Här hittar du näringen i vegomat

Fakta

Vegokoll.se är Sveriges knutpunkt för alla som är nyfikna på vego. Här kan man ta del av veganska recept, middagstips, produktnyheter och nyhetsblogg. Målsättningen är att göra vardagen enklare för den som är vegan eller bara är nyfiken på vegomat.

Jaha, äter du vego? Men hur får du då i dig...?
De flesta som äter vegetarisk eller vegansk kost känner nog igen den frågan.
Här är artikeln för dig som äter vego, som vill äta vego - och dig som är nyfiken på hur tusan en vego egentligen klarar sig utan kött.

Även om det idag är enkelt att skippa animaliska livsmedel finns det fortfarande många som har fördomar mot vegokost. Men visst klarar man av att få i sig det dagliga näringsbehovet av att äta vegetarisk eller vegansk mat. Det gäller bara att ha kunskap.
Djurens Rätts sajt Vegokoll listar viktiga näringsämnen och hur du får i dig dem genom vegetabilisk kost.

► Läs också: Fem viktiga tillskott för dig som är vegetarian

 

Så får du i dig näringen med vegomat:

 

Protein
Baljväxter (bönor, linser, kikärtor, övriga ärtor), sojaprotein (som sojakött och tofu), nötter och frön, säd, bröd, potatis.
Läs inlägget proteinrika livsmedel - topp 12 i Kurerabloggen Get in shape.

► Läs också: Proteinet – kroppens byggstenar

Järn
Gröna bladgrönsaker (till exempel nässlor, persilja, grönkål, spenat), gröna ärtor, baljväxter, vetekli, vetegroddar, sesamfrön, linfrö, nötter, torkad frukt, fullkornsprodukter och övriga spannmålsprodukter (till exempel müsli, gröt). Här kan du läsa mer om järn.

► Läs också: Därför ska du äta järn

Kalcium
Berikade produkter (till exempel sojamjölk), sesamfrön, tahini, nässlor, grönkål, vattenkrasse, gröna bladgrönsaker, baljväxter, mandel och andra nötter, tofu, nypon, palsternacka, broccoli. Här kan du läsa mer om kalcium.

 

► Läs också: Kalcium – en nödvändig mineral

Zink
Vetegroddar, vetekli, fullkornsprodukter (gärna bakat på surdeg), övriga spannmålsprodukter (till exempel müsli, gröt) baljväxter, nötter, frön, alger.

► Läs också: Har du zinkbrist?

Vitamin D
Solljus på huden, berikade produkter, till exempel havremjölk och margarin. Här kan du läsa mer om D-vitamin.

► Läs också: Hur mycket D-vitamin behöver man? Experten svarar

 

Vitamin B12
Viktigt för veganer! Kosttillskott från Apoteket eller hälsokostbutik. Spirulina och övriga alger är inte en tillförlitlig källa. I Sverige har vi ännu inte tillräckligt med berikade produkter i förhållande till behovet. Här kan du läsa mer om vitamin B12.

► Läs också: Har du brist på vitamin B12?

Omega 3-fett
Linfröolja, linfrön, rapsolja, valnötter, valnötsolja, vetegroddar, algolja till exempel V-Pure eller Pure One.

► Läs Kureras artiklar om omega-3

Selen
Paranötter, alger, baljväxter, nötter, frön. Här kan du läsa mer om selen.

► Läs också: Därför behöver du selen

Jod
Berikat salt, alger. Här kan du läsa mer om jod.

► Läs också: Så vet du om du har jodbrist

Av Isabelle G Hedander

Källa: Uppgifterna kommer från boken "Vegansk näringslära på vetenskaplig grund" av Björn Pettersson.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Vegokoll.se är Sveriges knutpunkt för alla som är nyfikna på vego. Här kan man ta del av veganska recept, middagstips, produktnyheter och nyhetsblogg. Målsättningen är att göra vardagen enklare för den som är vegan eller bara är nyfiken på vegomat.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

sjukvårdspersonal tar feber på patient i örat

Du kan ha feber innan 38 grader

Hälsa

Känner du till vilken din normala temperatur är? Visste du att äldre personer kan ha en så låg normaltemperatur som 35 grader? Det betyder att du kan ha feber långt innan 38 grader, som i dag är gränsen för vad som anses som feber. Ewa Grodzinsky är biomedicinska analytiker och har skrivit en lärobok om feber. Hon tycker att vi behöver omvärdera begreppet feber.

kvinna sitter på huk

Sitta sig frisk – går det?

Hälsa

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

 

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

 

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

 

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.