Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

“Hjärt- och kärlsjukdom orsakas av C-vitaminbrist”

Fakta

1912 återupptäcktes C-vitamin av norrmännen A. Hoist och T. Froelich. På 1920-talet upptäckte man att askorbinsyra var det aktiva ämne som botade skörbjugg och att det var en bristsjukdom som berodde på ett i stort sett obefintligt intag av C-vitamin. 1928 isoleras C-vitamin av Albert Szent Györgyi och Charles Glenn King isolerar askorbinsyrakristaller från citroner. 1932 visar Albert Szent Györgyi att isolatet är C-vitamin. 1937 får Albert Szent Györgyi Nobelpriset för upptäckten av C-vitamin.

Jerry Brännmyr
Jerry Brännmyr är styrkecoach och rehabiliteringsspecialist med ett stort intresse för idrott, träning, kost och hälsa sedan tonåren.
Han har 37 års erfarenhet av styrketräning och 17 års erfarenhet av landsvägscykling. Han har drivit egen träningsanläggning, utbildat styrketräningsinstruktörer och cykelinstruktörer samt arbetat som personlig tränare i många år.
Idag arbetar han i det egna företaget Stronger Performance & Rehab på Malkars Träningscenter Västra i Kalmar.

Här hittar du Jerry Brännmyrs tidigare krönikör:

Jag är emot och för kosttillskott
• Om dödliga kosttillskott och ofarliga läkemedel
• Därför är du gjord för att äta joniska mineraler
• För lite salt ger dig högt blodtryck

Är du infektionskänslig? Får du mycket träningsvärk? Blir du mycket behandlingsöm efter djupgående behandlande massage? Får du lätt blåmärken? Blöder du ofta näsblod? Tar det lång tid innan dina sår läker? Har du synliga blodkärl? Har du åderbråck? Har du hemorrojder? Har du blödande tandkött? Har du stela och föråldrade blodkärl? Har du högt blodtryck? Har du haft blodpropp? Har du drabbats av stroke? Har du haft hjärtinfarkt?
Då är det stor risk att du har C-vitaminbrist.

Förr i tiden var skörbjugg en vanlig sjukdom bland sjömän som gav sig ut på långresor på havet. I slutet av 1400-talet förlorade den brittiske amiralen Richard Hawkins 10 000 man som följd av skörbjuggens härjningar i flottan. Den skotske marinläkaren James Lind intresserade sig för skörbjugg. 1753 upptäckte han att apelsiner och citroner kunde förebygga sjukdomen och publicerade sina rön i avhandlingen "Treatise of the scurvy". Dr James Linds idéer och råd vann trots det inget gehör hos samtida skeppsläkare och sjöofficerer. Under 42 år, från 1753, när Dr James Linds avhandling kom ut, och fram till 1795, insjuknade 100 000 sjömän i den brittiska flottan i skörbjugg helt i onödan därför att ingen lyssnade på Dr James Lind. Sedan dök James Cook upp. Han följde noggrant Linds rekommendationer. Kapten Cook gjorde två världsomseglingar som varade i tre år vardera utan att en enda sjöman insjuknade i skörbjugg. Det var första gången en lång sjöresa genomfördes utan att någon sjöman insjuknade i skörbjugg. James Cook fick därför en medalj. Den medaljen borde Dr James Lind ha fått istället.

Läs också: Hjärtläkaren: Mer C-vitamin kan kraftigt förbättra din hälsa

Århundradets forskningsfusk
200 år efter att Dr James Lind gjorde brittiska sjömän en stor tjänst när han upptäckte att det fanns ett ämne i citrusfrukter som förebygger skörbjugg gjorde en professor i USA mänskligheten en mycket stor otjänst. Ancel Keys professor i nutrition i Minnesota hade en hypotes om att kolesterol orsakade hjärt- och kärlsjukdom. När han 1953 studerade forskningsdata från 22 länder upptäckte han att hans hypotes var fel. Han slängde därför forskningsdata från 16 länder i papperskorgen och behöll forskningsdata från de sex länder som hade ett linjärt förhållande mellan intag av mättat fett och hjärt- kärl sjukdom eller stroke. Han manipulerade sin kurva för att den skulle stämma med hans hypotes.

Kolesterol förlänger ditt liv
2015 satt docent Ralf Sandberg, författare till boken "Forskningsfusket", och docent Uffe Ravnskov, författare till boken "Hur kolesterolmyten hålls vid liv", och diskuterade. De kom på att trots att LDL (Low Density Lipoproteins) utpekades av läkemedelsindustrin som det onda kolesterolet hade märkligt nog ingen undersökt hur hög nivå av LDL äldre människor som har mest hjärtsjukdom och högst dödlighet har. De sökte därför igenom PubMed som är en databas där de flesta medicinska forskningsrapporter finns registrerade. De hittade 19 relevanta studier som hade publicerats om LDL, vid ålder över 60 och ökad dödlighet totalt eller dödlighet i hjärt- och kärlsjukdom. Efter granskning av experter publicerades resultaten av metaanalysen i den välrenommerade tidskriften BMJ-open i juni 2015. Artikeln fick stor uppmärksamhet i brittiska medier. Ingen av dessa 19 studier påvisade att högt LDL kunde associeras med ökad dödlighet totalt eller dödlighet i hjärt- och kärlsjukdom. I studier som omfattade 92 procent av deltagarna eller totalt nästan 69 000 personer i dessa studier var den totala dödligheten lägre bland dem med högt LDL.
Om du är över 60 och har högt kolesterol är det bara att gratulera dig för du kommer att leva längre. Kolesterol är naturligt, nyttigt, livsnödvändigt och din kropp producerar det själv. Myten om kolesterol är seglivad och läkemedelsbolagen gör allt för att underhålla den eftersom de har investerat stora pengar i statiner som bekämpar kolesterol som är deras stora kassako de tio senaste åren.

 

Statiner sänker ditt IQ
Svenskar äter statiner som är kolesterolsänkande läkemedel för en miljard kronor. 850 000 svenska patienter felmedicineras. De medicineras mot något som är naturligt, nyttigt och livsnödvändigt samt förlänger livet.
Din hjärna består delvis av kolesterol där det skyddar dina nervceller. En studie undersökte kolesterolsänkning med statiner och placebo. Statiner hindrar kroppens egna produktion av kolesterol. Den grupp som fick statiner fick sänkt mental skärpa. Biverkningarna är allvarliga och kräver andra läkemedel för flera miljarder kronor. Kolesterolsänkande mediciner har hemska biverkningar. Statiner ökar risken för infektioner, diabetes, demens, orsakar trötthet, impotens, hjärtsvikt, påverkar nervcellerna, gör dig förvirrad, resulterar i lägre IQ, minskar mitokondriernas funktion, orsakar muskelstelhet, muskelvärk och muskelsvaghet. Statiner orsakar kortslutning i hjärnan eftersom kolesterol isolerar nervcellerna. Läkemedelsbolagen har planer på att börja behandla alla friska människor med statiner i förebyggande syfte. Det senaste är att de även vill ge statiner till barn.

► Läs också: Statiner kan öka risken för diabetes med 50 procent

C-vitamin ingår i blodkärlens cement
C-vitamin är viktigt för att dina blodkärl ska förbli friska. Proteinet kollagen som blodkärlens väggar består av kan inte bildas utan C-vitamin. Kollagen fungerar som cement i blodkärlen och ger dem styrka, elasticitet och integritet. Du har 10 000 mil blodkärl i din kropp. C-vitamin skyddar dina blodkärl och ditt hjärtas kranskärls väggar.

 Läs också: Fem vitaminer som gör underverk för huden

Ett förstadium till skörbjugg
Hjärt- och kärlsjukdom är ett förstadium till skörbjugg. Det har forskare vetat i 76 år. Det finns mycket forskning från 1940-talet och 50-talet, och ända fram till i våra dagar, som stöder det. Redan 1940 framförde den kanadensiska läkaren och patologen J.C Paterson en teori om att hjärt- och kärlsjukdom beror på C-vitaminbrist. En forskningsstudie av en forskargrupp ledd av Mathias Rath, som var forskarkollega till Linus Pauling, publicerades i mars 2015 av Dr Rath Research Institute i Kalifornien. Den bevisar att hjärt- och kärlsjukdom är en tidig form av skörbjugg och att plackbildningen i artärerna inte är mättat fett eller LDL utan Lp(a), som är en reparationsmolekyl.

Hjärt- och kärlsjukdom är vanligt
I Sverige är skörbjugg ovanligt eftersom de flesta får i sig tillräckligt med C-vitamin för att undvika att utveckla bristsjukdomen. En sjukdom som slutar med döden om man inte äter C-vitamin. Vi äter tillräckligt med C-vitamin för att inte få bristsjukdom men vi får inte i oss tillräckligt för att undvika hjärt- och kärlsjukdom, som är den vanligaste dödsorsaken. 38 procent av oss dör i hjärt- och kärlsjukdom. Hjärt- och kärlsjukdom är ett förstadium till skörbjugg. Spontana näsblödningar och blåmärken som uppkommer av minsta lilla hudkontakt är ett förstadium till hjärt- och kärlsjukdom. Det är tre olika stadier av C-vitaminbrist.

Kolesterolplåster
Vid grav C-vitaminbrist får du bristsjukdomen skörbjugg, som innebär att dina blodkärl rämnar och du blöder till döds invärtes. När du har C-vitaminbrist minskar kollagensyntesen och endotelets funktion som grindvakt förloras och då uppstår läckor på dina blodkärl. Blodkärlen kan bara bli inflammerade om en skada har uppstått på kärlväggen och den kan bara uppstå om du har C-vitaminbrist. Din kropp känner av om dina blodkärl läcker och din lever utsöndrar ett mycket klibbigt kolesterol av lipoprotein LP(a), som fungerar som ett plåster för att laga den vaskulära skadan. Det är därför du får åderförkalkning som inte är någon förkalkning och heller inte någon åderförfettning utan ett tätningsförband av en kroppsegen reparationsmolekyl. När plackbildningen blir tillräckligt tät utlöser det en hjärtinfarkt. Hjärt- och kärlsjukdom är lightversionen av de brittiska sjöfararnas stora skräck: skörbjugg.

 

► Läs också: Sänkt kolesterol utan biverkningar

Varför drabbas kranskärlen?
Varför drabbas kranskärlen? Varför får vi hjärtinfarkt? En försvagning av kranskärlen på grund av C-vitaminbrist i kombination med mekanisk stress i form av ett stort tryck på kranskärlen när hjärtat pumpar ut blod vid varje hjärtslag är det enda som kan förklara varför just kranskärlen drabbas och varför vi får hjärtinfarkt. Om hjärt- och kärlsjukdom skulle bero på cirkulerande kolesterol eller inflammation skulle alla vener och kapillärer i kroppen täppas igen. Dessa fakta innebär att läkare omedelbart bör sluta skriva ut statiner och istället börja skriva ut askorbinsyra. Patienterna kan hämta ut den i närmaste livsmedelsbutik. Franska forskare har visat att risken för stroke är högre hos människor med C-vitaminbrist. Enligt forskarna bör C-vitaminbrist kategoriseras som en riskfaktor för stroke. De påpekade även att tidigare studier har visat att C-vitamin reglerar blodtrycket och högre nivåer av C-vitamin i blodet minskar risken för stroke med 40 procent. Plackbildningen i kranskärlen minskar blodkärlets diameter och då ökar naturligtvis blodtrycket.

► Läs också: Rotfyllningar främsta orsaken till cancer och hjärtsjukdom

Djur får inte hjärt- och kärlsjukdom
Människan förlorade sin förmåga att själv bilda C-vitamin genom en genetisk mutation för 40 miljoner år sedan. De flesta djur kan syntetisera upp till 20 gram C-vitamin per dag från glukos. Vi människor har en enzymdefekt som innebär att vi inte kan bilda C-vitamin. Vi måste därför få i oss tillräckligt med C-vitamin genom kosten varje dag. De djur som själva kan syntetisera stora mängder C-vitamin får inte hjärt- och kärlsjukdom. Marsvin kan inte bilda C-vitamin själva. Matthias Rath och Linus Pauling har visat i forskningsstudier att marsvin som får en dos C-vitamin som motsvarar det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin för människor utvecklar hjärt- och kärlsjukdom. Skadorna på blodkärlen är omöjliga att skilja från den åderförkalkning som människor har. Om marsvinen senare får en diet med 5 000 milligram C-vitamin läker kärlen ihop och placken försvinner. Den kemiska beteckningen på C-vitamin är askorbinsyra, vilket är den form av C-vitamin som finns naturligt i livsmedel.

Jerry Brännmyr, styrkecoach och rehabiliteringsspecialist

Jerry Brännmyr, styrkecoach och rehabiliteringsspecialist

Rekommenderat dagligt intag
Rekommenderat dagsintag av C-vitamin var tidigare 60 milligram. 2012 höjdes det till 75 milligram. Det är skillnad på vilket dagligt intag som krävs för att undvika bristsymtom och vilken dos som krävs för optimal hälsa och för att förebygga hjärt- och kärlsjukdom. Det rekommenderade dagsintaget för vitaminer och mineraler är så lågt satt att du bara undviker de värsta bristsymtomen om du äter så lite. Om du vill ha ett optimalt immunförsvar och optimal hälsa krävs det ett betydligt högre intag. Livsmedelsverket rekommenderar 75 milligram C-vitamin per dag. Livsmedelsverket informerar dock inte om att glukos och C-vitamin konkurrerar om samma transportmekanism och att glukos har företräde. Du kan därför få C-vitaminbrist trots ett högt intag av C-vitamin om du samtidigt äter socker.

 ► Läs också: Lär dig om rekommenderad vs terapeutisk dos

 

Sex gram är optimalt dagligt intag
Linus Pauling räknade ut från studier av apor att människor borde äta sex gram C-vitamin per dag. Själv åt han 12 gram per dag. Du behöver sex gram C-vitamin per dag för att skydda ditt hjärta och dina blodkärl. Skörbjugg är ovanligt men hjärt- och kärlsjukdom är vanligt. Bristsjukdomen skörbjugg uppstår när du äter i stort sett obefintliga mängder C-vitamin. Långt innan du får skörbjugg får du C-vitaminbrist. 75 milligram C-vitamin räcker för att undvika skörbjugg men inte för att undvika hjärt- och kärlsjukdom. Det krävs sex till tio gram per dag för att ta bort plackbildningen i dina blodkärl.
Forskare har sett att du kan uppnå en mycket högre nivå C-vitamin i plasma med flera mindre doser under dagen än med en enda megados. Ät sex gram C-vitamin per dag fördelat på ett kryddmått askorbinsyra, vilket motsvarar ett gram vid sex tillfällen. Ät gärna citrusfrukter, bär eller nyponpulver som innehåller bioflavonoider samtidigt eftersom det ökar upptaget av C-vitamin. Om din mage reagerar med gasbildning kan du jämna ut pH-värdet genom att ta ett kryddmått bikarbonat tillsammans med C-vitaminet.

Försäkra dig mot hjärt- och kärlsjukdom
Askorbinsyra är den mest verksamma formen av C-vitamin. Enligt forskare är olika former av mineral askorbat inte lika effektivt. C-vitamin kan inte överdoseras eftersom det är en vattenlöslig vitamin. Ett eventuellt överskott lämnar därför din kropp på ett naturligt sätt. C-vitamin är en billig försäkring mot hjärt- och kärlsjukdom. Du kan köpa det i livsmedelsaffären i form av askorbinsyra. Undvik brustabletter som kan innehålla citronsyra, innehåller fyllnadsmedel och sötningsmedel. 35 gram askorbinsyra kostar elva kronor. Det kostar mindre än två kronor per dag att skydda sig mot högt blodtryck, hjärtinfarkt och stroke men du kan ju alltid chansa och spara 57 kronor i månaden.

► Läs också: Vad alla borde veta om C-vitamin

Ingen lyssnade på Linus Pauling
Linus Pauling som fick Nobelpriset två gånger skrev en bok om C-vitamin 1970. Han påstod att C-vitamin kan bota cancer och att hjärt- och kärlsjukdom är ett förstadium till skörbjugg. Historien upprepade sig precis som den brukar även den här gången, eftersom vi människor har en oförmåga att lyssna. Det var ingen som lyssnade på Linus Pauling. Nu har flera andra forskare kommit fram till samma slutsats som honom. Kom ihåg: Det var ingen som lyssnade på Dr James Lind heller.

Av Jerry Brännmyr, styrkecoach och rehabiliteringsspecialist

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

1912 återupptäcktes C-vitamin av norrmännen A. Hoist och T. Froelich. På 1920-talet upptäckte man att askorbinsyra var det aktiva ämne som botade skörbjugg och att det var en bristsjukdom som berodde på ett i stort sett obefintligt intag av C-vitamin. 1928 isoleras C-vitamin av Albert Szent Györgyi och Charles Glenn King isolerar askorbinsyrakristaller från citroner. 1932 visar Albert Szent Györgyi att isolatet är C-vitamin. 1937 får Albert Szent Györgyi Nobelpriset för upptäckten av C-vitamin.

Jerry Brännmyr
Jerry Brännmyr är styrkecoach och rehabiliteringsspecialist med ett stort intresse för idrott, träning, kost och hälsa sedan tonåren.
Han har 37 års erfarenhet av styrketräning och 17 års erfarenhet av landsvägscykling. Han har drivit egen träningsanläggning, utbildat styrketräningsinstruktörer och cykelinstruktörer samt arbetat som personlig tränare i många år.
Idag arbetar han i det egna företaget Stronger Performance & Rehab på Malkars Träningscenter Västra i Kalmar.

Här hittar du Jerry Brännmyrs tidigare krönikör:

Jag är emot och för kosttillskott
• Om dödliga kosttillskott och ofarliga läkemedel
• Därför är du gjord för att äta joniska mineraler
• För lite salt ger dig högt blodtryck

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna blåser på snö

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

många människor

Forskare har funnit gener som skyddar mot svår covid-19 

Forskning

Bakomliggande sjukdomar och hög ålder är det största faktorerna som påverkar risken att bli svårt sjuk i covid-19. Nu har forskare vid bland annat Karolinska sjukhuset lyckats hitta en variant av gener som skyddar mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. Hälften av alla i västvärlden bär på denna variant.

Frukt, grönsaker, bär och nötter

Tio antiinflammatoriska livsmedel

Kost

En starkt bidragande orsak till många av våra vanliga folksjukdomar är vår kost. Men du kan också hålla dig frisk med hjälp av kosten. Här listar vi 10 antiinflammatoriska råvaror att äta mer av.

Collage: Kvinna applicerar ansiktsolja och 6 olika ansiktsoljor

Skönhetspanelen testar: Ansiktsoljor

Hud

En ansiktsolja stärker och skyddar huden mot väder och vind, inte minst under kallare årstider. Vi letar efter en olja som återfuktar, gör huden mjuk och minskar synliga tecken på torr och trött hud – utan att irritera. Vilken glider in som vinnare i vårt test?

Två pastabilder: gnocchi och spaghetti med pesto

Två busenkla gröna pastarecept

Recept

Det är Veganuary och vi vill äta extra mycket grönt och köttfritt! Men när tid och ork tryter i vardagen behövs recept som är lika enkla som goda. Dessa två klassiker, gnocchigratäng och pasta al pesto, är precis det!

 

kvinna tittar i iPad och lagar hälosam mat

Planera vårens detox redan nu

Hälsa

Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Prova att ha några veckor med ett renare leverne – det gör dig med all säkerhet piggare.

Kvinna som kallbadar i isvak

10 tips för ett säkert vinterbad

Mental hälsa

Kallbad är en aktivitet som har exploderat i popularitet de senaste åren. Och många vittnar om att de mår bra av det. Nybörjare? Så här förbereder du dig på rätt sätt för en så härlig och säker vinterbadstund som möjligt.

läkare håller i spruta

DEBATT: “Det bortglömda folket: Vi med naturlig immunitet – vaccinera eller ej?”

Kurera debatt

Covid-19 har fullt förståeligt tvingat myndigheterna till olika åtgärder för att minska den negativa påverkan av covid-19. Det som inte är förståeligt, eftersom det finns betryggande och övertygande evidens och fakta, är varför man konsekvent undviker att adressera och ta hänsyn till den numera stora gruppen (1,25 miljoner) av personer som har naturlig immunitet via en genomgången covid-19. En naturlig immunitet som man nu vet är bredare, djupare och att den räcker betydligt längre än en immunitet inducerad via vaccin. Det skriver osteopaten Leif Widebert i ett debattinlägg i Kurera.

kvinna klipper

Dags att sluta röka? Så lyckas du

Hälsa

Allt färre svenskar röker idag. Totalt sett är det bara sju procent i riket som röker, men pandemin har gjort att det ökat något. En Sifo-undersökning berättar att en av fyra vill sluta. Här kommer några goda råd för att nå lyckat resultat.

 

Leende kvinna i vit handduk och handduksturban smörjer in sig med gul kräm

Mera glow med gurkmeja!

Hud

Gurkmeja, den gul-orange kryddan som är en släkting med ingefära, kopplas till många hälsofördelar och läkande egenskaper. Men den antiinflammatoriska superkryddan kan även göra under för din hy och få den att stråla!

Falafelsallad

Fira Veganuary med en matig sallad!

Eko/miljö

Veganuary är här  – det globala initiativet som årligen vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad. Och till att äta mer växtbaserat över lag, för den egna och planetens hälsa. Det firar vi med att bjuda på ett smakrikt och lättlagat salladsrecept!

kvinna äter katrinplommon

Trög mage? Här är mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

 

kvinna lyfter hantlar

Så mycket vinner du på att börja styrketräna

Träning

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.

Visste du det här om nyttiga propolis?

Naturlig hälsa

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

kvinna äter nyttig mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när jul- och nyårshelgen har passerat kanske du vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Bibimbap

Bjud på bibimbap – på klimatsmart vis

Recept

Bibimbap är en populär koreansk rätt där grönsaker blandas med ris, ägg och ofta någon form av kött. Den här vegoversionen, signerad stjärnkocken Paul Svensson, innehåller bland annat svenskt haveris, ingefära, ostronskivling och picklad rödlök.

Groddar i en låda

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i strax efter jul kan det kännas fullt i magen, men tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.

kvinna i vinter

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Har du skaffat dig ovanor? Så här får du goda vanor att bli beständiga

Hälsa

Vi har väl alla varit där, vissa kanske är där flera gånger per år. Den där dagen då vi fått nog av dåliga vanor och vill börja leva ett mer hälsosamt liv. Oftast blir vi extra motiverade efter jul- och nyårshelgerna, när vi ätit för mycket. Forskarna kallar det här tillståndet för ”Fresh start effect”. När vi lyckas rida på vågen av att vilja bli nya så går det bra. Fast förr eller senare tar det stopp. Men det behöver inte bli så. Med hjälp av några psykologiska knep kan ett nytt beteende bli en rotad vana.

Morgontrött? Det kan vara brist på goda bakterier i mage och tarm

Mage

Om du känner dig tröttare än vanligt på morgonen och bara vill fortsätta sova – då kan det vara magen som spökar. Förut tänkte vi oftast på att bakterier är skadliga, men idag har vi lärt oss att det finns både nyttiga och mindre nyttiga bakterier. Det handlar om att ha en bra balans i mage och tarm, och måna om mångfalden.

Fötter bredvid hudkräm och örter

Glöm inte fötterna i vinter!

Hud

Våra fötter ska bära oss fram, livet ut. Ändå har vi en tendens att behandla dem styvmoderligt varje vinter. Men med några enkla knep och redskap kan du motverka sprickor och läderhud, och hålla fötterna mjuka, fina och friska! Året om, livet ut.