Annons
Annons

Hjärnklok skola: Del 5 – Frontalloberna

Bakom pannbenet sitter den del av hjärnan som hjälper oss att planera för framtiden och behärska våra impulser. I denna lektion lär oss kiropraktor Martin Fransson mer om något helt unikt för människan – prefrontala neocortex eller frontalloberna.

Redaktionen

3 november, 2017
Hjärnklok skola: Del 5 – Frontalloberna
Dela inlägget

Bakom pannbenet sitter den del av hjärnan som hjälper oss att planera för framtiden och behärska våra impulser. I denna lektion lär oss kiropraktor Martin Fransson mer om något helt unikt för människan – prefrontala neocortex eller frontalloberna.

Frontalloberna är egentligen en del av hjärnbarken, men förtjänar ett eget kapitel då det är den som ger oss de funktioner som utmärker oss människor berättar Martin.
Frontalloberna som sitter bakom pannbenet är det som gör det möjligt för oss att planera för framtiden, samt behärska våra impulser när vi uppfattar att det finns en framtida belöning att få, och därmed våra njutningsmönster. Det är här vi får överblick – perspektiv på saker och ting, förklarar han.
– Medkänsla är en kvalitet som är beroende av att frontalloberna är väl integrerade. Tyvärr är den också den absolut mest stresskänsliga delen av vår hjärna, säger Martin.
Men förmågan att känna medkänsla och stresstålighet kan tränas upp med till exempel meditation.

LÄS OCKSÅ: Hjärnklok skola: Stimulera hjärnan med rätt rörelser

Forskning ger stöd åt meditation
Vid forskning som gjorts på bland andra mediterande munkar och deprimerade personer, har det visat sig att de med högre hjärnaktivitet i den vänstra pannloben har en tendens att vara lyckligare, medan de som har högre aktivitet i den högra tenderar att vara mer deprimerade.
– Meditation ökade redan efter några veckor aktiviteten i den västra pannloben och minskade den i den högra, säger Martin.

Introduktion till Zen-meditation

Lätt beröring lugnar pannloben
Enligt Martin ger oss den allra senast utvecklade delen av vår hjärna möjligheten att medvetet välja våra rörelser och planera våra rörelser, inte minst att välja rörelser som stödjer socialt engagemang.
– Eftersom pannloberna utgör den mest stresskänsliga delen av hjärnan behöver den stimuleras till lugn och ro. Det görs lättast genom extra lätta beröringar.
Martin förklarar att beröring aktiverar känslobanorna och öppnar upp blodflödet till pannloberna.
– Särskilt om du stryker över pannan som så många mödrar reflexmässigt gjort i alla tider.

LÄS OCKSÅ: Hjärnklok skola med kiropraktor Martin Fransson

Skapa balans och flexibilitet
Att balansera pannloberna hjälper oss att på ett balanserat och flexibelt sätt växla mellan förnimmelser utanför vår kropp och innanför vår kropp, förklarar Martin som menar att pannloberna kan ses som gränsen mellan vårt inre och vårt yttre.
– När vi är stressade har vi ofta dålig kontakt med insidan och det kan få till följd att vi gör saker ”på utsidan” som inte gagnar oss. Att öka kontakten med sitt inre har alltså många positiva konsekvenser i livet, säger han.

Övning för att stimulera pannloberna
Du kan själv enkelt stimulera pannloberna genom att hålla handen och ditt mentala fokus på pannan, eller två fingrar ovan vartdera ögonbryn.

Av Nina Törmark

Tidigare lektioner hittar du här:
Hjärnklok skola: Del ett – hjärnans äldsta delar
Hjärnklok skola: Del 2 – Lillhjärnan har stort inflytande
Hjärnklok skola: Del 3 – Känslohjärnan
Hjärnklok skola: Del 4 – ”Människoshjärnan”

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 

Annons
Fakta

Fakta

Martin Fransson är kiropraktor och driver mottagningen Welledge i Gamla stan i Stockholm. Han har även givit ut boken ”Din hälsokälla är du”.

Annons
Annons