Annons
Annons

Hårdare krav på tatueringsfärger och permanent makeup

Sedan ‌januari 2022 gäller nya regler inom EU för tatueringsfärger och permanent makeup. Det handlar om gränser för skadliga ämnen i dessa färger, som kan vara både allergi- och cancerframkallande.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
19 februari, 2022
Hårdare krav på tatueringsfärger och permanent makeup
Dela inlägget

Sedan ‌januari 2022 gäller nya regler inom EU för tatueringsfärger och permanent makeup. Det handlar om gränser för skadliga ämnen i dessa färger, som kan vara både allergi- och cancerframkallande.

Visste du att minst 12 procent av invånarna i EU är tatuerade? Men de tatueringsfärger som används för såväl tatuering som så kallad permanent makeup kan innehålla skadliga ämnen.

EU-kommissionen har därför tagit fram gemensamma EU-regler för tatueringsfärger som ska skydda invånarnas hälsa. Tatueringsfärger är kemiska produkter och ska därför uppfylla krav i olika EU-lagstiftningar som handlar om just sådana. I Sverige har vi redan haft en hård lagstiftning om tatueringsfärger, men nu kommer alltså gemensamma regler att gälla för en rad länder.

LÄS OCKSÅ: IPL – kan det vara bra för huden?

Arsenik och bly hittades

Det är Läkemedelsverket som har det så kallade tillsynsansvaret för de nya reglerna här i Sverige. Ansvaret innebär bland annat att Läkemedelsverket kommer att göra stickprovskontroller av tatueringsfärger på den svenska marknaden.

Enligt Magnus Crona, utredare på Läkemedelsverket, har tidigare kontroller visat att många tatueringsfärger i Sverige innehållit skadliga ämnen. Däribland arsenik, bly och polycykliska aromatiska kolväten.

Men med nya EU-reglerna blir kraven tuffare och reglerna tydligare kring vad som gäller i både Sverige och i EU-länderna. Haltgränser för fler än 4000 ämnen införs, inklusive ämnen som kan orsaka allergi, cancer samt påverka fertiliteten.

LÄS OCKSÅ: 5 tips hur du ger din hud en nystart

De nya EU reglerna handlar om krav på…

  • Koncentrationsgränser för tusentals skadliga ämnen.
  • Märkning av färgerna.
  • Att tatuerare bara får använda färger som är märkta med ”blandning för användning i tatueringar eller permanent makeup” när de gör utför tatueringar.
  • Att tatuerare ska ge kunden information om tatueringsfärgen, i form av en innehållsförteckning, före ingreppet. På så vis får kunden reda på om färgen innehåller föroreningarna nickel och krom så att de som är allergiska mot nickel ska kunna undvika färger med det ämnet.

LÄS OCKSÅ: Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Företagen som tillverkar eller importerar tatueringsfärger är ansvariga för att produkterna de säljer eller använder uppfyller reglerna. Men även företag som distribuerar tatueringsfärger och tatuerarna själva har skyldigheter.

Källa: TT, Kemikalienspektionen, Läkemedelsverket

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons