rätt hjälp. Uppmuntra henne att söka tills hon är nöjd.
 9. För dagbok för att få bättre förståelse kring olika delar i hjälpen. Ett glas vin, att älska är några otippade hjälpande förslag jag fått till mig i den här resan att lära sig mer om kvinnor med PMS.

Lite kort om den en mystiska hormonkarusellen!
Lever du nära människor med PMS kan du som man göra bäst i att förstå de bakomliggande orsakerna. Du kommer då att bättre möta henne då det faktiskt inte är personligt mot dig och det finns en förklaring. Forskningen har faktiskt inte kunna bevisa alla samband med ägglossning, menstruation och orsakerna till PMS. Observera "samband" inte lika med att det inte skulle existera.

 •  Vid ägglossningen höjs hormonet progesteron snabbt. Blir det ingen befruktning så sjunker det undan väldigt snabbt. En teori är att vissa är känsligare för hormonsvängningarna än andra trots samma nivåer av progesteron.
 • Vissa brister kan uppstå i samband med ägglossning och menstruationen. Serotonin, magnesium, kalciumbrist kan leda till olika yttranden för kvinnan.
 • En annan uppfattning och förklaring kan vara att nedbrytningsprodukterna pregnanolon och allopregnanolon som uppkommer kan orsaka symptomet

Så, är du partner, arbetsgivare, kollega, vän eller annat kan du göra mycket för människor med PMS. Att det är ett lidande är odiskutabel men du kan göra mycket för att lindra problematiken. Utan naturens gåva och underbara möjlighet till människan att reproducera sig hade detta inte varit ett problem. Men vi som människor hade å andra sidan då inte existerat. Tacka din kvinna för hon allt går igenom och hjälp henne.

Kureras artiklar i ämnet PMS hittar du här.

/Hans


14 comments on “9 goda råd för män som lever nära PMS

 1. Maria on

  Hej! Har läst några av dina inlägg, detta ovan och ett om Alla hjärtans dag bl a. Jag känner inte alls igen mig i den bild du målar upp av “behoven” som män och kvinnor verkar ha. För mig blir det väldigt stereotypt, speciellt inlägget om Alla hjärtans dag. Gällande inlägget om PMS så håller jag absolut med om att det kan vara fruktansvärt för många kvinnor, har själv haft en del (mildare) besvär. Men att männen ska bete sig som du föreslår, att skriva dagbok, att vara inkännande hela tiden och att hon har ansvar för reproduktion- “belöna henne med att visa stor medmänsklighet”. Är det en hund du pratar om eller? Tycker texten är reducerande och nedvärderande om något. Blir provocerad av din ton. Förhållanden ska vara på lika villkor. Det är inte så jag tolkar din inställning. M v h Maria

  Svara
  • Kvinna 41 år on

   Tycker att tipsen är väldigt bra! Blev dock lite förvånad över en del av kommentarerna som följde då jag inte alls upplever tipsen som “nedvärderande” eller provocerande. Kände igen mig på flera punkter där jag genast kan se flera konkreta tips som faktiskt hjälper.

   Det kan vara svårt för någon som inte själv har kraftig PMS att förstå hur svårt det verkligen är att kontrollera sig men jag brukar göra en jämförelse med att t ex vara hungrig. Det är något så grundläggande att bli hungrig när man inte ätit på länge och oavsett hur mycket någon talar om för dig att du inte ska känna hunger så kommer du givetvis inte känna dig mättare för det. Jag kan kontrollera min PMS ungefär lika mycket som jag kan kontrollera min hunger, d v s inte alls. Däremot är det bra mycket enklare att göra något åt hunger…

   Det är heller inte så enkelt att “träna” sin PMS bara för att man haft den sedan tonåren. Däremot kan man bli mer medveten om den och mer “beredd”. Jättebra förslag med dagbok/app då båda kan vara mer förberedda inför varje period. Om man pratar om det under “lugnare” perioder så känns det också mycket bättre och man kan även passa på att prata om andra viktiga saker i livet och relationen, även de sämre. Då kanske man inte behöver känna irritation över dessa när väl PMS slår till för då kommer oftast allt negativt upp på en gång.

   Om jag hade kunnat välja bort min PMS och alla de tunga tankar och jobbiga känslor som kommer med den så hade jag gjort det! Det är fruktansvärt jobbigt för både mig och min partner att leva med PMS och det är inte alls så att jag medvetet tillåter mig att bete mig illa bara för att sedan “ursäkta” det med PMS. Det är verkligen något som inte går att kontrollera. Men det känns oftast bättre om jag bara får en kram och lite extra omtanke och förståelse. Jag älskar min sambo och hoppas att han förstår att jag HATAR min PMS, säkert mer än vad han gör. Den medför bara ett lidande när den är som värst. Kan hålla med om att stress i kombination med PMS inte är särskilt lyckat.

   Det jag nyss beskrivit gäller givetvis bara för mig. Jag kan inte prata för alla andra med PMS men jag blev glad över dina tips!

   Sedan “ursäktar” inte PMS dåliga beteenden men om man är nedstämd så är det extremt svårt att intala sig själv att man är glad och lycklig. Då känns en kram, och känslan av att ens partner “lyssnar”, väldigt fint!

   Ibland händer det faktiskt att personer utan PMS också är irriterade och otrevliga p g a andra orsaker (t ex dålig dag på jobbet) och då kanske de också mår bra av visad förståelse och lyhördhet istället för att irritation och otrevlighet tillbaka.

   Svara
 2. Alexandra on

  Vin är direkt olämpligt, alkohol gör bara pms/pmds värre. Både i humöret men också att man när skit dagen efter även om man bara tagit ett glas vin. Plus att spärrarna släpper och man blir ännu värre

  Svara
 3. Dave on

  Hej!
  Mycket bra skrivet av Hans! Tack för de goda råden! Jag har en kvinna som får kraftig PMS. Jag vill skilja mig typ en gång i månaden för det är hemskt med PMS. Jag är känslomänniska, hjälper till med matlagning, städning, hundar och gör egentligen inget fel mer än “mänskliga” fel. Man känner sig så himla orättvist behandlad under en kvinnas PMS period. Men ska försöka kartlägga i kalender när pms inträffar. Har försökt med det men funkar inte så bra.

  Ps. Maria du har väl själv PMS vad jag förstått och inser inte själv vilket problem det är för andra i din närhet. Det verkar vara ett problem för kvinnor med PMS. Dom vill inte erkänna att det är ett problem för nära som lever med dom. Då är det inte så lätt och hjälpa till heller. Ds

  Svara
 4. Dave on

  Hej!
  Bra inlägg av Hans men problematiken kvarstår! Jag har en kvinna som får kraftig PMS. Jag vill skilja mig typ en gång i månaden för det är hemskt med PMS. Jag är känslomänniska, hjälper till med matlagning, städning, hundar och gör egentligen inget fel mer än “mänskliga” fel. Man känner sig så himla orättvist behandlad under en kvinnas PMS period. Men ska försöka kartlägga mer i kalender när pms inträffar. Har försökt med det men funkar inte så bra.
  En sak till bara. Vad jag förstod på dig så har din fru inte PMS utan en god vän. Det är skillnad kan jag säga. Vänner som har PMS behöver man inte umgås med när PMS dyker upp men din partner lever du ihop med så det är stooooor skillnad. Lätt och säga att det är typ en välsignelse och något vi ska vara typ glada över när det enligt mig är en förbannelse som vissa av oss män får leva med.

  Ps. Maria du har väl själv PMS vad jag förstått och inser inte själv vilket problem det är för andra i din närhet. Det verkar vara ett problem för kvinnor med PMS. Dom vill inte erkänna att det är ett problem för nära som lever med dom. Dom säger att det inte är något, bara att tålamodet försvinner. Då är det inte så lätt och hjälpa till heller. Ds

  Svara
 5. En man on

  De flesta män har från tidig ålder uppfostrats med de negativa effekterna av testosteron och fått ta konsekvenserna av det. Det börjar väldigt tidigt i åldrarna. Tjejer, kvinnor pratar, uppfostras inte på samma sätt gällande sitt kränkande beteende de får under sin pms period. Det är ingen ursäkt i något läge att kränka sin partner eller sina barn för att man inte står ut med sig själv. Kan man inte tygla sig själv då får man faktiskt hålla sig undan så att omgivningen inte drabbas. Självklart gäller detta åt båda håll.

  Svara
  • Therese on

   Du anar inte hur mycket jag under PDMS perioden önskar att ja kunde “hålla mig för mig själv”. Det är oerhört mycket energi som går åt till att konstant tygla sig under denna fas och inte dra med sig andra i sin hopplöshets-känsla. Om det vore praktiskt möjligt hade jag mer än gärna tagit in på hotell under dessa 1-2 dagar, men med familj och jobb att sköta är det inte praktiskt möjligt…. Att kunna jobba hemifrån underlättar, men….
   Det är precis som du säger inte någonsin ok att kränka, men försök förstå att det är en stor kamp att kontrollera sig under PMDS.

   Svara
  • En KVinna on

   Svårt att uppfostras i något som är samhälles tabu. Istället för att “tyglas” så fick vi lära oss att alla har mens, alla har ont och det är bara ta en Alvedon och sluta gnälla. Det är aldrig okej att kränka någon men den logiska delen av hjärnan som normalt säger det har lämnat byggnaden och kvar finns någon som inte kan skilja vad som är verkligt eller inte. Som du läser i artikeln så krävdes en depression för att hon skulle få rätt hjälp, så kanske vi ska skola männen om att det är inte bara att ta en Alvedon och “hålla sig undan”. Jag skulle önska att du var min handläggare på försäkringskassan när jag försöker “dra mig undan” 🙂

   Svara
 6. Karl Anders on

  Bra diskussion och det är sannerligen inte lätt detta, får någon part, men tjejerna kan man tycka har ju haft möjlighet att bemästra detta sedan tonåren och vi som män är ju rena nybörjare oavsett hur mkt vi försöker förstå, hjälpa till eller bara svälja skiten månad efter månad.

  Ni skriver om almanacka osv, det finns långt bättre hjälpmedel i form av appar tex CLUE hjälper båda parter att hålla kolla på detta. I mitt fall är det så att även om hon vet att det är PMS så vägrar hon acceptera detta som “anledning” till den konstana ansträngning som det blir i relationen.

  Att då ha svart på vitt för båda parter blir mkt enklare, det blir ju även möjligt att planera in andra saker utifrån när det är som “lämpligast”

  Svara
 7. Emma on

  Tack, har pms nu o detta värmde. Mina besvär började efter min andra graviditet. Loggat mitt mående. Och exakt samma dag varje månad börjar det och symptomen är återkommande samma. Smärta vid ägglossning, uppsvälld. Humöret för min del beror nog mest förutom hormoner på att jag får sömnstörningar under pms då jag blir oroligare, detta gör att jag känner mig helt utmattad. Får cravings precis som en gravid. Mest sötsaker, växlar mellan o va extra känslig och lättiriterad, har ofta mer huvudvärk, och sista dagarna innan mens mår jag väldigt illa och blir lättare åksjuk och yr. Haft dessa symtom plus konstant klåda veckan innan mens och svampinfektion jag får i slutet feberfrossa .
  Sen vid mens är man en normal person. Men dock med förvärkar till mensvärk. Jag tar nog inte ut så mycket på folk runtomkring utan känner mest allt inuti och vill va lite mer ifred. Men det underlättar inte direkt att mannen får pms när jag har pms, så om jag inte är på tip top är inte han de heller, vilket resulterar i onödiga tjafs. Jag pratar öppet om att jag har pms, ber om ursäkt om ja skulle varit onödigt negativ, men för mig då jag är lite extra sleten under dom två veckorna så beter ja mig väl i princip normalt om man bara är lite extra omtänksam o ger avlastning denna tid. De hade ändå varit intressant o se hur trevlig ens man hade betett sig om han återkommande haft dessa symptom. Tänk bara dig in i om du haft migrän eller magsjuka och feber och någon hela tiden skulle fråga o försöka prata med dig och komentera varför du inte ser så glad ut. Vem ler när de har ont? Det är inte okej att utåtagera på sina närståenden, men om man inte skulle vara världens solstråle denna tid tycker jag man inte skulle behöva ta skit från andrq, det är som o bädda för ännu starkare pms, det uttrycket älska mig mest när jag förtjänar det som minst
  För då behöver jag det allra mest, är så sant,
  Personer som har olika psykiska sjukdomar brukar man för det mesta ta hänsyn till, utbrända, deprimerade, och pms är något som meckar me hela dig. Men känns mer som något man skämtar om. Jag själv fattade inte grejjen förän de drabbade mig.
  Man är inget barn som behöver mjäkas med, men det gör nog mycket om den personen som inte har pms låter en vara den som lider denna period, och bita ihop. Jag kan också bita ihop, bara inte överanalysera mig denna period. själv vill jag nog försöka reda ut detta snart. Men tills dess lite extra tålamod hade varit fint.

  Svara
  • Emma on

   Vill även tillägga jag tråkigt nog har erfarenhet av både depression o utbrändhet och det är som all over again vid pms.

   Svara
 8. Evelina on

  Ni män har också pms, fast dagligen! Ert hormon ändras från morgon till kväll och ger er humörsvängningar som bara den. Så tro mig, vi kvinnor vet hur det är att leva med någon som har pms. När kvinnor har pms så sjunker våra kvinnliga hormoner och vi blir mer lila män – agressiva och har svårare att undvika konflikter. Så ni män som tycker symd om er själva för att ni lever med kvinnor som har pms en gång i månaden bör rannsaka er själva.

  Svara
 9. Malin on

  Jag är en kvinna med svår PMDS. Bra tankar Hans. Jag är enligt min man och vänner en solstråle, jag jobbar, tränar, älskar min man, har det bra och är lugn och harmonisk.
  Tre dagar i månaden är jag en annan människa. Känns som jag vill krypa ur mitt skinn, min man älskar mig inte, han har skickat ett hjärta för lite i smset, han har glömt o säga godnatt, han kramade mig inte tillräckligt länge. Och då vet jag att jag normalt känner jag mig superälskad och jag världens mysigaste man 🙂
  Jag kan inte sitta och prata med vänner längre än en halvtimme och oron kryper konstant i kroppen. Jag svär inte till min man men mina kommentarer och påhopp är allt annat än snälla.
  Såklart ska min man inte tolerera elakheter men jag kan på fullaste allvar inte hålla inne dessa tankar som min hjärna skapar dessa tre dagar. Tankarna blir större och större och det går inte sluta tänka på dem. Hjärnan går på högvarv, och dag tre när det försvinner har jag ingen absolut ingen känsla kvar om de tokerier jag haft.
  Jag äter tabletter för att lindra pmds. De hjälper men inte alla månader.
  Om min man skulle blivit arg tillbaka hade jag nog inte klarat pmds dagarna. Han vill dock inte va med mig när jag har pmds vilket jag förstår när jag är normal. Men kramar hjälper de minuterna man kramas, vin kan hjälpa om man inte blir på dåligt humör av vin i vanliga fall. Olika saker för alla. Det underlättar mkt om min man håller med i det jag säger, att han förstår, han ska tänka på det jag säger osv.
  Jag har haft detta sen 20 års åldern… Typ i 25 år. Det blev så svårt för ett par år sedan att vi var tvungna o googla o söka hjälp vilket jag fick hos gyn.
  De som inte haft detta eller är anhörig kan inte föreställa sig vilken hemsk känsla det blir i hela kroppen, själen och huvudet.
  Kämpa på och gör så gott ni kan! Lycka till

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Panik och rädslor för corona – bli mentalt förberedd!

Panik och rädslor för corona – bli mentalt förberedd!

coaching

Panik är ofta den absolut sämsta reaktionen på svåra och farliga situationer. Vår hjärna vill gärna fly, fäkta eller spela död. Därför är det viktigt att ha koll på känslorna och agera istället utifrån förståelse och kontroll. I dessa virustider är det många människor som oroar sig för den närstående framtiden, jobbet, familjen och allt runt omkring […]

Ditt lyssnande – en livboj för andra

Ditt lyssnande – en livboj för andra

Attraktivt för kvinnor

Att lyssna globalt Vid några tillfällen har jag fått höra att jag varit en viktig del i deras liv genom min närvaro och lyssnande. Några har sagt – “ du räddade mig från en katastrof, tack”. Fantastiskt tycker jag. Genom att endast ägna några minuter, ibland bara sekunder av min vakna tid till dessa människor […]

Så lyckas du LAGOM med nyårslöftet!

Så lyckas du LAGOM med nyårslöftet!

Blogginlägg

Jag älskar det svenska ordet “lagom” då det utgår ifrån vad jag tycker är just lagom. Ordet “lagom” har en unik betydelse för oss svenskar. Någonstans mitt emellan för mycket och för lite. Det är så jag försöker leva mitt liv. Lagom mycket utifrån mina gränser för vad som är för mycket och för litet. […]

Skaffa dig tid att förstå hur du får lust att träna!

Skaffa dig tid att förstå hur du får lust att träna!

Hälsa

Lusten, tiden och kunskapen är för mig avgörande för min träning. Efter flera år som aktiv och PT  är det dessa 3 saker jag kommit fram till är de viktigaste delarna om man vill få lust att träna. Tar du inte dig tid att röra på dig får du troligen för eller senare få avsätta tid […]

9 goda råd för män som lever nära PMS

9 goda råd för män som lever nära PMS

Blogginlägg

PMS är något vi borde prata betydligt mer om för att öka vår förståelse, tycker jag. Jag visste väldigt lite om detta innan jag kom i samtal med en vän som har svår PMS. Något som starkt väckte mitt intresse. Har sedan dess pratat med gynekolog, flera kvinnliga bekanta och även gått med i FB-gruppen […]

När döden och mirakel ger en mening med livet!

När döden och mirakel ger en mening med livet!

Hälsa

Jag tror psykosomatiska tillstånd kan botas med mod över sina egna rädslor. Med psykosomatiska tillstånd menar jag ett fysiskt sjukdomstillstånd som tillkommit efter oftast en lång mental ohälsa. Vår tids största hälsofara, enligt mig. Mental ohälsa skördar fler offer än något annat. Det händer inte ofta men nyligen blev jag starkt påverkad av ett fantastiskt […]

En vansinnigt bra bok om träning för mammor!

En vansinnigt bra bok om träning för mammor!

Attraktivt för kvinnor

Undantagen som bekräftar regeln, jag skriver om män för män men har blivit inspirerad att göra ett undantag för er kvinnor. Jag har läst en upplyftande och mycket komplett träningsbok för kvinnor. Enkelheten, pedagogiken och en entusiastisk författaren gör att det blir svårt att “ducka” för träningen när man läser den. Boken riktar sig mot […]

När Bäst i Test mixern blir sämst i verkligheten

När Bäst i Test mixern blir sämst i verkligheten

Blogginlägg

Jag älskar smoothies. Jag lärde mig den “ädla” konsten att göra smoothies när jag gick kursen The Raw man, en kurs i hälsa för män. I kursen uppmanades man att köpa en mixer med “power”, något jag tog fasta på och gjorde min research grundligt före inköpet. 1,5 år senare är jag inte lika nöjd. […]