Annons
Annons

Havtornsextraktet hjälpte Lenas muntorrhet

Lena Lidberg, 61 år, fick medicin för sin IBS-mage för tio år sedan. Läkemedlet lugnade magen men gav henne muntorrhet som biverkan. Då gick hon till Apoteket för att få lindring i munnen, men den medicinen gav henne magproblemen tillbaka. Ett havtornsextrakt löste muntorrheten och Lena har tagit kosttillskottet varje dag sedan hon fann det för tio år sedan.

Redaktionen

11 februari, 2019
Havtornsextraktet hjälpte Lenas muntorrhet
Dela inlägget

Lena Lidberg, 61 år, fick medicin för sin IBS-mage för tio år sedan. Läkemedlet lugnade magen men gav henne muntorrhet som biverkan. Då gick hon till Apoteket för att få lindring i munnen, men den medicinen gav henne magproblemen tillbaka. Ett havtornsextrakt löste istället muntorrheten och Lena har tagit det varje dag sedan hon fann det för tio år sedan.

Lena och hennes man Janne träffades för över 40 år sedan när Lena hade hoppat av gymnasiet och flyttat till Stockholm för att jobba i kök. I dag bor de i Skultuna en dryg mil utanför Västerås. Janne har hunnit gå i pension, men Lena jobbar fortfarande i kök fast nu som måltidsbiträde på en låg- och mellanstadieskola.

Det hårda stengolvet i köken har bidragit till att ge Lena värk i ryggen så att hon bara kan sova på sidan. Hennes fötter har förlorat sin naturliga stötdämpningen och blivit platta och ganska hårda. Men Lena är inte den som klagar i första taget, hon försöker alltid hitta lösningar på problemen och hon planerar att fortsätta arbeta fram till 65 år då hon tänker gå i pension.
– Jag har ett medfött fel i ryggen och är lite kutryggig, men jag har ett brett bälte på mig när jag jobbar och det avlastar och hjälper min rygg. På fötterna har jag mjuka, sköna och anpassade skor vilket gör att benen och lederna inte tar så mycket stryk. Hemma har jag alltid två och ibland tre par strumpor på för att det inte ska ta ont när jag går. Att få lite krämpor tillhör ju åldrandet och är det inte värre än så här får man inte klaga, säger Lena.

LÄS OCKSÅ: Havtorn hjälper torra slemhinnor

Torr i munnen av magmedicinen
Det som har varit mest bekymmersamt har varit Lenas oroliga mage. Hon blev alltid uppblåst och hård i magen efter lunch och de första åren försökte Lena bara stå ut med sin runda mage, men obehagskänslorna och det faktum att hon det gick dagar mellan toalettbesöken fick henne att boka tid hos doktorn. Där konstaterade man att Lena hade IBS och hon fick medicin som fick fart på tarmrörelserna och som också minskade svullnaden.
– Jag hade haft ont i magen i många år och när medicinen verkade var det en otrolig lättnad. Tidigare var magen så spänd att det såg ut som om jag var gravid varje kväll. Men magmedicinen har tyvärr en baksida. Jag blev knastertorr i munnen av den. Värst var det på morgonen för då var munnen så torr att jag blev hes och ibland så tappade jag rösten, berättar Lena.

Skillnaden var så märkbar och otrevlig och Lena genast försökte hitta något som hjälpte mot muntorrheten. På Apoteket blev hon rekommenderad en produkt, som också hjälpte med en gång, men då den innehöll sötningsmedel som gjorde att Lena fick tillbaka sin uppblåsta och hårda mage och hon var därför tvungen att sluta med produkten. Då fick Lena tips om ett kosttillskott framställt av havtornsbär, som innehåller fettsyrorna -3,- 6,- 7 och -9, och som har en smörjande effekt i munnen men också i andra slemhinnor.

LÄS OCKSÅ: Lindra dina grusiga ögon – med havtornsolja

Påverkar celler och vävnader
– Havtornsoljan hjälpte mig redan efter några dagar och jag har tagit kosttillskottet i tio år nu och är hur nöjd som helst. Jag har fastnat för Buckthorn eftersom man bara behöver ta en kapsel per dag och jag tar den på morgonen till frukost, säger Lena.

Havtornsextraktet är bra för torra och sköra slemhinnor i hela kroppen. Det har en mjukgörande effekt i ögonen, munnen och underlivet men även inuti kroppen där mage och tarm gynnas av fettsyrornas verkan. Sammansättningen av de olika fettsyrorna gynnar funktionen i cellerna, vävnaderna och organen, vilket även påverkar det allmänna välbefinnandet. Analyser av extraktet tyder på att omega-7 i kombination med de övriga fettsyrorna i havtornsbären har en viktig roll i reparationen och uppbyggnaden av cellerna.
– Jag har aldrig haft några problem med torra slemhinnor i underlivet under klimakteriet. Det beror sannolikt på att jag tagit havtornskapslarna i så många år, säger Lena.

LÄS OCKSÅ: Fem tips som dämpar stress och oro vid IBS

Kan störa nattsömnen
Att bli torr i munnen är vanligt men ganska otrevligt. Det är ofta ett av de första symtomen som inträffar när kvinnor kommer in i klimakteriet. Men det är också en vanlig biverkan av läkemedel. Om salivproduktionen minskar eller konsistensen förändras betyder det att tandhälsan kan försämras. Saliven skyddar tänderna men om munnen känns torrare är det viktigt att regelbundet kontrollera sin tänder hos en tandhygienist eller tandläkare. Muntorrhet ökar risken att drabbas av karies och tandlossning. Muntorrhet kan också göra det svårt att prata, besvärligt att äta och störa nattsömnen.
– Jag är ju beroende av mina magmediciner för att magen ska fungera, men tack och lov hittade jag något som fungerade för muntorrheten. Och jag vill inte sluta med kapslarna eftersom de fungerar så bra. Jag tar kosttillskottet på morgonen i samband med frukost och kan jag faktiskt känna att jag är lite torrare i munnen på kvällen. Hur snabbt effekten skulle försvinna om jag slutade upp med tillskottet vet jag inte för jag har aldrig missat att ta det en enda dag sedan jag började för tio år sedan, avslutar Lena.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?

Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Lena Lidberg

Bor: Skultuna utanför Västerås.
Yrke: Måltidsbiträde på en skola.
Bor: Skultuna utanför Västerås.
Yrke: Måltidsbiträde på en skola.
Familj: Maken Janne, två söner och fyra barnbarn.
Intressen: Stickar, syr och broderar. Syr gärna om kläder om de inte passar och även om barn och barnbarn samt svägerskan brukar be Lena om hjälp att lappa, laga eller sy om när det behövs.

Annons
Annons