Annons
Annons

Hästkastanj kan lindra åderbråck

En av tre personer i Sverige har någon form av åderbråck. De ytliga och svällda venerna på benen, som ibland kan ge utbuktningar, är inte farliga men kan obehag i benen som trötthet och svullnad. Ett knep som inte botar men som kraftigt kan lindra svullnad och trötthet i benen är hästkastanj. Vid ytliga hudförändringar kan den också helt osynliggöra åderbråck.

Redaktionen

19 mars, 2016
Hästkastanj kan lindra åderbråck
Dela inlägget

En av tre personer i Sverige har någon form av åderbråck. De ytliga och svällda venerna på benen, som ibland kan ge utbuktningar, är inte farliga men kan obehag i benen som trötthet och svullnad.
Ett knep som inte botar men som kraftigt kan lindra svullnad och trötthet i benen är hästkastanj. Vid ytliga hudförändringar kan den också helt osynliggöra åderbråck.

Åderbråck kan uppstå överallt på kroppen men är allra vanligast på benen och i lindriga fall ger åderbråck enbart synliga kosmetiska symtom. Blir åderbråcken större och buktar ut kan man uppleva trötthet, få värk, svullnad, krypningar och klåda.

Läs också: Skönare övergångsålder med örter

Ekologisk hästkastanj
Men – det går att lindra och ibland osynliggöra åderbråck på helt naturliga sätt. Ett av de mest effektiva sätten kommer från den schweiziske forskaren, författaren och hälsopionjären Alfred Vogel och är ett gel (Aesculaforce) som innehåller extrakt från ekologisk hästkastanj som kan lindra ytliga åderbråck men också svullnad i trötta ben.

Förstorade vener
Åderbråck är vener som förstorats i omfång. Det kan yttra sig som några små, slingrande och ytliga kärlnät som inte ger några besvär. Men det kan också vara större utbuktande kärl som gör att benen svullnar och att huden runt omkring kan klia. Huden kan så småningom få en brunaktig missfärgning. Även eksem och bensår kan bli ett resultat om åderbråcken inte behandlas i tid.

Så uppstår åderbråck
När hjärtat pumpar runt blodet, som är i ständig cirkulation, går det syresatta blodet från hjärtat till organ och vävnader genom artärerna.
Venernas uppgift är att föra tillbaka det syrefattiga blodet till hjärtat. Därför är venerna utrustade med små klaffar, en form av portvakter, som stänger dörren på väg upp mot hjärtat för att blodet inte ska rinna tillbaka ner i fötterna.
Om klaffarna inte orkar stänga ordentligt får man ett läckage och då kan åderbråck uppstå. Så småningom svullnar de blodfyllda venerna och lägger sig nära huden och blir synliga. För vissa stannar det där medan andra får stora och fula utbuktningar.
Orsaken till att klaffarna börjar läcka kan också vara att venväggen är försvagad eller att en ytlig propp kan ha skadat klaffen.

Läs också: Ställ dig upp – bli friskare, piggare OCH tappa tio kilo på ett år

Sämre funktion hos venklaffarna
Den som varit på en lång flygresa kan få svullna ben och det beror på att klaffarnas funktion tillfälligt försämrats. Men så fort man reser på sig och rör sig en stund återfår klaffarna sin funktion och svullnaden minskar.

I riskzonen för åderbråck?
Risken att få åderbråck ökar nämligen vid mycket långvarigt stillasittande eftersom kärlen behöver gymnastik eller om man står och arbetar och går på hårda golv.
Överviktiga och gravida får lättare åderbråck och med ökad ålder blir det vanligare. Det finns också en viss ärftlighet.

Läs också: Celluliter? Här är 10 (naturliga) knep som hjälper

Förbättrar styrkan i venväggarna
Hästkastanj gör att styrkan och tonus i venväggarna förbättras. Venerna drar ihop sig och kryper inåt vilket beror på att hästkastanj innehåller flavonoiden aescin. Gelen verkar också kärlstimulerande och antiinflammatoriskt.

Ge inte upp – behandling av åderbråck kan ta tid
När du påbörjar behandlingen, tänk på att inte ge inte upp efter ett par veckor. Åderbråck tar tid. Det kan dröja någon månad upp till ett halvår innan skillnaden syns på ytliga och kosmetiska hudförändringar. I vissa fall kan de ytliga blodkärlen helt försvinna medan de för andra enbart minskar i omfång.

Läs också: Ny forskning: Du kan minska ytliga blodkärl – på naturligt sätt

Hälsosamt leverne = bättre effekt
En av tre personer i Sverige drabbas av åderbråck i någon form. Problemet är vanligast bland kvinnor men drabbar även män.
Lever du ett hälsosamt i din vardag blir effekten bättre. De som har utbuktande åderbråck kan också få synliga men inte lika stora förbättringar. Har du svårare åderbråck bör du uppsöka läkare.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Det finns tre kriterier för åderbråck:
1. Det ska ligga direkt under huden och vara synligt.
2. Det ska slingra sig.
3. Det ska vara mer än fyra millimeter i omkrets.
Det finns även inre åderbråck, vilket inte syns utvändigt och som ger en tung känsla i benen.

Gel med hästkastanj kan användas vid:
• Lindring av symptom av åderbråck.
• Trötta och tunga ben.
• Värkande och smärtande ben.
• Benkramper.

Tänk på att…
… använda stödstrumpor om du ska sitta eller stå länge. Lägg upp benen högt om du sitter mycket. Om du befinner dig på långflygning kan du röra på fötterna och ställa dig upp med jämna mellanrum.
… att gel med hästkastanj (Aesculaforce) har en lite lätt brun färg och kan färga av på vita plagg.
… uppsöka läkare om du har svåra besvär. Det finns bra behandlingar med och utan kirurgi.

Fler verkningsområden – och annan kuriosa:
• Hästkastanj, som finns även för invärtes bruk, användes inom folkmedicinen vid behandling av hemorrojder, kraftiga menstruella blödningar, underlivsbesvär, kronisk bronkit, nästäppa, epilepsi, migrän, och yrsel.
• Det är i frukten som fröna (kastanjerna) finns och det är dessa som används för att tillverka Alfred Vogels Aesculaforce gel och Aesculaforce tinktur, som är för utvärtes bruk.
• Namnet hästkastanj sägs turkarna ha uppfunnit då de behandlade hästar som hade hosta med hästkastanj. Det latinska namnet är Aesculus hippocastanum.
• Hästkastanjer är ett populärt vinterfoder för rådjur och vildsvin.

Annons
Annons