“Hjärt- och kärlsjukdom orsakas av C-vitaminbrist”

Fakta

1912 återupptäcktes C-vitamin av norrmännen A. Hoist och T. Froelich. På 1920-talet upptäckte man att askorbinsyra var det aktiva ämne som botade skörbjugg och att det var en bristsjukdom som berodde på ett i stort sett obefintligt intag av C-vitamin. 1928 isoleras C-vitamin av Albert Szent Györgyi och Charles Glenn King isolerar askorbinsyrakristaller från citroner. 1932 visar Albert Szent Györgyi att isolatet är C-vitamin. 1937 får Albert Szent Györgyi Nobelpriset för upptäckten av C-vitamin.

Jerry Brännmyr
Jerry Brännmyr är styrkecoach och rehabiliteringsspecialist med ett stort intresse för idrott, träning, kost och hälsa sedan tonåren.
Han har 37 års erfarenhet av styrketräning och 17 års erfarenhet av landsvägscykling. Han har drivit egen träningsanläggning, utbildat styrketräningsinstruktörer och cykelinstruktörer samt arbetat som personlig tränare i många år.
Idag arbetar han i det egna företaget Stronger Performance & Rehab på Malkars Träningscenter Västra i Kalmar.

Här hittar du Jerry Brännmyrs tidigare krönikör:

Jag är emot och för kosttillskott
• Om dödliga kosttillskott och ofarliga läkemedel
• Därför är du gjord för att äta joniska mineraler
• För lite salt ger dig högt blodtryck

Är du infektionskänslig? Får du mycket träningsvärk? Blir du mycket behandlingsöm efter djupgående behandlande massage? Får du lätt blåmärken? Blöder du ofta näsblod? Tar det lång tid innan dina sår läker? Har du synliga blodkärl? Har du åderbråck? Har du hemorrojder? Har du blödande tandkött? Har du stela och föråldrade blodkärl? Har du högt blodtryck? Har du haft blodpropp? Har du drabbats av stroke? Har du haft hjärtinfarkt?
Då är det stor risk att du har C-vitaminbrist.

Förr i tiden var skörbjugg en vanlig sjukdom bland sjömän som gav sig ut på långresor på havet. I slutet av 1400-talet förlorade den brittiske amiralen Richard Hawkins 10 000 man som följd av skörbjuggens härjningar i flottan. Den skotske marinläkaren James Lind intresserade sig för skörbjugg. 1753 upptäckte han att apelsiner och citroner kunde förebygga sjukdomen och publicerade sina rön i avhandlingen “Treatise of the scurvy”. Dr James Linds idéer och råd vann trots det inget gehör hos samtida skeppsläkare och sjöofficerer. Under 42 år, från 1753, när Dr James Linds avhandling kom ut, och fram till 1795, insjuknade 100 000 sjömän i den brittiska flottan i skörbjugg helt i onödan därför att ingen lyssnade på Dr James Lind. Sedan dök James Cook upp. Han följde noggrant Linds rekommendationer. Kapten Cook gjorde två världsomseglingar som varade i tre år vardera utan att en enda sjöman insjuknade i skörbjugg. Det var första gången en lång sjöresa genomfördes utan att någon sjöman insjuknade i skörbjugg. James Cook fick därför en medalj. Den medaljen borde Dr James Lind ha fått istället.

Läs också: Hjärtläkaren: Mer C-vitamin kan kraftigt förbättra din hälsa

 

Århundradets forskningsfusk
200 år efter att Dr James Lind gjorde brittiska sjömän en stor tjänst när han upptäckte att det fanns ett ämne i citrusfrukter som förebygger skörbjugg gjorde en professor i USA mänskligheten en mycket stor otjänst. Ancel Keys professor i nutrition i Minnesota hade en hypotes om att kolesterol orsakade hjärt- och kärlsjukdom. När han 1953 studerade forskningsdata från 22 länder upptäckte han att hans hypotes var fel. Han slängde därför forskningsdata från 16 länder i papperskorgen och behöll forskningsdata från de sex länder som hade ett linjärt förhållande mellan intag av mättat fett och hjärt- kärl sjukdom eller stroke. Han manipulerade sin kurva för att den skulle stämma med hans hypotes.

Kolesterol förlänger ditt liv
2015 satt docent Ralf Sandberg, författare till boken “Forskningsfusket”, och docent Uffe Ravnskov, författare till boken “Hur kolesterolmyten hålls vid liv”, och diskuterade. De kom på att trots att LDL (Low Density Lipoproteins) utpekades av läkemedelsindustrin som det onda kolesterolet hade märkligt nog ingen undersökt hur hög nivå av LDL äldre människor som har mest hjärtsjukdom och högst dödlighet har. De sökte därför igenom PubMed som är en databas där de flesta medicinska forskningsrapporter finns registrerade. De hittade 19 relevanta studier som hade publicerats om LDL, vid ålder över 60 och ökad dödlighet totalt eller dödlighet i hjärt- och kärlsjukdom. Efter granskning av experter publicerades resultaten av metaanalysen i den välrenommerade tidskriften BMJ-open i juni 2015. Artikeln fick stor uppmärksamhet i brittiska medier. Ingen av dessa 19 studier påvisade att högt LDL kunde associeras med ökad dödlighet totalt eller dödlighet i hjärt- och kärlsjukdom. I studier som omfattade 92 procent av deltagarna eller totalt nästan 69 000 personer i dessa studier var den totala dödligheten lägre bland dem med högt LDL.
Om du är över 60 och har högt kolesterol är det bara att gratulera dig för du kommer att leva längre. Kolesterol är naturligt, nyttigt, livsnödvändigt och din kropp producerar det själv. Myten om kolesterol är seglivad och läkemedelsbolagen gör allt för att underhålla den eftersom de har investerat stora pengar i statiner som bekämpar kolesterol som är deras stora kassako de tio senaste åren.

Statiner sänker ditt IQ
Svenskar äter statiner som är kolesterolsänkande läkemedel för en miljard kronor. 850 000 svenska patienter felmedicineras. De medicineras mot något som är naturligt, nyttigt och livsnödvändigt samt förlänger livet.
Din hjärna består delvis av kolesterol där det skyddar dina nervceller. En studie undersökte kolesterolsänkning med statiner och placebo. Statiner hindrar kroppens egna produktion av kolesterol. Den grupp som fick statiner fick sänkt mental skärpa. Biverkningarna är allvarliga och kräver andra läkemedel för flera miljarder kronor. Kolesterolsänkande mediciner har hemska biverkningar. Statiner ökar risken för infektioner, diabetes, demens, orsakar trötthet, impotens, hjärtsvikt, påverkar nervcellerna, gör dig förvirrad, resulterar i lägre IQ, minskar mitokondriernas funktion, orsakar muskelstelhet, muskelvärk och muskelsvaghet. Statiner orsakar kortslutning i hjärnan eftersom kolesterol isolerar nervcellerna. Läkemedelsbolagen har planer på att börja behandla alla friska människor med statiner i förebyggande syfte. Det senaste är att de även vill ge statiner till barn.

► Läs också: Statiner kan öka risken för diabetes med 50 procent

C-vitamin ingår i blodkärlens cement
C-vitamin är viktigt för att dina blodkärl ska förbli friska. Proteinet kollagen som blodkärlens väggar består av kan inte bildas utan C-vitamin. Kollagen fungerar som cement i blodkärlen och ger dem styrka, elasticitet och integritet. Du har 10 000 mil blodkärl i din kropp. C-vitamin skyddar dina blodkärl och ditt hjärtas kranskärls väggar.

 Läs också: Fem vitaminer som gör underverk för huden

Ett förstadium till skörbjugg
Hjärt- och kärlsjukdom är ett förstadium till skörbjugg. Det har forskare vetat i 76 år. Det finns mycket forskning från 1940-talet och 50-talet, och ända fram till i våra dagar, som stöder det. Redan 1940 framförde den kanadensiska läkaren och patologen J.C Paterson en teori om att hjärt- och kärlsjukdom beror på C-vitaminbrist. En forskningsstudie av en forskargrupp ledd av Mathias Rath, som var forskarkollega till Linus Pauling, publicerades i mars 2015 av Dr Rath Research Institute i Kalifornien. Den bevisar att hjärt- och kärlsjukdom är en tidig form av skörbjugg och att plackbildningen i artärerna inte är mättat fett eller LDL utan Lp(a), som är en reparationsmolekyl.

Hjärt- och kärlsjukdom är vanligt
I Sverige är skörbjugg ovanligt eftersom de flesta får i sig tillräckligt med C-vitamin för att undvika att utveckla bristsjukdomen. En sjukdom som slutar med döden om man inte äter C-vitamin. Vi äter tillräckligt med C-vitamin för att inte få bristsjukdom men vi får inte i oss tillräckligt för att undvika hjärt- och kärlsjukdom, som är den vanligaste dödsorsaken. 38 procent av oss dör i hjärt- och kärlsjukdom. Hjärt- och kärlsjukdom är ett förstadium till skörbjugg. Spontana näsblödningar och blåmärken som uppkommer av minsta lilla hudkontakt är ett förstadium till hjärt- och kärlsjukdom. Det är tre olika stadier av C-vitaminbrist.

Kolesterolplåster
Vid grav C-vitaminbrist får du bristsjukdomen skörbjugg, som innebär att dina blodkärl rämnar och du blöder till döds invärtes. När du har C-vitaminbrist minskar kollagensyntesen och endotelets funktion som grindvakt förloras och då uppstår läckor på dina blodkärl. Blodkärlen kan bara bli inflammerade om en skada har uppstått på kärlväggen och den kan bara uppstå om du har C-vitaminbrist. Din kropp känner av om dina blodkärl läcker och din lever utsöndrar ett mycket klibbigt kolesterol av lipoprotein LP(a), som fungerar som ett plåster för att laga den vaskulära skadan. Det är därför du får åderförkalkning som inte är någon förkalkning och heller inte någon åderförfettning utan ett tätningsförband av en kroppsegen reparationsmolekyl. När plackbildningen blir tillräckligt tät utlöser det en hjärtinfarkt. Hjärt- och kärlsjukdom är lightversionen av de brittiska sjöfararnas stora skräck: skörbjugg.

► Läs också: Sänkt kolesterol utan biverkningar

Varför drabbas kranskärlen?
Varför drabbas kranskärlen? Varför får vi hjärtinfarkt? En försvagning av kranskärlen på grund av C-vitaminbrist i kombination med mekanisk stress i form av ett stort tryck på kranskärlen när hjärtat pumpar ut blod vid varje hjärtslag är det enda som kan förklara varför just kranskärlen drabbas och varför vi får hjärtinfarkt. Om hjärt- och kärlsjukdom skulle bero på cirkulerande kolesterol eller inflammation skulle alla vener och kapillärer i kroppen täppas igen. Dessa fakta innebär att läkare omedelbart bör sluta skriva ut statiner och istället börja skriva ut askorbinsyra. Patienterna kan hämta ut den i närmaste livsmedelsbutik. Franska forskare har visat att risken för stroke är högre hos människor med C-vitaminbrist. Enligt forskarna bör C-vitaminbrist kategoriseras som en riskfaktor för stroke. De påpekade även att tidigare studier har visat att C-vitamin reglerar blodtrycket och högre nivåer av C-vitamin i blodet minskar risken för stroke med 40 procent. Plackbildningen i kranskärlen minskar blodkärlets diameter och då ökar naturligtvis blodtrycket.

► Läs också: Rotfyllningar främsta orsaken till cancer och hjärtsjukdom

Djur får inte hjärt- och kärlsjukdom
Människan förlorade sin förmåga att själv bilda C-vitamin genom en genetisk mutation för 40 miljoner år sedan. De flesta djur kan syntetisera upp till 20 gram C-vitamin per dag från glukos. Vi människor har en enzymdefekt som innebär att vi inte kan bilda C-vitamin. Vi måste därför få i oss tillräckligt med C-vitamin genom kosten varje dag. De djur som själva kan syntetisera stora mängder C-vitamin får inte hjärt- och kärlsjukdom. Marsvin kan inte bilda C-vitamin själva. Matthias Rath och Linus Pauling har visat i forskningsstudier att marsvin som får en dos C-vitamin som motsvarar det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin för människor utvecklar hjärt- och kärlsjukdom. Skadorna på blodkärlen är omöjliga att skilja från den åderförkalkning som människor har. Om marsvinen senare får en diet med 5 000 milligram C-vitamin läker kärlen ihop och placken försvinner. Den kemiska beteckningen på C-vitamin är askorbinsyra, vilket är den form av C-vitamin som finns naturligt i livsmedel.

Jerry Brännmyr, styrkecoach och rehabiliteringsspecialist

Jerry Brännmyr, styrkecoach och rehabiliteringsspecialist

Rekommenderat dagligt intag
Rekommenderat dagsintag av C-vitamin var tidigare 60 milligram. 2012 höjdes det till 75 milligram. Det är skillnad på vilket dagligt intag som krävs för att undvika bristsymtom och vilken dos som krävs för optimal hälsa och för att förebygga hjärt- och kärlsjukdom. Det rekommenderade dagsintaget för vitaminer och mineraler är så lågt satt att du bara undviker de värsta bristsymtomen om du äter så lite. Om du vill ha ett optimalt immunförsvar och optimal hälsa krävs det ett betydligt högre intag. Livsmedelsverket rekommenderar 75 milligram C-vitamin per dag. Livsmedelsverket informerar dock inte om att glukos och C-vitamin konkurrerar om samma transportmekanism och att glukos har företräde. Du kan därför få C-vitaminbrist trots ett högt intag av C-vitamin om du samtidigt äter socker.

 ► Läs också: Lär dig om rekommenderad vs terapeutisk dos

Sex gram är optimalt dagligt intag
Linus Pauling räknade ut från studier av apor att människor borde äta sex gram C-vitamin per dag. Själv åt han 12 gram per dag. Du behöver sex gram C-vitamin per dag för att skydda ditt hjärta och dina blodkärl. Skörbjugg är ovanligt men hjärt- och kärlsjukdom är vanligt. Bristsjukdomen skörbjugg uppstår när du äter i stort sett obefintliga mängder C-vitamin. Långt innan du får skörbjugg får du C-vitaminbrist. 75 milligram C-vitamin räcker för att undvika skörbjugg men inte för att undvika hjärt- och kärlsjukdom. Det krävs sex till tio gram per dag för att ta bort plackbildningen i dina blodkärl.
Forskare har sett att du kan uppnå en mycket högre nivå C-vitamin i plasma med flera mindre doser under dagen än med en enda megados. Ät sex gram C-vitamin per dag fördelat på ett kryddmått askorbinsyra, vilket motsvarar ett gram vid sex tillfällen. Ät gärna citrusfrukter, bär eller nyponpulver som innehåller bioflavonoider samtidigt eftersom det ökar upptaget av C-vitamin. Om din mage reagerar med gasbildning kan du jämna ut pH-värdet genom att ta ett kryddmått bikarbonat tillsammans med C-vitaminet.

Försäkra dig mot hjärt- och kärlsjukdom
Askorbinsyra är den mest verksamma formen av C-vitamin. Enligt forskare är olika former av mineral askorbat inte lika effektivt. C-vitamin kan inte överdoseras eftersom det är en vattenlöslig vitamin. Ett eventuellt överskott lämnar därför din kropp på ett naturligt sätt. C-vitamin är en billig försäkring mot hjärt- och kärlsjukdom. Du kan köpa det i livsmedelsaffären i form av askorbinsyra. Undvik brustabletter som kan innehålla citronsyra, innehåller fyllnadsmedel och sötningsmedel. 35 gram askorbinsyra kostar elva kronor. Det kostar mindre än två kronor per dag att skydda sig mot högt blodtryck, hjärtinfarkt och stroke men du kan ju alltid chansa och spara 57 kronor i månaden.

► Läs också: Vad alla borde veta om C-vitamin

Ingen lyssnade på Linus Pauling
Linus Pauling som fick Nobelpriset två gånger skrev en bok om C-vitamin 1970. Han påstod att C-vitamin kan bota cancer och att hjärt- och kärlsjukdom är ett förstadium till skörbjugg. Historien upprepade sig precis som den brukar även den här gången, eftersom vi människor har en oförmåga att lyssna. Det var ingen som lyssnade på Linus Pauling. Nu har flera andra forskare kommit fram till samma slutsats som honom. Kom ihåg: Det var ingen som lyssnade på Dr James Lind heller.

Av Jerry Brännmyr, styrkecoach och rehabiliteringsspecialist

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

1912 återupptäcktes C-vitamin av norrmännen A. Hoist och T. Froelich. På 1920-talet upptäckte man att askorbinsyra var det aktiva ämne som botade skörbjugg och att det var en bristsjukdom som berodde på ett i stort sett obefintligt intag av C-vitamin. 1928 isoleras C-vitamin av Albert Szent Györgyi och Charles Glenn King isolerar askorbinsyrakristaller från citroner. 1932 visar Albert Szent Györgyi att isolatet är C-vitamin. 1937 får Albert Szent Györgyi Nobelpriset för upptäckten av C-vitamin.

Jerry Brännmyr
Jerry Brännmyr är styrkecoach och rehabiliteringsspecialist med ett stort intresse för idrott, träning, kost och hälsa sedan tonåren.
Han har 37 års erfarenhet av styrketräning och 17 års erfarenhet av landsvägscykling. Han har drivit egen träningsanläggning, utbildat styrketräningsinstruktörer och cykelinstruktörer samt arbetat som personlig tränare i många år.
Idag arbetar han i det egna företaget Stronger Performance & Rehab på Malkars Träningscenter Västra i Kalmar.

Här hittar du Jerry Brännmyrs tidigare krönikör:

Jag är emot och för kosttillskott
• Om dödliga kosttillskott och ofarliga läkemedel
• Därför är du gjord för att äta joniska mineraler
• För lite salt ger dig högt blodtryck

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tävla och vinn boken “Den växtbaserade kosten”

Tävling

Tävla och vinn boken "Den växtbaserade kosten" där du kan lära dig mer om fördelarna av att äta växtbaserat från läkaren Tobias Schmidt Hansen och dietisten Maria Felding. I boken tar de upp myter och missförstånd och besvarar de vanligaste frågorna om vad det innebär att äta växtbaserat samt ger en praktisk introduktion.

Lär känna de fyra olika sömnfaserna

Hälsa

Visste du att alla människor går igenom fyra olika faser av sömn och att vi gör detta i cykler på mellan 90 och 120 minuter - flera gånger per natt? Sömnforskaren Christian Benedict förklarar allt om de fyra sömnfaserna.

Hjärnträning hjälper utmattade

Forskning

Många som drabbas av utmattningssyndrom får också problem med minne och koncentration. Nu visar ny forskning att det är möjligt att förbättra sina kognitiva funktioner – och att detta även kan ha positiva effekter på återhämtningsförloppet.

sågspån och trästockar

Sågspån – den nya maten?

Forskning

Nu ska sågspån och halm omvandlas till livsmedel.  Det är Miljö- och energidepartementet som nu gör en mångmiljonsatsning på klimatsmart mat – närmare bestämt på ett forskningsprojekt där trä ska göras ätbart genom fermentering. Satsningen skulle i förlängningen kunna innebära vinster för Sveriges skogs- och lantbruk.

3 superknep vid förkylning

3 superknep vid förkylning

Förkylning

Vid den här tiden på året, när våren står precis bakom dörren och vädret ser olika ut från dag till dag, är det lätt att bli förkyld. Vilket många gånger faktiskt är helt onödigt.  För de virushämmande knepen finns där – och ser man bara till att ta hand om sig i övrigt är chansen att hålla sig frisk större än många tror.  Här är infon som hjälper dig på vägen. 

Dansk duo bakom ny bok om växtbaserad kost

Kost

Det ökade intresset för miljö, etik och hälsa har lett till ett växande intresse för veganism och en mer växtbaserad kost. Många frågar sig om det verkligen är hälsosamt att bara äta mat från växtriket, mycket tyder på att de som äter växtbaserat löper lägre risk för många vanliga folksjukdomar. Det menar läkaren Tobias Schmidt Hansen och dietisten Maria Felding som skrivit boken "Den växtbaserade kosten".

“Vinterkräksjukan sprids via luften”

Mage

Det är högsäsong för vinterkräksjukan, och stora som små drabbas. Nu tror forskare att det smittsamma viruset kan transporteras i mycket små vattendroppar. Det gör att det i fortsättningen kan komma att räknas som luftburet och att det kan behövas andra metoder än vi hittills trott för att begränsa spridningen.

ögg

Nu är ägg farligt – igen

Forskning

Först var det farligt, sedan var det inte farligt, sedan var det farligt igen.  Äggens vara eller inte vara som livsmedel har diskuterats i decennier. Anledningen? Jo, huruvida ägget – på grund av sin mängd kolesterol, i främst gulan – är farligt för oss eller inte. Buden har varit olika. De senaste åren har ägg ansetts ofarliga på grund av tesen att kroppen faktiskt förmår kontrollera kolesterolmängden i blodet. Men – nu är de alltså farliga igen, enligt en ny studie presenterad i tidskriften Jama.

D-vitamin

Så länge räcker ditt lager av D-vitamin

Naturlig hälsa

Nu när solen är tillbaka, innebär det att du kan lägga undan burken med D-vitamin? undrar du. Eller tog du kanske aldrig fram den – eftersom du solgassade en hel del när du var i Thailand i julas – och tänker att ditt lager nog fortfarande räcker? Ja, det är inte helt lätt att veta hur det står till med kroppens D-vitamindepåer – så låt oss reda ut saken.

Nu slipper Marita nätter med värmevallningar

Hälsa

När Marita kom in i klimakteriet fick hon kraftiga värmevallningar och orolig sömn. Hon vaknade blöt av svett nästan varje natt. I somras började Marita ta ett växtbaserat läkemedel för klimakteriebesvär och efter ett tag var svettningarna i princip helt borta.

Skönhetspanelen testar: Ansiktsrengöring

Hud

Att tvätta ansiktet är något de flesta gör åtminstone en gång om dagen, vanligen på kvällen då vi vill bli rena från den smuts vi samlat på oss under dagen och ta bort eventuell make-up. Det finns många olika sorters rengöring att välja på men experter menar att krämer och geler är att föredra framför att tvätta sig med vanlig tvål som riskerar torka ut huden. Kureras skönhetspanel har testat fyra populära märken inom naturlig hudvård och utsett en favorit.

kvinna på soffa tar sig åt ryggen

En av tio har tyst njursjukdom

Allmänt

En av tio svenskar lider av kronisk njursjukdom, en sjukdom som både sänker livskvaliteten och kan bli livshotande. Men de flesta vet inte om att de är drabbad, trots att tidig upptäckt kan leda till att utvecklingen hinner bromsas. Det handlar om en tyst folksjukdom som ofta missas av vården – men helt i onödan, enligt experterna.  Det finns nämligen några enkla sätt att få en indikation på huruvida man är drabbad eller ej. Vilka får du veta mer om här.

Sallad med romantisk touch

Recept

Rödbetor, röda äpple och gojibär sprider ett rosa skimmer över denna enkla men goda sallad, varför inte bjuda på en både nyttig och välsmakande överraskning vid nästa romantiska tillfälle.

öga

Behandling vid glaukom – ögonsjukdomen många missar

Hälsa

Glaukom anses vara en lömsk sjukdom. Förloppet går så långsamt att många inte förstår att de är drabbade. Skulle de få diagnosen i tid skulle de sannolikt lyckas bromsa sjukdomen – som annars riskerar att göra dem blinda.  I och med Världsglaukomveckan 10-16 mars poängterar därför Glaukomförbundet vikten av att kontrollera sina ögon regelbundet – och Kureras näringsexpert Zarah Öberg tipsar om naturliga knep som kan förbättra läget för dem som fått sjukdomen konstaterad.

kvinna med selleriknippe och sellerijuice i glas

Hört talas om trenden sellerijuice? Detta sägs det vara bra för

Trendspaning

Din syster gör det, Robert DeNiro gör det, till och med din läkare gör det. Din granne gör det däremot ABSOLUT inte, avfärdar det tvärtom bestämt som en myt. Plötsligt har selleri, eller snarare sellerijuice, blivit någonting superhypat. Men varför har det blivit en sådan enorm hälsotrend, vad sägs sellerijuice vara så bra för – och hur ska man egentligen förhålla sig till hela grejen? Kurera har tittat närmare på sellerijuice-trenden, en av senare års absolut största virala hälsohyper.

Carl Schlyter: “Minskade klyftor förbättrar hälsan”

Kurera debatt

Debatten kring sjukvård handlar ofta om hur vi behandlar ohälsa. Vi behöver mer resurser, fler sjuksköterskor och hur vården ska organiseras blir till ändlösa debatter. Mer sällan talar vi om hur individen kan förebygga ohälsa. Träning för äldre, bättre kosthållning, minskad stress i arbetslivet. Allra mest sällan talar vi om hur samhällsstrukturer kan skapa ohälsa. Det vill Carl Schlyter partiledare för det nybildade partiet Vändpunkt ändra på.

Forskning stödjer naturens läkande krafter

Eko/miljö

Naturens inverkan på vår hälsa studeras flitigt, och resultaten talar ett samstämmigt språk. Både grönska och närhet till vatten bidrar starkt till vårt välmående och är därför viktiga att ha tillgång till och helst så nära som möjligt enligt svenska forskare.

kvinna vid kontorsbord

16:06-rörelsen: “Vi kan inte vänta 25 år till på jämställda löner”

Politik

Trots att många lever i tron att Sverige är ett jämställt land ligger kvinnors löner fortfarande i genomsnitt 11,3 procent lägre än mäns. Dessutom är Sverige långt ifrån jämlikt när det gäller fördelningen av föräldrapenning- och vabbdagar, något som i förlängningen även det får stora ekonomiska konsekvenser för kvinnorna. "Vi kräver att regering, arbetsgivare och arbetsmarknadens parter vidtar nödvändiga åtgärder för att jämna ut dessa skillnader och att det görs nu", säger Carina Ohlsson, S-kvinnornas förbundsordförande och en av talespersonerna för 16:06-rörelsen, till Kurera.

Jenny hjälper kvinnor att förstå sin menscykel

Gravid/barn

Jenny Koos är sexualhälsorådgivare och föreläsare. Till henne söker sig kvinnor som inte får hjälp i den konventionella vården. Framförallt hjälper Jenny kvinnor att bli gravida, men hon utbildar dem också i hur de på ett naturligt sätt kan undvika att bli gravida.

Första hjälpen för fnasiga nagelband

Hud

Händer och naglar är väldigt utsatta. Kyla, värme, starka tvålar, föroreningar och kemikalier kan göra att huden torkar ut med fnasiga nagelband till följd. Något som kan märkas lite extra när vintern börjar lida mot sitt slut, men ömmande och trasiga nagelband går att läka och genom lite omsorg kan man se till att förhindra problemet. Kureras hudexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips.

Enkla vardagstips för en hälsosammare kost

Kost

Det finns inte en enda metod, kosthållning eller diet som passar alla. Bästa sättet att hitta rätt kost för dig är att är att testa sig fram enligt nutritionisten Lina Åhlén. Den här gången tipsar hon om hur vi får i oss mer grönsaker.

Bättre sömn och fokus med ashwagandha

Hälsa

Katarina jobbar natt på ett stödboende vilket betyder att hon kan bli störd när som helst i sin sömn. Att försöka hålla normala sovrutiner de nätter hon inte arbetar blev under en period svårt, men med hjälp av ashwagandha blev både sömnen och fokuset bättre.

Sova ikapp under helgen? Lita inte på det!

Forskning

Vi har väl alla gjort det, kompromissat med sömnen för att få arbetsveckan att gå ihop. Men det som kan ge kortsiktig vinning i form av mer tid kan stå oss dyrt i längden. Att sova längre på helgen för att komma ikapp räcker en bit men inte hela vägen visar ny forskning.