Annons
Annons

Hjärtspecial: Därför behövs extra Q10

Coenzym Q10 finns i nästan alla kroppens celler. Kroppen bildar själv Q10, men med stigande ålder sjunker denna förmåga och därmed också energiproduktionen. Ämnet behövs bland annat för att kroppen ska kunna omvandla maten vi äter till energi.

Redaktionen

20 september, 2017
Hjärtspecial: Därför behövs extra Q10
Dela inlägget

Coenzym Q10 finns i nästan alla kroppens celler. Kroppen bildar själv Q10, men med stigande ålder sjunker den förmågan och därmed också energiproduktionen. Ämnet behövs bland annat för att kroppen ska kunna omvandla maten vi äter till energi. Hjärtat och levern är energikrävande organ som förbrukar stora mängder Q10. Vid intensiv träning förbrukas stora mängder Q10 i musklerna. Brist på Q10 kan orsaka muskelsvaghet och såväl fysisk som psykisk utmattning.

Cirka 250 000 svenskar lider idag av hjärtsvikt och 30 000 insjuknar varje år. Både kvinnor och män drabbas, genomsnittsåldern är 75 år. Hjärtsvikt är en allvarlig sjukdom som är invalidiserande och har hög dödlighet inom några år. Läkemedelsbehandling av hjärtsvikt fokuserar bland annat på att hämma olika hormonella faktorer som är vanliga och som belastar hjärtat. Q-Symbio-studien pekar på en helt ny behandling av kronisk hjärtsvikt. Med tillskott av Q10 som ökar energiomsättningen i hjärtat är det möjligt att göra hjärtat starkare och förbättra överlevnaden hos patienter med kronisk hjärtsvikt. Totalt 420 hjärtsviktspatienter från nio länder, däribland Sverige, deltog i studien. De randomiserades till att under två år få antingen 100 milligram coenzym Q10 tre gånger dagligen eller placebo i form av identiska men verkningslösa kapslar. Bland dem som fick coenzym Q10 fastställdes 43 procent färre hjärt-relaterade dödsfall och komplikationer jämfört med gruppen som fick placebo.

LÄS OCKSÅ: Därför behöver du selen

Äldre människor i riskgrupp
I riskgruppen för Q10-brist hittar vi framförallt äldre människor. Detta på grund av att kroppens egen produktion av Q10 avtar redan vid 20-30 års ålder vilket gör att vårt behov av Q10 ökar med åldern. Redan i 40-årsåldern är bristen så pass stor att vi kan börja uppleva oss trötta och att vi inte tål stress lika bra. Med stigande ålder ökar därför behovet av ett extra tillskott.

Intag av statiner påverkar
En stor riskgrupp för att få brist på Q10 är de som äter kolesterolsänkande statiner. Vetenskapliga studier har nämligen visat att statiner hämmar både den egna produktionen av Q10 och upptaget av Q10. För hjärtat och orken får detta stora konsekvenser och att de vanligaste biverkningarna av statinbehandling är just trötthet och muskelsvaghet tros vara direkt kopplat till de sänkta Q10-nivåerna. Studier visar att intag av kolesterolsänkande statiner på bara en månads tid halverar mängden Q10 i blodet. Därför bör den som äter statiner ta ett tillskott av Q10.

LÄS OCKSÅ: Q10 tar hand om ditt hjärtastetoskop

Viktigt efter hjärtinfarkt
Efter en hjärtinfarkt är Q10 viktigt. En grupp på 73 patienter som nyligen haft hjärtinfarkt fick under ett års tid efter hjärtinfarkten inta 120 milligram Q10 per dag. Detta ledde till signifikant minskad risk för ny hjärtinfarkt och dödlighet i hjärtinfarkt jämfört med kontrollgruppen. Tillskott av Q10 ledde också till minskad trötthet. Endast 6,8 procent av de som fick Q10 led av trötthet eller utmattning jämfört med 40,8 procent i kontrollgruppen.

Sänker blodtrycket
Q10 har god effekt på högt blodtryck, visar en metaanalys över de studier som gjorts. Q10, tillsammans med bättre kost, motion och livsstil kan användas som ett komplement till blodtrycksmedicinering, särskilt då patienten lider av biverkningar av den behandlingen.

LÄS OCKSÅ: Piggare med Q10 och selen!

Bra inför hjärtoperation
Det finns ett antal studier med Q10 på andra hjärtpatientgrupper, däribland patienter som ska genomgå en hjärtoperation, antingen bypass- eller hjärtklaffoperation. Dessa studier har visat på färre problem direkt efter operationen när patienterna behandlats med Q10 cirka två veckor innan operationen. En metaanalys över de studier som gjorts visar att Q10 också har en god effekt på högt blodtryck. Q10, tillsammans med bättre kost, motion och livsstil kan användas som tillägg till blodtrycksmedicinering, särskilt då patienten lider av biverkningar av den behandlingen.

Ger energi till kroppen
Q10 styr vår energiproduktion i cellernas kraftverk som kallas mitokondrierna. Studier har visat att Q10 signifikant ökar personers upplevelse av sin fysiska och psykiska ork och energinivå. Är du trött kan ett tillskott med Q10 alltså göra dig mer energifull, till både kropp och sinne. Hjärtat är den muskel som förbrukar mest energi i kroppen så Q10 stärker hjärtat och ger det energi.

LÄS OCKSÅ: Selen och Q10 utmanar konventionell hjärtmedicin

Bra mot hjärt-kärlsjukdom
Q10 är framför allt känd för sina positiva effekter på just hjärthälsan och många vetenskapliga studier finns gjorda på området.Q10 är framför allt känd för sina positiva effekter på just hjärthälsan och många vetenskapliga studier finns gjorda på området. En studie vid namn KiSel-10-studien som gjordes av forskare från Linköpings Universitet och Karolinska Universitetssjukhuset visar att ett tillskott av Q10 i kombination med selen minskar risken att dö av hjärt-och kärlsjukdomar med 50 procent. Studien utfördes på 443 äldre personer i en svensk landsbygdskommun och visade på en lägre dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar hos dem med ett dagligt intag av Q10 och selen. I studien användes Pharma Nords kosttillskott eftersom de är kontrollerade och godkända som läkemedel inom EU.

Stärker immunförsvaret
Studier har visat att ett tillskott med Q10 kan stärka ditt immunförsvar så att du inte blir ett lätt byte för virus- och bakterieinfektioner, inte minst för den som är lite äldre eller på annat sätt redan har ett nedsatt immunförsvar. Q10 hjälper även till att motverka inflammationer.

LÄS OCKSÅ: Älska ditt hjärta

Av redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Visst du att…

… både hos hjärtpatienter och elitidrottare har man sett förbättringar gällande hjärtkapacitet, ansträningstolerans och syreupptagningsförmåga när de fått Q10.

Coenzym Q10
Coenzym Q10 behövs i alla levande celler. Det är centralt för cellernas energiproduktion och behövs både i immunförsvaret och vid muskelarbete. Q10 är också en kraftig antioxidant som krävs för att kroppen ska hålla stånd mot belastning utifrån som kan vara orsakat av stress eller sjukdomar. Vi får i oss små mängder Q10 via maten men den största delen tillverkas i vår egen kropp. Den kroppsegna produktionen minskar succesivt från 20-årsålder. Rökare, elitidrottare, äldre och de som tar statiner löper störst risk att få brist.

I Q-Symbio-studien användes produkten Bio-Qinon Q10.

Annons
Annons