“Hjärt- och kärlsjukdom orsakas av C-vitaminbrist”

Fakta

1912 återupptäcktes C-vitamin av norrmännen A. Hoist och T. Froelich. På 1920-talet upptäckte man att askorbinsyra var det aktiva ämne som botade skörbjugg och att det var en bristsjukdom som berodde på ett i stort sett obefintligt intag av C-vitamin. 1928 isoleras C-vitamin av Albert Szent Györgyi och Charles Glenn King isolerar askorbinsyrakristaller från citroner. 1932 visar Albert Szent Györgyi att isolatet är C-vitamin. 1937 får Albert Szent Györgyi Nobelpriset för upptäckten av C-vitamin.

Jerry Brännmyr
Jerry Brännmyr är styrkecoach och rehabiliteringsspecialist med ett stort intresse för idrott, träning, kost och hälsa sedan tonåren.
Han har 37 års erfarenhet av styrketräning och 17 års erfarenhet av landsvägscykling. Han har drivit egen träningsanläggning, utbildat styrketräningsinstruktörer och cykelinstruktörer samt arbetat som personlig tränare i många år.
Idag arbetar han i det egna företaget Stronger Performance & Rehab på Malkars Träningscenter Västra i Kalmar.

Här hittar du Jerry Brännmyrs tidigare krönikör:

Jag är emot och för kosttillskott
• Om dödliga kosttillskott och ofarliga läkemedel
• Därför är du gjord för att äta joniska mineraler
• För lite salt ger dig högt blodtryck

Är du infektionskänslig? Får du mycket träningsvärk? Blir du mycket behandlingsöm efter djupgående behandlande massage? Får du lätt blåmärken? Blöder du ofta näsblod? Tar det lång tid innan dina sår läker? Har du synliga blodkärl? Har du åderbråck? Har du hemorrojder? Har du blödande tandkött? Har du stela och föråldrade blodkärl? Har du högt blodtryck? Har du haft blodpropp? Har du drabbats av stroke? Har du haft hjärtinfarkt?
Då är det stor risk att du har C-vitaminbrist.

Förr i tiden var skörbjugg en vanlig sjukdom bland sjömän som gav sig ut på långresor på havet. I slutet av 1400-talet förlorade den brittiske amiralen Richard Hawkins 10 000 man som följd av skörbjuggens härjningar i flottan. Den skotske marinläkaren James Lind intresserade sig för skörbjugg. 1753 upptäckte han att apelsiner och citroner kunde förebygga sjukdomen och publicerade sina rön i avhandlingen "Treatise of the scurvy". Dr James Linds idéer och råd vann trots det inget gehör hos samtida skeppsläkare och sjöofficerer. Under 42 år, från 1753, när Dr James Linds avhandling kom ut, och fram till 1795, insjuknade 100 000 sjömän i den brittiska flottan i skörbjugg helt i onödan därför att ingen lyssnade på Dr James Lind. Sedan dök James Cook upp. Han följde noggrant Linds rekommendationer. Kapten Cook gjorde två världsomseglingar som varade i tre år vardera utan att en enda sjöman insjuknade i skörbjugg. Det var första gången en lång sjöresa genomfördes utan att någon sjöman insjuknade i skörbjugg. James Cook fick därför en medalj. Den medaljen borde Dr James Lind ha fått istället.

Läs också: Hjärtläkaren: Mer C-vitamin kan kraftigt förbättra din hälsa

Århundradets forskningsfusk
200 år efter att Dr James Lind gjorde brittiska sjömän en stor tjänst när han upptäckte att det fanns ett ämne i citrusfrukter som förebygger skörbjugg gjorde en professor i USA mänskligheten en mycket stor otjänst. Ancel Keys professor i nutrition i Minnesota hade en hypotes om att kolesterol orsakade hjärt- och kärlsjukdom. När han 1953 studerade forskningsdata från 22 länder upptäckte han att hans hypotes var fel. Han slängde därför forskningsdata från 16 länder i papperskorgen och behöll forskningsdata från de sex länder som hade ett linjärt förhållande mellan intag av mättat fett och hjärt- kärl sjukdom eller stroke. Han manipulerade sin kurva för att den skulle stämma med hans hypotes.

Kolesterol förlänger ditt liv
2015 satt docent Ralf Sandberg, författare till boken "Forskningsfusket", och docent Uffe Ravnskov, författare till boken "Hur kolesterolmyten hålls vid liv", och diskuterade. De kom på att trots att LDL (Low Density Lipoproteins) utpekades av läkemedelsindustrin som det onda kolesterolet hade märkligt nog ingen undersökt hur hög nivå av LDL äldre människor som har mest hjärtsjukdom och högst dödlighet har. De sökte därför igenom PubMed som är en databas där de flesta medicinska forskningsrapporter finns registrerade. De hittade 19 relevanta studier som hade publicerats om LDL, vid ålder över 60 och ökad dödlighet totalt eller dödlighet i hjärt- och kärlsjukdom. Efter granskning av experter publicerades resultaten av metaanalysen i den välrenommerade tidskriften BMJ-open i juni 2015. Artikeln fick stor uppmärksamhet i brittiska medier. Ingen av dessa 19 studier påvisade att högt LDL kunde associeras med ökad dödlighet totalt eller dödlighet i hjärt- och kärlsjukdom. I studier som omfattade 92 procent av deltagarna eller totalt nästan 69 000 personer i dessa studier var den totala dödligheten lägre bland dem med högt LDL.
Om du är över 60 och har högt kolesterol är det bara att gratulera dig för du kommer att leva längre. Kolesterol är naturligt, nyttigt, livsnödvändigt och din kropp producerar det själv. Myten om kolesterol är seglivad och läkemedelsbolagen gör allt för att underhålla den eftersom de har investerat stora pengar i statiner som bekämpar kolesterol som är deras stora kassako de tio senaste åren.

 

Statiner sänker ditt IQ
Svenskar äter statiner som är kolesterolsänkande läkemedel för en miljard kronor. 850 000 svenska patienter felmedicineras. De medicineras mot något som är naturligt, nyttigt och livsnödvändigt samt förlänger livet.
Din hjärna består delvis av kolesterol där det skyddar dina nervceller. En studie undersökte kolesterolsänkning med statiner och placebo. Statiner hindrar kroppens egna produktion av kolesterol. Den grupp som fick statiner fick sänkt mental skärpa. Biverkningarna är allvarliga och kräver andra läkemedel för flera miljarder kronor. Kolesterolsänkande mediciner har hemska biverkningar. Statiner ökar risken för infektioner, diabetes, demens, orsakar trötthet, impotens, hjärtsvikt, påverkar nervcellerna, gör dig förvirrad, resulterar i lägre IQ, minskar mitokondriernas funktion, orsakar muskelstelhet, muskelvärk och muskelsvaghet. Statiner orsakar kortslutning i hjärnan eftersom kolesterol isolerar nervcellerna. Läkemedelsbolagen har planer på att börja behandla alla friska människor med statiner i förebyggande syfte. Det senaste är att de även vill ge statiner till barn.

► Läs också: Statiner kan öka risken för diabetes med 50 procent

C-vitamin ingår i blodkärlens cement
C-vitamin är viktigt för att dina blodkärl ska förbli friska. Proteinet kollagen som blodkärlens väggar består av kan inte bildas utan C-vitamin. Kollagen fungerar som cement i blodkärlen och ger dem styrka, elasticitet och integritet. Du har 10 000 mil blodkärl i din kropp. C-vitamin skyddar dina blodkärl och ditt hjärtas kranskärls väggar.

 Läs också: Fem vitaminer som gör underverk för huden

Ett förstadium till skörbjugg
Hjärt- och kärlsjukdom är ett förstadium till skörbjugg. Det har forskare vetat i 76 år. Det finns mycket forskning från 1940-talet och 50-talet, och ända fram till i våra dagar, som stöder det. Redan 1940 framförde den kanadensiska läkaren och patologen J.C Paterson en teori om att hjärt- och kärlsjukdom beror på C-vitaminbrist. En forskningsstudie av en forskargrupp ledd av Mathias Rath, som var forskarkollega till Linus Pauling, publicerades i mars 2015 av Dr Rath Research Institute i Kalifornien. Den bevisar att hjärt- och kärlsjukdom är en tidig form av skörbjugg och att plackbildningen i artärerna inte är mättat fett eller LDL utan Lp(a), som är en reparationsmolekyl.

Hjärt- och kärlsjukdom är vanligt
I Sverige är skörbjugg ovanligt eftersom de flesta får i sig tillräckligt med C-vitamin för att undvika att utveckla bristsjukdomen. En sjukdom som slutar med döden om man inte äter C-vitamin. Vi äter tillräckligt med C-vitamin för att inte få bristsjukdom men vi får inte i oss tillräckligt för att undvika hjärt- och kärlsjukdom, som är den vanligaste dödsorsaken. 38 procent av oss dör i hjärt- och kärlsjukdom. Hjärt- och kärlsjukdom är ett förstadium till skörbjugg. Spontana näsblödningar och blåmärken som uppkommer av minsta lilla hudkontakt är ett förstadium till hjärt- och kärlsjukdom. Det är tre olika stadier av C-vitaminbrist.

Kolesterolplåster
Vid grav C-vitaminbrist får du bristsjukdomen skörbjugg, som innebär att dina blodkärl rämnar och du blöder till döds invärtes. När du har C-vitaminbrist minskar kollagensyntesen och endotelets funktion som grindvakt förloras och då uppstår läckor på dina blodkärl. Blodkärlen kan bara bli inflammerade om en skada har uppstått på kärlväggen och den kan bara uppstå om du har C-vitaminbrist. Din kropp känner av om dina blodkärl läcker och din lever utsöndrar ett mycket klibbigt kolesterol av lipoprotein LP(a), som fungerar som ett plåster för att laga den vaskulära skadan. Det är därför du får åderförkalkning som inte är någon förkalkning och heller inte någon åderförfettning utan ett tätningsförband av en kroppsegen reparationsmolekyl. När plackbildningen blir tillräckligt tät utlöser det en hjärtinfarkt. Hjärt- och kärlsjukdom är lightversionen av de brittiska sjöfararnas stora skräck: skörbjugg.

 

► Läs också: Sänkt kolesterol utan biverkningar

Varför drabbas kranskärlen?
Varför drabbas kranskärlen? Varför får vi hjärtinfarkt? En försvagning av kranskärlen på grund av C-vitaminbrist i kombination med mekanisk stress i form av ett stort tryck på kranskärlen när hjärtat pumpar ut blod vid varje hjärtslag är det enda som kan förklara varför just kranskärlen drabbas och varför vi får hjärtinfarkt. Om hjärt- och kärlsjukdom skulle bero på cirkulerande kolesterol eller inflammation skulle alla vener och kapillärer i kroppen täppas igen. Dessa fakta innebär att läkare omedelbart bör sluta skriva ut statiner och istället börja skriva ut askorbinsyra. Patienterna kan hämta ut den i närmaste livsmedelsbutik. Franska forskare har visat att risken för stroke är högre hos människor med C-vitaminbrist. Enligt forskarna bör C-vitaminbrist kategoriseras som en riskfaktor för stroke. De påpekade även att tidigare studier har visat att C-vitamin reglerar blodtrycket och högre nivåer av C-vitamin i blodet minskar risken för stroke med 40 procent. Plackbildningen i kranskärlen minskar blodkärlets diameter och då ökar naturligtvis blodtrycket.

► Läs också: Rotfyllningar främsta orsaken till cancer och hjärtsjukdom

Djur får inte hjärt- och kärlsjukdom
Människan förlorade sin förmåga att själv bilda C-vitamin genom en genetisk mutation för 40 miljoner år sedan. De flesta djur kan syntetisera upp till 20 gram C-vitamin per dag från glukos. Vi människor har en enzymdefekt som innebär att vi inte kan bilda C-vitamin. Vi måste därför få i oss tillräckligt med C-vitamin genom kosten varje dag. De djur som själva kan syntetisera stora mängder C-vitamin får inte hjärt- och kärlsjukdom. Marsvin kan inte bilda C-vitamin själva. Matthias Rath och Linus Pauling har visat i forskningsstudier att marsvin som får en dos C-vitamin som motsvarar det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin för människor utvecklar hjärt- och kärlsjukdom. Skadorna på blodkärlen är omöjliga att skilja från den åderförkalkning som människor har. Om marsvinen senare får en diet med 5 000 milligram C-vitamin läker kärlen ihop och placken försvinner. Den kemiska beteckningen på C-vitamin är askorbinsyra, vilket är den form av C-vitamin som finns naturligt i livsmedel.

Jerry Brännmyr, styrkecoach och rehabiliteringsspecialist

Jerry Brännmyr, styrkecoach och rehabiliteringsspecialist

Rekommenderat dagligt intag
Rekommenderat dagsintag av C-vitamin var tidigare 60 milligram. 2012 höjdes det till 75 milligram. Det är skillnad på vilket dagligt intag som krävs för att undvika bristsymtom och vilken dos som krävs för optimal hälsa och för att förebygga hjärt- och kärlsjukdom. Det rekommenderade dagsintaget för vitaminer och mineraler är så lågt satt att du bara undviker de värsta bristsymtomen om du äter så lite. Om du vill ha ett optimalt immunförsvar och optimal hälsa krävs det ett betydligt högre intag. Livsmedelsverket rekommenderar 75 milligram C-vitamin per dag. Livsmedelsverket informerar dock inte om att glukos och C-vitamin konkurrerar om samma transportmekanism och att glukos har företräde. Du kan därför få C-vitaminbrist trots ett högt intag av C-vitamin om du samtidigt äter socker.

 ► Läs också: Lär dig om rekommenderad vs terapeutisk dos

 

Sex gram är optimalt dagligt intag
Linus Pauling räknade ut från studier av apor att människor borde äta sex gram C-vitamin per dag. Själv åt han 12 gram per dag. Du behöver sex gram C-vitamin per dag för att skydda ditt hjärta och dina blodkärl. Skörbjugg är ovanligt men hjärt- och kärlsjukdom är vanligt. Bristsjukdomen skörbjugg uppstår när du äter i stort sett obefintliga mängder C-vitamin. Långt innan du får skörbjugg får du C-vitaminbrist. 75 milligram C-vitamin räcker för att undvika skörbjugg men inte för att undvika hjärt- och kärlsjukdom. Det krävs sex till tio gram per dag för att ta bort plackbildningen i dina blodkärl.
Forskare har sett att du kan uppnå en mycket högre nivå C-vitamin i plasma med flera mindre doser under dagen än med en enda megados. Ät sex gram C-vitamin per dag fördelat på ett kryddmått askorbinsyra, vilket motsvarar ett gram vid sex tillfällen. Ät gärna citrusfrukter, bär eller nyponpulver som innehåller bioflavonoider samtidigt eftersom det ökar upptaget av C-vitamin. Om din mage reagerar med gasbildning kan du jämna ut pH-värdet genom att ta ett kryddmått bikarbonat tillsammans med C-vitaminet.

Försäkra dig mot hjärt- och kärlsjukdom
Askorbinsyra är den mest verksamma formen av C-vitamin. Enligt forskare är olika former av mineral askorbat inte lika effektivt. C-vitamin kan inte överdoseras eftersom det är en vattenlöslig vitamin. Ett eventuellt överskott lämnar därför din kropp på ett naturligt sätt. C-vitamin är en billig försäkring mot hjärt- och kärlsjukdom. Du kan köpa det i livsmedelsaffären i form av askorbinsyra. Undvik brustabletter som kan innehålla citronsyra, innehåller fyllnadsmedel och sötningsmedel. 35 gram askorbinsyra kostar elva kronor. Det kostar mindre än två kronor per dag att skydda sig mot högt blodtryck, hjärtinfarkt och stroke men du kan ju alltid chansa och spara 57 kronor i månaden.

► Läs också: Vad alla borde veta om C-vitamin

Ingen lyssnade på Linus Pauling
Linus Pauling som fick Nobelpriset två gånger skrev en bok om C-vitamin 1970. Han påstod att C-vitamin kan bota cancer och att hjärt- och kärlsjukdom är ett förstadium till skörbjugg. Historien upprepade sig precis som den brukar även den här gången, eftersom vi människor har en oförmåga att lyssna. Det var ingen som lyssnade på Linus Pauling. Nu har flera andra forskare kommit fram till samma slutsats som honom. Kom ihåg: Det var ingen som lyssnade på Dr James Lind heller.

Av Jerry Brännmyr, styrkecoach och rehabiliteringsspecialist

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

1912 återupptäcktes C-vitamin av norrmännen A. Hoist och T. Froelich. På 1920-talet upptäckte man att askorbinsyra var det aktiva ämne som botade skörbjugg och att det var en bristsjukdom som berodde på ett i stort sett obefintligt intag av C-vitamin. 1928 isoleras C-vitamin av Albert Szent Györgyi och Charles Glenn King isolerar askorbinsyrakristaller från citroner. 1932 visar Albert Szent Györgyi att isolatet är C-vitamin. 1937 får Albert Szent Györgyi Nobelpriset för upptäckten av C-vitamin.

Jerry Brännmyr
Jerry Brännmyr är styrkecoach och rehabiliteringsspecialist med ett stort intresse för idrott, träning, kost och hälsa sedan tonåren.
Han har 37 års erfarenhet av styrketräning och 17 års erfarenhet av landsvägscykling. Han har drivit egen träningsanläggning, utbildat styrketräningsinstruktörer och cykelinstruktörer samt arbetat som personlig tränare i många år.
Idag arbetar han i det egna företaget Stronger Performance & Rehab på Malkars Träningscenter Västra i Kalmar.

Här hittar du Jerry Brännmyrs tidigare krönikör:

Jag är emot och för kosttillskott
• Om dödliga kosttillskott och ofarliga läkemedel
• Därför är du gjord för att äta joniska mineraler
• För lite salt ger dig högt blodtryck

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

 

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

 

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.

 

Två timmar i naturen per vecka gör under för hälsan

Forskning

Det kommer allt mer forskning som styrker att det är bra för oss att vistas i naturen men hittills har vi inte vetat hur länge som krävs för att vi ska tillgodogöra oss de välgörande effekterna av att tillbringa tid i skog och mark – men nu har forskare kommit fram till att det behövs minst två timmar.

Smärtsignaler färdas snabbare än man tidigare trott

Forskning

Hittills har bilden varit att smärta färdas långsammare än beröring. Men då förmågan att uppfatta smärta är avgörande för vår överlevnad, frågade sig ett antal forskare om det verkligen stämmer. Resultatet som kullkastar den gamla sanningen tros få stor betydelse för forskning om smärta och i vården av smärtpatienter.

Magnus Fridh bjuder in till stillhet när livet skyndar

Mental hälsa

Att vara i stillhet och i tystnad är helt naturliga tillstånd precis som att vara aktiv. När man blir alltför uppslukad av att vara i ständigt görande och i synnerhet sådant som är förknippat med prestation tippar vågskålen över och många upplever negativ stress. Det är då lätt att uppleva att man förlorar kontakten med sig själv. Det menar Magnus Fridh yogalärare och entreprenör som är aktuell med boken "Att vara stilla när allt skyndar".