Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Henrik Fexeus: Så bemästrar du den snabba spridningen av tankeviruset

Henrik Fexeus, psykologisk manipulatör, mental illusionist och förmedlare inom omedveten kommunikation tar upp problematiken med tankeviruset som sprider sig som en löpeld och får oss att göra impulsiva och tokiga saker. Henrik har ett förslag på hur vi ska bemästra rädslorna för att kunna förhålla oss logiska och rationella till coronaviruset.

Att eventuellt bli smittad av coronaviruset har skapat hälsoångest och fått oss att göra paniktokiga saker som att hamstra toalettpapper, desinfektionsmedel och receptfria läkemedel. Den mentala illusionisten Henrik Fexeus skriver på sin Facebook-sida att det just nu florerar två stycken virus. Det ena, coronaviruset, som är biologiskt och det andra är ett tankevirus som smittat fler än det första.

LÄS OCKSÅ: Näringsmedicinska terapeuten om myter och sanningar om covid-19

Tankeviruset sprider sig snabbt
Det influensaliknande virus kan ge allt mellan en präktig förkylning till att man blir sängliggande i någon vecka, och vissa riskgrupper kan också dö i covid-19. Det smittar extremt lätt men faktum är (enligt WHO) att det jämförelsevis inte är speciellt dödligt jämfört med exempelvis sars. Åtminstine vad vi vet hittills. Det råd som ges till allmänheten är i huvudsak att tvätta händerna, hålla sig hemma och var extra uppmärksam på symptom.

 

Henrik Fexeus. Foto: Daniel Stigefelt

– Det andra viruset, tankeviruset, är mer mitt område. Och det är kanske farligare. Vanliga, kloka människor beter sig som världen ska gå under. Företag får sin existens hotad, folk sägs upp och riskerar därmed personlig konkurs. Fake news sprids som löpeld och människor hamstrar i panik. Vi beter oss en smula galet, påpekar Henrik Fexeus.

Han menar att det här beror på en olycklig cocktail av psykologiska mekanismer. Det första är rädslan för det okända, en rädsla som via sociala media har fått mer och snabbare bränsle än vad som tidigare varit möjligt.

– Det andra är att vi tror på något ju fler gånger vi hör det. När ett rykte upprepas börjar vi tro att det är sant. Det tredje är att när vi är osäkra, så gör vi som majoriteten. Eller, som vi tror att vi ska göra. Vi har alla sett tillräckligt många filmer för att veta att det första vi måste göra när det är kris är att köpa ansiktsmasker och toapapper före alla andra, säger han och menar att det biologiska viruset kommer vi troligen att hantera bättre, för det är vi bra.

Men det är betydligt mer bråttom att handskas med tankeviruset menar Henrik Fexeus.

LÄS OCKSÅ: Nio goda råd att undvika smitta

Flytta fokus till något konkret
– Vårt beteende och de beslut som fattas riskerar inte bara att i värsta fall leda oss mot en global ekonomisk kollaps. Tankeviruset påverkar också hur vi blir mot våra medmänniskor. Just nu är vi misstänksamma mot andra och stänger våra gränser. Vi håller koll på varandra och förbjuder folksamlingar. För tillfället kan det vara en bra idé, men det är en mycket farlig väg att slå in på om den normaliseras, säger Henrik Fexeus.

 

Men det går att bli immun mot den mentala smittan, menar han, genom att ta reda på allt man inte vet. Låt det okända bli känt och sätt saker i dess rätta perspektiv. Ifrågasätt och källgranska information även om du hör den ofta, och gör inte som alla andra om det verkar vara fel.

– Ta ett djupt andetag. Jag tror den kommande tiden hänger på att vi gör det, säger Henrik Fexeus.

– Ibland styr känslorna till och med dina tankar helt och hållet. Men du kan ta tillbaka makten över ditt rationella tänkande, genom att ge hjärnan en abstrakt eller logisk uppgift att lösa genom att ägna dig åt tankesaker som sudoku eller möblera om ditt hem i huvudet. Det flyttar resurser från känslocentrat till de rationellt tänkande frontalloberna, som då får lättare att hålla de irrationella känslostormarna i schack.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.