Foto: Ola Axman

Helen Alfredsson: ”Jag tycker om att vara tråkig”

Helen Alfredsson

Ålder: 54 år.
Bor: Halva året i Onsala utanför Göteborg, halva året i Florida.
Gör: Fd golfproffs, spelar numera på veterantouren. Driver golfskola i Evian, Frankrike och hjälper unga förmågor till bättre golfslag.
Familj: Sambon Kent Nilsson, före detta hockeyproffs i NHL.
Så mår jag bra: Yoga och golf! Jag har en rörig hjärna och koncentrationen och fokuset i både golfen och yogan gör mig lugn och hjärnan slappnar av. Jag tycker om att umgås med vännerna som jag fått genom åren. I Florida har vi ofta vänner på besök.

Golfproffset Helen Alfredsson har levt sitt liv i resväska. Men nu har hon landat – efter än 30 år år utomlands och en lång rad segrar i golftävlingar världen över har hon hittat lugnet i vardagen i Onsala utanför Göteborg, tillsammans med Kent. Och i hemmet i Florida, för hon är hemma även där.

Hon precis kört ett fyspass hemma i villan i Onsala, där vi träffas, dels för att träning är en del av hennes vardag men också för att få alla tankar i huvudet på plats. För ibland blir det rörigt och hon säger själv att om det funnits diagnoser när hon var barn så kanske hon hade fått en.

– Min stora idol var Pippi och hon var min låtsaskompis. Jag tyckte att allt hon gjorde var så sunt och naturligt, det var inget konstigt alls. Jag hade bra betyg i skolan men jag var så pratig. I tredje klass kallade mina klasskamrater mig för ”Vildkattan”, säger hon och skrattar.

Vi dricker kaffe vid matbordet i det kombinerade vardagsrummet och köket med stora öppna ytor och öppen spis. Utsikten är pampig, huset ligger precis vid havet och ute på Kattegatt går gässen vita. Här bor Helen och Kent, två före detta idrottsproffs som började om, kan man säga. Två olikheter som fann varandra. Den lugna, tysta stockholmaren och den högljudda och utåtriktade göteborgaren. Helen pratar och diskuterar, gestikulerar och skrattar högt. Kent lyssnar, inflikar ett ord här och där och ler ofta igenkännande mot sin sambo.

De träffades på tidigt 2000-tal, på hockeyspelaren Lill-Pröjsarns bröllop. Men någon kärlek vid första ögonkastet var det inte. Inte från Helens sidan i alla fall, men Kent hade ögonen på henne redan från början.

 

– Jag visste inte vem Kent var, jag tyckte han var rätt töntig, med slipsen på sned, säger Helen och flinar.

För idag är de inte gifta, faktiskt är de skilda sedan 2016, men har ändå lyckats lappa ihop förhållandet. De berättar båda entusiastisk om sitt bröllop på Hard Rock Café i Stockholm, dit de bjöd vännerna på Helens fyrtioårsfest och överraskade med giftermål. De berättar om den starka kär-leken de hade för varandra.

LÄS OCKSÅ: Sara Sommerfeld fann sig själv och hittade luckan

Stark kärlek
– Jag hade aldrig känt så som jag gjorde för Kent. Det var fantastiskt att få känna. Jag tittade på Kent och kunde inte förstå att jag var så kär. Hur kunde jag vara det? Det var inget jag förväntade av mig själv, säger Helen.

Trots att de båda var i andra relationer så kunde de inte stoppa kärleken. Det var inte enkelt, men de avslutade sina respektive förhållanden och fick vara tillsammans. Men trots den starka kärleken för varandra så räckte det inte till när det plötsligt blev dags för de två att tillsammans med Kents barn bli en familj.

– Vi bodde tillsammans, vi två och Kents tre barn i tolv år i Stockholm, men vi gjorde nog lite fel från början. Jag trodde vi skulle vara en familj där alla hjälptes åt och att vi blev ett team, men vi lyckades inte få ihop det, säger Helen.

De diskuterar varför det blev som det blev och en del i det är att de kommer från olika uppfostran och familjer. I Helens familj var man rakt på sak och problem och åsikter ventilerades friskt. Hennes föräldrar skildes när hon var fjorton år och tiden efter det var rörig. Den unga Helen hittade inte riktigt sig själv i det. I Kents familj var det lugnt och stabilt. Där höll man hellre tand för tunga än kastade ur sig vad man tyckte. Han spelade hockey från tidig ålder och föräldrarna var med på varenda match och hejade.

– Om man hade ett problem i min familj, så pratade vi ut om det, direkt. I Kents så gjorde man inte det. Där är vi ju väldigt olika. Och jag är ju, enligt andra, högljudd. Så om jag pratar i vanlig samtalston i Kents familj så tror de att jag är jättearg eller skriker. Det krockade, säger Helen.
Det blev skilsmässa och Helen drog till Florida, Kent stannade i Stockholm med barnen. Men de höll kontakten.

LÄS OCKSÅ: Dagsljus påverkar prestationen

Spelar på veterantouren
För fem år sedan lade Helen av med golfen. Inte helt självvalt, det var en svår skada i axeln som ställde till det. Ett bicepsfäste hade gått av och krävde operation. Efter det kom hon tillbaka, spelade några tävlingar, vann, men sedan lade hon av. Prispengarna hon dragit in under åren gör att hon kan leva ett gott liv.
– Jag har varit duktig med ekonomin, jag levde spartanskt under alla år och jag har inte köpt en massa dyra saker. Jag behöver inte mängder av saker, jag har det jag behöver, säger hon.
Men att lämna golfen, som varit hela hennes liv var självklart inte lätt. Det finns mycket hon saknar även om det positiva tar överhanden.
– Det är skönt att slippa packa och åka iväg. Klart jag saknar kompisar och det där drivet som man har när man tränar och tävlar, men jag var ändå 47, det är ganska gammalt. Golfen är jättebra, för du kan hålla på länge. Men å andra sidan – det är inte lätt att hitta något att göra när du är nästan femtio, säger hon.
Det finns en veterantour och där briljerade Helen i våras när hon vann 2019 års upplaga av US Open. Efter att ha förlorat den tävlingen på målsnöret två gånger tidigare så var revanschen enormt skön.
– Det är ju samma tjejer som jag alltid spelat mot, bara lite äldre nu. Det är väldigt avslappnat och roligt men när vi kommer ut på banan är vi taggade. Då tar tanterna fram vinnarskallen. Vi brukar kalla oss för ”fill in the blanks” för vi minns ju aldrig något numera, säger hon och skrattar.

LÄS OCKSÅ: Så kombinerar du diabetes och sport

Ger ut bok
I september kom boken om hennes liv: ”Ett vinnande slag”. När hon gått igenom sitt liv har hon insett vilken berg- och dalbana det varit. Hon har upplevt fantastiska segrar men också svåra förluster och skador.
– Min mamma fick Alzheimers och det är en fruktansvärd sjukdom, där man i stort sett förlorar personen två gånger. Först började hon bete sig märkligt och blev personlighetsförändrad och då försvann det som var min mamma. Jag och min syster var tvungna att sätta henne på ett hem, trots att varken hon eller vi ville det, men hon kunde inte ta hand om sig, säger Helen.
I och med det startade Helen golftävlingen Hjärnslaget tillsammans med Stefan Sauk och blev också än mer intresserad av hur hjärnan och kroppen påverkas av det man äter och stoppar i sig. Hennes relation till mat har alltid varit komplicerad, ända sedan hon var tonåring och fick anorexia på grund av stressen efter föräldrarnas skilsmässa. Som nittonåring var hon så dålig att hon inte ens orkade gå nio hål på golfbanan och håret föll av i stora tussar.

– Jag vet inte om man någonsin blir helt fri från de där tankarna, men jag äter hälsosamt och det jag behöver och tar kosttillskott för lite olika saker. Jag har haft läckande tarm och ätit tillskott för det och också för att bli lite mera pigg, säger hon.

 

Under karriären har hon också varit svårt skadad i flera omgångar. Hon slet av sin lårmuskel på baksidan höger ben och gick med den skadan i elva års tid. Smärtan kom och gick, men trots det så åt hon inte smärtstillande i någon större utsträckning.

– Jag tog väl någon Alvedon eller så men inget starkare. Jag förstår att man gör det och kanske skulle jag gjort det så att jag blivit mer rörlig, men jag gjorde inte det. Jag tycker det känns bättre att äta naturliga tillskott. Det är vad jag tycker och andra får göra som de vill, säger hon.

Helen, liksom de flesta av oss, kan i perioder känna sig trött och sliten, även om inte livet är så kringflackande längre. Att åka mellan Florida och Onsala är inte jobbigt, eftersom hon har ett riktigt hem på båda ställena, men tröttheten kan ibland slå till ändå.

– Jag fick ett tillskott som skulle göra mig piggare med bland annat antioxidanter och c-vitamin och det tycker jag fungerar bra. När jag tar dem så känns det som om att jag orkar mer, säger hon.

LÄS OCKSÅ: 7 val som får kärleken att hålla

Barnen är stora
Nu har det gått några år sedan både karriären och tog slut och skilsmässan var ett faktum och vardagen har fallit på plats. Kontakten med Kent efter skilsmässan var i början sporadisk men det blev mer och mer allteftersom tiden gick. Till slut bestämde de sig för att försöka igen och då ville Helen flytta till Göteborg.

– När min pappa var svårt sjuk var jag mycket i Göteborg och till slut köpte jag en lägenhet här för att kunna vara nära honom ända till slutet. Och då kände jag att jag ville bo här. Det blev en nystart för oss båda, tror jag, säger hon och Kent nickar instämmande.

Nu hade Kents barn blivit så stora att de klarade sig själva och livet blev lättare på många sätt. Men att det skulle vara enklare när man blivit ihop igen, är inte säkert.

– Fan ta dig, om du inte lär dig något av dina misstag. ”Shame on us”, om vi inte gjort det. Det är som om vi skulle fortsätta att göra samma sak, men tro att vi skulle få annat resultat. Som i golfen, fortsätter du att slå in bollen i skogen så måste du göra något nytt för att få den till ett annat ställe, säger Helen.

 

De är båda stolta över att deras kärlek vunnit och att de lärt sig av sina misstag. Som att inte gå in i diskussioner som är hopplösa och att inte försöka ändra på varandra när man vet att det inte går.

– Det är lite konstigt, men det var den starka kärleken som vann till slut. Vi fattar vad som gick fel och vi lägger inte kraft och energi på att tjafsa. Om vi halkar in i något som är stökigt så går vi alltid lättare därifrån numera. Det är inte så ofta vi bråkar och det är enklare nu, säger Helen.

LÄS OCKSÅ: Så här kan du öka prestationen

Driver golfskola i Frankrike
Nu satsar de på att hitta sin vardag i Onsala och på vintrarna i Orlando, för huset i Florida har hon kvar. Helen beskriver det som ett högst normalt hus, inte jättestort, och dit kommer kompisar och släkten och hälsar på. Helen tränar yoga och driver golfskola i Frankrike tillsammans med en kamrat, annars gör hon allt det alla vi andra gör.

– Vi spelar golf och lagar mat. Vi har ofta kompisar här, men vi har rest så mycket så resa är inte så högt på agendan. Vi tränar och tittar på film. Det är ganska tråkigt, nej inte tråkigt, det är vår vardag, och den trivs vi med. Lugnet är så fantastiskt. Speciellt efter de jobbiga åren då vi försökte få ihop allting igen, så är det så skönt att det är lugnt och tyst. Jag tycker om att vara tråkig, skrattar Helen och Kent nickar instämmande.

Av Jessika Dewert

Jessika Dewert som har skrivit den här intervjun med Helen har också hjälpt henne att skriva boken om sitt liv ”Ett vinnande slag”.


Helen Alfredsson

Ålder: 54 år.
Bor: Halva året i Onsala utanför Göteborg, halva året i Florida.
Gör: Fd golfproffs, spelar numera på veterantouren. Driver golfskola i Evian, Frankrike och hjälper unga förmågor till bättre golfslag.
Familj: Sambon Kent Nilsson, före detta hockeyproffs i NHL.
Så mår jag bra: Yoga och golf! Jag har en rörig hjärna och koncentrationen och fokuset i både golfen och yogan gör mig lugn och hjärnan slappnar av. Jag tycker om att umgås med vännerna som jag fått genom åren. I Florida har vi ofta vänner på besök.

Helens 5 bästa tips

 

Även de allra svåraste stunderna blir lättare
om man kan skämta. Inte på någons annans bekostnad, men i allmänhet.


om du behöver det.


3:Medverka inte till kroppshetsen.


– alltid lär du dig något.


Utan förändring förändras inget.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Går det att träna vid förkylning?

TRÄNING

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

30 dagars gratis online träning

TRÄNING

Är du sugen på att träna - men vill stanna hemma? För dig som inte redan är medlem på Yogobe har vi på Kurera tagit fram ett specialerbjudande: Du får tillgång till alla Yogobes träningsfilmer online under 30 dagar. 

“Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”

Kurera debatt

När risken för influensa är som störst och många svenskar vill stärka sitt immunförsvar lägger Livsmedelsverket fram ett förslag om maxvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Om förslaget antas kommer många effektiva och hälsofrämjande näringstillskott att förbjudas i Sverige. Detta är helt i motsatt riktning mot övriga nordiska länders hälsostrategier. Det skriver Filip Sjöström, ordförande i Nordic Nutrition Council i detta debattinlägg, där han även uppmanar till att göra din röst hörd genom att skriva under den namninsamling som NNC startat.

 

Viktigt med goda matvanor vid oro och stress

Kost

Tröstäter du? I tider av oro och hög stress ligger det nära till hands att ta till mat för att lugna oss, särskilt om vi går hemma och har nära till skafferiet. Det är därför lätt att ta en macka till, mumsa på chips eller smågodis i större utsträckning än vanligt. Därför är det bra att ha struktur på sitt ätande, här får du några tips.

Sverige ska bli bäst på hjärtforskning

Hälsa

I Sverige samlar vi information i medicinska register. Det ger unika förutsättningar att göra stora befolkningsstudier som sträcker sig över lång tid. Forskare vid Uppsala universitet vill inom fem år ha hittat nya och ovanliga riskfaktorer att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Detta för att bland annat kunna förutsäga en hjärtinfarkt några månader innan den uppstår.

Örten som lindrar Clas-Görans allergi

Hälsa

Clas-Göran Svensson trodde att de rinnande ögonen, nysningarna och den tunga andningen var en vanlig förkylning. Efter ett besök hos distriktsläkaren konstaterade han att det var pollenallergi. Sedan följde några år med mediciner som gav tråkiga biverkningar som satte sina spår. Men när en kollega gav Clas-Göran en örtbaserad kapsel, som kunde motverka allergi, försvann problemen.

Kureras expert Monika Björn tipsar om enkla hemmaövningar

Hälsa

För snart tre veckor sedan satt Kureras träningsexpert Monika Björn på ett café innan hon skulle iväg och leda ett yogapass. Då fick hon reda på att gymmet stäng på grund av smittrisken av covid-19. Där och då föddes idén om direktsänd onlineträning.  Har du inte möjlighet att träna på ett gym, följa onlinekurser eller Monikas Instagram live yogapass så kan du med lite fantasi göra din hemmaträning väldigt effektiv.

 

Till er alla fantastiska människor därute – stärk ert försvar mot covid-19!

Kurera debatt

”Vi är livrädda för corona – men många inser inte kostens påverkan på vårt immunförsvar” skriver Elena Malmefeldt, grundare av Hälsokunskap i Sverige – och ger en rad enkla, konkreta råd på hur vi kan äta och leva för att faktiskt gå starkare ur den här situationen. För att sprida goda hälsoråd och framtidstro har hon skapat facebook-gruppen Tillsammans blir vi starkare. Läs hennes debattinlägg här.

Tips på träning som du enkelt kan göra hemma

Hälsa

Allt fler gym och andra träningsanläggningar stänger för att bidra till att försöka stoppa spridningen av coronaviruset. En del erbjuder träning online och andra har förkortade öppningstider. Vill du träna hemma, finns det många videos på youtube att välja mellan, och naturen är ju fortfarande öppen, och du kanske inte har så långt till ett utegym.

Faktorerna som påverkar immunförsvaret mest

Forskning

Forskare vid Lunds universitet och Pasteur-institutet studerade vad som påverkar våra immunceller mest och varför vi reagerar så olika på infektioner. De har analyserat miljontals variabler och har funnit att fyra faktorer påverkar immunförsvaret mer än andra.

 

WHO avråder från antiinflammatoriska läkemedel vid covid-19

Hälsa

Det finns enligt franska myndigheter bevis för att antiinflammatoriska läkemedel som Ipren, Voltaren och Treo kan förvärra tillståndet hos personer drabbade av covid-19, man avråder därför sjuka från att ta den typen av läkemedel. Rekommendationer som nu även får stöd av Världshälsoorganisationen WHO. Svenska myndigheter har dock hittills tonat ned risken.

Livsmedelsverket om maxvärden: Konsumentens säkerhet går först

Hälsa

Trots att det inte finns några rapporterade fall där personer blivit sjuka av att ta vitaminer eller mineraler i höga doser, väljer Livsmedelsverket att rekommendera lagstadgade maxdoser som gör att flera preparat riskerar försvinna från marknaden. Astrid Walles-Granberg, rådgivare på myndigheten som deltagit i arbetet med att ta fram förslaget försvarar beslutet med att konsumentens säkerhet har högsta prioritet.

 

Så undviker du smitta – nio goda råd

Hälsa

Det pågår en pandemi i världen och i nuläget finns vare sig bot eller vaccin, därför behöver vi alla göra vad vi kan för att motverka att smittan sprids och undvika att själva bli smittade. Alla har säkert hört av vi behöver tvätta händerna – här kommer ytterligare några tips som är bra att tänka på.

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och får en nedsatt njurfunktion. Men en njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

8 enkla tips till extra träning

TRÄNING

Hur gick det med nyårslöftet att komma i bättre form? Tillhör du dom som ofta vill men sällan kan hålla en satsning om mer träning? Deppa inte och ha inte dåligt samvete. Det är många som inte får ihop livspusslet och inte hinner. Det går att få in den motion i din vardag som du behöver. Här får du 8 smarta och enkla råd.

 

Annika Kvist

Annika Kvist: “Jag missade att lyssna inåt”

Krönikan

När Annika Kvist kom stressad till sin första dag på jobbet i L.A insåg hon snart att hon var ensam på kontoret - övriga kollegor var ute och vågsurfade. Det väckte något till liv inom henne - det fanns andra prioriteringar i livet och det fanns de som valde att fånga dagen och leva livet fullt ut.

Så påverkar depression och oro kroppen

Mental hälsa

Psykiska åkommor som oro, ångest och depression är inte något som enbart påverkar våra tankar, det kan även i allra högra grad påverka hur vi mår i kroppen, Visste du till exempel att deprimerade personer kan ha högre smärttröskel eller att oro kan påverka immunsystemet.

“Rädslan är din värsta fiende – stärk dig med källkritik och sunt förnuft”

Krönikan

Oro, stress och rädsla för coronavirus och pandemi lamslår världen just nu. I många fall är rädslan värre än viruset. Hysterin skapar ännu mer stress som i sin tur påverkar dig negativt. Satsa istället på källkritik, sunt virus-förnuft och det som stärker dig, skriver yogalärare och skrattinstruktör Tanja Dyredand i denna krönika där hon uppmanar till att sprida glädje och omtanke även i eländet.