Mansklig

9 goda råd för män som lever nära PMS

PMS är något vi borde prata betydligt mer om för att öka vår förståelse, tycker jag. Jag visste väldigt lite om detta innan jag kom i samtal med en vän som har svår PMS. Något som starkt väckte mitt intresse. Har sedan dess pratat med gynekolog, flera kvinnliga bekanta och även gått med i FB-gruppen - "Vi som lever med PMS och PMDS" och frågat frågan - hur kan jag som man på bästa sätt stötta en kvinna med PMS? Det var inte helt okej att fråga.

För det första fick jag snabbt lära mig att det inte var helt okej att som man komma in och ”snoka” i en grupp för PMS-kvinnor. En del tyckte rätt och slätt att det var fel att jag frågade. Fel forum skrev några, fel frågeställare skrev andra. Kanske hade de rätt i sin kritik? Vem är jag att skriva om PMS? Jag är ju man! Men jag gör det ändå!

Så här är det – enligt vad jag kan förstå
Minst 60 000 – 90 000 av Sveriges kvinnor lever med PMS. De har relationer, med sin kära, sina kollegor, sin arbetsgivare med flera. Alla dessa personer måste också förstå.
Så ämnet känns för mig rätt naturligt att skriva om. Till och med greken Hippokrates såg ett samband med humör och menstruationer. Det gör oss i alla fall till två män med intresse för detta. Ett ämne som jag menar fler män borde bli pålästa om.
image

Inget man önskar sin värsta fiende eller vän
PMS tar sig många uttryck enligt min vän. Hon beskrev livet med PMS så här "Tänka dig, år efter år, varje månad,  under flera dagar så är livet både kroppsligen och mentalt helt upp och ner. Jag själv har väldigt ont i magen som är stor som en basketboll. Livet känns grått och trist och jag är konstant ledsen. Minsta lilla händelse kan skapa en flodvåg av tårar. Det goda humöret lyser med sin frånvaro och jag vill inget annat än att ligga mig under täcket och försvinna från jordens yta. Man kan säga att min kropp och själ är i ett kaostillstånd". När hon sa det  kom jag ihåg att jag tänkte: "Undrar hur många som fattar hur jobbigt det här? Måste blogga!

 

Woman Suffering From Stomach Ache

Så kan du hjälpa en kvinna med PMS
Det finns många konkreta saker du kan stödja henne i när hon har PMS eller besvär under sin menscykel.

 1. Acceptera läget - Min kvinna har PMS! Lär dig mer om vad PMS är och hur det kan yttra sig. Läs även på om PMDS.
 2. Var närvarande och ta henne på allvar när väl perioden börjar. Känn till att den många börjar strax efter ägglossning.
 3. Notera i din almanacka när hennes nästa period troligen börjar så du kan förbereda dig.
 4. Ta det inte personligt, det här är hennes lidande. Ha tålamod. Något du kommer bli uppskattad för då hon kan slappna av mer genom ditt engagemang och förståelse. Både under och efter.
 5. I perioderna då allt är mer normalt ta dig tid och prata med henne. Ta reda på så mycket som möjligt vad som kan underlätta för henne under sin PMS-period. Vad hon vill ha hjälp med? Vad som är extra jobbigt för henne? Planera att motionera tillsammans vilket också har visat sig kan ha god effekt.
 6. Var inkännande hela tiden. En varm kram av ren kärlek kan vara stor tröst i en svår stund även om hon stunden innan hon kan ha visat upp en sida som mer påminner om en klösgalen katt. Våga fråga!
 7. Ju mer stöd du ger i form av närvaro, inkännande och stöd desto bättre kommer ni hantera detta framledes. Hon är en förutsättning för reproduktion av livet och tar den absolut största rollen arbetet kring detta. Belöna henne med att visa stor medmänsklighet. Tänk så!
 8. Att ha en bra gynekolog är viktigt för förtroende och rätt hjälp. Uppmuntra henne att söka tills hon är nöjd.
 9. För dagbok för att få bättre förståelse kring olika delar i hjälpen. Ett glas vin, att älska är några otippade hjälpande förslag jag fått till mig i den här resan att lära sig mer om kvinnor med PMS.

Lite kort om den en mystiska hormonkarusellen!
Lever du nära människor med PMS kan du som man göra bäst i att förstå de bakomliggande orsakerna. Du kommer då att bättre möta henne då det faktiskt inte är personligt mot dig och det finns en förklaring. Forskningen har faktiskt inte kunna bevisa alla samband med ägglossning, menstruation och orsakerna till PMS. Observera "samband" inte lika med att det inte skulle existera.

 •  Vid ägglossningen höjs hormonet progesteron snabbt. Blir det ingen befruktning så sjunker det undan väldigt snabbt. En teori är att vissa är känsligare för hormonsvängningarna än andra trots samma nivåer av progesteron.
 • Vissa brister kan uppstå i samband med ägglossning och menstruationen. Serotonin, magnesium, kalciumbrist kan leda till olika yttranden för kvinnan.
 • En annan uppfattning och förklaring kan vara att nedbrytningsprodukterna pregnanolon och allopregnanolon som uppkommer kan orsaka symptomet

Så, är du partner, arbetsgivare, kollega, vän eller annat kan du göra mycket för människor med PMS. Att det är ett lidande är odiskutabel men du kan göra mycket för att lindra problematiken. Utan naturens gåva och underbara möjlighet till människan att reproducera sig hade detta inte varit ett problem. Men vi som människor hade å andra sidan då inte existerat. Tacka din kvinna för hon allt går igenom och hjälp henne.

Kureras artiklar i ämnet PMS hittar du här.

/Hans


7 comments on “9 goda råd för män som lever nära PMS

 1. Maria on

  Hej! Har läst några av dina inlägg, detta ovan och ett om Alla hjärtans dag bl a. Jag känner inte alls igen mig i den bild du målar upp av “behoven” som män och kvinnor verkar ha. För mig blir det väldigt stereotypt, speciellt inlägget om Alla hjärtans dag. Gällande inlägget om PMS så håller jag absolut med om att det kan vara fruktansvärt för många kvinnor, har själv haft en del (mildare) besvär. Men att männen ska bete sig som du föreslår, att skriva dagbok, att vara inkännande hela tiden och att hon har ansvar för reproduktion- “belöna henne med att visa stor medmänsklighet”. Är det en hund du pratar om eller? Tycker texten är reducerande och nedvärderande om något. Blir provocerad av din ton. Förhållanden ska vara på lika villkor. Det är inte så jag tolkar din inställning. M v h Maria

  Svara
 2. Alexandra on

  Vin är direkt olämpligt, alkohol gör bara pms/pmds värre. Både i humöret men också att man när skit dagen efter även om man bara tagit ett glas vin. Plus att spärrarna släpper och man blir ännu värre

  Svara
 3. Dave on

  Hej!
  Mycket bra skrivet av Hans! Tack för de goda råden! Jag har en kvinna som får kraftig PMS. Jag vill skilja mig typ en gång i månaden för det är hemskt med PMS. Jag är känslomänniska, hjälper till med matlagning, städning, hundar och gör egentligen inget fel mer än “mänskliga” fel. Man känner sig så himla orättvist behandlad under en kvinnas PMS period. Men ska försöka kartlägga i kalender när pms inträffar. Har försökt med det men funkar inte så bra.

  Ps. Maria du har väl själv PMS vad jag förstått och inser inte själv vilket problem det är för andra i din närhet. Det verkar vara ett problem för kvinnor med PMS. Dom vill inte erkänna att det är ett problem för nära som lever med dom. Då är det inte så lätt och hjälpa till heller. Ds

  Svara
 4. Dave on

  Hej!
  Bra inlägg av Hans men problematiken kvarstår! Jag har en kvinna som får kraftig PMS. Jag vill skilja mig typ en gång i månaden för det är hemskt med PMS. Jag är känslomänniska, hjälper till med matlagning, städning, hundar och gör egentligen inget fel mer än “mänskliga” fel. Man känner sig så himla orättvist behandlad under en kvinnas PMS period. Men ska försöka kartlägga mer i kalender när pms inträffar. Har försökt med det men funkar inte så bra.
  En sak till bara. Vad jag förstod på dig så har din fru inte PMS utan en god vän. Det är skillnad kan jag säga. Vänner som har PMS behöver man inte umgås med när PMS dyker upp men din partner lever du ihop med så det är stooooor skillnad. Lätt och säga att det är typ en välsignelse och något vi ska vara typ glada över när det enligt mig är en förbannelse som vissa av oss män får leva med.

  Ps. Maria du har väl själv PMS vad jag förstått och inser inte själv vilket problem det är för andra i din närhet. Det verkar vara ett problem för kvinnor med PMS. Dom vill inte erkänna att det är ett problem för nära som lever med dom. Dom säger att det inte är något, bara att tålamodet försvinner. Då är det inte så lätt och hjälpa till heller. Ds

  Svara
 5. En man on

  De flesta män har från tidig ålder uppfostrats med de negativa effekterna av testosteron och fått ta konsekvenserna av det. Det börjar väldigt tidigt i åldrarna. Tjejer, kvinnor pratar, uppfostras inte på samma sätt gällande sitt kränkande beteende de får under sin pms period. Det är ingen ursäkt i något läge att kränka sin partner eller sina barn för att man inte står ut med sig själv. Kan man inte tygla sig själv då får man faktiskt hålla sig undan så att omgivningen inte drabbas. Självklart gäller detta åt båda håll.

  Svara
 6. Karl Anders on

  Bra diskussion och det är sannerligen inte lätt detta, får någon part, men tjejerna kan man tycka har ju haft möjlighet att bemästra detta sedan tonåren och vi som män är ju rena nybörjare oavsett hur mkt vi försöker förstå, hjälpa till eller bara svälja skiten månad efter månad.

  Ni skriver om almanacka osv, det finns långt bättre hjälpmedel i form av appar tex CLUE hjälper båda parter att hålla kolla på detta. I mitt fall är det så att även om hon vet att det är PMS så vägrar hon acceptera detta som “anledning” till den konstana ansträngning som det blir i relationen.

  Att då ha svart på vitt för båda parter blir mkt enklare, det blir ju även möjligt att planera in andra saker utifrån när det är som “lämpligast”

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Så lyckas du LAGOM med nyårslöftet!

Så lyckas du LAGOM med nyårslöftet!

Blogginlägg

Jag älskar det svenska ordet “lagom” då det utgår ifrån vad jag tycker är just lagom. Ordet “lagom” har en unik betydelse för oss svenskar. Någonstans mitt emellan för mycket och för lite. Det är så jag försöker leva mitt liv. Lagom mycket utifrån mina gränser för vad som är för mycket och för litet. […]

Kursen som lyfter sexlivet!

Kursen som lyfter sexlivet!

Hälsa män

För en tid sedan var jag och min fru på sexkurs för par eller som jag vill kalla det ” en öppen, kärleksfull kurs i samspel mellan par”. Ett försök att hitta ännu mer glädje och njutning i relationen. Vi var inte missnöjda innan vare sig med sexlivet eller relationen men är ännu mer nöjda […]

Kicka igång sexlivet med oväntad present!

Kicka igång sexlivet med oväntad present!

Attraktivt för kvinnor

Min underbara hustru fyllde år härom veckan. Frågan för mig var – vad skulle jag ge henne denna gång? Jag som alltid har stenkoll på saker som jag vet att hon önskar sig. Men det blir inte lättare med åren. 17 år har vi hållit ihop. Dessa år tar ut sin rätt. Vi är som ett väloljat maskineri […]

Skaffa dig tid att förstå hur du får lust att träna!

Skaffa dig tid att förstå hur du får lust att träna!

Hälsa

Lusten, tiden och kunskapen är för mig avgörande för min träning. Efter flera år som aktiv och PT  är det dessa 3 saker jag kommit fram till är de viktigaste delarna om man vill få lust att träna. Tar du inte dig tid att röra på dig får du troligen för eller senare få avsätta tid […]

9 goda råd för män som lever nära PMS

9 goda råd för män som lever nära PMS

Blogginlägg

PMS är något vi borde prata betydligt mer om för att öka vår förståelse, tycker jag. Jag visste väldigt lite om detta innan jag kom i samtal med en vän som har svår PMS. Något som starkt väckte mitt intresse. Har sedan dess pratat med gynekolog, flera kvinnliga bekanta och även gått med i FB-gruppen […]

När döden och mirakel ger en mening med livet!

När döden och mirakel ger en mening med livet!

Hälsa

Jag tror psykosomatiska tillstånd kan botas med mod över sina egna rädslor. Med psykosomatiska tillstånd menar jag ett fysiskt sjukdomstillstånd som tillkommit efter oftast en lång mental ohälsa. Vår tids största hälsofara, enligt mig. Mental ohälsa skördar fler offer än något annat. Det händer inte ofta men nyligen blev jag starkt påverkad av ett fantastiskt […]

En vansinnigt bra bok om träning för mammor!

En vansinnigt bra bok om träning för mammor!

Attraktivt för kvinnor

Undantagen som bekräftar regeln, jag skriver om män för män men har blivit inspirerad att göra ett undantag för er kvinnor. Jag har läst en upplyftande och mycket komplett träningsbok för kvinnor. Enkelheten, pedagogiken och en entusiastisk författaren gör att det blir svårt att “ducka” för träningen när man läser den. Boken riktar sig mot […]

När Bäst i Test mixern blir sämst i verkligheten

När Bäst i Test mixern blir sämst i verkligheten

Blogginlägg

Jag älskar smoothies. Jag lärde mig den “ädla” konsten att göra smoothies när jag gick kursen The Raw man, en kurs i hälsa för män. I kursen uppmanades man att köpa en mixer med “power”, något jag tog fasta på och gjorde min research grundligt före inköpet. 1,5 år senare är jag inte lika nöjd. […]