Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Har du lätt att bränna dig i solen? Ringblomma lindrar och läker

När sommaren äntligen kommer är det lätt att tillbringa för mycket tid ute i solen – och bränna sig. En kräm med ringblomma lindrar solsveda och verkar smärtlindrande.

Visst handlar det väl om att njuta så mycket av sol och värme och utomhusvistelse. Men glömmer du solkrämen eller har lätt att bränna så är solsveda inte roligt.

LÄS OCKSÅ: Så får du solbrännan att hålla!

Bakteriedödande effekt

För att dämpa den brinnande känslan på huden kan du smörja in dig med en ringblomskräm som har en lugnande effekt på huden. Också torra hälar, händer och armbågar blir underbart lena och mjuka av ringblomssalva. Skrubbsår läker fint eftersom ringblomma har en bakteriedödande och antiinflammatorisk effekt. Svårläkta sår men även självsprickor kan lindras med salvan. Det är framförallt när ringblomman förenas med fett och olja som den sårläkande egenskapen blir effektiv.

 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta betakaroten

Behagligt mjuk på läpparna

Böjveckseksem och andra irritationen på huden som akne kan dämpas och så småningom läkas med hjälp av en ringblomssalva. Ett ringblomscerat på soldränkta men torra läppar känns mjukt och behagligt.
Den som vill göra ett avkok på ringblomma och badda i ansiktet kan få stora porer att dra ihop sig samtidigt som de tillför näring åt huden. Även håret mår bra av att sköljas med ringblomsvatten.
På insidan av kroppen verkar ringblomman smärtdämpande. Kosttillskott med ringblomsextrakt lindrar både huvudvärk som menssmärtor och är stärkande för kroppens immunförsvar.

LÄS OCKSÅ: Experten: ”Så solar du säkert”

Pryd med ringblomma i salladen

De läkande egenskaper beror bland annat på att ringblomman innehåller eterisk olja, karotinfärgämnet och bitterämnet calendulin.  Ringblomman härstammar från områdena runt Medelhavet där den använts som läkeväxt i flera tusen år. Den är enkel att odla och på våra breddgrader har vi den oftast som prydnadsväxt.
Du kan plocka av blommor och blad och ha den i sallader, göra en örtolja eller en infusion på vatten eller alkohol. Ringblommans livskraft gör att den blommar länge. Men när första frosten kommer orkar den inte längre.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.

örter

Ny bok: Apoteket i ett litterärt bibliotek

Naturlig hälsa

Apotekaren Jan G Bruhn är doktor och professor i farmakognosi. Han har under 50 år föreläst, forskat och spridit kunskap om naturmedel, läkemedel och medicinska livsmedel. I hans nya bok, som är tjock som en tegelsten, har han samlat över tusen texter och citat från världslitteraturen, om gamla droger och nya läkemedel.

huvud med blomma som växer ut huvud

Mindful Tapping förändrade Lindas liv

Hälsa

Är du avundsjuk, lättirriterad eller faller du lätt för sötsaker? Kanske tänker du som så många andra –att det bara sådan du är? Det behöver inte vara så. Med Mindful Tapping får du en varaktig förändring som förändrar på djupet bortom de logiken. Linda Malmkvist led av en svår depression och som så många andra har hon levt med höga prestationskrav och dålig självkänsla men som med hjälp av Mindful Tapping mår bättre än på länge.

 

Man med en hund i sin famn

Bevisat att hundar kan vara svartsjuka

Husdjur

Tidigare forskning har visat att hundar kan känna samma grundläggande känslor som en mänsklig två-treåring. Men de kan faktiskt känna även mer komplexa känslor, som svartsjuka. Det visar en ny spännande studie från Nya Zeeland.

Glasburk med skrubbkräm av nässlor

Så gör du en egen kroppsskrubb med nässlor

Hud

Nässlor förtjänar titeln superfood snarare än ”ogräs”,  då de är fulla av vitaminer, mineraler och antiinflammatoriska egenskaper. Men varför inte använda dem även i din hudvårdsrutin? Här är ett recept på en härlig kroppsskrubb som får fart på cirkulationen!