Annons
Annons

Här är 4 myter om solskydd

Har du börjat slarva med solskyddet i den lite snällare sensommarsolen? Gör inte det! Här avlivar vi 4 solskyddsmyter.

Redaktionen

22 augusti, 2020
Här är 4 myter om solskydd
Dela inlägget

Har du börjat slarva med solskyddet i den lite snällare sensommarsolen?
Gör inte det!
Här avlivar vi 4 solskyddsmyter.

Efter en lång sommar på stranden är det lätt att börja slarva med solkrämen. Men trots sensommar är det fortfarande viktigt att skydda sig i solen. Barn är särskilt känsliga och bör undvika att befinna sig i stark sol mitt på dagen. Bär gärna luftiga kläder och solglasögon – och glöm inte solskyddet, tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om.

LÄS OCKSÅ: Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Här har hudvårdsserien Evy technology listat 4 myter om solskydd – med kommentarer från Johanna Bjurström.

    • Myt: Solskydd behövs inte i skuggan eller när det är molnigt.
    • Fakta: Upp till 80 procent av UV-strålarna kan penetrera genom ljusare molnlager. Torrdis kan till och med öka exponeringen av UV-strålar. Solskydd kan behövas även i skuggan, beroende på hur länge man sitter. Det viktiga är att man använder sig av solskydd utan parabener, mineraloljor, SLS-ämnen och andra syntetiska ämnen. Samt undvika kemiska solskydd.
    • Myt: Solbränna skyddar mig mot solen.
    • Fakta: På ljus hud motsvarar en mörk solbränna SPF 4. Du bör därför skydda dig mot UVA-strålarna som penetrerar längre ner i hudlagret, oavsett solbränna eller ej. Om man är röd och har bränt sig bör man inte gå ut i solen alls. Men har man en grundad färg och inte har bränt sig, och om man behöver vara ute mellan 11-15 då solen står som högst, bör du ha solskydd på dig. Smörj in dig flera gånger.
    • Myt: Solskydd motverkar inte hudcancer.
    • Fakta: Hudcancerfallen fortsätter att öka trots ökad användning av solskydd. Ökningen beror på̊ ökad solexponering. Dock tar det många år innan man kan se den positiva effekten av en ökad användning av solskydd. Kom ihåg att dagens solskydd är mer effektiva än de som fanns på marknaden för 15-30 år sedan. En högre solskyddsfaktor kan dock lura oss att tro att man kan vara ute längre i solen. Vi behöver lära oss att sola smart. Det viktiga är att man aldrig bränner sig utan slutar sola när man börjar få färg. Det finns studier idag som pekar på samband med kemiska ämnen i solprodukter (kemiska solskydd) som blir en kemisk förening i hop med solens strålar, vilket kan leda till hudcancer.
    • Myt: Jag måste vara ute i solen för att bilda D-vitamin och min kropp får inte i sig det om jag använder solskydd.
    • Fakta: Det räcker att vistas i solen en kort stund för att få dagsbehovet av D-vitamin, dock behövs ganska stark UVB- strålning, så den viktigaste källan är kosten. Det är svårare att få i sig tillräckliga nivåer av D-vitamin genom kosten och man behöver äta ganska mycket i så fall. Får du inte tillräckligt med sol kan du ta ett extra tillskott av D-vitamin.

Av Tina Harr

Annons
Annons