Annons
Annons

Hjärtligt god glutenfri chokladcheesecake

Baka något gott till den du håller kär på Alla hjärtans dag! Denna hjärtformade glutenfria cheesecake med choklad är även fri från vitt socker.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
14 februari, 2024
Hjärtformad choklad-cheesecake med rosor på

Receptet kommer från Jill Wallentin som driver sajten och Instagramkontot Jills mat. Jill är licensierad kostrådgivare inom lågkolhydratkost. Hennes matfilosofi går ut på att inspirera till medvetna val som främjar både en hållbar kropp och miljö. Hennes recept är glutenfria och utformade med så naturliga och giftfria ingredienser som möjligt.

Jill använder sig av sötning i form av björksocker/xylitol stället för socker i detta recept. Men hennes tips är att utgå från dig själv som individ. Om du har ett starkt sockerberoende ska du förmodligen hoppa över all typ av sötning. Men är du inte alls sockerkänslig, kanske du hellre väljer att söta med honung eller lönnsirap.

LÄS OCKSÅ: Vaniljhjärts-Ballerina utan vitt socker

Ingredienser

Chokladbotten:
85 g smör
4 msk erytritol eller xylitol
1 ägg
3,5 dl (170 g) mandelmjöl
2 msk kakaopulver

Fyllning:
550 g färskost
2,5 dl crème fraiche
3 ägg
½ tsk vaniljpulver
1,25 dl erytritol eller xylitol
1,25 dl jordnötssmör eller valfritt nötsmör

Dekorering:
55 g sockerfri mörk choklad
1 msk kokosolja

LÄS OCKSÅ: Dekadent chokladmousse med saltad mandelgrädde

Gör så här

Chokladbotten:
Ställ in ugnen på 150°C (varmluftsugn).
Smält smöret och blanda ihop med resten av ingredienserna till botten i en bunke.
Bred ut smeten i botten på en springform (ca 23 cm).
Grädda i ugnen i 10 minuter. Ta ut och ställ åt sidan.

Fyllningen:
Öka ugnstemperaturen till 200°C.
Lägg i alla ingredienserna till fyllningen i en skål och vispa, gärna med elvisp tills smeten blivit jämn och slät.
Häll över smeten i springformen och slå den lite lätt mot köksbänken för att få bort eventuella luftbubblor.

Grädda cheesecaken i 10 minuter. Sänk därefter temperaturen till 100°C och låt den stå inne i ugnen i 25 minuter till. Cheesecaken ska dallra lite när man skakar på den försiktigt, inte vara flytande.
Stäng av ugnen men låt cheesecaken stå kvar där inne med ugnsluckan öppen i ungefär 2 timmar.

Dekorering:
Smält chokladen tillsammans med kokosoljan försiktigt i mikron (20 sekunder åt gången) eller i vattenbad. Blanda ihop.
Häll chokladen över cheesecaken och ställ in i kylen i minst 2 timmar så att den hinner stabilisera sig ordentligt.
Om du vill garnera cheesecaken så kan du lägga på några rosor och blåsa över lite guldpulver.

Tips! Jordnötssmöret kan du givetvis byta ut mot exempelvis hasselnötssmör eller mandelsmör om du föredrar det.

LÄS OCKSÅ: Veganska chokladbiskvier

Annons
Annons