Hemmagjord sauerkraut/surkål | Kurera.se
Hemmagjord sauerkraut/surkål

Foto: Therese Argus

Hemmagjord sauerkraut/surkål

Fakta

Receptet kommer från bloggen Rawfoodfamiljen.se

Surkål, eller sauerkraut, är så extremt gott och kan med fördel ätas som ett nyttigt tillbehör till alla måltider. I alla fall frukost, lunch och middag. 😉
Barn brukar uppskatta om man adderar fänkålsfrön, som gör att det smakar lakrits. Mums!

Sauerkraut är kål (eller rotsaker såsom till exempel morot och rättika) som fermenterats med hjälp av mjölksyrabakterier.
Rawfoodfamiljen.se står bakom det här receptet, som de beskriver som både anti-candida och diabetesvänligt. De berättar att de använder en kapsel probiotika till en hel stor burk surkål - plus det sista som blir kvar i föregående batch läggs ner i den nya.

► Läs också: Lär dig mer om candida – och vilka hälsoproblem det kan ge

Brukar fungera även för känsliga magar
Varför probiotika då? Jo, för att goda bakterier för magen är superviktigt för att bibehålla bakterieflora och hålla immunförsvaret starkt. De som annars brukar vara känsliga för rå kål och rotsaker brukar klara av fermenterade grönsaker alldeles utmärkt. Sauerkrauten gör susen för alla magar och är inte gasbildande. Även små barn kan äta mjölksyrade grönsaker. Då kan man kan mixa till smått om de inte tuggar så bra än.

 

Gott som det är - eller som tillbehör till det mesta
Sauerkraut är otroligt gott som det bara är, eller till kokt råris eller rött eller svart ris och hirs. Serveringsförslag ser du på lunchtallriken nedan:

surkål på tallrik med annat vegetariskt

Sauerkraut med fänkålsfrön, sesamfrön på kokt vitlöks-råris, aktiverade pumpafrön, paprika- och gurkbitar, ruccola (alla gröna blad funkar), rivna morötter med dill och marockansk krydda. Ringla över olivolja och krydda med Herbamare örtsalt så har du en kanongod, enkel måltid.

Läs också: Magstarkt! En bok om tarmflorans betydelse för hälsan


Ingredienser

Vitkål eller rödkål
Probiotikakapsel (finns på hälsokosten)
Rikligt med kryddor (till exempel hela fänkål, kummin, korianderfrön)
Vatten

Hemmagjord sauerkraut/surkål

► Läs också: Kvinnor med ”goda” bakterier i brösten får mer sällan bröstcancer

Gör så här

1. Strimla eller skär röd/vitkål i strimlor eller bitar. Bloggen Rawfoodfamiljen gillar när det är lite större bitar.

2. Lägg kålen i en bunke och salta lite lätt, massera kålen med händerna, och den kommer börja mjukna och vätska sig något.

3. Tryck och pressa ner kålen så hårt du bara kan för hand (eller en Vitamix-stav) i en stor glasburk. Öppna en probiotikakapsel och strö ner lite allt eftersom. Krydda med till exempel hela fänkål, kummin och/eller korianderfrön och lägg i fröna allt eftersom. Det går åt ganska mycket, och varje frö kommer skapa en smakexplotion i munnen när de är klara att ätas.
Slå ner kålen så att burken blir så full som möjligt.

Läs också: Fredrik Paulún om tarmflorans vikt för magen – och allmänhälsan

4. När burken typ är fylld med kål, häll i vatten så det nästan täcks, lägg ett eller flera kålblad som översta lagret.

5. Förslut locket och ställ på en tallrik, ganska så varmt, gärna lite i solen sådär eller intill ett element om det är kallt i rummet.

6. Öppna då och då för att släppa lite på trycket som skapas. Då kan det också rinna ut vätska så låt stå på tallrik eller dylikt. Har det bildats små bubblor och ser ”levande ut” och som det är full aktivitet där inne, då vet du att den har kickat igång.

7. Surkålen är klar efter cirka en vecka, men kan gott och väl stå längre.

8. När den är klar, öppna locket och ta bort de stora kålbladen på toppen och eventuellt lite av översta lagret. Förvara sedan i kylen.

Hemmagjord sauerkraut/surkål

Läs också: Lilla probiotikaskolan: Lär dig mer om bakterierna som styr hälsan

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Receptet kommer från bloggen Rawfoodfamiljen.se

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.

Allt fler barn kan prata med sin pappa om problem

Gravid/barn

Andelen barn och unga som kan prata med sin mamma om problem har varit hög i Sverige under lång tid. Nu ökar andelen som uppger att de kan prata förtroligt även med sin pappa, hos båda könen men särskilt bland flickor. Det visar de senaste resultaten från Folkhälsomyndighetens årliga undersökning om skolbarns hälsovanor.

Man skjutsar glad kvinna i skottkärra

Nya trenden: odla mat i grannens trädgård

Eko/miljö

Matcha odlingssugna med trädgårdsägare. Det är Rebecka Hagmans enkla idé som kan bidra till både mångfald och att outnyttjade trädgårdar tas tillvara. – Genom att dela trädgård skapas också nya möten mellan människor som annars inte hade träffats, säger hon.

 

Nationaldagsfirande med grekisk touch

Recept

Oavsett om du ska fira nationaldagen eller bara njuta med av en picknick i den underbara grönskan kan det vara gott med något att äta. Kurera bjuder på två recept med grekisk touch ur boken "Jills och Marias Taverna" av  Jill Johnson & Maria Molin Ljunggren. Båda rätterna passar utmärkt att ta med sig i den vegetariska picknickkorgen eller servera ihop med grillat – varför inte halloumi?

Så hittar du vägen bort från oron

Hälsa

Att oroa sig är normalt och fyller en funktion för att vi ska kunna lösa problem och tackla svårigheter. Men när oron blir till ett ältande som skapar osäkerhet och kanske handlingsförlamning, då är det dags att ta sig en ordentlig titt på sitt beteende. Kurera träffade stressexperten och samtalsterapeuten Karin Isberg som vet hur man kliver ur negativa tankemönster.

 

Mat prövas som medicin i unik amerikansk satsning

Kost

Med målsättningen att förbättra folkhälsan i fattiga områden och minska kostnaderna för sjukvård subventioneras nu frukt och grönt som broccoli och grapefrukt och förskrivs ihop med läkemedel som insulin och betablockerare på försök i vissa amerikanska delstater.