havre och gröt

Havre – åkrarnas läkande guld

I takt med dieter som paleo och LCHF frodats, har havre ihop med våra andra vanliga spannmål åkt ut i kylan. Det undviks även av många som slutat med gluten trots att det är ett glutenfritt spannmål men havre har flera hälsofördelar som man går miste om då.

Från början användes havre främst som foder till kor och hästar men med tiden har det kommit att betraktas som närmast ett superfood. Lågt på kalorier, mättande och näringsrikt med lågt glykemiskt index har havre länge varit ett uppskattat livsmedel. Det är dessutom mångsidigt, lätt att tillaga och havregrynsgröt ger en snabb och god frukost som man kan stå sig på länge.

Rikt på näringsämnen
Havre rymmer flera viktiga näringsämnen som kalcium, zink, järn, mangan, tiamin, E-vitamin och flera olika B-vitaminer samt folsyra för att nämna några. Förutom att det är späckat med näring har det även andra gynnsamma effekter på hälsan. Bland annat kan beta-glukanerna i havre vid regelbundet intag hjälpa till att sänka höga kolesterolvärden. Något andra spannmål inte kan skryta med.

 

LÄS OCKSÅ: Ekologiskt spannmål ökar allt mer – havre i topp

Gör gott för hjärtat
Polyfenoler är något som ligger bakom de många hälsoeffekterna hos växter. Bland annat bidrar de till att motverka uppkomsten av cancer och hjärt-kärlsjukdom. En studie har visat att ett sådant ämne i havre kan hämma utvecklandet av arterioskleros. Andra fördelar för hjärt-kärlhälsan är att havre visat sig kunna sänka blodfetterna hos de med ökad risk för hjärtkärlsjukdom. Även blodtrycket påverkas positivt av att äta fullkorn i allmänhet. Havre har dessutom visat sig kunna bidra till stabilisera blodsockret. Att inkludera havre i en måltid gör att blodsockret inte höjs i samma omfattning och studier visar att havre kan ha en plats i framtida behandling av såväl typ 1 som typ 2 diabetes.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta och dricka havre

Kan tolereras av glutenintoleranta
Havre är ett av de få spannmål som många med ceilaki kan äta även om vissa sorters havre i studier visat sig kunna inverka negativt på tarmslemhinnans förmåga att läka och försiktighet därför bör iakttas. Beroende på havretyp kan glutenfri havre, alltså havre framställd i en skyddad miljö så att den inte kontamineras av andra spannmål vara OK för vissa. Havre har visat sig hjälpa de med celiaki att ta upp näring, något som skadorna på tarmluddet annars försvårar. En studie visade ett ökat upptag av vitamin B1, magnesium och zink.

LÄS OCKSÅ: Havremjölksproducent kräver granskning av EU-stöd

Läker tarmen
Havre har även visat sig gynnsamt för tarmhälsan i allmänhet och bidrar till att minska genomsläppligheten i slemhinnan. Det kan till exempel hjälpa till att läka genomsläpplighet orsakad av hög alkoholkonsumtion. En flavonid i havre antas även kunna bidra till att motverka bildandet av cancerceller i tarmen.

Av redaktionen

Källa: Greenmedinfo

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.

Därför ska du unna dig en tupplur

Hälsa

Svårt att hålla ögonen öppna efter lunch? Unna dig en tupplur! Det finns en hel rad goda hälsoskäl att knoppa in på soffan en stund. Och så får du några råd för att få ut det mesta av din lilla extra slummer. 

Mjukstarta året med smygträning à la Leila

Träning

Det är lätt att tro att vi tränar mer än vad vi gör men klyftan mellan de som tränar mycket och de som inte rör sig alls ökar år för år. Och studier visar att vi rör oss för lite. Men Leila Söderholm vet råd, enligt henne skulle de flesta tjäna på att ta efter henne och börja träna i smyg.

Skiljas: Att hämnas eller inte hämnas?

Mental hälsa

Det är naturligt att vilja ge igen när vi har blivit sårade, svikna och respektlöst behandlade. Och så känns det ofta i en skilsmässa. Stresscoachen Karin Isberg förklarar vilka mekanismer som ligger bakom hämndbegäret och varför den bästa strategin är att låta bli.