”Hjärt- och kärlsjukdom orsakas av C-vitaminbrist”

Fakta

1912 återupptäcktes C-vitamin av norrmännen A. Hoist och T. Froelich. På 1920-talet upptäckte man att askorbinsyra var det aktiva ämne som botade skörbjugg och att det var en bristsjukdom som berodde på ett i stort sett obefintligt intag av C-vitamin. 1928 isoleras C-vitamin av Albert Szent Györgyi och Charles Glenn King isolerar askorbinsyrakristaller från citroner. 1932 visar Albert Szent Györgyi att isolatet är C-vitamin. 1937 får Albert Szent Györgyi Nobelpriset för upptäckten av C-vitamin.

Jerry Brännmyr
Jerry Brännmyr är styrkecoach och rehabiliteringsspecialist med ett stort intresse för idrott, träning, kost och hälsa sedan tonåren.
Han har 37 års erfarenhet av styrketräning och 17 års erfarenhet av landsvägscykling. Han har drivit egen träningsanläggning, utbildat styrketräningsinstruktörer och cykelinstruktörer samt arbetat som personlig tränare i många år.
Idag arbetar han i det egna företaget Stronger Performance & Rehab på Malkars Träningscenter Västra i Kalmar.

Här hittar du Jerry Brännmyrs tidigare krönikör:

Jag är emot och för kosttillskott
• Om dödliga kosttillskott och ofarliga läkemedel
• Därför är du gjord för att äta joniska mineraler
• För lite salt ger dig högt blodtryck

Är du infektionskänslig? Får du mycket träningsvärk? Blir du mycket behandlingsöm efter djupgående behandlande massage? Får du lätt blåmärken? Blöder du ofta näsblod? Tar det lång tid innan dina sår läker? Har du synliga blodkärl? Har du åderbråck? Har du hemorrojder? Har du blödande tandkött? Har du stela och föråldrade blodkärl? Har du högt blodtryck? Har du haft blodpropp? Har du drabbats av stroke? Har du haft hjärtinfarkt?
Då är det stor risk att du har C-vitaminbrist.

Förr i tiden var skörbjugg en vanlig sjukdom bland sjömän som gav sig ut på långresor på havet. I slutet av 1400-talet förlorade den brittiske amiralen Richard Hawkins 10 000 man som följd av skörbjuggens härjningar i flottan. Den skotske marinläkaren James Lind intresserade sig för skörbjugg. 1753 upptäckte han att apelsiner och citroner kunde förebygga sjukdomen och publicerade sina rön i avhandlingen ”Treatise of the scurvy”. Dr James Linds idéer och råd vann trots det inget gehör hos samtida skeppsläkare och sjöofficerer. Under 42 år, från 1753, när Dr James Linds avhandling kom ut, och fram till 1795, insjuknade 100 000 sjömän i den brittiska flottan i skörbjugg helt i onödan därför att ingen lyssnade på Dr James Lind. Sedan dök James Cook upp. Han följde noggrant Linds rekommendationer. Kapten Cook gjorde två världsomseglingar som varade i tre år vardera utan att en enda sjöman insjuknade i skörbjugg. Det var första gången en lång sjöresa genomfördes utan att någon sjöman insjuknade i skörbjugg. James Cook fick därför en medalj. Den medaljen borde Dr James Lind ha fått istället.

Läs också: Hjärtläkaren: Mer C-vitamin kan kraftigt förbättra din hälsa

 

Århundradets forskningsfusk
200 år efter att Dr James Lind gjorde brittiska sjömän en stor tjänst när han upptäckte att det fanns ett ämne i citrusfrukter som förebygger skörbjugg gjorde en professor i USA mänskligheten en mycket stor otjänst. Ancel Keys professor i nutrition i Minnesota hade en hypotes om att kolesterol orsakade hjärt- och kärlsjukdom. När han 1953 studerade forskningsdata från 22 länder upptäckte han att hans hypotes var fel. Han slängde därför forskningsdata från 16 länder i papperskorgen och behöll forskningsdata från de sex länder som hade ett linjärt förhållande mellan intag av mättat fett och hjärt- kärl sjukdom eller stroke. Han manipulerade sin kurva för att den skulle stämma med hans hypotes.

Kolesterol förlänger ditt liv
2015 satt docent Ralf Sandberg, författare till boken ”Forskningsfusket”, och docent Uffe Ravnskov, författare till boken ”Hur kolesterolmyten hålls vid liv”, och diskuterade. De kom på att trots att LDL (Low Density Lipoproteins) utpekades av läkemedelsindustrin som det onda kolesterolet hade märkligt nog ingen undersökt hur hög nivå av LDL äldre människor som har mest hjärtsjukdom och högst dödlighet har. De sökte därför igenom PubMed som är en databas där de flesta medicinska forskningsrapporter finns registrerade. De hittade 19 relevanta studier som hade publicerats om LDL, vid ålder över 60 och ökad dödlighet totalt eller dödlighet i hjärt- och kärlsjukdom. Efter granskning av experter publicerades resultaten av metaanalysen i den välrenommerade tidskriften BMJ-open i juni 2015. Artikeln fick stor uppmärksamhet i brittiska medier. Ingen av dessa 19 studier påvisade att högt LDL kunde associeras med ökad dödlighet totalt eller dödlighet i hjärt- och kärlsjukdom. I studier som omfattade 92 procent av deltagarna eller totalt nästan 69 000 personer i dessa studier var den totala dödligheten lägre bland dem med högt LDL.
Om du är över 60 och har högt kolesterol är det bara att gratulera dig för du kommer att leva längre. Kolesterol är naturligt, nyttigt, livsnödvändigt och din kropp producerar det själv. Myten om kolesterol är seglivad och läkemedelsbolagen gör allt för att underhålla den eftersom de har investerat stora pengar i statiner som bekämpar kolesterol som är deras stora kassako de tio senaste åren.

Statiner sänker ditt IQ
Svenskar äter statiner som är kolesterolsänkande läkemedel för en miljard kronor. 850 000 svenska patienter felmedicineras. De medicineras mot något som är naturligt, nyttigt och livsnödvändigt samt förlänger livet.
Din hjärna består delvis av kolesterol där det skyddar dina nervceller. En studie undersökte kolesterolsänkning med statiner och placebo. Statiner hindrar kroppens egna produktion av kolesterol. Den grupp som fick statiner fick sänkt mental skärpa. Biverkningarna är allvarliga och kräver andra läkemedel för flera miljarder kronor. Kolesterolsänkande mediciner har hemska biverkningar. Statiner ökar risken för infektioner, diabetes, demens, orsakar trötthet, impotens, hjärtsvikt, påverkar nervcellerna, gör dig förvirrad, resulterar i lägre IQ, minskar mitokondriernas funktion, orsakar muskelstelhet, muskelvärk och muskelsvaghet. Statiner orsakar kortslutning i hjärnan eftersom kolesterol isolerar nervcellerna. Läkemedelsbolagen har planer på att börja behandla alla friska människor med statiner i förebyggande syfte. Det senaste är att de även vill ge statiner till barn.

► Läs också: Statiner kan öka risken för diabetes med 50 procent

C-vitamin ingår i blodkärlens cement
C-vitamin är viktigt för att dina blodkärl ska förbli friska. Proteinet kollagen som blodkärlens väggar består av kan inte bildas utan C-vitamin. Kollagen fungerar som cement i blodkärlen och ger dem styrka, elasticitet och integritet. Du har 10 000 mil blodkärl i din kropp. C-vitamin skyddar dina blodkärl och ditt hjärtas kranskärls väggar.

 Läs också: Fem vitaminer som gör underverk för huden

Ett förstadium till skörbjugg
Hjärt- och kärlsjukdom är ett förstadium till skörbjugg. Det har forskare vetat i 76 år. Det finns mycket forskning från 1940-talet och 50-talet, och ända fram till i våra dagar, som stöder det. Redan 1940 framförde den kanadensiska läkaren och patologen J.C Paterson en teori om att hjärt- och kärlsjukdom beror på C-vitaminbrist. En forskningsstudie av en forskargrupp ledd av Mathias Rath, som var forskarkollega till Linus Pauling, publicerades i mars 2015 av Dr Rath Research Institute i Kalifornien. Den bevisar att hjärt- och kärlsjukdom är en tidig form av skörbjugg och att plackbildningen i artärerna inte är mättat fett eller LDL utan Lp(a), som är en reparationsmolekyl.

Hjärt- och kärlsjukdom är vanligt
I Sverige är skörbjugg ovanligt eftersom de flesta får i sig tillräckligt med C-vitamin för att undvika att utveckla bristsjukdomen. En sjukdom som slutar med döden om man inte äter C-vitamin. Vi äter tillräckligt med C-vitamin för att inte få bristsjukdom men vi får inte i oss tillräckligt för att undvika hjärt- och kärlsjukdom, som är den vanligaste dödsorsaken. 38 procent av oss dör i hjärt- och kärlsjukdom. Hjärt- och kärlsjukdom är ett förstadium till skörbjugg. Spontana näsblödningar och blåmärken som uppkommer av minsta lilla hudkontakt är ett förstadium till hjärt- och kärlsjukdom. Det är tre olika stadier av C-vitaminbrist.

Kolesterolplåster
Vid grav C-vitaminbrist får du bristsjukdomen skörbjugg, som innebär att dina blodkärl rämnar och du blöder till döds invärtes. När du har C-vitaminbrist minskar kollagensyntesen och endotelets funktion som grindvakt förloras och då uppstår läckor på dina blodkärl. Blodkärlen kan bara bli inflammerade om en skada har uppstått på kärlväggen och den kan bara uppstå om du har C-vitaminbrist. Din kropp känner av om dina blodkärl läcker och din lever utsöndrar ett mycket klibbigt kolesterol av lipoprotein LP(a), som fungerar som ett plåster för att laga den vaskulära skadan. Det är därför du får åderförkalkning som inte är någon förkalkning och heller inte någon åderförfettning utan ett tätningsförband av en kroppsegen reparationsmolekyl. När plackbildningen blir tillräckligt tät utlöser det en hjärtinfarkt. Hjärt- och kärlsjukdom är lightversionen av de brittiska sjöfararnas stora skräck: skörbjugg.

► Läs också: Sänkt kolesterol utan biverkningar

Varför drabbas kranskärlen?
Varför drabbas kranskärlen? Varför får vi hjärtinfarkt? En försvagning av kranskärlen på grund av C-vitaminbrist i kombination med mekanisk stress i form av ett stort tryck på kranskärlen när hjärtat pumpar ut blod vid varje hjärtslag är det enda som kan förklara varför just kranskärlen drabbas och varför vi får hjärtinfarkt. Om hjärt- och kärlsjukdom skulle bero på cirkulerande kolesterol eller inflammation skulle alla vener och kapillärer i kroppen täppas igen. Dessa fakta innebär att läkare omedelbart bör sluta skriva ut statiner och istället börja skriva ut askorbinsyra. Patienterna kan hämta ut den i närmaste livsmedelsbutik. Franska forskare har visat att risken för stroke är högre hos människor med C-vitaminbrist. Enligt forskarna bör C-vitaminbrist kategoriseras som en riskfaktor för stroke. De påpekade även att tidigare studier har visat att C-vitamin reglerar blodtrycket och högre nivåer av C-vitamin i blodet minskar risken för stroke med 40 procent. Plackbildningen i kranskärlen minskar blodkärlets diameter och då ökar naturligtvis blodtrycket.

► Läs också: Rotfyllningar främsta orsaken till cancer och hjärtsjukdom

Djur får inte hjärt- och kärlsjukdom
Människan förlorade sin förmåga att själv bilda C-vitamin genom en genetisk mutation för 40 miljoner år sedan. De flesta djur kan syntetisera upp till 20 gram C-vitamin per dag från glukos. Vi människor har en enzymdefekt som innebär att vi inte kan bilda C-vitamin. Vi måste därför få i oss tillräckligt med C-vitamin genom kosten varje dag. De djur som själva kan syntetisera stora mängder C-vitamin får inte hjärt- och kärlsjukdom. Marsvin kan inte bilda C-vitamin själva. Matthias Rath och Linus Pauling har visat i forskningsstudier att marsvin som får en dos C-vitamin som motsvarar det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin för människor utvecklar hjärt- och kärlsjukdom. Skadorna på blodkärlen är omöjliga att skilja från den åderförkalkning som människor har. Om marsvinen senare får en diet med 5 000 milligram C-vitamin läker kärlen ihop och placken försvinner. Den kemiska beteckningen på C-vitamin är askorbinsyra, vilket är den form av C-vitamin som finns naturligt i livsmedel.

Jerry Brännmyr, styrkecoach och rehabiliteringsspecialist

Jerry Brännmyr, styrkecoach och rehabiliteringsspecialist

Rekommenderat dagligt intag
Rekommenderat dagsintag av C-vitamin var tidigare 60 milligram. 2012 höjdes det till 75 milligram. Det är skillnad på vilket dagligt intag som krävs för att undvika bristsymtom och vilken dos som krävs för optimal hälsa och för att förebygga hjärt- och kärlsjukdom. Det rekommenderade dagsintaget för vitaminer och mineraler är så lågt satt att du bara undviker de värsta bristsymtomen om du äter så lite. Om du vill ha ett optimalt immunförsvar och optimal hälsa krävs det ett betydligt högre intag. Livsmedelsverket rekommenderar 75 milligram C-vitamin per dag. Livsmedelsverket informerar dock inte om att glukos och C-vitamin konkurrerar om samma transportmekanism och att glukos har företräde. Du kan därför få C-vitaminbrist trots ett högt intag av C-vitamin om du samtidigt äter socker.

 ► Läs också: Lär dig om rekommenderad vs terapeutisk dos

Sex gram är optimalt dagligt intag
Linus Pauling räknade ut från studier av apor att människor borde äta sex gram C-vitamin per dag. Själv åt han 12 gram per dag. Du behöver sex gram C-vitamin per dag för att skydda ditt hjärta och dina blodkärl. Skörbjugg är ovanligt men hjärt- och kärlsjukdom är vanligt. Bristsjukdomen skörbjugg uppstår när du äter i stort sett obefintliga mängder C-vitamin. Långt innan du får skörbjugg får du C-vitaminbrist. 75 milligram C-vitamin räcker för att undvika skörbjugg men inte för att undvika hjärt- och kärlsjukdom. Det krävs sex till tio gram per dag för att ta bort plackbildningen i dina blodkärl.
Forskare har sett att du kan uppnå en mycket högre nivå C-vitamin i plasma med flera mindre doser under dagen än med en enda megados. Ät sex gram C-vitamin per dag fördelat på ett kryddmått askorbinsyra, vilket motsvarar ett gram vid sex tillfällen. Ät gärna citrusfrukter, bär eller nyponpulver som innehåller bioflavonoider samtidigt eftersom det ökar upptaget av C-vitamin. Om din mage reagerar med gasbildning kan du jämna ut pH-värdet genom att ta ett kryddmått bikarbonat tillsammans med C-vitaminet.

Försäkra dig mot hjärt- och kärlsjukdom
Askorbinsyra är den mest verksamma formen av C-vitamin. Enligt forskare är olika former av mineral askorbat inte lika effektivt. C-vitamin kan inte överdoseras eftersom det är en vattenlöslig vitamin. Ett eventuellt överskott lämnar därför din kropp på ett naturligt sätt. C-vitamin är en billig försäkring mot hjärt- och kärlsjukdom. Du kan köpa det i livsmedelsaffären i form av askorbinsyra. Undvik brustabletter som kan innehålla citronsyra, innehåller fyllnadsmedel och sötningsmedel. 35 gram askorbinsyra kostar elva kronor. Det kostar mindre än två kronor per dag att skydda sig mot högt blodtryck, hjärtinfarkt och stroke men du kan ju alltid chansa och spara 57 kronor i månaden.

► Läs också: Vad alla borde veta om C-vitamin

Ingen lyssnade på Linus Pauling
Linus Pauling som fick Nobelpriset två gånger skrev en bok om C-vitamin 1970. Han påstod att C-vitamin kan bota cancer och att hjärt- och kärlsjukdom är ett förstadium till skörbjugg. Historien upprepade sig precis som den brukar även den här gången, eftersom vi människor har en oförmåga att lyssna. Det var ingen som lyssnade på Linus Pauling. Nu har flera andra forskare kommit fram till samma slutsats som honom. Kom ihåg: Det var ingen som lyssnade på Dr James Lind heller.

Av Jerry Brännmyr, styrkecoach och rehabiliteringsspecialist

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

1912 återupptäcktes C-vitamin av norrmännen A. Hoist och T. Froelich. På 1920-talet upptäckte man att askorbinsyra var det aktiva ämne som botade skörbjugg och att det var en bristsjukdom som berodde på ett i stort sett obefintligt intag av C-vitamin. 1928 isoleras C-vitamin av Albert Szent Györgyi och Charles Glenn King isolerar askorbinsyrakristaller från citroner. 1932 visar Albert Szent Györgyi att isolatet är C-vitamin. 1937 får Albert Szent Györgyi Nobelpriset för upptäckten av C-vitamin.

Jerry Brännmyr
Jerry Brännmyr är styrkecoach och rehabiliteringsspecialist med ett stort intresse för idrott, träning, kost och hälsa sedan tonåren.
Han har 37 års erfarenhet av styrketräning och 17 års erfarenhet av landsvägscykling. Han har drivit egen träningsanläggning, utbildat styrketräningsinstruktörer och cykelinstruktörer samt arbetat som personlig tränare i många år.
Idag arbetar han i det egna företaget Stronger Performance & Rehab på Malkars Träningscenter Västra i Kalmar.

Här hittar du Jerry Brännmyrs tidigare krönikör:

Jag är emot och för kosttillskott
• Om dödliga kosttillskott och ofarliga läkemedel
• Därför är du gjord för att äta joniska mineraler
• För lite salt ger dig högt blodtryck

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.

Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.