Hemmagjorda rotfruktschips | Kurera.se

Foto: Mia Hagenmalm

Hemmagjorda rotfruktschips

Fakta

Receptet kommer från Kurerabloggen Riktig mat & hälsa.

Chipssugen? Då behöver du inte gå till affären utan kan lätt göra dina egna chips. Det blir lika gott men är mycket nyttigare.
Ett gott helgmys - eller som trevligt tillbehör.

Du kan använda i stort sett vilka rotfrukter som helst, skiva dem tunt eller skala med osthyvel eller potatisskalare. Du kan även göra chips av skalen du får över vid matlagning. Ett bra sätt att ta tillvara rester - se bara till att tvätta rotfrukten innan du skalar den. Ett annat tips är att göra äpple- eller päronskalschips. Mmm.

► Läs också: Testa något nytt! Supergoda och nyttiga päronchips!

 

 

Läs också - Läkare: Kosten orsak till en tredjedel av all cancer


Ingredienser

3 morötter
3 rödbetor
3 palsternackor
olivolja
salt

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader.
Skala och skiva rotfrukterna i tunna, jämna skivor. Går bäst med mandolin.
Ta fram tre bakplåtar och lägg ut bakplåtspapper. Pensla rotfruktsskivorna med olivolja på båda sidor och lägg ut varje sort på egen plåt, en och en på bakplåtspapper. De får inte ligga på varandra.
Sätt in i mitten av ugnen cirka 30-40 minuter, en plåt i taget. Morötterna tar längst tid att få färdiga så du får kolla till dem då och då så att det inte bränns.
Öppna gärna ugnsluckan ibland och släpp ut fukten.
När de är klara saltar du dem (om du vill).

► Läs också: Därför ska du äta ditt ogräs

 

Fakta

Receptet kommer från Kurerabloggen Riktig mat & hälsa.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.