Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna

Foto: Stig Hedström

Heta kryddor satte fart på viktnedgången

För att gå ner i vikt behöver man äta bra och röra på sig, det vet alla vid det här laget. Men om man inte har möjligheten att motionera som man vill och redan äter nyttigt – hur ska man då bära sig åt om man vill tappa några kilon? Den frågan ställde sig till slut Birgitta, som har haft problem med en whiplashskada i många år.

– Skadan begränsar mig mycket. Jag får väldigt ont när jag rör mig, så att till exempel gå ut och springa funkar bara inte. Bara att promenera är jobbigt. Jag försöker ju gå så gott jag kan, men värken gör sig alltid påmind.
Birgitta har genom åren försökt kompensera sin uteblivna fysiska aktivitet med att tänka på vad hon äter. Men till slut hjälpte det inte att köra på som vanligt.
– Jag har alltid ätit mycket värktabletter mot den migrän som skadan har gett upphov till, och till slut kände jag att det blev lite väl mycket piller. Då fick jag andra mediciner av läkarna istället, bland annat kortisontabletter. Och det var i och med det som vikten började skena iväg.

Började minska sina matportioner
Birgitta fick köpa större och större kläder, och till slut visade vågen tio kilo mer än vad den borde.
– Och jag som alltid har varit en lång och slank person! Det kändes inte alls kul. Jag kände mig tjock och kläderna satt inte bra längre. Det var dags att göra något!
Birgitta bestämde sig för att vara ännu noggrannare med vad hon åt. Hon började minska på sina matportioner och äta extra nyttigt.
– Jag bestämde mig till exempel för att äta havregrynsgröt varje morgon och de förändringar jag gjorde gav faktiskt resultat. Jag lyckades gå ner fyra kilo, men sen tog det tvärstopp trots att jag åt hälsosamt. Det var jag inte alls nöjd med. Jag ville ju gå ner sex kilo till!

 

Provade olika lösningar
Kanske fanns det något bra preparat som kunde hjälpa henne vidare i kampen mot de sista envisa överskottskilona? Birgitta började testa några av de olika alternativ som finns på marknaden idag.
– Detoxprodukter provade jag, och måltidsersättningar. Men jag vet inte, det där var inte något för mig. Jag kände mig nästan lite äcklad av de där måltidsersättningarna efter ett tag. När jag läste om Chili Burn, ett viktnedgångspreparat i tablettform, tänkte jag att det nog var ett bättre alternativ för just mig.
Chili Burn innehåller extrakt av chili, grönt te, dill, ingefära och pepparmynta. Det ökar förbränningen och lugnar dessutom oroliga och svullna magar.
– Jag tänkte ”Jag testar!”, och började äta tabletterna som rekommenderat – fyra tabletter om dagen fördelade på två tillfällen.

Nära målet
Till Birgittas glädje började vågens pekare långsamt krypa nedåt. Sakta men säkert försvann halvkilo efter halvkilo.
– Jag har ätit Chili Burn i fem månader nu och har tappat fyra kilon! Det är jag jätteglad för! Den senaste månaden har jag dock stått och stampat med vikten, men jag har varit extra orörlig på sistone i och med att jag bröt ett revben för ett tag sedan.
Men Birgitta hoppas på att inom inte allt för lång tid bli av med de två resterande överskottskilon hon har. En byxstorlek mindre är målet.
– Kläderna sitter visserligen redan mycket bättre. Jag har kunnat gå tillbaka till jeans som tidigare var väldigt trånga och obekväma i midjan. Men det där sista lilla vill jag ju gärna tappa också.
Vad Birgitta märker mest när hon äter Chili Burn är att aptiten påverkas.
– Tidigare var jag ofta väldigt hungrig. Redan två timmar efter frukost var jag sugen på mat igen. Konstigt, men så var det. Numera är det nästan tvärtom. Jag äter för att jag ska, inte för att jag egentligen är så värst hungrig, säger Birgitta.

I balans
En trevlig bonuseffekt hon inte hade räknat med är att hennes mage mår mycket bättre nu för tiden. Hon blev tidigare ofta väldigt uppblåst i magen och när hon satt i soffan på kvällen fick hon ofta knäppa upp en byxknapp.
– Det kunde nästan se ut som om jag var gravid! Så det är jätteskönt att det där försvann. Magen är i balans och beter sig som den ska. Den är glad, precis som jag. Skulle jag lyckas tappa de där två sista små kilona så skulle jag förstås bli ännu gladare. Men det där ska nog ordna sig, säger Birgitta optimistiskt.

Av Jennie Pettersson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

 

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

 

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

två personer sitter på huk utomhus

Sitta sig frisk – går det?

TRÄNING

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

glad flicka

Naturens apotek: Pigg i vinter

Naturlig hälsa

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta. 

Två kvinnor med jackor som fryser

Frusen och kall? Det här kan det bero på

Hälsa

Nu när vi är på väg mot vinter, snö och kyla så är det nog mer regel än undantag att frysa. Men det är inte alltid dåliga kläder som gör att vi fryser. Låg tolerans mot kyla kan bero på många olika saker, som näringsbrister eller underliggande sjukdomar.

läkare och artificiell patient

Forskare har hittat sätt att lindra smärta utan biverkningar

Forskning

Att leva med smärta är svårt, och traditionella läkemedel mot smärta ger inte bara oönskade biverkningar, det kan ge ett beroende. Men nu har svenska forskare arbetat fram en stimuleringsmetod somna blockera svår smärta. En metod som också kan individanpassas, och hjälpa smärtpatienter, men också de med Parkinsons sjukdom.

 

 

cyklist på naturväg

Intensiv träning minskar risken för hjärtsjukdomar

Träning

Att ha bra kondition minskar risken att få hjärt-kärlsjukdomar. Men för de som har reumatoid artrit kan det vara svårt att vara fysisk aktiv. Forskningsdata från Umeå universitet visar att intensiv träning på cykel lindrade smärta i lederna och därmed minskade även risken för följdsjukdomar.

kvinna på kvällspromenad

Därför påverkas du av mörker och brist på sömn

Forskning

Sömnen är enormt viktigt för hälsan och den som sovit dåligt några nätter kan vittna om att kropp och själ inte mår bra. När dagarna blir kortare då blir vi tröttare. Den mörka årstiden påverkar oss. Här förklarar forskaren Maria Nordin varför en dålig sömn är så farligt för oss.

Pojke och man skrattar med raklödder i ansiktet

Manlig hudvård – en växande trend 

Hud

Intresset för hudvård bland män har ökat och idag är det mer accepterat att ta hand om sin hud som man. Detta skifte syns i såväl annonser som i badrumshyllorna. Här är hudvårdsexpertens tips för just mannens hy!

 

Kikärtsgryta i kokkärl

Indisk kikärtsgryta med kokosmjölk 

Recept

Detta är en smakrik och värmande vegetarisk gryta med indisk touch som passar perfekt under kyligare dagar. Klä på dig varma kläder och laga den gärna utomhus, som receptets skapare – friluftsprofilen Niklas Kämpargård.

Närbild på person som hukar sig och knyter löparskor

Nystarta din träningsrutin i höst!

Träning

Höst betyder nystart för många vad gäller goda vanor och motion. Men hur ser en bra och rimlig start ut för den som tappat bort sin träningsrutin – eller kanske aldrig haft någon? Vi frågade Kureras träningsexpert Monika Björn! 

Ung kvinna sm äter mycket socker

Hur mycket socker kan man egentligen äta?

Kost

När den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, gick igenom 32 500 vetenskapliga publikationer om socker, så kom man fram till att det inte går att säga var den hälsosamma gränsen finns för ett sockerintag. Det allra bästa är att äta så lite som möjligt.