Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Har du PMDS? Här är de vanligaste symptomen

Lider du av PMS eller PMDS?
Det finns hjälp att få!
En del av besvären kan du förbättra genom rätt kost.

PMS, premenstruellt syndrom, känner nog de flesta till - veckan innan menstruation då humöret åker upp och ner som en jojo, brösten känns ömma och magen svullen.
Man räknar med att ungefär var tredje kvinna i fertil ålder har måttliga fysiska och psykiska besvär av PMS.

Läs också: Bli vän med din PMS!

Kraftiga humörsvängningar och ångest
Vissa kvinnor, närmare bestämt tre-fem procent, har dock så svåra besvär att det påverkar hur de fungerar i det dagliga livet. Detta kallas PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom, och symptomen kan vara kraftiga humörsvängningar, depression, ångest, personlighetsförändringar och ibland också självmordstankar.

 

För att få diagnosen PMDS måste fem av kriterierna nedan stämma in på dig och ett ska vara bland de fyra översta. Besvären ska dessutom finnas under den premenstruella veckan men försvinna så fort mensen är förbi. Tillståndet ska också påtagligt påverka både din vardag och ditt arbetsliv.

• Nedstämdhet
• Irritabilitet
• Humörsvängningar/affektlabilitet
• Ångest/oro
• Minskat intresse för dagliga aktiviteter
• Koncentrationssvårigheter
• Trötthet/minskad energi
• Aptitförändring/sötsug
• Sömnstörning
• Känsla av kontrollförlust
• Bröstspänning/-svullnad

Läs också: Lider du av PMS? Ät mer järn!

Hålla sig aktiv och träna
Men det finns saker du kan göra själv för att dämpa besvären. Enligt en iransk studie kan man lindra sina symptom om man håller sig aktiv och tränar. Forskarna analyserade unga kvinnor under åtta veckor och resultaten visade att träningen rejält förbättrade kvinnornas PMS-symptom.

Att undvika stress och sova bra är också några saker du kan göra själv för att lindra besvären - men även att tänka på kosten.
Näringsterapeuten Madeleine Marcus har tidigare gett sina bästa tips till Kurera för att slippa PMS på naturlig väg. Bland annat bör man undvika livsmedel med snabba kolhydrater som gör att bukspottkörteln snabbt måste frisätta insulin för att ta ner det höga sockret, vilket ger upphov till att blodsockret snart blir för lågt.
– Detta skapar stress i kroppen. Återkommande blodsockersvängningar påverkar hormonbalansen. Sköldkörtelhormon, kortisol och progesteron minskar med tiden vilket ökar risken för PMS, säger hon.

Istället bör man:

Läs också: “Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat”

 

Undvika kemikalier
• Äta grönsaker, rotfrukter, nötter, mandel, vilt, lamm, nötkött, fågel, fisk, ägg, avokado, olivolja, kokosolja, bär och smör.
• Vara sparsam med fullkornsris, bovete, quinoa, sötpotatis, baljväxter och frukt.
• Undvika sojaprodukter som är hormonstörande.
• Undvika vitt ris, potatis, sädesslag, majs, vindruvor, alkohol, kaffe, margarin och mejeriprodukter.
• Äta lite var tredje timme om du har lätt för att få sötsug eller blodsockerdippar. I varje måltid bör ungefär lika många kalorier komma från fett, kolhydrater och proteiner.
• Undvika kemikalier. Välj ekologiska livsmedel och undvik att använda plaster vid mathanteringen, då de mjukgörande ftalaterna i plasterna har en hormonstörande, östrogenliknande effekt.
• Ingefära är bra vid menssmärtor.

Ett annat tips är att förbereda dig genom att föra en mensdagbok och skriva in de aktuella dagarna i en kalender, alternativt använda en app för att hålla reda på var i menscykeln du befinner dig.

Om dina besvär påverkar din livskvalitet kan det dock vara en idé att kontakta vården.

Källor:  Internetmedicin.se, 1177, pms.se

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.