Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ung kvinna läser på baksidan av tvättmedel i affär

Här gömmer sig den kritiserade palmoljan

Palmolja är en omstridd råvara – en riktig klimatbov men samtidigt använd som ingrediens i en mängd varor och som föda av många världen över. Här är produkterna du ska läsa innehållsförteckningen noga på om du vill undvika palmolja!

Det kan vara en god idé att undvika varor med palmolja, eller välja produkter med KRAV-märkt palmolja. Anledningen är att du då bidrar till att efterfrågan på palmolja minskar – och att oljeproduktionens utbredning i världen minskar. För problemet är att enorma områden av den livsviktiga regnskogen har huggits ned för att göra plats åt oljepalmsodlingar.

LÄS OCKSÅ: 50 förändringar i vardagen som ska rädda planeten

Regnskog huggs ner och ersätts av oljepalmer

Avskogningen har lett till att många djur, människor och växtarter som lever i regnskogen har trängts undan och fått kraftigt försämrade eller förstörda livsvillkor. Något som vi konsumenter i Sverige eller andra I-länder sällan känner till.

 

Samtidigt är palmolja den viktigaste matoljan och en källa till föda för flera miljoner människor på södra halvklotet – och produktionen kan bli så mycket som fyra gånger större år 2050.

LÄS OCKSÅ: Upprop mot palmolja i glass gav resultat

Palmolja gömmer sig i krångliga namn

I skönhetsprodukter och rengöringsmedel använder man ofta oljan ofta för att den har rengörande eller smörjande egenskaper. Men i innehållsförteckningen kan den gömma sig bakom krångliga namn som är svåra att tyda; som Pentaerythrityl, TEA-lauryl sulphate och flera andra.

Palmolja finns även i gelégodis, det det fungerar som ytbehandlingsmedel för att det inte ska bli kladdigt. Något som du lätt undviker genom att välja ekologiskt godis, för i det används ofta rapsolja istället.

LÄS OCKSÅ: Därför är klimatförändringar ett hot även mot vår hälsa

11 varugrupper som ofta innehåller palmolja

Dessa elva produktgrupper kan det vara bra att att läsa igenom innehållsförteckningen på lite extra noga.

1. Bakverk och bröd: Kakor, punchrullar, chokladbollar, kanelsnäckor, mazariner, biskvier, knäckebröd, skorpor och portionsbröd (bake-up).

 

2. Halvfabrikat: Vaniljsås, brulépudding, fromage, chokladmousse, pulversoppor, kakmix (chokladkaka), snabbnudlar, buljongtärningar, bearnaisesås och i frysta pommes frites.

3. Snacks: Kex, en del micropopcorn och salta pinnar.

4. Godis: Choklad med kex, chokladaskar, chokladbitar, nötcrème och i lösgodis som chokladpraliner, geléråttor och fruktfiskar.

5. Smörgåspålägg: Margarin och bordsmargarin, jordnötssmör och chokladpålägg.

6. Hygien och hudvård: I hudkräm och smink.

7. Rengöringsprodukter: Som tvål och tvättmedel.

8. Glass

9. Chokladsås och kolasås

10. Stearinljus

11. Djurfoder: restprodukter som uppkommit efter utvinning av palmkärnolja från oljepalmsodlingarna i Sydostasien exporteras till Sverige för att bli djurfoder.

Källa: WWF  och Naturskyddsföreningen

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna klipper buske

Saffran gav Christina glädjen tillbaka

Naturlig hälsa

När det sociala umgänget begränsades under pandemin så tappade Christina Werner lite av sitt goda humör. Hon började göra chokladpraliner med saffran och blev gladare. Men det var ingen långsiktig lösning – så Christina fann ett extrakt av saffran. Det gav henne glädjen tillbaka.

Ung mörkhårig tjej ser sig i spegeln

Experternas tips för att undvika stressad hud

Hud

För mycket negativ stress påverkar oss och vår hälsa negativt – och det återspeglas även i huden. Även allt från föroreningar, sol och vind och mycket peeling kan stressa huden. Men hur syns stress på huden och hur skyddar du dig från det? 

 

Illustration av hjärna och två mediterande personer

Sluta jaga lyckan – må bättre

Mental hälsa

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Svarta och rosa trosor mot rosa bakgrund

70 procent vill ha hållbara mensskydd

Eko/miljö

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara, enligt en färsk undersökning. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.

 

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

glad äldre kvinna

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

 

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

 

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

 

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

två personer sitter på huk utomhus

Sitta sig frisk – går det?

TRÄNING

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

glad flicka

Naturens apotek: Pigg i vinter

Naturlig hälsa

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta.