Annons
Annons

Herman – en rå man med känsla för grönt

Hälsoprofilen Herman Ottoson blev vegetarian tidigt i livet, först av etiska skäl men märkte snart att han dessutom mådde bättre. Idag äter han helst en kost baserad på raw food med enstaka inslag av mejeriprodukter.

Redaktionen

29 december, 2017
Herman – en rå man med känsla för grönt

Hälsoprofilen Herman Ottoson blev vegetarian tidigt i livet, först av etiska skäl men märkte snart att han dessutom mådde bättre av att äta växtbaserat. Idag äter han helst en kost baserad på raw food med enstaka inslag av mejeriprodukter.

Herman har länge varit en drivande kraft i Stockholms hälso- och ekorörelse. Han ligger bland annat bakom en av stadens populäraste vegetariska restauranger Hermans med utsikt över Djurgården och drev en tid sju restauranger. Han var dessutom med och startade Stockholms första ekobutik Eat och leder sedan några år tillbaka utbildningen Raw man.

Vad är hälsa för dig?
– När kroppen är så pass frisk och stark att den inte stör min närvaro.

LÄS OCKSÅ: Janesh – med ayurvedan i blodet

Vad ledde till att du utvecklade ett så starkt engagemang för just hälsa?
– Jag blev vegetarian som 16-åring. Kände ett stort engagemang för djuren och deras lidande. Det var rent etiska skäl i början. Sedan märkte jag att jag fick en sån kick av att äta levande mat istället för döda djur. Idag upplever jag en stark koppling mellan min livskraft, lust och vad jag äter. En vecka med gröna juicer, gröna smoothies och yoga gör mig alert, vaken och levande. Jag anser att klorofyll genom grön långsampressad juice är Viagra för blodet.

Hur äter du för att ta hand om din hälsa? Följer du någon särskild diet?
– Rå, vegankost som tuggas länge är optimalt. Sen lägger jag till livsnjutning i form av getost och smör med mera. Aldrig vete, burkmat, för processad eller friterad mat.

LÄS OCKSÅ: Lars Frölander – OS-medaljör med helgrönt i tanken

Har du någon favoriträtt, i så fall vilken?
– Saffranschiapudding med stjärnanis, kanel, kardemumma och honungsrörda hallon på toppen.

Vad tycker du att alla borde äta mer av? Och mindre?
– Självklart mer gröna blad. Det är basen till all hälsa. Mindre fisk. All fisk är förstörd och full med tungmetaller, bromerade flamskyddsmedel och andra gifter. Haven är körda. Norsk lax är giftig. Kolla alla amerikanska tester. Äts max två gånger per år för att inte överstiga skadliga nivåer av gifter.

Har du några hemliga laster?
– Choklad.

LÄS OCKSÅ: Chefredaktör med krav på ekologiskt

Vad är ditt förhållande till motion och träning?
– Inte slita ut kroppen. Hellre en njutningsfull skogspromenad än syrabildande och ledslitande milslång träning.

Tar du några tillskott i så fall vilka?
– D-vitamin för att inte deppa ihop i mörkret.

Hur tänker du om kosttillskott och superfoods?
– Tror att det skadar levern att vräka i sig kosttillskott. Bättre att få det naturligt genom ren, näringstät och tuggad kost.

Vilket är ditt bästa hälsotips om du inte nämnt det ovan?
– Daglig sex.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Herman Ottosson
Yrke: Polaritetstränare driver utbildningen Raw man
Bor: Stockholm
Intressen utöver hälsa: Filosofi och skridskosegling
Läs mer om Herman och hans utbildningar här.

Annons
Annons