Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Lista: Här gömmer sig de hormonstörande ämnena i hudvård

Om rapporten

Med rapporten om hormonstörande ämnen vill NOC få myndigheterna att se över lagstiftningen kring kemikalier i kosmetika, och informera konsumenter, som kanske inte känner till att de faktiskt använder hormonstörande ämnen direkt på kropp och ansikte.

I vanlig kosmetik, krämer och solskyddsprodukter finns en rad hormonstörande ämnen, något som alla kanske inte känner till. Men dessa kemikalier innebär hälsorisker – som vi borde undvika. Här listar vi vilka det rör sig om.

Såväl smink, krämer och rengöring som peeling, masker och solskydd kan innehålla en rad hormonstörande ämnen. Inom kosmetik- och hudvårdsbranschen behöver man därför snabbt genomföra åtgärder som gör att användandet av dessa ämnen minskar. Det menar NOC Sweden som har tagit fram en rapport om just farorna med hormonstörande ämnen. NOC är en ideell förening och branschorganisation för naturlig och ekologisk hud- och skönhetsvård.

Vårt hormonsystem, som också kallas det endokrina systemet, styr bland annat processer i kroppen som ämnesomsättning, tillväxt, könsmognad, sexualdrift och fortplantning. Och hormonstörande ämnen misstänks ge flera oönskade effekter på dessa processer, liksom hos djur och natur.

 

LÄS OCKSÅ: Carina lär oss mer om naturlig hudvård

Tillhör de farligaste kemikalierna

År 2020 framförde den dåvarande miljö- och klimatministern Isabella Löven att hormonstörande ämnen tillhör de farligaste kemikalier som finns och att man behöver agera på global nivå för att minska dessa. Men trots det fortsätter alltså företag att använda ämnena.

I studier har man kunnat se negativa effekter, som sjukdomar hos människor och hormonella förändringar hos djur, efter att de exponerats för misstänkt hormonstörande ämnen.

LÄS OCKSÅ: Här gömmer sig den kritiserade palmoljan

Riskerna kan vara underskattade

Att bedöma riskerna med hormonstörande ämnen är dock svårare än för andra syntetiska kemikalier. Och det beror på att tidpunkten för när vi exponeras för dessa ämnen spelar in i högre grad för hälsoeffekterna. Säkra gränsvärden för hormonstörande ämnen är därför svåra att fastställa, menar vissa forskare.

De risker som man idag har konstaterat kan också vara underskattade, eftersom de studier som har gjorts har undersökt ett enda ämne i taget. Men ämnena blandas ofta i vår omgivning och därför måste man hitta strategier för att kunna bedöma den negativa ”cocktaileffekten” av dem, skriver NOC i rapporten. Något som forskare också är överens om.

 

LÄS OCKSÅ: Så viktigt tycker vi att innehållet i våra hudvårdsprodukter är

6 grupper av hormonstörande ämnen

Dessa kemikaliegrupper innehåller misstänkta eller konstaterade hormonstörande ämnen.

1.Högflourerade ämnen (PFAS)

Exempel på ingredienser från denna grupp:

 • PTFE
 • Polytef
 • Polytefum
 • C9-15 Fluoroalcohol phosphate
 • Alla ord som innehåller ”perfluoro” eller ”polyfluoro”. Tex Polyfluorooctyl Triethoxysilane eller perfluorononyl dimethicone

2. Mikroplaster

Exempel på ingredienser från denna grupp:

 • polyeten (PE)
 • polymetylmetakrylat (PMMA)
 • polytetrafluoroeten (PTFE)

LÄS OCKSÅ: Är solskyddskrämen farligare än solen?

3. Silikoner och Siloxaner

Exempel på ingredienser:

 • Cyclopentasiloxane
 • Cyklohexasiloxane
 • Alla ord som innehåller ”cone” eller ”siloxane”. Tex Cyclopentasiloxane eller perfluorononyl dimethicone

4. Parabener

Exempel på ingredienser:

 • Methylparaben
 • Ethylparaben
 • Butylparaben
 • Propylparaben
 • Benzylparaben
 • Alla ord som innehåller “paraben” . Tex Methylparaben

5. Ftalater

 

Den ftalat som används inom kostmetika är diethyl phtalate (DEP). Syns inte separat på innehållsförteckningen då de ofta förekommer i produktens parfym/doftsättning. Tänk på att om en parfym är syntetisk innehåller den sannolikt ftalater. Hör med leverantören eller tillverkaren om de kan garantera att det är fritt från ftalater. Om de inte kan det, kan ni anta att parfymen innehåller ftalater.

Notera att en tillverkare av doftämnen inte enligt lag behöver uppge parfymens innehåll och därmed inte är skyldiga att svara. Det räcker att de deklarerar parfymen som “parfume/aroma”.

LÄS OCKSÅ: Skillnaden mellan spf 15 och 50? Inte så stor som du tror!

6. Kemiska solfilter

Exempel på ingredienser från denna grupp:

 • Homosalate,
 • Benzophenone-1,
 • Benzophenone-2,
 • Benzophenone-3
 • 4,4-dihydroxybenzophenone
 • 3-Benzylidene camphor (3-BC)
 • 4-Methylbenzylidene camphor (4-MBC)
 • Ethylhexyl methoxycinnamate
 • Alla ord som innehåller “cinnamate” eller “benzophenone”.

Till exempel Ethylhexyl methoxycinnamate & Benzophenone-1

Av Carolina Eriksson


Om rapporten

Med rapporten om hormonstörande ämnen vill NOC få myndigheterna att se över lagstiftningen kring kemikalier i kosmetika, och informera konsumenter, som kanske inte känner till att de faktiskt använder hormonstörande ämnen direkt på kropp och ansikte.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nina Funke

Nina Gunke: “Jag måste acceptera min Alzheimers”

Intervju

Hon är känd från roller i allt från Hedebyborna till Skilda världar och har spelat på landets största teaterscener. Men för en skådespelare är minnet ett av de viktigaste redskapen – så när Nina Gunke fick Alzheimers rämnade hennes värld. Hon isolerade sig och skämdes över sin diagnos. Men inte längre. Idag jobbar hon aktivt på att acceptera sin sjukdom och vill med sin historia hjälpa andra.

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när det har gått lite tid sedan vi ätit julmaten kanske det känns som att det är dags att äta lite mindre och lite sundare. Ibland är det svårt att få in regelbundenhet och hälsosammare matvanor, men det finns bra knep för det. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, tipsar om hur vi kan hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Därför är lök så nyttigt

Kost

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

några personer lyfter vikter

Hoppa över din träning om du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Collage: händer som smörjer in sig och 5 handkrämer

Skönhetspanelen testar: Handkräm

Hud

Vinter och förkylningstider innebär att vi tvättar händerna extra flitigt. En riktigt bra handkräm som vårdar, mjukgör, stärker och återfuktar är ett måste. Vi har testat fem naturliga och ekologiska handkrämer. Vilken passar oss som hand i handske?

En flaska vitt vin och hand som håller för ett halvfullt vinglas

3 hälsovinster med en vit månad

Hälsa

Tillhör du de som redan har tagit, eller är sugen på att ta en ”vit månad”? Då tänker du rätt, för det finns många fördelar med att skippa drickande. Bland annat en minskad risk för hjärt-kärlsjukdom och en rad cancerformer. Dessutom kan du gå ner i vikt om du behöver det.

 

ginkgo biloba

Bladen som kan ge bättre minne

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

Ny metod att snabbt släppa svårkontrollerad ilska

Mental hälsa

Plötsliga utbrott, ilska och vrede som är svår att kontrollera – ett plötsligt sinnestillstånd som efter ett utbrott kan skapa och skuld hos den som skrikit åt någon. Men nu har forskare i Örebro hittat en kombinationsmetod som gör att arga personer kan hantera sin vrede betydligt bättre på bara en månad.

Har du skaffat dig ovanor? Så här får du goda vanor att bli beständiga

Hälsa

Vi har väl alla varit där, vissa kanske är där flera gånger per år. Den där dagen då vi fått nog av dåliga vanor och vill börja leva ett mer hälsosamt liv. Oftast blir vi extra motiverade efter jul- och nyårshelgerna, när vi ätit för mycket. Forskarna kallar det här tillståndet för ”Fresh start effect”. När vi lyckas rida på vågen av att vilja bli nya så går det bra. Fast förr eller senare tar det stopp. Men det behöver inte bli så. Med hjälp av några psykologiska knep kan ett nytt beteende bli en rotad vana.

kvinna hänger över printer

Därför sov svensken sämre förra året

Hälsa

Det förskrivs allt mer sömntabletter till svensken. En ny Sifo-undersökning visar att sju av tio haft svårt att sova det senaste året. Anledningen till den dåliga nattsömnen berodde ofta på konflikter i nära relationer och oro för världsläget.

 

Leende kvinna i mössa i vinterlandskap

Slipp torr och narig vinterhud

Hud

När vinden viner, snön piskar och det är minusgrader ute behöver vi vårda huden extra mycket. Men hur gör vi det bäst? Och i vilken ordning ska vi använda hudvårdsprodukterna, om vi har flera? Här är knepen för att slippa torr och narig vinterhy.

Två foton: Jessie Inchauspé och ägg, avokado och apelsin på tallrik

Balansera ditt blodsocker – bli friskare och piggare!

Kost

Trött, konstant sug eller hunger, hudproblem eller övervikt som vägrar ge med sig? Det kan bero på höga blodscockertoppar – vilket på sikt kan leda till ohälsa och sjukdom. Men lösningen handlar inte om tuffa dieter, utan om i vilken ordning du äter din mat och vad du gör före och efter måltiden. Det menar bokaktuella biokemisten Jessie  Inshauspé, även känd som "Glucose Goddess".

Röd linsgryta med grön chilisås

Värmande indisk linssoppa med rostade frön

Recept

Den perfekta rätten när det är kallt och regnar eller snöar ute! Indisk mat är både färgstark, hälsosam och god och denna linssoppa är inget undantag. Full med välgörande kryddor och toppad med knapriga frön och lite sting i form av en grön chilisås.

Därför ska du äta zink

Kost

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

 

Dags att skapa nya träningsrutiner

TRÄNING

Efter jul- och nyårshelgerna och massor av ätande känns det naturligt och lite skönt att få komma in i nya vanor. Försök komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Även din mentala hälsa mår bra av aktivitet.

kvinna tar sig i sitt knä

Ingefära och gurkmeja för värkande leder

Leder

Inom folkmedicinen har gurkmeja och ingefära använts var för sig för sina hälsobringande egenskaper vid bland annat ledvärk. Tillsammans blir de inte bara dubbelt så bra – de förstärker varandra. Lars Lindmark, forskare och doktor i medicinsk vetenskap berättar varför relativt små doser räcker för att dämpa smärta i inflammerade leder.

 

Närbild på kvinna som applicerar cerat på läpparna

Så tacklar du torra vinterläppar

Hud

Vinter innebär inte bara kyla utan även torr luft både ute och inne. Huden och inte minst läpparna kan bli extra torra – och vips är narigheten ett faktum. Så här gör du för att behålla mjuka, återfuktade läppar vintern ut!

pimpett med olja

D-vitamin och fiskolja kan motverka autoimmuna sjukdomar

Forskning

Ett dagligt intag av D-vitamin- och fiskoljetillskott kan bidra till att skydda personer, 50 år och uppåt, från att utveckla autoimmuna sjukdomar som reumatoid artrit, psoriasis, sköldkörtelsjukdomar och en inflammatorisk sjukdom som orsakar muskelsmärta och stelhet i axlar och höfter. Det visar en amerikansk studie på drygt 25 000 personer.