Herman – en rå man med känsla för grönt | Kurera.se

Foto: Jini Sofia Lee

Herman – en rå man med känsla för grönt

Fakta

Namn: Herman Ottosson
Yrke: Polaritetstränare driver utbildningen Raw man
Bor: Stockholm
Intressen utöver hälsa: Filosofi och skridskosegling
Läs mer om Herman och hans utbildningar här.

Hälsoprofilen Herman Ottoson blev vegetarian tidigt i livet, först av etiska skäl men märkte snart att han dessutom mådde bättre av att äta växtbaserat. Idag äter han helst en kost baserad på raw food med enstaka inslag av mejeriprodukter.

Herman har länge varit en drivande kraft i Stockholms hälso- och ekorörelse. Han ligger bland annat bakom en av stadens populäraste vegetariska restauranger Hermans med utsikt över Djurgården och drev en tid sju restauranger. Han var dessutom med och startade Stockholms första ekobutik Eat och leder sedan några år tillbaka utbildningen Raw man.

 

Vad är hälsa för dig?
– När kroppen är så pass frisk och stark att den inte stör min närvaro.

LÄS OCKSÅ: Janesh – med ayurvedan i blodet

Vad ledde till att du utvecklade ett så starkt engagemang för just hälsa?
– Jag blev vegetarian som 16-åring. Kände ett stort engagemang för djuren och deras lidande. Det var rent etiska skäl i början. Sedan märkte jag att jag fick en sån kick av att äta levande mat istället för döda djur. Idag upplever jag en stark koppling mellan min livskraft, lust och vad jag äter. En vecka med gröna juicer, gröna smoothies och yoga gör mig alert, vaken och levande. Jag anser att klorofyll genom grön långsampressad juice är Viagra för blodet.

Hur äter du för att ta hand om din hälsa? Följer du någon särskild diet?
– Rå, vegankost som tuggas länge är optimalt. Sen lägger jag till livsnjutning i form av getost och smör med mera. Aldrig vete, burkmat, för processad eller friterad mat.

LÄS OCKSÅ: Lars Frölander – OS-medaljör med helgrönt i tanken

Har du någon favoriträtt, i så fall vilken?
– Saffranschiapudding med stjärnanis, kanel, kardemumma och honungsrörda hallon på toppen.

Vad tycker du att alla borde äta mer av? Och mindre?
– Självklart mer gröna blad. Det är basen till all hälsa. Mindre fisk. All fisk är förstörd och full med tungmetaller, bromerade flamskyddsmedel och andra gifter. Haven är körda. Norsk lax är giftig. Kolla alla amerikanska tester. Äts max två gånger per år för att inte överstiga skadliga nivåer av gifter.

 

Har du några hemliga laster?
– Choklad.

LÄS OCKSÅ: Chefredaktör med krav på ekologiskt

Vad är ditt förhållande till motion och träning?
– Inte slita ut kroppen. Hellre en njutningsfull skogspromenad än syrabildande och ledslitande milslång träning.

Tar du några tillskott i så fall vilka?
– D-vitamin för att inte deppa ihop i mörkret.

Hur tänker du om kosttillskott och superfoods?
– Tror att det skadar levern att vräka i sig kosttillskott. Bättre att få det naturligt genom ren, näringstät och tuggad kost.

Vilket är ditt bästa hälsotips om du inte nämnt det ovan?
– Daglig sex.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 


Fakta

Namn: Herman Ottosson
Yrke: Polaritetstränare driver utbildningen Raw man
Bor: Stockholm
Intressen utöver hälsa: Filosofi och skridskosegling
Läs mer om Herman och hans utbildningar här.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.