Här är den hjärtvänliga maten du ska äta varje dag

Hjärt- och kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och idag är 1,4 miljoner svenskar drabbade av sjukdomarna som till stor del kan förebyggas med en hälsosam livsstil.
Bra mat och regelbunden motion är två faktorer som främjar hjärthälsan. Att undvika tobak och reducera stress är två andra.
Här får du tips på mat som är bra för hjärtat – 15 livsmedel du kan äta med gott samvete.

Färska örter och kryddor
Smaksätt din mat med färska örter och kryddor istället för att använda mängder med salt och fett. Det ger utsökt smak och är hälsosammare för hjärtat. Många örter och kryddor har dessutom andra positiva effekter på hälsan.

Svarta bönor
Svarta bönor är fulla med hjärtvänliga näringsämnen. Magnesium, folsyra och antioxidanter är några av näringsämnena som kan hjälpa till att sänka blodtrycket. Dessutom är bönorna rika på fibrer som är bra för att bibehålla normala kolesterol- och blodsockervärden. Bönor kan lätt adderas till din sallad eller göra soppan mer matig.

 

Rött vin
Att dricka rött vin med måtta anses ha en skyddande effekt mot flera sjukdomar, bland annat hjärt- och kärlsjukdom. Det är framförallt resveratrol och katekinerna i det röda vinet som ger de positiva hälsoeffekterna, bland annat en skyddande effekt på artärväggarna. Även druvjuice innehåller antioxidanterna.

Läs också: Ett glas rött för hälsans skull

Lax
Lax är en bra källa till omega-3-fettsyror som bland annat kan minska risken för hjärtrytmrubbningar, högt blodtryck och inflammation. Svenska livsmedelsverket rekommenderar att man äter fisk två till tre gånger per vecka.

Olivolja
Olivolja är en viktig del av medelhavskosten som är allmänt känd för att vara bra för hjärt- och kärlhälsan. Oljan är rik på antioxidanter som kan ha en skyddande effekt på blodkärlen.  Tillskott med antioxidanten hydroxytyrosol från olivolja finns att köpa för att upprätthålla ett normalt blodtryck och normala kolesterolnivåer.

Läs också: Omega-3 effektivt vid problem med hjärta och kärl

Valnötter
En handfull näve valnötter om dagen kan hjälpa dig att bibehålla ett normalt blodtryck och skydda dina blodkärl mot inflammation. Nötterna är fulla av nyttiga fetter och fibrer. Perfekt som ett nyttigare mellanmål!

Mandlar
Mandlar innehåller hjärtvänliga växtsteroler, fibrer och fetter.  Växtsterolerna är bland annat bra för att sänka det onda kolesterolet. Ät en näve som mellanmål eller byt ut den vanliga mjölken till mandelmjölk. 

Edamamebönor
Dessa sojabönor är en vanlig aptitretare på asiatiska resturanger. Rika på fibrer och protein som kan hjälpa till att sänka kolesterolet.

Sötpotatis
Sötpotatis är en bra källa till långsamma kolhydrater, fiber, kalium, vitamin A och lykopen.  Det rika innehållet på kalium gör sötpotatisen till hjärtvänlig mat då kalium kan motverka hjärtinfarkt och stroke. Mineralet upprätthåller också en normal vätskebalans vilket har en stabiliserande effekt på blodtrycket och hjärtfunktionen.

Apelsiner
Apelsiner innehåller kolesterolsänkande pektin och kalium som kan hjälpa till att sänka högt blodtryck.

Läs också: Näringsfysiologen: Så är du rädd om ditt hjärta

Mangold
Dessa mörkt gröna salladsblad är naturligt rika på blodtryckssänkande kalium och magnesium. De innehåller också hjärtvänliga fibrer, vitamin A och antioxidanter som lutein och zeaxantin. Antioxidanterna är inte bara hjärtvänliga utan också bra för synen.

Korn
Korn innehåller fibrer som kan hjälpa till att sänka kolesterolet och stabilisera blodsockret. Hela korn kan till exempel ersätta ris i maten.

Havregrynsgröt
Att starta dagen med havregrynsgröt gör dig inte bara mätt, det är också en frukostvana som kan hjälpa dig att sänka det onda kolesterolet och skydda ditt hjärta mot sjukdomar. Det visar en stor forskningsstudie från Harvard University.

Linfrön
Fröet som innehåller tre viktiga näringsämnen för hjärtat; fibrer, lignaner och omega-3. En riktig hälsobomb helt enkelt!

Bär
Röda och blåa bär är naturligt rika på antocyanin, en typ av antioxidant som ger bär och växter en starkt röd, blå eller violett färg. Ämnet skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar eftersom det förhindrar att fetter oxiderar i blodet, verkar inflammationshämmande, kolesterolsänkande och kärlvidgande.

Läs också: 10 anledningar att äta mer blåbär

Av Johanna Gustafsson

Källa: Webmd.com, kurera.se, zarahssida.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.

Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.