Annons
Annons

Har du kopparspiral? Kom ihåg att äta extra zink!

Många ogillar att laborera med hormoner och väljer därför spiral som preventivmedel. Till och med Läkemedelsverket har ändrat sina rekommendationer och förespråkar idag spiral och p-stav före p-piller. Men det många inte känner till - och som förvånansvärt få barnmorskor upplyser om - är att koppar är antagonist till zink och att du måste förse kroppen med extra zink för att inte få brist på det viktiga mineralet. Här får du veta mer.

Redaktionen

14 juni, 2015
Har du kopparspiral? Kom ihåg att äta extra zink!
Dela inlägget

Många ogillar att laborera med hormoner och väljer därför spiral som preventivmedel.
Till och med Läkemedelsverket har ändrat sina rekommendationer och förespråkar idag spiral och p-stav före p-piller.

Men det många inte känner till – och som förvånansvärt få barnmorskor upplyser om – är att koppar är antagonist till zink och att du måste förse kroppen med extra zink för att inte få brist på det viktiga mineralet.
Här får du veta mer.

Allt fler tjejer nobbar p-piller till förmån för ett hormonfritt alternativ. Idag är trenden att istället välja spiral – just för att den är fri från hormoner.
Till och med Läkemedelsverket valde för lite drygt ett år sedan att ändra sina rekommendationer och i första hand förespråka spiral och p-stav – och alltså inte längre p-piller.
Men de borde komma med texten: ”Varning – kan bidra till zinkbrist”, menar Kureras näringsexpert Zarah Öberg.

Läs också – Katrin Zytomierska bytte preventivmedel: ”Aldrig mer hormoner”

Antalet spiraler ökar
Riskerna med spiral, såsom infektioner, bedöms inte lika stora som tidigare. Spiral och p-stav är, enligt Läkemedelsverket, de mest effektiva preventivmedlen då de inte kräver att man kommer ihåg att ta ett piller – de sitter redan i kroppen.
– Visst är det en trend att vi sätter in fler spiraler i dag. Det är flera olika faktorer som styr det här. Jag tror bland annat att livsstilsfaktorer kan bidra. Vi vill äta ekologiskt till exempel, och inte heller utsätta vår kropp för hormonell påverkan i form av p-piller, sa Ingrid Wikström, gynekolog och klinisk utredare vid Läkemedelsverket, i en intervju med TT i april i år.

Läs också: Vilket preventivmedel är säkert? Barnmorskan svarar

Kureras näringsexpert Zarah Öberg närbild
Kureras näringsexpert Zarah Öberg.

Näringsexperten: ”Bör öka sitt intag av zink”
Det finns två typer av spiral. Hormonspiral och kopparspiral. Främst efterfrågas den hormonfria kopparspiralen, men även hormonspiralen är populär. Den innehåller gestagen och gör att mensen helt uteblir. Men de flesta som väljer kopparspiralen gör det just för att den är hormonfri. Däremot kan de ge ett kopparöverskott, vilket få känner till. Kureras näringsexpert Zarah Öberg berättar mer:
– Kvinnor med kopparspiral bör öka sitt intag av zink om de ska ha spiralen kvar. Detta särskilt om deras nivåer av koppar är så höga att de får problem med till exempel mycket huvudvärk, blödningar och smärta.

Högt koppar kan ge PMS-liknande besvär
– Jag var sett många patienter som påverkas negativt av kopparspiral och framförallt bidrar högt koppar till att trycka ner zink. Zink är en mineral som är viktigt för vår läkning och vårt immunförsvar. Dessa funktioner blir givetvis påverkade tillsammans med att högt koppar ofta kan ge PMS-liknande besvär samt mer smärtsamma och blödande menstruationer, berättar hon.

Läs också: Därför behöver du zink

Personer med kopparöverskott bör se upp
När man får ett kopparöverskott är det lika med att man också lider av zinkbrist, berättar hon.
– Zinkbrist är vanligt, och framför allt eftersom koppar alltså undertrycker mineralet,vilket kan ge upphov till brist. Zinkbrist beror också på dagens höga stress.
Personer som redan innan spiralen ligger i riskzonen för att ha högt koppar bör se upp särskilt, menar Zarah Öberg.
– Koppar kan till exempel ligga högt i kroppen om man har egen brunn eller på vissa ställen i Sverige, som utmed västkusten. I områden där dricksvattnet innehåller höga koppar- och låga selenhalter är det större risk för ateroskleros. Strukturella besvär som skolios kan uppstå vid kronisk kopparbrist eller kopparförgiftning.

Läs också: Har du zinkbrist?

”Sämre kolhydratomsättning vid zinkbrist”
Zarah Öberg rekommenderar personer med kopparspiral att äta extra mycket zink.
– Zink finns bland annat i skaldjur, tofu, vetegroddar, bönor, nötter, kärnor och frön.
Alla människor, djur och växter behöver zink, främst för stimulans av hormoner och enzymer. Eftersom det inverkar i cellernas förmåga att utnyttja glukos så försämras kolhydratomsättningen i takt med att zinkbristen ökar. Det kan även hämma antibiorika och vissa NSAID-läkemedel, men tillskott kan då tas två timmar efter eller före annan medicinering. Ett exempel är att tillskott av zink kan tas till lunch om antibiotika tas morgon eller kväll.

Av Isabelle Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Låga zinkvärden kan…

  • …ge hudförändringar som akne, eksem, rosacea, hudsprickor, nedsatt sårläkning och håravfall
  • …ge spruckna naglar och naglar med vita fläckar
  • … ge dålig aptit
  • …ge tillväxtrubbningar
  • …ge försämrad läkningsförmåga
  • …ge minskad smakskärpa.
  • …ge sträckmärken i huden.
  • …ge nedsatt immunförvar med långdragna luftvägsinfektioner och förkylningar
  • …medföra synförändringar med bland annat svårigheter att särskilja gröna och blå nyanser
  • … leda till ett flertal ögonsjukdomar

Höga kopparvärden…

  • …minskar sköldkörtelns och binjurarnas funktion
  • … ökar det totala kolesterolvärdet
  • … bidrar till hjärt-kärlsjukdomar
  • …ökar, i samband med intag av mättade fetter, risken för demens

 

Här kan du läsa mer om koppar och zink.

Annons
Annons