Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Sparris steks i smör

Här är matfettet du bör steka i

Rapsolja, kokosfett eller vanligt smör.
Vilket fett är egentligen bäst att steka i?
Vi frågade Kureras näringsexpert Zarah Öberg. 

När man pratar om stekfett i höga temperaturer, stekning eller fritering, så är det flera saker man behöver ta hänsyn till, menar Kureras näringsexpert Zarah Öberg.
– Fleromättade fettsyror bryts ner och tål inte höga temperaturer. På grund av det så är det viktigt att känna till de olika oljornas rykpunkt.

 

LÄS OCKSÅ: Livsmedelsverket: Bara 3 av 21 testade oljor var extra virgin olivolja

Beror på sammansättning och renhet
Rykpunkt förklarar hon, innebär kort och gott hur höga temperaturer respektive olja klarar av. Och det beror mycket på dess sammansättning, renhet och hur oljan framställts.
– Generellt kan man säga att oljor med mättade fetter tål högre temperaturer än omättat fett. Därför rekommenderar man att man steker i smör, ghee, vilket är skirat smör och består av rent smörfett, eller kokosolja.

LÄS OCKSÅ: Hur hälsosamt är det att steka i olivolja?

Tidsödande process
Det skiljer sig också mycket mellan en kallpressad och en varmpressad olja. När man framställer kallpressad olja pressas fröet som i solrosolja eller rapsolja, eller fruktköttet i till exempel olivolja eller avokadoolja, i låga temperaturer, vanligtvis i 35-45 grader. Att framställa en kallpressad olja är en tidsödande process, och blir därför dyrare. En kallpressad olja innehåller mer vitaminer och antioxidanter än en varmpressad olja, och är alltså att föredra näringsmässigt.

Dock är en kallpressad olja även mer känslig för höga temperaturer då den inte är raffinerad utan helt ren.
– Det tokiga är att många köper en dyr kallpressad olja för att sedan hetta upp den under tillagning. En kallpressad olja tål inte särskilt höga temperaturer och bör användas kall, exempelvis på en sallad.

LÄS OCKSÅ: Ny studie: Bästa fettet att steka i – och fettet du ska undvika

Känsliga mot höga temperaturer
Rekommendationen är därför att köpa en olja som är anpassad för de temperaturer man använder.
Men du behöver inte köpa en varmpressad olja om du inte önskar en raffinerad olja, utan köp då en olja eller ett stekfett som tål höga temperaturer naturligt, som smör, avokadoolja eller kokosolja, tipsar Zarah Öberg om.
– Växtoljor är väldigt känsliga mot höga temperaturer. När vegetabiliska oljor bryts ner, så bildas giftiga ämnen och sämre smak. Den enda växtolja som inte härsknar är kokosolja, som tål väldigt höga temperaturer även om dess rykpunkt är relativt låg.

LÄS OCKSÅ: 9 saker du kan göra med kokosolja

Här är stekfett som tål högst och lägst temperatur:

Källa: Landleys kök

 

Stekfett som tål högre temperatur:
• Smör har en rykpunkt på 177 grader.
• Ghee har högre rykpunkt än vanligt smör, och dess rykpunkt beror på hur rent smöret är men ligger på omkring 250 grader.
• Avokadoolja har en rykpunkt på 249 grader om den är kallpressad och 271 grader om den är varmpressad.
• Kokosolja har en rykpunkt på 175 grader om den är kallpressad och 235 grader om den är varmpressad.
• Olivolja har en rykpunkt på 191 grader om den är kallpressad och 216 om den är varmpressad.

Stekfett som tål lägre temperatur:
• Kallpressad rapsolja har en rykpunkt på 107 grader medan varmpressad rapsolja har en rykpunkt på 240 grader.
• Kallpressad solrosolja har en rykpunkt på 107 grader medan en varmpressad solrosolja har en rykpunkt på 232 grader.
• Kallpressad majsolja har en rykpunkt på 160 grader men en varmpressad majsolja har en rykpunkt på 235 grader.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.