Foto: Foto Friberg

Havtorn hjälpte Ing-Marie med hennes torra slemhinnor

Fakta

Namn: Ing-Marie Alm.
Ålder: 55 år.
Bor: Bälinge, norr om Uppsala.
Familj: Bor själv men har en stor bra, välfungerande familj.
Fritidsintressen: Gillar det mesta, kultur, natur, sport, att resa och umgås med vänner.
Gör: Driver företaget Inkans.
Bästa hälsotipset: Ta reda på vem man själv är.
Motto i livet: Det är alltid lättast att vara positiv och glad!

Torra och känsliga ögon har varit en börda för Ing-Marie Alm så länge hon kan minnas. Men när klimakteriet närmade sig blev det ohållbart och hon började aktivt söka efter hjälp. Upptäckten av havtorn blev en lyckad vändning.

Ett lugn i ögonen. Så beskriver 55-åriga Ing-Marie Alm känslan efter att hon började använda Membrasin för cirka ett halvår sedan. I hela sitt liv har hon haft torra ögon som är känsliga mot pollen, damm och blåst. När hon gick igenom en laseroperation för ett år sedan och i samma veva gick in i klimakteriet började jakten på något som kunde lindra besvären.

►Läs också: Havtornsolja för torra ögon!

Kände till havtornsextraktet
– Förra året mådde jag jättedåligt och hade mycket i kroppen som spökade. I samband med det gjorde jag massor av tester, berättar Ing-Marie.
Läkarna trodde att det kanske var struma eller Sjögrens syndrom då bland annat ögonen påverkas. Men inget stämde och Ing-Marie, som arbetar med hälsa i vardagen, visste sedan förut att havtorn är väldigt nyttigt.
– Jag är på hälsokostbutiken kanske en gång i månaden och handlar. När det blev extra jobbigt för ögonen gick jag dit och sa att jag vill ha det bästa med det mesta av havtorn.

Ålder och stress påverkar
Hon hittade Membrasin, ett tillskott för torra och ömtåliga slemhinnor. Produkten innehåller en riklig mängd antioxidanter, samt fettsyrorna omega-7, 3, 6 och 9 som utvinns från havtornsbär.
– Jag gillar havtorn och använder havtornsolja i ansiktet sedan förut. Det passar mig väldigt bra, säger Ing-Marie.
Omega-7 finns i hudens och slemhinnornas cellmembran och kan produceras av kroppen själv, men minskar med åldern och genom yttre påverkan som stress och dålig kost. Efter bara några veckor med Membrasin kände Ing-Marie en enorm skillnad.
– Jag hade haft lite muntorrhet också som försvann. Även magen känns bättre, hela systemet är bra. Det är sådan lycka att bli av med de där problemen.

 

►Läs också: Slipp torra och grusiga ögon

Studie av havtorn
2010 gjordes en studie med syftet att undersöka om intag av havtornsolja, med innehåll av fettsyrorna omega-7, -3 och -6 samt antioxidanter, påverkar symtomen hos personer med torra ögon. Sammanfattningen av studien visade att oljan dämpar symtomen hos personer med torra ögon under den kalla årstiden höst till vinter. Intaget påverkade också symtomen ”röda ögon” och brännande känsla i ögonen på ett positivt sätt.

Strävar efter harmoni
Ing-Marie har varit egen företagare sedan 1981, då som frisör. Tio år senare började hon jobba som motionsledare och vidareutbildade sig även till massör, yogalärare och livscoach. Hon tänker alltid mycket på vad hon äter och gör.
– Jag är en livsnjutare och lever som jag lär. Jag skulle inte kunna jobba med hälsa om inte jag var i harmoni själv, det skulle mina kunder känna direkt.
Nu har hon tagit Membrasin i cirka ett halvår och ser bara fördelar med det. Hon tycker att det är synd att hon inte kom i kontakt med Membrasin tidigare, men tror att det var timing att det blev just nu. Hon har redan rekommenderat det till omgivningen, bland annat till en vän som går på cellgiftsbehandling efter bröstcancer. Även hon känner sig väldigt mycket bättre av tillskottet.
– Särskilt kvinnor i klimakteriet som får problem med torra slemhinnor borde testa Membrasin. Jag kommer aldrig att sluta med det! säger Ing-Marie.

►Läs också: Lindra dina grusiga ögon – med havtornsolja

Av Frida Svensson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Ing-Marie Alm.
Ålder: 55 år.
Bor: Bälinge, norr om Uppsala.
Familj: Bor själv men har en stor bra, välfungerande familj.
Fritidsintressen: Gillar det mesta, kultur, natur, sport, att resa och umgås med vänner.
Gör: Driver företaget Inkans.
Bästa hälsotipset: Ta reda på vem man själv är.
Motto i livet: Det är alltid lättast att vara positiv och glad!

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.