Annons
Annons

Har du fastnat i en känslofälla?

Brukar du skjuta upp saker, oroa dig eller agera spontant i stunden, trots att det inte gynnar dig i längden? Då kanske du låter känslorna styra för mycket. Psykologen Siri Helle tipsar här om hur du tar dig ur känslofällorna som sätter krokben för ditt drömliv.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
25 november, 2022
Har du fastnat i en känslofälla?

Brukar du skjuta upp saker, oroa dig eller agera spontant i stunden, trots att det inte gynnar dig i längden? Då kanske du låter känslorna styra för mycket. Psykologen Siri Helle tipsar här om hur du tar dig ur känslofällorna som sätter krokben för ditt drömliv.

Legitimerade psykologen Siri Helle arbetar med KBT-behandling av depression, stress och ångest och har bland annat synts både som expert i TV4 och i Sveriges Radio.

Hon är dessutom aktuell med boken ”Känslofällan” (Bonnier Fakta). En bok om hur du kan förändra ditt beteende och på så sätt även dina känslor och tankar samt komma förbi de mentala hinder som kan hindra dig att leva det liv du vill leva, få bättre självkänsla, mindre oro och stress och mer glädje och motivation.

LÄS OCKSÅ: Känslor av tacksamhet är bra för hälsan

Siri Helle
Psykolog Siri Helle. (Foto: Caroline Andersson Renaud)

Låt inte mentala hinder stoppa dig

Siri Helle förklarar att idén till boken uppstod då den vanligaste kommentaren hon som psykolog brukar få efter en lyckad behandling är: ”Varför har jag inte fått lära mig det här förut?”.

– Jag ville ge de här verktygen till fler, så vi slipper träffas i terapirummet om tio år. Då vill jag i stället att människor lever drömlivet och gör alla de där sakerna som deras mentala hinder stoppar dem från att göra idag. Vare sig det är att söka drömjobbet, säga ifrån eller bjuda ut någon på dejt.

Så vad innebär det egentligen att hamna i en ”känslofälla” och vilka är de vanligaste fällorna?

– En känslofälla är när man gör det som känns rätt i stunden, trots att det orsakar problem på sikt. Det här är något de flesta av oss gör flera gånger om dagen. Det kan exempelvis handla om att man skjuter upp något man behöver göra för det är skönare att dega i soffan eller att man har svårt att säga nej. I boken finns en lång rad med exempel. (I rutan här nedanför listar vi ett gäng! Reds.anm)

LÄS OCKSÅ: Finn ditt inre lugn – gör en “brain dump”

Känslorna saboterar för våra långsiktiga mål

I boken lär Siri Helle läsaren fördelarna med att anamma den så kallade ”beteendeprincipen”.

Vad går beteendeprincipen ut på? Och vilka är fördelarna med den?

– Grunden i KBT är den psykologiska triangeln – att tankar, känslor och beteenden hänger ihop och påverkar varandra. Genom att bryta dina invanda mönster och agera annorlunda kan du förändra dina tankar och känslor. Beteendeprincipen innebär att du, i stället för att agera i linje med känslan du har, agerar i linje med känslan du vill uppnå. Genom att spela modig så krymper rädslan. Agerar du lugnt sjunker stressnivåerna. Upprepar du samma beteende flera gånger kan det bli en bestående förändring som minskar oro och stress och stärker motivation och självkänsla.

Vilka är riskerna med att ofta agera på sina känslor i stunden?

– För det mesta är känslor hjälpsamma, eftersom de gör att vi agerar snabbt och instinktivt. Men ibland är känslorna ”felkalibrerade”, till exempel genom att vi får lust att undvika något som vi rent intellektuellt förstår vore bra för oss. Då kan vi sabotera om vi agerar på våra tillfälliga känslor, i stället för våra långsiktiga mål.

Boken Känslofällan

LÄS OCKSÅ: 5 mantran som hjälper mot ångest

En myt att förändring ska komma inifrån

Siri Helle går också igenom flera vanliga myter och missförstånd inom välmående som florerar idag, men som inte alltid fungerar.

Varför fungerar inte många av dagens populära råd?

– En populär myt är att förändring måste ske inifrån och ut, genom att du ”ändrar ditt mindset” eller ”tänker positivt”. Faktum är att det ofta är lättare att börja med att förändra beteendet. Handlingar är, till skillnad från tankar och känslor, lättare att styra med vilja. Genom att agera som om du redan hade stark självkänsla växer din självrespekt, även om det kan kännas lite ovant i början. Det handlar om att ta det stegvis och upprepa beteendet flera gånger. Då kan man bryta ingrodda tankemönster och på sikt klara av saker man inte trodde var möjligt.

Av Carolina Eriksson

Fakta

Här är 10 klassiska känslofällor!

  • Du prokrastinerar genom att sitta med mobilen, småäta eller plocka med saker i stället för att ta tag i det där som du verkligen behöver göra.
  • Du ställer in träningspasset för att det känns så förföriskt skönt att dega i soffan.
  • Du drömmer om allt det där du skulle göra om du bara hade bättre självkänsla eller mer motivation – men kommer aldrig till skott.
  • Du låter rädslorna stå i vägen för dina drömmar.
  • Du är så upptagen med att tänka på jobbiga saker som har hänt eller hemska saker som skulle kunna hända att du har svårt att njuta av nuet. Eller ägnar timmar åt ångestfyllt ältande kring varför det har blivit så här för dig – snarare än att försöka göra något åt situationen.
  • Du sprätter iväg pengar på alkohol, spel eller shopping för att döva jobbiga känslor.
  • Du ägnar timmar åt att googla symtom och övertyga dig själv om att du har fullständigt osannolika men livshotande sjukdomar.
  • Du sitter med ditt ex’ gamla tröja och gråter till era låtar trots att du egentligen borde gå vidare.
  • Du jagar bekräftelse genom likes och flashiga prylar, fast det i slutet av dagen känns som att ingen har sett dig på riktigt.
  • Du stressar som ett djur för att hinna koppla av någon gång. Märkligt nog verkar den pausen aldrig komma.

    (Källa: Boken ”Känslofällan”, av Siri Helle)

  • Annons
    Annons