Hög D-vitaminstatus kopplat till ökad överlevnad vid koloncancer

Fakta kolorektalcancer

Liksom vid de flesta andra cancerformer finns ingen känd enskild utlösande faktor för kolorektalcancer.
Ärftliga faktorer och kostens sammansättning påverkar dock risken.  Även övervikt och rökning ger ökad risk.

När det gäller kosten anses till exempel ett högt fettintag och lågt fiberintag öka risken för kolorektalcancer - liksom låg fysisk aktivitet.
Källa: Internetmedicin.se

Ny forskning kopplar nu hög vitaminstatus till längre överlevnad hos patienter med kolorektalcancer, det vill säga cancer i tjocktarm och ändtarm.
Det visar en ny studie publicerad i tidskriften Journal of Gastroenterology and Hepatology.

Mars är internationellt känd som "Colorectal Cancer Awareness Month". Av all cancer som kan drabba både kvinnor och män är kolorektalcancer den näst vanligaste cancerformen och står för fler än 50 000 dödsfall varje år bara i USA.
Men det går att minska sin risk att utveckla cancerformen genom att vidta vissa förebyggande åtgärder. Till exempel genom att vara fysiskt aktiv, hålla en hälsosam vikt, inte dricka stora mängder alkohol och inte röka.
Dessutom visar forskning att man, genom att upprätthålla en hälsosam D-vitaminstatus, både kan minska sin risk att drabbas och öka sina överlevnadschanser om man har drabbats.

► Läs också: Forskning: D-vitamin ger ökad canceröverlevnad

 

Mätte D-vitaminstatusen hos 143 cancerpatienter med metastaser i levern
En ny studie har genomförts för att bekräfta, eller avvisa, resultaten från tidigare studier som visat att en hög D-vitaminstatus förknippas med bättre överlevnadsresultat hos patienter med kolorektalcancer (koloncancer och rektalcancer).
Forskarna mätte D-vitaminstatusen hos 143 kolorektalcancerpatienter med sammanlagt 215 metastaser i levern. Kolorektala levermetastaser, så kallad sekundär levercancer, uppstår när en elakartad (malign) tillväxt utvecklas i levern efter att ha startat i tjocktarm eller ändtarm.
Samtliga patienter genomgick ett medicinskt förfarande där tumören avlägsnades med hjälp av värme som genererats från växelström. Patienternas genomsnittsålder var 68 år.

► Läs också: Forskning: Starkt samband mellan D-vitaminbrist och bröstcancer

D-vitaminnivåernas inverkan på överlevnad och återfallsrisk
Forskarna ville bedöma D-vitaminets inverkan på total överlevnad och den tid som gick till ett eventuellt återfall. Det här är vad de hittade:
Överlevnadsgraden var 91,4 procent, 46,5 procent och 42,2 procent vid ett, fyra respektive fem år.
Genomsnittsöverlevnadstiden var 65 månader om patientens D-vitaminnivå var över 20 ng/ml jämfört med 34 månader om patientens D-vitaminnivå var 20 ng/ml eller lägre.
Mediantiden till återfall var 50 månader för patienter med D-vitaminnivåer över 20 ng/ml och 24 månader för D-vitaminnivåer på 20 ng/ml eller lägre.

► Läs också: Antioxidanter kan förebygga tarmcancer

 

Forskarnas slutsats
“Our study provides support for the use of 25-hydroxyvitamin D as a new predictor of outcome for colorectal liver metastases patients”, lyder forskarnas slutsats.
På svenska ungefär: "Vår studie ger stöd för användningen av 25-hydroxyvitamin D som ett nytt sätt att förutsäga utfallet när det gäller patienter med kolorektala levermetastaser".

Så vad är då 25-hydroxyvitamin D, kanske du undrar?
Jo, D-vitamin (D3 och D2), bryts i kroppen ner till två metaboliter, vilket sker oavsett om du får vitaminet från solens UV-strålar, kosten eller från kosttillskott. Dels bryts det ner till 25-hydroxyvitamin D (kalcidiol) som även kallas 25(OH)D3 - och dels bryts det ner till 1,25 hydroxyvitamin D (kalcitriol) som även kallas 1,25 (OH)2D3.
25-hydroxyvitamin D (kalcidiol), som denna studie tar upp, är ett prohormon som bildas i levern, kroppens huvudsakliga lagringsplats för D-vitamin. Det omvandlas till från kolekalciferol (D3) och ergokalciferol (D2).
1,25 hydroxyvitamin D (kalcitriol) å sin sia tillverkas från kalcidiol som finns i njurarna och andra organ i kroppen.

► Läs också: Magnesium kan minska risken för cancer i bukspottskörteln

 

Mer forskning behövs
Denna studie indikerar att D-vitaminstatus har ett samband med den totala överlevnaden när det gäller kolorektalcancer. Däremot kan studien, på grund av sin utformning, inte helt visa huruvida D-vitamintillskott kan öka överlevnadschanserna hos patienter med så kallat kolorektala levermetastaser.
Forskarna menar därför att det är motiverat med fler, kliniska studier - som mer specifikt bedömer effekten av D-vitamintillskott vid kolorektalcancer.

► Läs också: Koppling mellan lågt D-vitamin och HPV-virus

Av Isabelle G Hedander

Referens:
Facciorusso, A. et al. "Prognostic role of 25-hydroxyvitamin D in patients with liver metastases from colorectal cancer treated with radiofrequency ablation"
Journal of Gastroenterology and Hepatology, 2016.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta kolorektalcancer

Liksom vid de flesta andra cancerformer finns ingen känd enskild utlösande faktor för kolorektalcancer.
Ärftliga faktorer och kostens sammansättning påverkar dock risken.  Även övervikt och rökning ger ökad risk.

När det gäller kosten anses till exempel ett högt fettintag och lågt fiberintag öka risken för kolorektalcancer - liksom låg fysisk aktivitet.
Källa: Internetmedicin.se

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

8 av 10 har magnesiumbrist – här är maten som innehåller magnesium

Fakta

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som nästan 80 procent av svenskarna har brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

 

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.

 

Ny studie på atopiskt eksem kan ge effektivare behandling

Forskning

Personer med atopiskt eksem har en inflammerad hud som kliar och är torr. En svensk-finsk studie visar att atopiker har många fler Staphylococcus aureus-bakterier på huden jämfört med friska personer. Dessa bakterier tränger bort de goda, hälsobefrämjande bakterier. Upptäckten kan bereda väg för nya behandlingsmetoder.

Emma Kronborg: “Vill du köpa eller äga?”

Krönikan

Genom att se på det vi redan äger med nya ögon kan vi minska lusten att köpa nytt. "Uppskatta det du har, allt som du betraktar med kärlek blir vackert." skriver Emma Kronborg i denna krönika. Det handlar inte om att sluta konsumera utan att nöja oss med att köpa det vi behöver och istället lära oss älska och vårda det vi redan har,

Jan G Bruhn: “Läkare borde lära sig mer om örternas helande kraft”

Kureras experter

När apotekaren Jan G Bruhn första gången föreläste om naturmediciner på Karolinska Institutet blev han utbuad. 30 år senare, vid en föreläsning för blivande läkare, kunde studenterna inte sluta ställa frågor. Trots att mycket har hänt under de senaste decennierna är örtmediciner långt ifrån accepterade av etablissemanget. I dag är Jan G Bruhn pensionerad och nu vi har nöjet att hälsa Jan välkommen som ny expert på Kurera.

”Framtidens näringstillskott är rena och veganska”

Hälsa

Stephen Terrass är grundare av företaget Terranova, ett av få storskaliga företag som tillverkar tillskott helt fria från tillsatser och som också är helt veganska. Det är en trend som är här för att stanna, tror Stephen Terrass. I ett samtal med Kurera berättar han om Terranovas unika koncept Magnifood och om hälsotrenderna som är att vänta.

 

KBT på nätet hjälper deprimerade hjärtpatienter

Mental hälsa

Det hör inte till ovanligheterna att hjärtpatienter drabbas av depression. Nu har forskare vid Linköpings universitet utvecklat en behandling mot depression som riktar sig till hjärtsjuka. Resultaten visar att hjärtsjuka som genomgick internetterapi för sin depression blev mindre nedstämda och fick bättre livskvalitet.

“Vården måste bli bättre på att ta hand om patienter med Addisons sjukdom”

Kurera debatt

Med bättre kunskap om kortisolbrist bland husläkare och på sjukhus skulle patienter med diagnosen Addisons sjukdom kunna leva ett betydligt enklare och friskare liv. De skulle få hjälp med vardagliga besvär på sin vårdcentral, snabbare akut hjälp och dessutom kunna gå på rutinkontroller oftare. Det skriver Eva Rafner, ordförande i Svenska Addisonföreningen i denna debattartikel, där hon efterlyser större kunskap inom primärvården. Förbundet gav nyligen ut boken ”Ständigt på vakt”, om föräldrar till barn med kortisolbrist".