havre och gröt

Havre – åkrarnas läkande guld

I takt med dieter som paleo och LCHF frodats, har havre ihop med våra andra vanliga spannmål åkt ut i kylan. Det undviks även av många som slutat med gluten trots att det är ett glutenfritt spannmål men havre har flera hälsofördelar som man går miste om då.

Från början användes havre främst som foder till kor och hästar men med tiden har det kommit att betraktas som närmast ett superfood. Lågt på kalorier, mättande och näringsrikt med lågt glykemiskt index har havre länge varit ett uppskattat livsmedel. Det är dessutom mångsidigt, lätt att tillaga och havregrynsgröt ger en snabb och god frukost som man kan stå sig på länge.

Rikt på näringsämnen
Havre rymmer flera viktiga näringsämnen som kalcium, zink, järn, mangan, tiamin, E-vitamin och flera olika B-vitaminer samt folsyra för att nämna några. Förutom att det är späckat med näring har det även andra gynnsamma effekter på hälsan. Bland annat kan beta-glukanerna i havre vid regelbundet intag hjälpa till att sänka höga kolesterolvärden. Något andra spannmål inte kan skryta med.

 

LÄS OCKSÅ: Ekologiskt spannmål ökar allt mer – havre i topp

Gör gott för hjärtat
Polyfenoler är något som ligger bakom de många hälsoeffekterna hos växter. Bland annat bidrar de till att motverka uppkomsten av cancer och hjärt-kärlsjukdom. En studie har visat att ett sådant ämne i havre kan hämma utvecklandet av arterioskleros. Andra fördelar för hjärt-kärlhälsan är att havre visat sig kunna sänka blodfetterna hos de med ökad risk för hjärtkärlsjukdom. Även blodtrycket påverkas positivt av att äta fullkorn i allmänhet. Havre har dessutom visat sig kunna bidra till stabilisera blodsockret. Att inkludera havre i en måltid gör att blodsockret inte höjs i samma omfattning och studier visar att havre kan ha en plats i framtida behandling av såväl typ 1 som typ 2 diabetes.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta och dricka havre

Kan tolereras av glutenintoleranta
Havre är ett av de få spannmål som många med ceilaki kan äta även om vissa sorters havre i studier visat sig kunna inverka negativt på tarmslemhinnans förmåga att läka och försiktighet därför bör iakttas. Beroende på havretyp kan glutenfri havre, alltså havre framställd i en skyddad miljö så att den inte kontamineras av andra spannmål vara OK för vissa. Havre har visat sig hjälpa de med celiaki att ta upp näring, något som skadorna på tarmluddet annars försvårar. En studie visade ett ökat upptag av vitamin B1, magnesium och zink.

LÄS OCKSÅ: Havremjölksproducent kräver granskning av EU-stöd

Läker tarmen
Havre har även visat sig gynnsamt för tarmhälsan i allmänhet och bidrar till att minska genomsläppligheten i slemhinnan. Det kan till exempel hjälpa till att läka genomsläpplighet orsakad av hög alkoholkonsumtion. En flavonid i havre antas även kunna bidra till att motverka bildandet av cancerceller i tarmen.

Av redaktionen

Källa: Greenmedinfo

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.

Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Hud

Idag är det premiär för Kureras skönhetspanel, först ut är duschkrämer. Oavsett när och hur du duschar är sällskapet i duschen viktigt. Ja, duschkrämen, alltså. Eller gelen. Kurera har låtit skönhetstestpanelen prova sig fram bland fem naturliga alternativ och hittat en löddrande och smart favorit.

äng

Cancer- och allergifonden hjälper från två håll

Forskning

Cancer- och Allergifonden bildades för lite drygt trettio år sedan och delar ut anslag till forskning som syftar till att öka kunskapen om dessa sjukdomar, vad som orsakar och vad som förhoppningsvis kan bota. Utöver det kan även sjukdomsdrabbade privatpersoner söka ekonomiskt stöd hos fonden.

Ingrid: “Äntligen kan jag cykla igen”

Värk

Ingrid Ahlén gillat att cykla och promenera, gärna långt och länge. När värken i höfterna satte stopp för utflykterna blev livet lite fattigare. Nu är hon igång igen – tack vare två nya höftleder och extrakt av nypon. – Till och med min ortoped sa att jag skulle fortsätta med nyponen, för det verkade göra mig så gott, säger Ingrid.