Hemmagjord sauerkraut/surkål

Foto: Therese Argus

Hemmagjord sauerkraut/surkål

Fakta

Receptet kommer från bloggen Rawfoodfamiljen.se

Surkål, eller sauerkraut, är så extremt gott och kan med fördel ätas som ett nyttigt tillbehör till alla måltider. I alla fall frukost, lunch och middag. 😉
Barn brukar uppskatta om man adderar fänkålsfrön, som gör att det smakar lakrits. Mums!

Sauerkraut är kål (eller rotsaker såsom till exempel morot och rättika) som fermenterats med hjälp av mjölksyrabakterier.
Rawfoodfamiljen.se står bakom det här receptet, som de beskriver som både anti-candida och diabetesvänligt. De berättar att de använder en kapsel probiotika till en hel stor burk surkål - plus det sista som blir kvar i föregående batch läggs ner i den nya.

► Läs också: Lär dig mer om candida – och vilka hälsoproblem det kan ge

Brukar fungera även för känsliga magar
Varför probiotika då? Jo, för att goda bakterier för magen är superviktigt för att bibehålla bakterieflora och hålla immunförsvaret starkt. De som annars brukar vara känsliga för rå kål och rotsaker brukar klara av fermenterade grönsaker alldeles utmärkt. Sauerkrauten gör susen för alla magar och är inte gasbildande. Även små barn kan äta mjölksyrade grönsaker. Då kan man kan mixa till smått om de inte tuggar så bra än.

 

Gott som det är - eller som tillbehör till det mesta
Sauerkraut är otroligt gott som det bara är, eller till kokt råris eller rött eller svart ris och hirs. Serveringsförslag ser du på lunchtallriken nedan:

surkål på tallrik med annat vegetariskt

Sauerkraut med fänkålsfrön, sesamfrön på kokt vitlöks-råris, aktiverade pumpafrön, paprika- och gurkbitar, ruccola (alla gröna blad funkar), rivna morötter med dill och marockansk krydda. Ringla över olivolja och krydda med Herbamare örtsalt så har du en kanongod, enkel måltid.

Läs också: Magstarkt! En bok om tarmflorans betydelse för hälsan


Ingredienser

Vitkål eller rödkål
Probiotikakapsel (finns på hälsokosten)
Rikligt med kryddor (till exempel hela fänkål, kummin, korianderfrön)
Vatten

Hemmagjord sauerkraut/surkål

► Läs också: Kvinnor med ”goda” bakterier i brösten får mer sällan bröstcancer

Gör så här

1. Strimla eller skär röd/vitkål i strimlor eller bitar. Bloggen Rawfoodfamiljen gillar när det är lite större bitar.

2. Lägg kålen i en bunke och salta lite lätt, massera kålen med händerna, och den kommer börja mjukna och vätska sig något.

3. Tryck och pressa ner kålen så hårt du bara kan för hand (eller en Vitamix-stav) i en stor glasburk. Öppna en probiotikakapsel och strö ner lite allt eftersom. Krydda med till exempel hela fänkål, kummin och/eller korianderfrön och lägg i fröna allt eftersom. Det går åt ganska mycket, och varje frö kommer skapa en smakexplotion i munnen när de är klara att ätas.
Slå ner kålen så att burken blir så full som möjligt.

Läs också: Fredrik Paulún om tarmflorans vikt för magen – och allmänhälsan

4. När burken typ är fylld med kål, häll i vatten så det nästan täcks, lägg ett eller flera kålblad som översta lagret.

5. Förslut locket och ställ på en tallrik, ganska så varmt, gärna lite i solen sådär eller intill ett element om det är kallt i rummet.

6. Öppna då och då för att släppa lite på trycket som skapas. Då kan det också rinna ut vätska så låt stå på tallrik eller dylikt. Har det bildats små bubblor och ser ”levande ut” och som det är full aktivitet där inne, då vet du att den har kickat igång.

7. Surkålen är klar efter cirka en vecka, men kan gott och väl stå längre.

8. När den är klar, öppna locket och ta bort de stora kålbladen på toppen och eventuellt lite av översta lagret. Förvara sedan i kylen.

Hemmagjord sauerkraut/surkål

Läs också: Lilla probiotikaskolan: Lär dig mer om bakterierna som styr hälsan

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Receptet kommer från bloggen Rawfoodfamiljen.se

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

 

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

 

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.