Annons
Annons

Har du koll på din menscykel?

När Hälsobarometern frågade menstruerande kvinnor om de har koll på mencykeln kände en majoritet av dem inte till samtliga faser. Här kommer de fyra faserna.

Inger Palm

10 januari, 2023
Har du koll på din menscykel?
Dela inlägget

När Hälsobarometern frågade menstruerande kvinnor om de har koll på mencykeln kände en majoritet av dem inte till samtliga faser. Här kommer de fyra faserna.

Mensen varar i ungefär 40 år för en kvinna. Hur det påverkar en kvinna är individuellt och varierar från person till person.

Energinivån under en menscykel kan kännetecknas av allt från hög aktivitet och glädje till orkeslöshet och nedstämdhet. Den fysiska kapaciteten påverkas ofta och en del anser att träning och motion bör anpassas efter den del av cykeln man befinner sig i.

Men kunskapen är låg bland en majoritet av svenska kvinnor om vad som händer under de fyra faserna i menscykeln. Det visar en undersökning gjord av Hälsobarometern.

LÄS OCKSÅ: Forskning visar på samband mellan mens och migrän

Mamma ger kunskap

Men en av tre kvinnor har dock en bra koll på menscykeln och dess faser som kallas follikelfasen, ovulering och lutealfasen. En femtedel av kvinnor i undersökningen kände inte till någon av faserna. Av dessa är det så många som 35 procent som inte är intresserade av vad som händer under menscykeln. Men närmare tre av tio menar i stället att det beror på att de inte fått tillräckligt med utbildning om ämnet.

Varannan person uppger att deras mamma har varit den viktigaste källan till information om vad som händer under menscykeln. Därefter kommer skolan något två av fem kvinnor uppger. Ungdomsmottagningen står för tio procent, gynekologmottagningen för fyra procent, kvinnokliniken för två procent och doktorer för två procent.

LÄS OCKSÅ: Q10 kan förebygga migränanfall

Det här är mensens fyra olika faser:

Menstruationsfasen

Dag 1 i menscykeln räknas från mensens första dag och uppstår då ägget inte är befruktat. Hormonnivåerna sjunker och den gamla livmoderslemhinnan blöds ut. Medellängden för menstruationen är mellan tre och sju dagar. Då hormonnivåerna är låga är det som enklast att fokusera.

Follikelfasen

En fas som varar sju till tio dagar från mensens första dag. Under follikelfasen börjar äggstockarna producera östrogen som bäddar för att ett befruktat ägg ska kunna fastna i livmoderslemhinnan. Under follikelfasen kan du känna dig extra glad och energifylld. Kroppen är stark och du känner dig kreativ. Vill du träna lämpar sig intensiv träning med fokus på styrka. Det är också vanligt att uppleva träningen som roligare de första 14 dagarna av cykeln.

Ovulering (ägglossningsfasen)

Ägglossningsfasen varar i tre till fyra dagar och tar vid efter follikelfasen, och då lossnar ägget från äggstocken för att fångas upp av närmsta äggledare där ägget sedan vandrar ner mot livmodern. Ägget måste befruktas inom 24 timmar från att ägglossningen sker för att ett liv ska bli till. Under den här perioden är det vanligt att känna ökad sexlust. Risken att skada sig under den här fasen är lite större. Lederna är nämligen mer rörliga än vanligt. Undvik därför sporter med snabba vändningar såsom padel eller innebandy.

Lutealfasen

Det är den premenstruella fasen som varar i ungefär 14 dagar. Då förbereder sig kroppen på att ta hand om ett befruktat ägg. När ett ägg är befruktat ökar nivåerna av östrogen och nivåer av progesteron sjunker. I slutet av denna fas är PMS mest påtaglig och de sista två veckorna lämpar sig bäst åt konditionsträning. Fettförbränningen är mer effektiv.

Av Inger Palm

Om undersökningen: Hälsobarometern 2022 är baserad på en undersökning genomförd av IPSOS Norm på uppdrag av Life. Undersökningen genomfördes 2022 i form av en webbenkät. Totalt har 4 541 personer i Sverige, Norge och Finland i åldrarna 18–65 år deltagit i undersökningen. Resultatet är statistiskt säkerställt och riksrepresentativt.

Annons
Annons