Sparris steks i smör

Här är matfettet du bör steka i

Rapsolja, kokosfett eller vanligt smör.
Vilket fett är egentligen bäst att steka i?
Vi frågade Kureras näringsexpert Zarah Öberg. 

När man pratar om stekfett i höga temperaturer, stekning eller fritering, så är det flera saker man behöver ta hänsyn till, menar Kureras näringsexpert Zarah Öberg.
– Fleromättade fettsyror bryts ner och tål inte höga temperaturer. På grund av det så är det viktigt att känna till de olika oljornas rykpunkt.

 

LÄS OCKSÅ: Livsmedelsverket: Bara 3 av 21 testade oljor var extra virgin olivolja

Beror på sammansättning och renhet
Rykpunkt förklarar hon, innebär kort och gott hur höga temperaturer respektive olja klarar av. Och det beror mycket på dess sammansättning, renhet och hur oljan framställts.
– Generellt kan man säga att oljor med mättade fetter tål högre temperaturer än omättat fett. Därför rekommenderar man att man steker i smör, ghee, vilket är skirat smör och består av rent smörfett, eller kokosolja.

LÄS OCKSÅ: Hur hälsosamt är det att steka i olivolja?

Tidsödande process
Det skiljer sig också mycket mellan en kallpressad och en varmpressad olja. När man framställer kallpressad olja pressas fröet som i solrosolja eller rapsolja, eller fruktköttet i till exempel olivolja eller avokadoolja, i låga temperaturer, vanligtvis i 35-45 grader. Att framställa en kallpressad olja är en tidsödande process, och blir därför dyrare. En kallpressad olja innehåller mer vitaminer och antioxidanter än en varmpressad olja, och är alltså att föredra näringsmässigt.

Dock är en kallpressad olja även mer känslig för höga temperaturer då den inte är raffinerad utan helt ren.
– Det tokiga är att många köper en dyr kallpressad olja för att sedan hetta upp den under tillagning. En kallpressad olja tål inte särskilt höga temperaturer och bör användas kall, exempelvis på en sallad.

LÄS OCKSÅ: Ny studie: Bästa fettet att steka i – och fettet du ska undvika

Känsliga mot höga temperaturer
Rekommendationen är därför att köpa en olja som är anpassad för de temperaturer man använder.
Men du behöver inte köpa en varmpressad olja om du inte önskar en raffinerad olja, utan köp då en olja eller ett stekfett som tål höga temperaturer naturligt, som smör, avokadoolja eller kokosolja, tipsar Zarah Öberg om.
– Växtoljor är väldigt känsliga mot höga temperaturer. När vegetabiliska oljor bryts ner, så bildas giftiga ämnen och sämre smak. Den enda växtolja som inte härsknar är kokosolja, som tål väldigt höga temperaturer även om dess rykpunkt är relativt låg.

LÄS OCKSÅ: 9 saker du kan göra med kokosolja

Här är stekfett som tål högst och lägst temperatur:

Källa: Landleys kök

 

Stekfett som tål högre temperatur:
• Smör har en rykpunkt på 177 grader.
• Ghee har högre rykpunkt än vanligt smör, och dess rykpunkt beror på hur rent smöret är men ligger på omkring 250 grader.
• Avokadoolja har en rykpunkt på 249 grader om den är kallpressad och 271 grader om den är varmpressad.
• Kokosolja har en rykpunkt på 175 grader om den är kallpressad och 235 grader om den är varmpressad.
• Olivolja har en rykpunkt på 191 grader om den är kallpressad och 216 om den är varmpressad.

Stekfett som tål lägre temperatur:
• Kallpressad rapsolja har en rykpunkt på 107 grader medan varmpressad rapsolja har en rykpunkt på 240 grader.
• Kallpressad solrosolja har en rykpunkt på 107 grader medan en varmpressad solrosolja har en rykpunkt på 232 grader.
• Kallpressad majsolja har en rykpunkt på 160 grader men en varmpressad majsolja har en rykpunkt på 235 grader.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Det svänger ju, katten!

Husdjur

Blir din katt stressad och orolig vid veterinärbesök? I så fall kanske du ska spela musik för den! Specialkomponerad ”kattmusik” har i en studie visat sig lugna våra lurviga vänner.

Insektshotell

Så bygger du ett eget insektshotell

Trädgård

Fjärilar, bin, nyckelpigor och humlor i trädgården hör till sommaren. Men ibland får man hjälpa dem på traven. Och att bygga ett tillhåll för insekter är både enkelt och billigt – och du får garanterat valuta för ansträngningen.

vilda-vaxter-skola-syren

Vilda växter-skola: syren

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om den väldoftande syrenens något oväntade användningsområden.

Lämna skorna hemma – idag är det barfotadagen

Hälsa

Att vistas i naturen är helande för kropp och själ. Och när du slänger av dig skorna och går barfota på gräs, sand, jord och sten då får du en ännu starkare kontakt med jorden. Författaren, föreläsaren och kursmentorn Lilian Alterskjaer ville uppmärksamma oss på att inte glömma bort naturen självläkande kraft och skapade Barfotadagen – som firas överallt i Sverige idag.

Ny undersökning: Därför har svenskarna magproblem

Hälsa

Fyra av fem svenskar har så stora problem med magen att det påverkar deras vardag. Stress uppges som den största orsaken följt av fet mat, för mycket mat, alkohol och oregelbundna måltider. Hälsobarometern har även inkluderat våra grannländer och i Finland har man mest ont i magen - 87 procent uppger att de lider av magproblem.

 

Mineralet som boostar hud, hår & naglar

Hälsa

Sommaren står inför dörren – men håret känns tunt, naglarna sköra och ansiktet vinterglåmigt. Känns det igen? Ett tillskott med kisel kan ge fylligare hår, friskare hud och starkare naglar på några veckor. Läs om kroppens behov av mineraler och spårämnet kisel.

Mysig uteplats

Så pimpar du uteplatsen

Trädgård

Med mer tid hemma i sommar så är det hög tid att lägga lite extra krut på uteplatsen. Här tipsar trädgårdsmästaren Angelica Lindberg hur du dammar av terassen och förvandlar den till en prunkande sällskapsyta där du vill hänga med nära och kära.

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

Så stoppade Norge utbrott av covid-19 på äldreboende

Äldre

Sverige har just nu flest antal döda i covid-19 räknat per invånare. Majoriteten är äldre äldre, det vill säga personer över 80 år. Ungefär en av tio patienter vid Stockholms äldreboende som fått covid-19 har fått sjukhusvård. Av äldre som vistats på sjukhus har sju av tio tillfrisknat, men av de som fick stanna kvar på boendet dog majoriteten. I Norge tog man en annan väg än Sverige för att stoppa utbrott vid äldreboende.

 

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

 

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

 

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.