Annons
Annons

Dags att rusta sig för pollensäsongen – 6 tips!

Pollenallergi drabbar årligen en femtedel av alla svenska ungdomar och vuxna. Säsongen sträcker sig från tidig vår till sen höst och ger besvär som rinnande, kliande och täppt näsa, nysningar, röda, kliande och rinnande ögon, svullnade ögonlock samt trötthetskänsla. För att lindra besvären och reducera användandet av allergimedicin har du här några handfasta tips som verkligen gör skillnad.

Redaktionen

8 april, 2015
Dags att rusta sig för pollensäsongen – 6 tips!
Dela inlägget

Pollenallergi drabbar årligen en femtedel av alla svenska ungdomar och vuxna.
Säsongen sträcker sig från tidig vår till sen höst och ger besvär som rinnande, kliande och täppt näsa, nysningar, röda, kliande och rinnande ögon, svullnade ögonlock samt trötthetskänsla.
För att lindra besvären och reducera användandet av allergimedicin har du här några handfasta tips som verkligen gör skillnad.

1. Pollensanera ditt hem
Se till att ditt hem är så pollenfritt det kan bli genom att hålla fönster och dörrar stängda samt att städa regelbundet. Var extra noga med mattor, gardiner och sängkläder som gärna tenderar att dra till sig pollen.
Sovrummet är det rum vi spenderar mest tid i, och dessutom tid då kroppen ska vila och återhämta sig. Se därför till att hålla sovrummet pollenfritt. Förutom att hålla fönster och dörrar stängda samt att byta sängkläder regelbundet bör pälsdjur som vistas utomhus hållas utanför sovrummet då de ofta bär med sig stora mängder pollen i pälsen. Även dagens kläder bör hängas upp utanför sovrummet då även de kan bära med sig pollen om du vistats mycket utomhus under dagen.

Läs också: Huskurer mot pollenallergi

2. Skölj näsa och hår
Ta för vana att skölja både näsa och hår innan du går och lägger dig. Näsan sköljs lättast med en nässköljare och koksaltlösning. Att regelbundet skölja näsan är ett effektivt och biverkningsfritt sätt att lindra pollensymptom.

3. Skaffa en luftrenare
En luftrenare i hemmet, särskilt i sovrummet, är det effektivaste sättet att rena luften från luftburna partiklar och minska pollenbesvär. Air free är en luftrenare som förutom att ta bort pollen även renar luften från kvalster, bakterier, virus och allergener genom att dra in luften, värma den till 200 grader och sedan kyla den innan den släpps ut. All luft i rummet steriliseras ljudlöst, snabbt och effektivt utan filter och skadliga kemikalier.

4. Antihistamina och antiinflammatoriska tillskott!
Inta näringstillskott som pycnogenol, quercetin, druvkärnextrakt, C-vitamin och proteasenzymer. Deras antihistamina och antiinflammatoriska egenskaper ger symptomlindring vid pollenallergi. Tillskotten bör helst intas några veckor innan pollensäsongen börjar och därefter tas dagligen under hela säsongen.

5. Ät bi- och björkprodukter
Ät bi- och björkprodukter regelbundet inför och under pollensäsongen. Att äta färskt bivax, honung, bipollen eller björksav sägs förebygga allergiska besvär genom att kroppen dagligen utsätts för små doser pollen och på så sätt kan lära sig att hantera det. Välj i första hand svenska eller nordeuropeiska biprodukter då dessa innehåller samma sorts pollen som du senare kommer att utsättas för.

Läs också: Vad är en allergi egentligen?

6. Minska på allergener och gifter
Minska exponeringen för gifter, kemikalier och allergena födoämnen. Är man allergisk mot pollen är risken stor att man även har en överkänslighet mot allergena födoämnen, särskilt mjölkprodukter och gluten. Utsätt kroppen för så få påfrestningar som möjligt.

Av Johanna Gustafsson

Annons
Annons