Annons
Annons

Här är matfettet du bör steka i

Rapsolja, kokosfett eller vanligt smör. Vilket fett är egentligen bäst att steka i? Vi frågade Kureras näringsexpert Zarah Öberg.

Redaktionen

5 maj, 2020
Här är matfettet du bör steka i
Dela inlägget

Rapsolja, kokosfett eller vanligt smör.
Vilket fett är egentligen bäst att steka i?
Vi frågade Kureras näringsexpert Zarah Öberg.

När man pratar om stekfett i höga temperaturer, stekning eller fritering, så är det flera saker man behöver ta hänsyn till, menar Kureras näringsexpert Zarah Öberg.
– Fleromättade fettsyror bryts ner och tål inte höga temperaturer. På grund av det så är det viktigt att känna till de olika oljornas rykpunkt.

LÄS OCKSÅ: Livsmedelsverket: Bara 3 av 21 testade oljor var extra virgin olivolja

Beror på sammansättning och renhet
Rykpunkt förklarar hon, innebär kort och gott hur höga temperaturer respektive olja klarar av. Och det beror mycket på dess sammansättning, renhet och hur oljan framställts.
– Generellt kan man säga att oljor med mättade fetter tål högre temperaturer än omättat fett. Därför rekommenderar man att man steker i smör, ghee, vilket är skirat smör och består av rent smörfett, eller kokosolja.

LÄS OCKSÅ: Hur hälsosamt är det att steka i olivolja?

Tidsödande process
Det skiljer sig också mycket mellan en kallpressad och en varmpressad olja. När man framställer kallpressad olja pressas fröet som i solrosolja eller rapsolja, eller fruktköttet i till exempel olivolja eller avokadoolja, i låga temperaturer, vanligtvis i 35-45 grader. Att framställa en kallpressad olja är en tidsödande process, och blir därför dyrare. En kallpressad olja innehåller mer vitaminer och antioxidanter än en varmpressad olja, och är alltså att föredra näringsmässigt.

Dock är en kallpressad olja även mer känslig för höga temperaturer då den inte är raffinerad utan helt ren.
– Det tokiga är att många köper en dyr kallpressad olja för att sedan hetta upp den under tillagning. En kallpressad olja tål inte särskilt höga temperaturer och bör användas kall, exempelvis på en sallad.

LÄS OCKSÅ: Ny studie: Bästa fettet att steka i – och fettet du ska undvika

Känsliga mot höga temperaturer
Rekommendationen är därför att köpa en olja som är anpassad för de temperaturer man använder.
Men du behöver inte köpa en varmpressad olja om du inte önskar en raffinerad olja, utan köp då en olja eller ett stekfett som tål höga temperaturer naturligt, som smör, avokadoolja eller kokosolja, tipsar Zarah Öberg om.
– Växtoljor är väldigt känsliga mot höga temperaturer. När vegetabiliska oljor bryts ner, så bildas giftiga ämnen och sämre smak. Den enda växtolja som inte härsknar är kokosolja, som tål väldigt höga temperaturer även om dess rykpunkt är relativt låg.

LÄS OCKSÅ: 9 saker du kan göra med kokosolja

Här är stekfett som tål högst och lägst temperatur:

Källa: Landleys kök

Stekfett som tål högre temperatur:
• Smör har en rykpunkt på 177 grader.
• Ghee har högre rykpunkt än vanligt smör, och dess rykpunkt beror på hur rent smöret är men ligger på omkring 250 grader.
• Avokadoolja har en rykpunkt på 249 grader om den är kallpressad och 271 grader om den är varmpressad.
• Kokosolja har en rykpunkt på 175 grader om den är kallpressad och 235 grader om den är varmpressad.
• Olivolja har en rykpunkt på 191 grader om den är kallpressad och 216 om den är varmpressad.

Stekfett som tål lägre temperatur:
• Kallpressad rapsolja har en rykpunkt på 107 grader medan varmpressad rapsolja har en rykpunkt på 240 grader.
• Kallpressad solrosolja har en rykpunkt på 107 grader medan en varmpressad solrosolja har en rykpunkt på 232 grader.
• Kallpressad majsolja har en rykpunkt på 160 grader men en varmpressad majsolja har en rykpunkt på 235 grader.

Av Tina Harr

Annons
Annons