Foto: Ola Axman

Helen Alfredsson: ”Jag tycker om att vara tråkig”

Helen Alfredsson

Ålder: 54 år.
Bor: Halva året i Onsala utanför Göteborg, halva året i Florida.
Gör: Fd golfproffs, spelar numera på veterantouren. Driver golfskola i Evian, Frankrike och hjälper unga förmågor till bättre golfslag.
Familj: Sambon Kent Nilsson, före detta hockeyproffs i NHL.
Så mår jag bra: Yoga och golf! Jag har en rörig hjärna och koncentrationen och fokuset i både golfen och yogan gör mig lugn och hjärnan slappnar av. Jag tycker om att umgås med vännerna som jag fått genom åren. I Florida har vi ofta vänner på besök.

Golfproffset Helen Alfredsson har levt sitt liv i resväska. Men nu har hon landat – efter än 30 år år utomlands och en lång rad segrar i golftävlingar världen över har hon hittat lugnet i vardagen i Onsala utanför Göteborg, tillsammans med Kent. Och i hemmet i Florida, för hon är hemma även där.

Hon precis kört ett fyspass hemma i villan i Onsala, där vi träffas, dels för att träning är en del av hennes vardag men också för att få alla tankar i huvudet på plats. För ibland blir det rörigt och hon säger själv att om det funnits diagnoser när hon var barn så kanske hon hade fått en.

– Min stora idol var Pippi och hon var min låtsaskompis. Jag tyckte att allt hon gjorde var så sunt och naturligt, det var inget konstigt alls. Jag hade bra betyg i skolan men jag var så pratig. I tredje klass kallade mina klasskamrater mig för ”Vildkattan”, säger hon och skrattar.

Vi dricker kaffe vid matbordet i det kombinerade vardagsrummet och köket med stora öppna ytor och öppen spis. Utsikten är pampig, huset ligger precis vid havet och ute på Kattegatt går gässen vita. Här bor Helen och Kent, två före detta idrottsproffs som började om, kan man säga. Två olikheter som fann varandra. Den lugna, tysta stockholmaren och den högljudda och utåtriktade göteborgaren. Helen pratar och diskuterar, gestikulerar och skrattar högt. Kent lyssnar, inflikar ett ord här och där och ler ofta igenkännande mot sin sambo.

De träffades på tidigt 2000-tal, på hockeyspelaren Lill-Pröjsarns bröllop. Men någon kärlek vid första ögonkastet var det inte. Inte från Helens sidan i alla fall, men Kent hade ögonen på henne redan från början.

 

– Jag visste inte vem Kent var, jag tyckte han var rätt töntig, med slipsen på sned, säger Helen och flinar.

För idag är de inte gifta, faktiskt är de skilda sedan 2016, men har ändå lyckats lappa ihop förhållandet. De berättar båda entusiastisk om sitt bröllop på Hard Rock Café i Stockholm, dit de bjöd vännerna på Helens fyrtioårsfest och överraskade med giftermål. De berättar om den starka kär-leken de hade för varandra.

LÄS OCKSÅ: Sara Sommerfeld fann sig själv och hittade luckan

Stark kärlek
– Jag hade aldrig känt så som jag gjorde för Kent. Det var fantastiskt att få känna. Jag tittade på Kent och kunde inte förstå att jag var så kär. Hur kunde jag vara det? Det var inget jag förväntade av mig själv, säger Helen.

Trots att de båda var i andra relationer så kunde de inte stoppa kärleken. Det var inte enkelt, men de avslutade sina respektive förhållanden och fick vara tillsammans. Men trots den starka kärleken för varandra så räckte det inte till när det plötsligt blev dags för de två att tillsammans med Kents barn bli en familj.

– Vi bodde tillsammans, vi två och Kents tre barn i tolv år i Stockholm, men vi gjorde nog lite fel från början. Jag trodde vi skulle vara en familj där alla hjälptes åt och att vi blev ett team, men vi lyckades inte få ihop det, säger Helen.

De diskuterar varför det blev som det blev och en del i det är att de kommer från olika uppfostran och familjer. I Helens familj var man rakt på sak och problem och åsikter ventilerades friskt. Hennes föräldrar skildes när hon var fjorton år och tiden efter det var rörig. Den unga Helen hittade inte riktigt sig själv i det. I Kents familj var det lugnt och stabilt. Där höll man hellre tand för tunga än kastade ur sig vad man tyckte. Han spelade hockey från tidig ålder och föräldrarna var med på varenda match och hejade.

– Om man hade ett problem i min familj, så pratade vi ut om det, direkt. I Kents så gjorde man inte det. Där är vi ju väldigt olika. Och jag är ju, enligt andra, högljudd. Så om jag pratar i vanlig samtalston i Kents familj så tror de att jag är jättearg eller skriker. Det krockade, säger Helen.
Det blev skilsmässa och Helen drog till Florida, Kent stannade i Stockholm med barnen. Men de höll kontakten.

LÄS OCKSÅ: Dagsljus påverkar prestationen

Spelar på veterantouren
För fem år sedan lade Helen av med golfen. Inte helt självvalt, det var en svår skada i axeln som ställde till det. Ett bicepsfäste hade gått av och krävde operation. Efter det kom hon tillbaka, spelade några tävlingar, vann, men sedan lade hon av. Prispengarna hon dragit in under åren gör att hon kan leva ett gott liv.
– Jag har varit duktig med ekonomin, jag levde spartanskt under alla år och jag har inte köpt en massa dyra saker. Jag behöver inte mängder av saker, jag har det jag behöver, säger hon.
Men att lämna golfen, som varit hela hennes liv var självklart inte lätt. Det finns mycket hon saknar även om det positiva tar överhanden.
– Det är skönt att slippa packa och åka iväg. Klart jag saknar kompisar och det där drivet som man har när man tränar och tävlar, men jag var ändå 47, det är ganska gammalt. Golfen är jättebra, för du kan hålla på länge. Men å andra sidan – det är inte lätt att hitta något att göra när du är nästan femtio, säger hon.
Det finns en veterantour och där briljerade Helen i våras när hon vann 2019 års upplaga av US Open. Efter att ha förlorat den tävlingen på målsnöret två gånger tidigare så var revanschen enormt skön.
– Det är ju samma tjejer som jag alltid spelat mot, bara lite äldre nu. Det är väldigt avslappnat och roligt men när vi kommer ut på banan är vi taggade. Då tar tanterna fram vinnarskallen. Vi brukar kalla oss för ”fill in the blanks” för vi minns ju aldrig något numera, säger hon och skrattar.

LÄS OCKSÅ: Så kombinerar du diabetes och sport

Ger ut bok
I september kom boken om hennes liv: ”Ett vinnande slag”. När hon gått igenom sitt liv har hon insett vilken berg- och dalbana det varit. Hon har upplevt fantastiska segrar men också svåra förluster och skador.
– Min mamma fick Alzheimers och det är en fruktansvärd sjukdom, där man i stort sett förlorar personen två gånger. Först började hon bete sig märkligt och blev personlighetsförändrad och då försvann det som var min mamma. Jag och min syster var tvungna att sätta henne på ett hem, trots att varken hon eller vi ville det, men hon kunde inte ta hand om sig, säger Helen.
I och med det startade Helen golftävlingen Hjärnslaget tillsammans med Stefan Sauk och blev också än mer intresserad av hur hjärnan och kroppen påverkas av det man äter och stoppar i sig. Hennes relation till mat har alltid varit komplicerad, ända sedan hon var tonåring och fick anorexia på grund av stressen efter föräldrarnas skilsmässa. Som nittonåring var hon så dålig att hon inte ens orkade gå nio hål på golfbanan och håret föll av i stora tussar.

– Jag vet inte om man någonsin blir helt fri från de där tankarna, men jag äter hälsosamt och det jag behöver och tar kosttillskott för lite olika saker. Jag har haft läckande tarm och ätit tillskott för det och också för att bli lite mera pigg, säger hon.

 

Under karriären har hon också varit svårt skadad i flera omgångar. Hon slet av sin lårmuskel på baksidan höger ben och gick med den skadan i elva års tid. Smärtan kom och gick, men trots det så åt hon inte smärtstillande i någon större utsträckning.

– Jag tog väl någon Alvedon eller så men inget starkare. Jag förstår att man gör det och kanske skulle jag gjort det så att jag blivit mer rörlig, men jag gjorde inte det. Jag tycker det känns bättre att äta naturliga tillskott. Det är vad jag tycker och andra får göra som de vill, säger hon.

Helen, liksom de flesta av oss, kan i perioder känna sig trött och sliten, även om inte livet är så kringflackande längre. Att åka mellan Florida och Onsala är inte jobbigt, eftersom hon har ett riktigt hem på båda ställena, men tröttheten kan ibland slå till ändå.

– Jag fick ett tillskott som skulle göra mig piggare med bland annat antioxidanter och c-vitamin och det tycker jag fungerar bra. När jag tar dem så känns det som om att jag orkar mer, säger hon.

LÄS OCKSÅ: 7 val som får kärleken att hålla

Barnen är stora
Nu har det gått några år sedan både karriären och tog slut och skilsmässan var ett faktum och vardagen har fallit på plats. Kontakten med Kent efter skilsmässan var i början sporadisk men det blev mer och mer allteftersom tiden gick. Till slut bestämde de sig för att försöka igen och då ville Helen flytta till Göteborg.

– När min pappa var svårt sjuk var jag mycket i Göteborg och till slut köpte jag en lägenhet här för att kunna vara nära honom ända till slutet. Och då kände jag att jag ville bo här. Det blev en nystart för oss båda, tror jag, säger hon och Kent nickar instämmande.

Nu hade Kents barn blivit så stora att de klarade sig själva och livet blev lättare på många sätt. Men att det skulle vara enklare när man blivit ihop igen, är inte säkert.

– Fan ta dig, om du inte lär dig något av dina misstag. ”Shame on us”, om vi inte gjort det. Det är som om vi skulle fortsätta att göra samma sak, men tro att vi skulle få annat resultat. Som i golfen, fortsätter du att slå in bollen i skogen så måste du göra något nytt för att få den till ett annat ställe, säger Helen.

 

De är båda stolta över att deras kärlek vunnit och att de lärt sig av sina misstag. Som att inte gå in i diskussioner som är hopplösa och att inte försöka ändra på varandra när man vet att det inte går.

– Det är lite konstigt, men det var den starka kärleken som vann till slut. Vi fattar vad som gick fel och vi lägger inte kraft och energi på att tjafsa. Om vi halkar in i något som är stökigt så går vi alltid lättare därifrån numera. Det är inte så ofta vi bråkar och det är enklare nu, säger Helen.

LÄS OCKSÅ: Så här kan du öka prestationen

Driver golfskola i Frankrike
Nu satsar de på att hitta sin vardag i Onsala och på vintrarna i Orlando, för huset i Florida har hon kvar. Helen beskriver det som ett högst normalt hus, inte jättestort, och dit kommer kompisar och släkten och hälsar på. Helen tränar yoga och driver golfskola i Frankrike tillsammans med en kamrat, annars gör hon allt det alla vi andra gör.

– Vi spelar golf och lagar mat. Vi har ofta kompisar här, men vi har rest så mycket så resa är inte så högt på agendan. Vi tränar och tittar på film. Det är ganska tråkigt, nej inte tråkigt, det är vår vardag, och den trivs vi med. Lugnet är så fantastiskt. Speciellt efter de jobbiga åren då vi försökte få ihop allting igen, så är det så skönt att det är lugnt och tyst. Jag tycker om att vara tråkig, skrattar Helen och Kent nickar instämmande.

Av Jessika Dewert

Jessika Dewert som har skrivit den här intervjun med Helen har också hjälpt henne att skriva boken om sitt liv ”Ett vinnande slag”.


Helen Alfredsson

Ålder: 54 år.
Bor: Halva året i Onsala utanför Göteborg, halva året i Florida.
Gör: Fd golfproffs, spelar numera på veterantouren. Driver golfskola i Evian, Frankrike och hjälper unga förmågor till bättre golfslag.
Familj: Sambon Kent Nilsson, före detta hockeyproffs i NHL.
Så mår jag bra: Yoga och golf! Jag har en rörig hjärna och koncentrationen och fokuset i både golfen och yogan gör mig lugn och hjärnan slappnar av. Jag tycker om att umgås med vännerna som jag fått genom åren. I Florida har vi ofta vänner på besök.

Helens 5 bästa tips

 

Även de allra svåraste stunderna blir lättare
om man kan skämta. Inte på någons annans bekostnad, men i allmänhet.


om du behöver det.


3:Medverka inte till kroppshetsen.


– alltid lär du dig något.


Utan förändring förändras inget.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ny rapport: Vi äter mindre socker och rött kött

Kost

Den koständring som flest svenskar har gjort det senaste året är att minska på sockret. Var fjärde äter mindre kött och en fjärdedel äter mer grönsaker. Samtidigt har mer än var tredje invånare inte gjort några koständringar alls enligt en färsk undersökning.

Över 700 000 bilister kör med olaglig syn – är du en av dem?

Hälsa

Har du kollat din syn nyligen? Visste du att en av tio bilförare kör med olaglig syn? Det vill säga med så nedsatt syn att de är en direkt trafikfara eftersom de har en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav. 2019 års Synbesiktning, som är ett samarbete mellan Bilprovningen och Synoptik för att belysa att nedsatt syn är en trafikfara, visade att 700 000 bilister kör med trafikfarlig syn.

Håller du löftet om minskat midjemått?

Vikt

Nystart och nytt år får oss avlägga löften som inte alltid hålls. Framförallt handlar det om löften om en hälsosammare livsstil. Endast en av fem som klarar av att gå ner i vikt lyckas bibehålla den nya vikten efter ett halvår. Brist på inspiration och en stressig vardag är främsta orsaken att man ger upp. Men visst går det att förändra. Det handlar om långsiktigt och bra verktyg. Här får du några tips om hur du ska göra.

Filmen “The Game Changers – en milstolpe i det gröna kostskiftet”

Kurera debatt

Dokumentärfilmen "The Game Changers" har gjort stort avtryck och fått ett stort antal kända och okända personer att ta klivet och lägga om till en mer växtbaserad eller vegansk kost. Den veganska kosten – och filmen – har fått oförtjänt hård kritik av mer eller mindre självutnämnda och insatta experter menar cancerläkaren David Stenholtz i detta debattinlägg där han uppmanar alla att se den kontroversiella filmen.

 

Kinesiskt nyårsfirande ställs in på flera platser på grund av coronaviruset

Virus

Under helgen skulle råttans år firas i Kina men nu ställs firandet in på många platser på grund av rädsla för spridning av de fruktade coronviruset. För att stoppa spridningen av viruset har 18 städer hittills satts i karantän och skolor stängs. Antalet insjuknande ökar snabbt och imorse rapporterades 41 personer ha dött på grund av coronaviruset. Hongkong klassificerar virusutbrottet som nödläge.

vegetarisk mat

Så slipper du höga blodfettvärden

Kost

Tiotusentals svenskar lider av höga blodfettvärden - många utan att veta om det. Något som kan utvecklas till livshotande åderförkalkning. Men höga blodfetter kan sänkas genom kostomläggning, här kan du läsa mer om vilka livsmedel som kan bidra till att minska risken för infarkt.

 

Lennart är smärtfri med hjälp av nypon

Hälsa

Golf är en stor del av livet för Lennart Andersson, 78 år. För snart ett år sedan satte en smärta i axeln stopp för golfandet, och Lennart trodde han att skulle behöva hitta andra intressen. Men tack vare ett extrakt av nypon är han numera smärtfri och tillbaka på golfbanan.

Rapport: “Renare luft ger snabbt goda hälsoresultat”

Eko/miljö

Minskade utsläpp och förbättringar av vår luftkvalitet ger snabbt positiva effekter på folkhälsan, visar en rapport. Exempel från bland annat städer som stått värd för OS, visar att problemen med astma, hjärt-kärlsjukdom men också för tidig födsel minskade som ett resultat av åtgärder för att förbätta luften i samband med evenemanget.

Ny studie: Fåglar flyttar tio dagar efter fullmåne

Övrigt

Svårt att sova vid fullmåne? Ja, hävdar en del och är tvärsäkra, men analyser och vetenskapliga studier säger oftast, men inte alltid, det motsatta. Och huruvida månen påverkar oss människor eller inte är en debatt som lär fortsätta. Flyttfåglarna, de rör i alla fall på sig i måncykler. Vid Lunds universitet har man sett att nattskärror påverkas av månens sken och de synkroniserar sin flytt söderut tio dagar efter fullmånen.

Därför påverkas du av mörker och sömnbrist

Forskning

Sömnen är enormt viktigt för hälsan och den som sovit dåligt några nätter kan vittna om att både kropp och själ inte mår bra. Och när mörkret sänker sig över vårt vinterlandskap – ja, då blir vi ännu tröttare. Maria Nordin som är forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet berättar varför och ur den mörka årstiden påverkar oss och varför en dålig sömn är så farligt för oss.

 

Glutamin kan hjälpa överviktiga att gå ner i vikt

Forskning

En studie gjord vid Karolinska Institutet och universitet i Oxford visade att aminosyran glutamin kan reducera fettvävnad men också minska inflammation i fettväven. Överviktiga personer hade i genomsnitt lägre nivåer av glutamin i fettväven än normalviktiga personer. Mer forskning krävs innan glutamin kan rekommenderas som ett kosttillskott vid fetma.

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

Forskning

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare i Skåne jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

Maria Helander: “Hälsa börjar med en vilja att ta hand om sig själv”

Mental hälsa

Att vara snäll mot sig själv, vad är det egentligen? Är det att unna sig bakelser och shopping? Nej, det är betydligt mindre glamouröst men mer angeläget och innebär bland annat att bli bättre på att säga nej till andras önskemål och att känna efter vad du själv vill. Samtalsterapeuten och beteendevetaren Maria Helander som skrivit boken ”Självsnäll” om varför det är viktigt och tipsar om hur vi kan bli bättre på det.

Detta händer i hjärnan när vi slutar vara kära

Mental hälsa

När vi blir kära sätter det igång en rad reaktioner i kroppen men också i hjärnan. Ett flertal hormoner och signalsubstanser är inblandade och bildar tillsammans en veritabel cocktail i hjärnan som gör att förälskelsen slår de flesta känslor. Men vet du vad det är som händer när vi slutar vara kära?

 

kvinna i mössa

Därför gör hampa under för din hud

Hälsa

Trendingrediensen hampa är på allas läppar och används i alltifrån kläder till livsmedel. Men även hud, hår och naglar får en rejäl boost av hampa. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du använder oljan på bästa sätt.

Finalisterna i “Årets matbluff” utsedda

Eko/miljö

För fjärde året i rad har den ideella konsumentföreningen Äkta vara tagit fram fem finalister till antipriset ”Årets matbluff”. Sojagrädde med två procent soja och glutenfritt teff- och bovetemjöl med tre procent teff är två av finalisterna av de totalt 162 nomineringarna som kommit in från allmänheten.

Ny rapport ska öka kunskap om minnessjukdomar

Forskning

Idag har ungefär 160 000 svenskar en demenssjukdom. Antalet demenssjuka väntas öka till 250 000 inom 30 år. Detta på grund av att det stora antalet personer som föddes på 1940-talet då uppnår en hög ålder. Alzheimerfonden har därför tagit fram Sveriges första vetenskapliga alzheimerrapport som ska kunna läsas av gemene man för att öka kunskapen om minnessjukdomarna.

Hittade du också en halsduk eller ett par vantar?

Allmänt

Medlemmar i svenska kyrkan har stickat vantar, halsdukar och strumpor och lagt ut för att visa på kraften i goda handlingar. I gryningen till den 14 januari lades deras stickade alster ut i hela landet. På lapparna stod det till exempel: Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad, den handgjord. Ta den, varsågod.

 

Studie: Apor föredrar socker framför alkohol

Forskning

Har du någonsin undrat varför djur äter jäst frukt som innehåller alkohol? Vi drar ofta slutsatsen att det beror på att de i likhet med oss människor skulle tycka om att berusa sig. Nu har forskare undersökt om apors beteende kan avlöja något om människans benägenhet till alkoholism.

Hella gör rent hus utan gifter och kemikalier


Eko/miljö

För tre år sedan kom Hella Nathorst-Böös ut med boken "Häxans hus" full av tips på hur man lever mer giftfritt både när det kommer till hemmet men också hygien och hudvård. Sedan dess har intresset bara ökat och nu ges boken ut på nytt. Kurera växlade några ord med Hella om varför det är så viktigt att detoxa sitt hem och fick några användbara tips.

Nu kan Maja svälja sina tabletter

Övrigt

Maja, 11 år, har alltid haft stora besvär att svälja tabletter, som till exempel Ipren och Alvedon. Sedan provade Majas mamma Eva att trä över tabletterna med ett litet hölje med god smak. Då kunde Maja svälja utan problem. – De smakar jättegott. Mina har kolasmak, säger Maja.

Ann-Kristin Sundin: “Mjölk är fortfarande hälsosamt”

Kurera debatt

Alla har en åsikt om mat, oavsett vilka vi är och vad vi arbetar med. Anledningen är så klart enkel – alla äter, och alla påverkas av maten vi väljer att lägga på tallriken. Då är det desto viktigare att de budskap som konsumenter nås av är vetenskapligt behäftade och tål att utmanas och kritiseras. Inte minst diskuteras mjölk och mjölkprodukter i många sammanhang när gäller allt från hjärtkärlhälsa till skeletthälsa, och felaktigheterna som vi möts av är flera.