Har du PMDS? Här är de vanligaste symptomen | Kurera.se

Har du PMDS? Här är de vanligaste symptomen

Lider du av PMS eller PMDS?
Det finns hjälp att få!
En del av besvären kan du förbättra genom rätt kost.

PMS, premenstruellt syndrom, känner nog de flesta till - veckan innan menstruation då humöret åker upp och ner som en jojo, brösten känns ömma och magen svullen.
Man räknar med att ungefär var tredje kvinna i fertil ålder har måttliga fysiska och psykiska besvär av PMS.

Läs också: Bli vän med din PMS!

Kraftiga humörsvängningar och ångest
Vissa kvinnor, närmare bestämt tre-fem procent, har dock så svåra besvär att det påverkar hur de fungerar i det dagliga livet. Detta kallas PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom, och symptomen kan vara kraftiga humörsvängningar, depression, ångest, personlighetsförändringar och ibland också självmordstankar.

 

För att få diagnosen PMDS måste fem av kriterierna nedan stämma in på dig och ett ska vara bland de fyra översta. Besvären ska dessutom finnas under den premenstruella veckan men försvinna så fort mensen är förbi. Tillståndet ska också påtagligt påverka både din vardag och ditt arbetsliv.

• Nedstämdhet
• Irritabilitet
• Humörsvängningar/affektlabilitet
• Ångest/oro
• Minskat intresse för dagliga aktiviteter
• Koncentrationssvårigheter
• Trötthet/minskad energi
• Aptitförändring/sötsug
• Sömnstörning
• Känsla av kontrollförlust
• Bröstspänning/-svullnad

Läs också: Lider du av PMS? Ät mer järn!

Hålla sig aktiv och träna
Men det finns saker du kan göra själv för att dämpa besvären. Enligt en iransk studie kan man lindra sina symptom om man håller sig aktiv och tränar. Forskarna analyserade unga kvinnor under åtta veckor och resultaten visade att träningen rejält förbättrade kvinnornas PMS-symptom.

Att undvika stress och sova bra är också några saker du kan göra själv för att lindra besvären - men även att tänka på kosten.
Näringsterapeuten Madeleine Marcus har tidigare gett sina bästa tips till Kurera för att slippa PMS på naturlig väg. Bland annat bör man undvika livsmedel med snabba kolhydrater som gör att bukspottkörteln snabbt måste frisätta insulin för att ta ner det höga sockret, vilket ger upphov till att blodsockret snart blir för lågt.
– Detta skapar stress i kroppen. Återkommande blodsockersvängningar påverkar hormonbalansen. Sköldkörtelhormon, kortisol och progesteron minskar med tiden vilket ökar risken för PMS, säger hon.

Istället bör man:

Läs också: “Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat”

 

Undvika kemikalier
• Äta grönsaker, rotfrukter, nötter, mandel, vilt, lamm, nötkött, fågel, fisk, ägg, avokado, olivolja, kokosolja, bär och smör.
• Vara sparsam med fullkornsris, bovete, quinoa, sötpotatis, baljväxter och frukt.
• Undvika sojaprodukter som är hormonstörande.
• Undvika vitt ris, potatis, sädesslag, majs, vindruvor, alkohol, kaffe, margarin och mejeriprodukter.
• Äta lite var tredje timme om du har lätt för att få sötsug eller blodsockerdippar. I varje måltid bör ungefär lika många kalorier komma från fett, kolhydrater och proteiner.
• Undvika kemikalier. Välj ekologiska livsmedel och undvik att använda plaster vid mathanteringen, då de mjukgörande ftalaterna i plasterna har en hormonstörande, östrogenliknande effekt.
• Ingefära är bra vid menssmärtor.

Ett annat tips är att förbereda dig genom att föra en mensdagbok och skriva in de aktuella dagarna i en kalender, alternativt använda en app för att hålla reda på var i menscykeln du befinner dig.

Om dina besvär påverkar din livskvalitet kan det dock vara en idé att kontakta vården.

Källor:  Internetmedicin.se, 1177, pms.se

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Recept

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

 

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

 

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

 

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.

Allt fler barn kan prata med sin pappa om problem

Gravid/barn

Andelen barn och unga som kan prata med sin mamma om problem har varit hög i Sverige under lång tid. Nu ökar andelen som uppger att de kan prata förtroligt även med sin pappa, hos båda könen men särskilt bland flickor. Det visar de senaste resultaten från Folkhälsomyndighetens årliga undersökning om skolbarns hälsovanor.

Man skjutsar glad kvinna i skottkärra

Nya trenden: odla mat i grannens trädgård

Eko/miljö

Matcha odlingssugna med trädgårdsägare. Det är Rebecka Hagmans enkla idé som kan bidra till både mångfald och att outnyttjade trädgårdar tas tillvara. – Genom att dela trädgård skapas också nya möten mellan människor som annars inte hade träffats, säger hon.

 

Nationaldagsfirande med grekisk touch

Recept

Oavsett om du ska fira nationaldagen eller bara njuta med av en picknick i den underbara grönskan kan det vara gott med något att äta. Kurera bjuder på två recept med grekisk touch ur boken "Jills och Marias Taverna" av  Jill Johnson & Maria Molin Ljunggren. Båda rätterna passar utmärkt att ta med sig i den vegetariska picknickkorgen eller servera ihop med grillat – varför inte halloumi?

Så hittar du vägen bort från oron

Hälsa

Att oroa sig är normalt och fyller en funktion för att vi ska kunna lösa problem och tackla svårigheter. Men när oron blir till ett ältande som skapar osäkerhet och kanske handlingsförlamning, då är det dags att ta sig en ordentlig titt på sitt beteende. Kurera träffade stressexperten och samtalsterapeuten Karin Isberg som vet hur man kliver ur negativa tankemönster.