Himmelsk laxsoppa | Kurera.se
Vackert dekorerad laxsoppa serverad i vit djup tallrik

Himmelsk laxsoppa

En mättande, enkel och otroligt god laxsoppa. Passar bra som bjudrätt eller vardagslyx. Alla älskar denna soppa och receptet sprids för varje gång den serveras. TRY IT!

 

Portioner: 4
Tillagningstid: ca 30 min

Ingredienser

500 g lax (jag använde mig av färsk)
Själva skaftet på en hel purjolök
1/2 röd paprika
2 stora morötter
3 medelstora potatisar
Lite vitt vin
2 fiskbuljongstärningar
ca 1/2 msk curry
2 dl creme fraiche
Citronsaft från 1/2 citron
En näve hackad färsk dill
150-200 g räkor (jag använde räkor i lage)

Gör så här

Börja med att förbereda!
Skala och tärna potatisar och morötter, lägg åt sidan.
Skär upp lax i kuber.
Strimla purjolök och paprika. Fräs purjolök i smör.
När purjolöken börjar bli mjuk tillsätter du potatisarna och morötterna. Blanda och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt cirka en dl vitt vin.
Häll i vatten så det täcker grönsakerna. Smula ner buljongen och krydda med curryn. Låt små puttra cirka tio minuter.
Smaka av en potatis och en morot så de är “al dente”.
Tillsätt laxen, paprikan, creme fraiche och pressa i citronsaften. Smaka av med salt.
Låt koka upp och låt sedan soppan stå och sjuda några minuter.
Rör försiktigt ner räkor och dill.

Ready To Impress!

Tips!
Smaka av ifall du behöver mer curry
Servera med baguetter från ugn. Jag delade mina baguetter och bredde på vitlökssmör (Blanda smör och pressad vitlök). Supergott till!

Omdöme
Min allra första laxsoppa! Först när jag läste olika laxsopprecept blev jag inte imponerad. Jag hittade inget jag fall pladask för och blev därför inte så motiverad.
Jag bestämde mig ändå för att hitta på något kul och OJ vad GOD den blev!
Det syrliga från citronsaften och curryn blev en underbar bas. Laxen passade utmärkt till och pricken över I:t blev räkorna och dillen. Soppan ser väldigt festlig ut och mättar också väldigt bra.

TRY IT!

Detta recept och fler hittar du på soppblogen Soupurself.

Av Evelyn Olsson, Kungsbacka

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Magsyrahämmande läkemedel ökar risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

 

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare.