Hemmagjord sauerkraut/surkål

Foto: Therese Argus

Hemmagjord sauerkraut/surkål

Fakta

Receptet kommer från bloggen Rawfoodfamiljen.se

Surkål, eller sauerkraut, är så extremt gott och kan med fördel ätas som ett nyttigt tillbehör till alla måltider. I alla fall frukost, lunch och middag. 😉
Barn brukar uppskatta om man adderar fänkålsfrön, som gör att det smakar lakrits. Mums!

Sauerkraut är kål (eller rotsaker såsom till exempel morot och rättika) som fermenterats med hjälp av mjölksyrabakterier.
Rawfoodfamiljen.se står bakom det här receptet, som de beskriver som både anti-candida och diabetesvänligt. De berättar att de använder en kapsel probiotika till en hel stor burk surkål - plus det sista som blir kvar i föregående batch läggs ner i den nya.

► Läs också: Lär dig mer om candida – och vilka hälsoproblem det kan ge

Brukar fungera även för känsliga magar
Varför probiotika då? Jo, för att goda bakterier för magen är superviktigt för att bibehålla bakterieflora och hålla immunförsvaret starkt. De som annars brukar vara känsliga för rå kål och rotsaker brukar klara av fermenterade grönsaker alldeles utmärkt. Sauerkrauten gör susen för alla magar och är inte gasbildande. Även små barn kan äta mjölksyrade grönsaker. Då kan man kan mixa till smått om de inte tuggar så bra än.

 

Gott som det är - eller som tillbehör till det mesta
Sauerkraut är otroligt gott som det bara är, eller till kokt råris eller rött eller svart ris och hirs. Serveringsförslag ser du på lunchtallriken nedan:

surkål på tallrik med annat vegetariskt

Sauerkraut med fänkålsfrön, sesamfrön på kokt vitlöks-råris, aktiverade pumpafrön, paprika- och gurkbitar, ruccola (alla gröna blad funkar), rivna morötter med dill och marockansk krydda. Ringla över olivolja och krydda med Herbamare örtsalt så har du en kanongod, enkel måltid.

Läs också: Magstarkt! En bok om tarmflorans betydelse för hälsan


Ingredienser

Vitkål eller rödkål
Probiotikakapsel (finns på hälsokosten)
Rikligt med kryddor (till exempel hela fänkål, kummin, korianderfrön)
Vatten

Hemmagjord sauerkraut/surkål

► Läs också: Kvinnor med ”goda” bakterier i brösten får mer sällan bröstcancer

Gör så här

1. Strimla eller skär röd/vitkål i strimlor eller bitar. Bloggen Rawfoodfamiljen gillar när det är lite större bitar.

2. Lägg kålen i en bunke och salta lite lätt, massera kålen med händerna, och den kommer börja mjukna och vätska sig något.

3. Tryck och pressa ner kålen så hårt du bara kan för hand (eller en Vitamix-stav) i en stor glasburk. Öppna en probiotikakapsel och strö ner lite allt eftersom. Krydda med till exempel hela fänkål, kummin och/eller korianderfrön och lägg i fröna allt eftersom. Det går åt ganska mycket, och varje frö kommer skapa en smakexplotion i munnen när de är klara att ätas.
Slå ner kålen så att burken blir så full som möjligt.

Läs också: Fredrik Paulún om tarmflorans vikt för magen – och allmänhälsan

4. När burken typ är fylld med kål, häll i vatten så det nästan täcks, lägg ett eller flera kålblad som översta lagret.

5. Förslut locket och ställ på en tallrik, ganska så varmt, gärna lite i solen sådär eller intill ett element om det är kallt i rummet.

6. Öppna då och då för att släppa lite på trycket som skapas. Då kan det också rinna ut vätska så låt stå på tallrik eller dylikt. Har det bildats små bubblor och ser ”levande ut” och som det är full aktivitet där inne, då vet du att den har kickat igång.

7. Surkålen är klar efter cirka en vecka, men kan gott och väl stå längre.

8. När den är klar, öppna locket och ta bort de stora kålbladen på toppen och eventuellt lite av översta lagret. Förvara sedan i kylen.

Hemmagjord sauerkraut/surkål

Läs också: Lilla probiotikaskolan: Lär dig mer om bakterierna som styr hälsan

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Receptet kommer från bloggen Rawfoodfamiljen.se

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

 

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.

Ny studie på atopiskt eksem kan ge effektivare behandling

Forskning

Personer med atopiskt eksem har en inflammerad hud som kliar och är torr. En svensk-finsk studie visar att atopiker har många fler Staphylococcus aureus-bakterier på huden jämfört med friska personer. Dessa bakterier tränger bort de goda, hälsobefrämjande bakterier. Upptäckten kan bereda väg för nya behandlingsmetoder.

Emma Kronborg: “Vill du köpa eller äga?”

Krönikan

Genom att se på det vi redan äger med nya ögon kan vi minska lusten att köpa nytt. "Uppskatta det du har, allt som du betraktar med kärlek blir vackert." skriver Emma Kronborg i denna krönika. Det handlar inte om att sluta konsumera utan att nöja oss med att köpa det vi behöver och istället lära oss älska och vårda det vi redan har,

Jan G Bruhn: “Läkare borde lära sig mer om örternas helande kraft”

Kureras experter

När apotekaren Jan G Bruhn första gången föreläste om naturmediciner på Karolinska Institutet blev han utbuad. 30 år senare, vid en föreläsning för blivande läkare, kunde studenterna inte sluta ställa frågor. Trots att mycket har hänt under de senaste decennierna är örtmediciner långt ifrån accepterade av etablissemanget. I dag är Jan G Bruhn pensionerad och nu vi har nöjet att hälsa Jan välkommen som ny expert på Kurera.

”Framtidens näringstillskott är rena och veganska”

Hälsa

Stephen Terrass är grundare av företaget Terranova, ett av få storskaliga företag som tillverkar tillskott helt fria från tillsatser och som också är helt veganska. Det är en trend som är här för att stanna, tror Stephen Terrass. I ett samtal med Kurera berättar han om Terranovas unika koncept Magnifood och om hälsotrenderna som är att vänta.

 

KBT på nätet hjälper deprimerade hjärtpatienter

Mental hälsa

Det hör inte till ovanligheterna att hjärtpatienter drabbas av depression. Nu har forskare vid Linköpings universitet utvecklat en behandling mot depression som riktar sig till hjärtsjuka. Resultaten visar att hjärtsjuka som genomgick internetterapi för sin depression blev mindre nedstämda och fick bättre livskvalitet.

“Vården måste bli bättre på att ta hand om patienter med Addisons sjukdom”

Kurera debatt

Med bättre kunskap om kortisolbrist bland husläkare och på sjukhus skulle patienter med diagnosen Addisons sjukdom kunna leva ett betydligt enklare och friskare liv. De skulle få hjälp med vardagliga besvär på sin vårdcentral, snabbare akut hjälp och dessutom kunna gå på rutinkontroller oftare. Det skriver Eva Rafner, ordförande i Svenska Addisonföreningen i denna debattartikel, där hon efterlyser större kunskap inom primärvården. Förbundet gav nyligen ut boken ”Ständigt på vakt”, om föräldrar till barn med kortisolbrist".

 

Vilka växter är giftiga – och vilka är säkra för din katt?

Hälsa

När vi väljer att dela vårt liv med en katt medför det att vi behöver vara uppmärksamma på sådant vi inte skänkte en tanke innan – som vilka blommor och krukväxter vi köper hem. Ta för vana att alltid kolla upp växten du är på väg att köpa redan i butiken och tveka inte att söka veterinär om du tror att din katt fått i sig en giftig växt. Här kommer en lista på växter du bör undvika och sådana du kan välja istället.

Goda och enkla frukostrecept

Recept

Frukost sägs ju vara dagens viktigaste mål. Här är två härliga frukostrecept - en uppdaterad variant av havregrynsgröten och en smarrig frukostklassiker som du förbereder kvällen innan och som tillagar sig själv under natten.

Därför är ditt vitamintillskott livsviktigt

Hälsa

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.