Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost | Kurera.se

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Fakta

Namn: Steven Gundry
Yrke: Läkare, hjärtkirurg och professor.
Ålder: 74 år
Bor: Kalifornien, USA.
Aktuell med: Boken ”Växtparadoxen” samt uppföljaren "The longevity paradox" som ges ut på svenska hösten 2019 av Livsenergi förlag,

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

Det kommer en stadig ström av hälsoböcker från mer eller mindre meriterade och pålitliga källor. Ett av de tyngre namnen i sammanhanget är hjärtkirurgen och den före detta professorn Steven Gundry vars bok ”The plant paradox” eller ”Växtparadoxen” på svenska med undertiteln "de dolda riskerna med 'hälsosam' kost som orsakar sjukdomar" är väl värd att läsa och ta till sig även om budskapet kan vara svårsmält för en del.

 

Arbetar sju dagar i veckan
Sedan han lade kniven på hyllan 2001 har Steven Gundry framgångsrikt behandlat närmare 5000 patienter med bland annat kost, livsstil, näring och örter istället för kirurgi. Och han fortsätter i oförminskad takt, vid 74 års ålder tar han emot han klienter på sin privata klinik i Palm Springs sju dagar i veckan. Det var inte riskfritt att satsa på att hjälpa patienter förbättra sin hälsa genom att ändra livsstil och kost berättar Steven när vi talas vid. Steven Gundry var en framgångsrik hjärtkirurg och forskare när han sadlade om och blev expert på läkning via kosten. Och han såg snabbt goda resultat, både hos sig själv och sina patienter.

LÄS OCKSÅ: Professor med mat på kornet

Karnivorer vs veganer
Kostråden för dagen är många och drar ofta åt vitt silda håll, å ena sidan har vi karnivorerna som pekar på kala grenar och tjäle och säger ”vad tror ni vi åt förr om vintrarna” å andra sidan veganerna som framhåller frånvaron av huggtänder och visar på miljöfördelarna med en växtbaserad kost – båda är svåra att argumentera mot och båda kan visa på hälsovinster.

Och en sak har de rätt i och det är att något behöver göras. Sedan 60-talet pågår det i väst en ökning av livsstilsrelaterade sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdomar och autoimmuna sjukdomar. I "Växtparadoxen" förklarar Steven Gundry vad som ligger bakom utvecklingen men också hur vi gör för att stoppa den.

Vissa växter kan bidra till sjukdom
Paradoxen som Steven Gundry beskriver i sin bok är att viss frukt och vissa grönsaker – även om de är nyttiga – kan bidra till sjukdom. Det beror på att de innehåller så kallade antinutrienter i form av främst lektiner. Lektiner finns i många livsmedel men är vanligast i växter, och finns där som ett försvar för att minska risken att växterna blir uppätna för även växter har självbevarelsedrift och vill leva och föröka sig. Vanligast är det med lektiner i baljväxter men även spannmål och vissa grönsaker som de som tillhör potatisfamiljen det vill säga bland andra tomat, paprika och aubergine bör undvikas då de innehåller ämnet solanin. Men även kött från djur uppfödda på en föda de inte är menade att äta som exempelvis bönor och majs kan innehålla de skadliga ämnena och bidra till att orsaka sjukdom.

LÄS OCKSÅ: Bakterie i mjölk och nötkött kan orsaka reumatism

En trestegsraket för god hälsa
Boken är uppdelad i tre delar, inledningsvis beskriver Gundry vad som ligger till grund för de ökande ohälsotalen, följt av en presentation av det detoxprogram som han arbetar med på sin klinik. Där återfinns även listor på godkända och icke godkända livsmedel. Han ger även tips på hur man reparerar en skadad mag-tarmkanal. I slutet av boken presenteras förslag på måltidsplaner och recept på maträtter som passar programmets olika faser.

 

På listan av godkända livsmedel hittad du …
Korsblommiga växter som broccoli, blomkål och brysselkål men även selleri, morötter och lök och mycket mer. Viltkött och kött från gräsbetande djur samt viltfångad fisk, ägg och skaldjur. Ost och mejeriprodukter från sydländska kor som har kasein A-2.

På nej-listan står bland annat …
Alla spannmål, alla bönor och baljväxter inklusive gröna ärtor och majs, utöver potatisfamiljen även frukt och grönsaker från squash-familjen som gurka, melon och pumpa. Mejeriprodukter med kasein A-1. På nejlistan återfinns även de flesta växtoljorna.

LÄS OCKSÅ: Är ost en del av en hälsosam diet?

Kommer en uppföljare i höst
Nyckeln till läkning och god hälsa är enligt Steven Gundry att undivka lektinena och annat som skadar oss, som tillsatser i alla former och att göda våra goda bakterier eller ”magkryp” som han kallar dem. Uppföljaren ”The logevity paradox” som gavs ut i USA i mars kommer i svensk översätting på förlaget Livsenergi i höst.

Av Nina Törmark


Fakta

Namn: Steven Gundry
Yrke: Läkare, hjärtkirurg och professor.
Ålder: 74 år
Bor: Kalifornien, USA.
Aktuell med: Boken ”Växtparadoxen” samt uppföljaren "The longevity paradox" som ges ut på svenska hösten 2019 av Livsenergi förlag,

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.