Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Hög D-vitaminstatus kopplat till ökad överlevnad vid koloncancer

Fakta kolorektalcancer

Liksom vid de flesta andra cancerformer finns ingen känd enskild utlösande faktor för kolorektalcancer.
Ärftliga faktorer och kostens sammansättning påverkar dock risken.  Även övervikt och rökning ger ökad risk.

När det gäller kosten anses till exempel ett högt fettintag och lågt fiberintag öka risken för kolorektalcancer - liksom låg fysisk aktivitet.
Källa: Internetmedicin.se

Ny forskning kopplar nu hög vitaminstatus till längre överlevnad hos patienter med kolorektalcancer, det vill säga cancer i tjocktarm och ändtarm.
Det visar en ny studie publicerad i tidskriften Journal of Gastroenterology and Hepatology.

Mars är internationellt känd som "Colorectal Cancer Awareness Month". Av all cancer som kan drabba både kvinnor och män är kolorektalcancer den näst vanligaste cancerformen och står för fler än 50 000 dödsfall varje år bara i USA.
Men det går att minska sin risk att utveckla cancerformen genom att vidta vissa förebyggande åtgärder. Till exempel genom att vara fysiskt aktiv, hålla en hälsosam vikt, inte dricka stora mängder alkohol och inte röka.
Dessutom visar forskning att man, genom att upprätthålla en hälsosam D-vitaminstatus, både kan minska sin risk att drabbas och öka sina överlevnadschanser om man har drabbats.

► Läs också: Forskning: D-vitamin ger ökad canceröverlevnad

 

Mätte D-vitaminstatusen hos 143 cancerpatienter med metastaser i levern
En ny studie har genomförts för att bekräfta, eller avvisa, resultaten från tidigare studier som visat att en hög D-vitaminstatus förknippas med bättre överlevnadsresultat hos patienter med kolorektalcancer (koloncancer och rektalcancer).
Forskarna mätte D-vitaminstatusen hos 143 kolorektalcancerpatienter med sammanlagt 215 metastaser i levern. Kolorektala levermetastaser, så kallad sekundär levercancer, uppstår när en elakartad (malign) tillväxt utvecklas i levern efter att ha startat i tjocktarm eller ändtarm.
Samtliga patienter genomgick ett medicinskt förfarande där tumören avlägsnades med hjälp av värme som genererats från växelström. Patienternas genomsnittsålder var 68 år.

► Läs också: Forskning: Starkt samband mellan D-vitaminbrist och bröstcancer

D-vitaminnivåernas inverkan på överlevnad och återfallsrisk
Forskarna ville bedöma D-vitaminets inverkan på total överlevnad och den tid som gick till ett eventuellt återfall. Det här är vad de hittade:
Överlevnadsgraden var 91,4 procent, 46,5 procent och 42,2 procent vid ett, fyra respektive fem år.
Genomsnittsöverlevnadstiden var 65 månader om patientens D-vitaminnivå var över 20 ng/ml jämfört med 34 månader om patientens D-vitaminnivå var 20 ng/ml eller lägre.
Mediantiden till återfall var 50 månader för patienter med D-vitaminnivåer över 20 ng/ml och 24 månader för D-vitaminnivåer på 20 ng/ml eller lägre.

► Läs också: Antioxidanter kan förebygga tarmcancer

 

Forskarnas slutsats
“Our study provides support for the use of 25-hydroxyvitamin D as a new predictor of outcome for colorectal liver metastases patients”, lyder forskarnas slutsats.
På svenska ungefär: "Vår studie ger stöd för användningen av 25-hydroxyvitamin D som ett nytt sätt att förutsäga utfallet när det gäller patienter med kolorektala levermetastaser".

Så vad är då 25-hydroxyvitamin D, kanske du undrar?
Jo, D-vitamin (D3 och D2), bryts i kroppen ner till två metaboliter, vilket sker oavsett om du får vitaminet från solens UV-strålar, kosten eller från kosttillskott. Dels bryts det ner till 25-hydroxyvitamin D (kalcidiol) som även kallas 25(OH)D3 - och dels bryts det ner till 1,25 hydroxyvitamin D (kalcitriol) som även kallas 1,25 (OH)2D3.
25-hydroxyvitamin D (kalcidiol), som denna studie tar upp, är ett prohormon som bildas i levern, kroppens huvudsakliga lagringsplats för D-vitamin. Det omvandlas till från kolekalciferol (D3) och ergokalciferol (D2).
1,25 hydroxyvitamin D (kalcitriol) å sin sia tillverkas från kalcidiol som finns i njurarna och andra organ i kroppen.

► Läs också: Magnesium kan minska risken för cancer i bukspottskörteln

 

Mer forskning behövs
Denna studie indikerar att D-vitaminstatus har ett samband med den totala överlevnaden när det gäller kolorektalcancer. Däremot kan studien, på grund av sin utformning, inte helt visa huruvida D-vitamintillskott kan öka överlevnadschanserna hos patienter med så kallat kolorektala levermetastaser.
Forskarna menar därför att det är motiverat med fler, kliniska studier - som mer specifikt bedömer effekten av D-vitamintillskott vid kolorektalcancer.

► Läs också: Koppling mellan lågt D-vitamin och HPV-virus

Av Isabelle G Hedander

Referens:
Facciorusso, A. et al. "Prognostic role of 25-hydroxyvitamin D in patients with liver metastases from colorectal cancer treated with radiofrequency ablation"
Journal of Gastroenterology and Hepatology, 2016.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta kolorektalcancer

Liksom vid de flesta andra cancerformer finns ingen känd enskild utlösande faktor för kolorektalcancer.
Ärftliga faktorer och kostens sammansättning påverkar dock risken.  Även övervikt och rökning ger ökad risk.

När det gäller kosten anses till exempel ett högt fettintag och lågt fiberintag öka risken för kolorektalcancer - liksom låg fysisk aktivitet.
Källa: Internetmedicin.se

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

 

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

 

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.