Historien om hur sockerindustrins egna forskning satte EU:s rekommendationer om sockerintag

Fakta

Hur gick det egentligen till när EU:s livsmedelsmyndighet Efsa kom fram till att man inte blir tjock av socker?
Det undrade Sveriges radios Ekot och tog sig en närmare titt, bland annat på kopplingarna mellan experterna i Efsas panel som beslutade om de nya råden och sockerindustrin.

Experternas kopplingar till industrin
Av expertpanelens 21 medlemmar har åtta kopplingar till sockerindustrin. Här är de åtta:

1. Carlo Agostini
Konsult för Soremartec Italia, ett företag som producerar snacks och chokladprodukter.
2. Jean Lois Bresson
Konsult för Senoble (tillverkar desserter), Syndiafrais (mjölkbaserade desserter) med flera.
3. Susan Fairweather-Tait
Konsult för Pepsico, Unilever och Danone (söta yoghurtar). Har fått forskningsbidrag från Coca cola och Unilever.
4. Albert Flynn (Ordförande i Efsa-panelen)
Medlem i ett hälsoråd för Kraft Food (Numera Mondelez) . Har fått forskningsbidrag från Danone, Kelloggs och Masterfoods.
5. Seppo Salminen
Medlem i Valios rådgivande panel. forskningsanslag från Nestle, Danisco, Bioferme och International Dairy federation.
6. Yolanda Sanz
Fått forskningsanslag av Danone institute.
7. John Joseph Strain
Konsult för Danone forskningsanslag från Nestle.
8. Inge Tetens
Fått forskningsanslag från Arla, Lantmännen, en dansk mjölkforskningsfond, Danisco, Kelloggs och ILSI. Har även kopplingar till ett bolag med fokus på bantningspiller.

Här är de fem rapporter som sockerindustrin delbetalat
När experterna i Efsa-kommittén motiverade slutsatsen att man inte blir tjock av socker hänvisade de till nedan studier (betalade av sockerindustrin i Europa, läskindustrin i USA och godisjätten M&M Mars).

Följande studier bevisar enligt Efsa att det inte finns några tydliga kopplingar mellan högt sockerintag och viktuppgång:

• The CARMEN study (2000). En av huvudfinansiärerna: European sugar industries.
• Poppitt et al (2002). En av huvudfinansiärerna: European sugar industries.
• Institute of Medicine (2005). Medfinansierat av godistillverkaren M&M Mars.
• van Dam & Seidell (2007). Oklar finansiering, inga avslöjade intressekonflikter.

Efsa menar också att det inte är vetenskapligt bevisat att sockersötade drycker bidrar till viktökning. De refererar först några studier som funnit en sådan koppling men avfärdar sedan dessa med en enda studie, denna:
• Forshee, Anderson & Storey (2008). Finansierad av läsktillverkarnas lobbyorganisation American Beverage Association.

De tre författarnas arbetsgivare hade bidrag från både Pepsi och Coca Cola, och en av dem utsågs till vetenskaplig chef på lobbyorganisationen.

• Lyssna på Ekots inslag här.
• Lyssna på Matens pris inslag här.
• Lyssna på hela Efsas svar här.
Källa: Sveriges radio

Vi äter 40 kilo socker per person och år, vilket motsvarar en liter läsk om dagen. Det är alldeles för mycket – i alla fall enligt de allra flesta. Men inte enligt EU-rådet Efsa. De valde istället att ignorera den forskning som kopplar ihop fetma med socker – när de 2010 skulle ta ställning till om högt sockerintag är en folkhälsorisk och en anledning till vår tids pågående fetmakris. Det hävdar bland annat talespersoner från WHO, i ett granskning gjord av Ekot.
I granskningen framkommer även att fyra av fem av de vetenskapliga rapporter som legat till grund för EUs sockerrekommendationer var beställda av sockerindustrin – och att åtta av 21 av expertpanelens medlemmar satt på dubbla stolar – en situation som brukar kallas jäv.

”Det finns inga positiva effekter på hälsan med att äta socker”
– c
itat Livsmedelsverket.

Trots de många vetenskapliga bevisen att vi blir både tjocka och sjuka av att äta för mycket socker fortsätter vi att äta stora mängder socker. Den största mängden vi får i oss är dock inte det genom godis och annat utan det socker som finns dolt i maten vi äter, rapporterar man i Sveriges radio programserie Matens pris – som tittat närmare på bland annat sockerindustrins lobbymetoder – och hur det kommer sig att vi äter så mycket socker trots att vi vet att det är dåligt för oss.

 

► Läs också: Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Finansieringssättet påverkar
Och nu verkar det som att sockerindrustrins lobbymetoder även lyckats köpa den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa.
Efsa:s expertpanel har dragit slutsatsen att det inte finns någon bevisad koppling mellan hög sockerkonsumtion och viktuppgång. Men när Ekot granskar de rapporter som Efsas slutsats grundar sig på visar det sig att de har delfinansierats av socker- läsk- och godisproducenter.
Vem som finansierat rapporterna är inte intressant och spelar ingen roll, säger en talesperson för Efsa i inslaget, och kallar också anklagelserna falska och utan substans. Något som i sin tur motsägs av professor Maria Bes Rastrollo vid universitet i Navarra i Spanien, som tvärtom hävdar att det är vetenskapligt bevisat att finansieringen kan påverka resultatet. Hon har granskat ett stort antal studier som tittat på kopplingen mellan sockersötade drycker och övervikt och kommit fram till att det är fem gånger högre sannolikhet att forskare som finansierats av sockerindustrin kommer fram till att socker inte påverkar vikten.

► Läs också: EU-kommissionens förslag om ökad tillåten sockermängd i barnmat stoppas

Bortsåg från aktuell forskning
Maria Bes Rastrollos forskningsresultat har bekräftats i andra studier, rapporterar Ekot, och berättar att det finns flera brister än så i EFSAs rekommendationer. Bland annat har man helt valt att negligera fakta som lagts fram, hävdar bland annat Världshälsoorganisationen, WHO.
Ekot rapporterar i inslaget att såväl Världshälsoorganisationen, WHO, som flera andra institutioner i systematiska genomgångar hade konstaterat att det fanns ett samband mellan hög sockerkonsumtion och viktuppgång – men att Efsa valde att bortse från detta när de publicerade sina rekommendationer 2010. Det bekräftar även Chizuru Nishida, ansvarig för nutritionspolicy på Världshälsoorganisationen, WHO. Hon säger i inslaget att hon påpekade detta för EFSA då – men utan resultat att det fick något resultat.

8 av 21 panelmedlemmar har koppling till sockerindustrin
Varför EFSA gjorde så här går inte att säga, poängterar reportern i inslaget men visar på en möjlig förklaring. Nämligen den att åtta av 21 medlemmar i den panel på EFSA som skrivit sockerrekommendationerna, hade finansiella kopplingar till företag som tillverkar och säljer sockerrika produkter. Enligt Ekots granskning handlade det om bland annat konsultarbete, styrelseuppdrag och forskningsanslag. Bland företagen återfinns Coca-Cola, Pepsi, Kellogg’s och Danisko sugar.

► Läs också: Nu förses läsk med varningstext

”Det är oacceptabelt”
Martin Pigeon, på organisationen Corporate Europe Observatory som jobbar med att belysa företags lobbyarbete i EU säger i inslaget att Efsas förfarande är oacceptabelt och också strider mot EFSAs egna regler.
– Det är oacceptabelt, det är alldeles för mycket, säger han när han får höra att åtta panelmedlemmar har koppling till sockerindustrin.
Chizuru Nishida på Världshälsoorganisationen, WHO, är glad över Ekots granskning.
– Det är synd att Efsas slutsatser är så udda, och det är väldigt bra att ni granskat experternas intressekonflikter och finansieringen av studierna. Jag tycker det här är väldigt viktigt och måste tas i beaktande, säger hon.

► Läs också: Ann Fernholm: ”Dags att en gång för alla utreda sockrets skadeverkningar”

”En soppa”
Naturlig mat i skolans Cecilia Blidö skriver i sin blogg hur hon noterar att flera av bolagen även återfinns som aktuella och tidigare sponsorer till landets kostchefers branschförbund. ”Soppa är vad det är”, skriver hon i inlägget Sockerindustrin kan ha påverkat EUs råd.
Även vetenskapsjournalisten Ann Fernholm är upprörd och skriver om detta på sin sida Ett sötare blod:
”Tidigare ordföranden, Albert Flynn, har suttit med i styrelsen för International Life Sciences Institute Europe, ILSI. Det är en lobbyingorganisation med bland annat Monsanto, Coca-Cola, Nestlé, Unilever, Danone och Kraft som medlemmar. Sådana kopplingar kan ha bidragit till att arbetsgruppen 2010 valde att inte sätta någon övre gräns för hur mycket socker vi européer ska konsumera”, skriver hon.

Ann Fernholm: ”Det får inte se ut så här”
Hon skriver vidare att det även finns starka band mellan forskare och industri i Sverige:
”P1:s Matens pris kommer att handla om socker idag 10.03. Jag hoppas att de även tar upp de band som finns mellan sockerindustrin och forskare här i Sverige. Ett av de värre tycker jag är att Inger Björck, professor och ledare av Antidiabetic Food Centre vid Lunds universitet. Centrumets mål är att ta fram livsmedel som förebygger diabetes, men forskningen är sponsrad av exempelvis Fazer. Dessutom sitter hon med i styrelsen för Swedish Nutrition Foundation, tillsammans med marknadsföringsansvarig för Nordic Sugar. Hon har också varit med i Livsmedelsverkets expertgrupp för kost och hälsofrågor, där hon har granskat rapporten kring socker och fibrer.
Ta gärna en titt på hennes jävsdeklaration. Hon har inte ens kryssat i rutan för att ha tagit del av Livsmedelsverkets regler kring jäv, ändå har hon godkänts.”
Hon fortsätter:
”I forskning är oberoende viktigt. Då får det inte se ut här.”

Coca-Cola avslöjade med ha köpt forskningsresultat
I november förra året valde Coca-Colas forskningschef Rhona Applebaum att avgå efter avslöjandet om stöd till kritiserad fettforskning – utförd av en forskningsgrupp skapad av dem själva. Avslöjandet gäller att läskjätten betalat för forskningsresultat som ska tona ner den roll som bolagets produkters spelar när det gäller utvecklingen av fetma. Avslöjandet stod New York Times för.

► Läs också: Coca-Colas forskningschef avgår efter skandal om köpt forskning

Av Isabelle G Hedander

Källa: Sr.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Hur gick det egentligen till när EU:s livsmedelsmyndighet Efsa kom fram till att man inte blir tjock av socker?
Det undrade Sveriges radios Ekot och tog sig en närmare titt, bland annat på kopplingarna mellan experterna i Efsas panel som beslutade om de nya råden och sockerindustrin.

Experternas kopplingar till industrin
Av expertpanelens 21 medlemmar har åtta kopplingar till sockerindustrin. Här är de åtta:

1. Carlo Agostini
Konsult för Soremartec Italia, ett företag som producerar snacks och chokladprodukter.
2. Jean Lois Bresson
Konsult för Senoble (tillverkar desserter), Syndiafrais (mjölkbaserade desserter) med flera.
3. Susan Fairweather-Tait
Konsult för Pepsico, Unilever och Danone (söta yoghurtar). Har fått forskningsbidrag från Coca cola och Unilever.
4. Albert Flynn (Ordförande i Efsa-panelen)
Medlem i ett hälsoråd för Kraft Food (Numera Mondelez) . Har fått forskningsbidrag från Danone, Kelloggs och Masterfoods.
5. Seppo Salminen
Medlem i Valios rådgivande panel. forskningsanslag från Nestle, Danisco, Bioferme och International Dairy federation.
6. Yolanda Sanz
Fått forskningsanslag av Danone institute.
7. John Joseph Strain
Konsult för Danone forskningsanslag från Nestle.
8. Inge Tetens
Fått forskningsanslag från Arla, Lantmännen, en dansk mjölkforskningsfond, Danisco, Kelloggs och ILSI. Har även kopplingar till ett bolag med fokus på bantningspiller.

Här är de fem rapporter som sockerindustrin delbetalat
När experterna i Efsa-kommittén motiverade slutsatsen att man inte blir tjock av socker hänvisade de till nedan studier (betalade av sockerindustrin i Europa, läskindustrin i USA och godisjätten M&M Mars).

Följande studier bevisar enligt Efsa att det inte finns några tydliga kopplingar mellan högt sockerintag och viktuppgång:

• The CARMEN study (2000). En av huvudfinansiärerna: European sugar industries.
• Poppitt et al (2002). En av huvudfinansiärerna: European sugar industries.
• Institute of Medicine (2005). Medfinansierat av godistillverkaren M&M Mars.
• van Dam & Seidell (2007). Oklar finansiering, inga avslöjade intressekonflikter.

Efsa menar också att det inte är vetenskapligt bevisat att sockersötade drycker bidrar till viktökning. De refererar först några studier som funnit en sådan koppling men avfärdar sedan dessa med en enda studie, denna:
• Forshee, Anderson & Storey (2008). Finansierad av läsktillverkarnas lobbyorganisation American Beverage Association.

De tre författarnas arbetsgivare hade bidrag från både Pepsi och Coca Cola, och en av dem utsågs till vetenskaplig chef på lobbyorganisationen.

• Lyssna på Ekots inslag här.
• Lyssna på Matens pris inslag här.
• Lyssna på hela Efsas svar här.
Källa: Sveriges radio

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

blodgrupp

Må bättre med en blodgruppsanpassad kost

Kost

Olika människor mår bra av olika sorters mat. En anledning kan vara våra olika blodgruppstillhörigheter. Genom att äta en kost som är anpassad efter sin blodgrupp kan man återställa kroppens naturliga och genetiska balans, skriver Kureras expert, kostrådgivaren Ulrika Davidsson i en serie om blodgruppsdieten.

helena nyblom lakarens guide till den naturliga supermaten

Doktorn ordinerar naturlig supermat

Intervju

Helena Nyblom tillhör de läkare som tar matens inverkan på hälsan på allvar. Utöver sina läkarutbildningar har hon även förkovrat sig i livsstilsmedicin och förebyggande medicin. Tidigare arbetade Helena bland annat på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, numera är Helena bosatt i Norge och ägnar sig idag främst åt att föreläsa om kost och hälsa.

stora_pepp_boken carina sunding marie tthorslund

Förändring med glimten i ögat

Intervju

Nätverket 4Good startades av Carina Sunding, Marie Thorslund och två tjejer till. Det växte fram ur en längtan om ett annat sätt att leva och arbeta efter mammaledigheten, så här 13 år och mängder av inspirationsresor och peppande evenemangskvällar senare släpper de så sin första bok – "Stora peppboken".



cecilia davidsson

Cecilia lagar magar med hemsnickrad makrobiotik

Hälsoprofilerna berättar

Cecilia Davidsson är utbildad näringsterapeut och kock och håller bland annat kurser i hälsosam matlagning. Cecilia har en gediget CV när det kommer till mat och har ansvarat för menyerna på flera uppskattade restauranger med hälsoprofil. Hon har även skrivit böckerna ”Yogamat” och ”Hälsosam mat för en friskare mage”. 

kvinna och man i lotusställning i solnedgång

8 anledningar att äta ashwagandha

Naturlig hälsa

Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom den ayurvediska medicinen där den  använts i mer än 4 000 år. Idag vet vi att effekten är ett resultat av att örten påverkar stresshormonet kortisol. Här är åtta tillfällen då ashwagandha hjälper – allt enligt ny forskning.  

karin isberg

Stressexperten: ”Låt saker hända”

Mental hälsa

Att försöka forcera fram resultat eller tvinga till dig någons kärlek eller uppskattning är sällan särskilt lyckat. Att göra sitt, kliva tillbaka och låta saker utvecklas i sin egen takt kan vara en utmaning för många av oss. Tålamod är många gånger det som saknas när vi blir stressade över något, berättar stressexperten Karin Isberg i del 10 av Kureras artikelserie om stress.

barn dricker mjolk

Havremjölksproducent kräver granskning av EU-stöd

Eko/miljö

Havremjölkproducenten Oatly drar sig inte för att gå i klinch med tunga institutioner. Tidigare har de stridit för rätten att kalla sin dryck för mjölk - en strid de förlorade. Kanske fick de blodad tand för nu ger de sig på EU och det stöd som betalas ut till mjölk till skolbarn, då de anser stödet förlegat och att det snedvrider konkurrensen på bekostnad av miljön.

stress

Kureras bästa tips för att motverka stress

Mental hälsa

Symptom på stress är ett sätt för kroppen att tala om att allt inte står rätt till. Stress kan uppstå av flera anledningar och kan innebära såväl fysiska som mentala påfrestningar. Då är det extra viktigt att börja göra rätt prioriteringar, vända den onda spiralen och återfå balansen.

Lillebil

Fick hjälp med sin känsliga hy

Skönhet

Lillebil Möller hade i många år problem med känslig hy och fick ibland rodnader och andra hudirritationer. Det tog tid att prova sig fram till det som gjorde hennes hud bra igen, men för tio år sedan hittade hon rätt i djungeln av hudvårdsprodukter.

endometrios pcos

Kvinnhohälsa: Lindring vid endometrios och PCOS

Hälsa

Många kvinnor lider av problem och symptom som är kopplade till obalans i könshormonerna. Dessa obalanser kan exempelvis ge endometrios och innebär svårigheter att bli gravid, smärta vid menstruationer och samlag. PCOS är en annan hormonell obalans som kan utmärkas av uteblivna menstruationer, infertilitet, ökad kroppsbehåring, bukfetma och akne. Men det finns hjälp att få. Kureras näringsexpert Zarah Öberg tipsar om några lätta sätt att förbättra tillstånden. 

skoldkortel

Hur står det till med sköldkörteln?

Naturlig hälsa

Sköldkörteln kan liknas vid kroppens termostat den bidrar till att öka energin, värma kroppen samt aktivera vårt immunsystem. Ibland vill den istället reglera ned och säga till kroppen att ta det lugnt – det är fullt normalt men den kan också bli underaktiv.

kvinna visar musklerna

Livet börjar bortom rädslan

Krönikan

Av alla viktiga och fina egenskaper vi människor behöver för att vara just mänskliga så är mod en av de viktigaste. Visst är det grundläggande att vi är snälla, omtänksamma, empatiska och generösa, men om vi inte är modiga så stänger vi dörrar omkring oss eller låter helt enkelt bli att öppna, skriver Kureras krönikör Tia Jumbe.

klocka

Nobelpriset i medicin till mat-och-sov-klockan

Forskning

Att en väl fungerande dygnsrytm är viktig för hälsan är ingen nyhet, men tack vare årets nobelpristagare i medicin vet vi nu hur vår inre klocka fungerar. Allt levande påverkas av den cirkadiska rytmen och alla som någon gång flugit långt vet hur det som kallas jetlag kan ställa till det.

fibromyalgi

Fibromyalgi – den gåtfulla värken

Värk

Från sveda värk och bränn-kärringar till Lady Gaga. Fibromyalgi är den näst vanligaste muskel- och ledsjukdomen i Sverige och gör ingen skillnad på fattig eller rik. Mellan två och fyra procent av Sveriges vuxna befolkning antas enligt Fibromyalgiförbundet ha sjukdomen som främst drabbar kvinnor.

glutenfri_appelkaka

Glutenfri äppelkaka med lönnsirap

Recept

Detta är kanske världens godaste äppelkaka säger upphovskvinnan Nilla Gunnarsson om receptet på gluten- och mjölkfri äppelkaka. Kakan passar lika utmärkt som lyxig fika som till dessert men då räcker det med en liten bit.

PMS & barnlöshet

Kvinnohälsa: Räddaren vid PMS och hormonstörningar

Naturlig hälsa

Obalans i kroppens hormoner kan orsaka en mängd problem som PMS, akne, klimakteriebesvär och nedsatt fertilitet. Hormonerna tillverkas av kroppens endokrina system där bland annat sköldkörteln, äggstockarna och binjurar ingår. Att ha rätt balans mellan olika hormoner är en förutsättning för att bland annat ämnesomsättningen, sexualdriften och fertiliteten ska fungera normalt.

Stressexperten: ”Ta ansvar för ditt liv”

Mental hälsa

Karin Isberg är stressexpert och författare till boken ”15 sätt att bli fri från stress” där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. I del nio fokuserar Karin på vikten av att inte fastna i offerrollen.

stekt fisk

Bättre kontroll ska stoppa export av fisk med miljögift

Politik

Trots att det är olagligt säljs fisk och fiskprodukter som överskrider gränsvärden för dioxin och PCB till andra EU-länder. Därför föreslår Livsmedelsverket att det inrättas en ny kontrollorganisation och att högre krav ställs på fiskförsäljarnas märkning och dokumentation för att komma till rätta med problemet.

lisbeth_rottris

Hjärtspecial: Rött ris sänkte högt kolesterol

Naturlig hälsa

Vid en årlig hälsoundersökning fick undersköterskan Lisbeth Petersson, 63 år, reda på att hon hade för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades kolesterolsänkande statiner och fick så kraftig huvudvärk att hon slutade med medicinen. Ett kosttillskott med fermenterat rött ris blev istället det som fick kolesterolvärdena att bli normala igen.