Annons
Annons

Har du koll på äggmärkningen?

Till påsk ökar svenskarnas konsumtion av ägg till det dubbla. Vi äter över 2000 ton under en vecka. Bara på påskafton går det åt sex miljoner ägg per timma. Hönorna som kläcker våra påskägg lever under olika förhållande. Det finns fyra olika system, från ekologiska och frigående till burhöns som lever trångt. Har du koll på märkningen?

Inger Palm

11 april, 2022
Har du koll på äggmärkningen?
Dela inlägget

Till påsk ökar svenskarnas konsumtion av ägg till det dubbla. Vi äter över 2000 ton under en vecka. Bara på påskafton går det åt sex miljoner ägg per timma. Hönorna som kläcker våra påskägg lever under olika förhållande. Det finns fyra olika system, från ekologiska och frigående till burhöns som lever trångt. Har du koll på märkningen?

Ägget är en gammal katolsk symbol för påskhögtiden. Fortfarande är ägget medelpunkten i påskfirandet. Vi kokar fler ägg under påsken och vi dekorerar med äggen. Historiskt sett kan vi hitta hönsuppfödning redan för 4 000 år sedan.

Ägg är rika på protein men innehåller också vitaminer, mineraler och en del selen och järn.

Burhöns – 16 hönor i en bur

Men våra åtta miljoner värphönor lever under olika förhållanden. De hönor som har det svårast, cirka en tiondel, finns i inredda trånga burar. I varje bur får det vara maximalt 16 hönor och ytan de har att röra sig på är knappt ett A4. Det gör att fåglarna inte kan sträcka på vingar eller ben. Hönorna är sysslolösa och kan inte utföra sina naturliga beteenden. Forskning har visat att de vill ta sig ut ur burarna och kunna sträcka på sig. Burhönsens ägg är märkta 3, vilket betyder hönor i inredda burar.

LÄS OCKSÅ: Det visste du inte om ägg!

Frigående inomhus – nio hönor per kvadratmeter

Ser du en 2 på ägget betyder det att hönorna är frigående inomhus. Här får det finnas högst nio hönor per kvadratmeter. De har tillgång till sittpinnar och reden att lägga äggen i.

Kritik som riktas mot djurhållningen för de frigående inomhushöns är att den sociala situationen med stora grupper, ibland tusental, inte är något hönorna inte är anpassade för, vilket kan skapa onaturliga beteenden. Till exempel att hackning, fjäderplockning och kannibalism uppstår.

LÄS OCKSÅ: Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Frigående utomhus – kan leta mask

Ägg från hönor som är frigående utomhus har märkning 1. Dessa höns får vistas utomhus och här och ska varje höna ha tillgång till fyra kvadratmeter i en rasthage där de kan leta mask och sprätta.

Mer dioxin i ekoägg

I den ekologiska produktionen rör sig som mest sex hönor per kvadratmeter fritt, alltså lite lägre än vid frigående produktion. Hönorna har också möjlighet att vistas utomhus i rastgårdar. Minst 95 procent av fodret ska vara ekologiskt odlat. Ekohönor ska även ha tillgång till rotfrukter och hö. Bekämpningsmedel och konstgödsel får inte användas på gården hönorna finns. Kritik som riktas mot ekologiska produktion är att hönornas foder (fiskmjöl) gett ökade halter av dioxin i äggen. Mer än vad som finns i de konventionella äggen. Dioxinhalten har dock minskat sedan man upptäckte detta i äggen.
Ägg från ekologisk produktion är märkta 0.

LÄS OCKSÅ: Ägg bra för både blodfetter och midjemått

Lär dig tyda koden på äggen

Äggmärkningen visar alltså oss hur äggen produceras. Hur hönan lever, bor och i vilken miljö hon vistas. Koden talar också om i vilket land ägget är producerat och på vilken gård och från vilken bonde som ägget kommer.

Äggens fyra grupper:
0 = Ekologisk produktion
1 = Frigående utomhus
2 = Frigående inomhus
3 = Burhöns

Så här kan det stå: 0SE123-4. 0 står för ekoägg, SE för Sverige och 123 för producenten och 4 för stallet.

Av Inger Palm

Källa: Svenska ägg och Djurens rätt

Annons
Annons