Vackert dekorerad laxsoppa serverad i vit djup tallrik

Himmelsk laxsoppa

En mättande, enkel och otroligt god laxsoppa. Passar bra som bjudrätt eller vardagslyx. Alla älskar denna soppa och receptet sprids för varje gång den serveras. TRY IT!

Portioner: 4
Tillagningstid: ca 30 min

Ingredienser

500 g lax (jag använde mig av färsk)
Själva skaftet på en hel purjolök
1/2 röd paprika
2 stora morötter
3 medelstora potatisar
Lite vitt vin
2 fiskbuljongstärningar
ca 1/2 msk curry
2 dl creme fraiche
Citronsaft från 1/2 citron
En näve hackad färsk dill
150-200 g räkor (jag använde räkor i lage)

Gör så här

Börja med att förbereda!
Skala och tärna potatisar och morötter, lägg åt sidan.
Skär upp lax i kuber.
Strimla purjolök och paprika. Fräs purjolök i smör.
När purjolöken börjar bli mjuk tillsätter du potatisarna och morötterna. Blanda och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt cirka en dl vitt vin.
Häll i vatten så det täcker grönsakerna. Smula ner buljongen och krydda med curryn. Låt små puttra cirka tio minuter.
Smaka av en potatis och en morot så de är “al dente”.
Tillsätt laxen, paprikan, creme fraiche och pressa i citronsaften. Smaka av med salt.
Låt koka upp och låt sedan soppan stå och sjuda några minuter.
Rör försiktigt ner räkor och dill.

Ready To Impress!

Tips!
Smaka av ifall du behöver mer curry
Servera med baguetter från ugn. Jag delade mina baguetter och bredde på vitlökssmör (Blanda smör och pressad vitlök). Supergott till!

Omdöme
Min allra första laxsoppa! Först när jag läste olika laxsopprecept blev jag inte imponerad. Jag hittade inget jag fall pladask för och blev därför inte så motiverad.
Jag bestämde mig ändå för att hitta på något kul och OJ vad GOD den blev!
Det syrliga från citronsaften och curryn blev en underbar bas. Laxen passade utmärkt till och pricken över I:t blev räkorna och dillen. Soppan ser väldigt festlig ut och mättar också väldigt bra.

TRY IT!

Detta recept och fler hittar du på soppblogen Soupurself.

Av Evelyn Olsson, Kungsbacka

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

mat slängs

Nationellt program för minskat matsvinn

Politik

Matsvinn är ett stort problem, det påverkar både miljön och innebär stora ekonomiska förluster för både individ och samhälle. Nu har Livsmedelsverket på regeringens uppdrag tagit fram handlingsplanen "Fler gör mer" för minskat matsvinn i landet.

Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Hälsa

Kjell Anthelenius körde på i ett högt tempo – och både blodtryck och kolesterolvärdet sköt i höjden. Han bestämde sig för att sätta sin hälsa först och lägga om sin livsstil. Nu är hans värden normala igen, tack vare regelbunden träning, meditation, mer vegetarisk mat och ett tillskott med lagrad vitlök.

kvinna oroar sig mind 2018

Mind 2018: Orons viktiga funktion

Mental hälsa

Oro hjälper oss att förbereda oss för svårigheter och att kunna fatta bra och genomtänkta beslut. Att inte oroa sig kan göra att man är oförberedd på att handskas med problem menar stresscoachen Karin Isberg som dock skiljer på konstruktiv oro och oro som livsinställning.



yoga i tantolunden yogaläraren anna gordh humlesjö

Anna ordnar yoga i parken för en god sak

Trendspaning

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

bonsallad

Krispig grön bönsallad

Recept

Det bästa med skördetider är att det är så enkelt och går så snabbt att laga mat och få till goda och näringsrika måltider. Gå på marknader och botanisera bland nyskördade grönsaker. Detta recept från Nilla's Kitchen innehåller förvällda bondbönor, brytbönor och sockerärtor.

övrrviktig kvinna tränar på gym

Försämrad fettnedbrytning kan ligga bakom fetma

Vikt

Vad som gör att vissa kan hålla sig smala till synes utan ansträngning medan andra går upp i vikt bara de tittar på en bakelse, det är en fråga som gäckat mänskligheten länge. Svenska forskare har nu kommit med en möjlig förklaring och det är att övervikten i vissa fall kan förklaras med en sämre förmåga att omsätta fett.

hund i gräns och simmar

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Övrigt

78 procent av alla hundägarna tar med sig hunden på semestern något både hund och människa kan ha glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för den fyrbenta vännen. Här följer några tips på hur du gör din semester mer hundvänlig.

skylt varnar för fästingar

“Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

Krönikan

Varje sommar får tusentals svenskar fästingbett och blir infekterade av de sjukdomar dessa  kryp sprider.  När hon själv drabbades svårt blev Cornelia Södergren tvungen att ta reda på så mycket hon kunde om fästingburna sjukdomar, deras förlopp och hur hon skulle skydda sig i fortsättningen. Ett arbete som resulterade i boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin”, som kommer ut senare i sommar.

Friskare hår – en kick för självkänslan

Hud

Håret är ett viktigt och känsligt kapitel för många. Teresa hade tjockt, välmående hårsvall – ett hår att vara stolt över. När hon plötsligt började tappa stora tussar hår i höstas blev hon riktigt orolig. Hade hon drabbats av någon allvarlig sjukdom?

bulgursalad

Saftig bulgursallad med mandel

Recept

Saftig, sammetslen bulgur i sällskap av grönsaker. Servera som huvuddelen av en måltid och komplettera med valfritt protein eller mer grönsaker. Resterna passar förträffligt i matlådan.

rosor

”De är blommornas Rolls royce”

Hud

Rosor har en air av romantik kring sig, de uppskattas både för sin skönhet och sin ljuvliga doft men vad kanske inte alla känner till är att de även har medicinska egenskaper – särskilt gynnsamma är de för huden.

Berika tarmfloran – 8 anledningar att välja mjölksyrat

Mage

Det bor två kilo bakterier, svampar och mikroorganismer i din tarm. Du har allt att vinna på att vårda dem, för de styr allt från humör till vikt och immunförsvar. Mjölksyrabakterier är en förutsättning för en näringsrik tarmflora – och kan dessutom göra underverk för huden. Här är åtta smarta tips om hur vassle kan hjälpa din hälsa.

Nu kan jag äntligen njuta av solen!

Hud

Tuula Gunnarsson älskar solen på alla sätt. När hon för många år sedan fick soleksem så var det en katastrof. Rådet var att ha långärmat och sitta i skuggan, vilket Tuula inte ville. När hon hittade ett tillskott för pigment och solbränna, med bland annat betakaroten, kunde hon njuta av solen igen.