Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En björk i full blom

Dags att rusta sig för pollensäsongen – 6 tips!

Pollenallergi drabbar årligen en femtedel av alla svenska ungdomar och vuxna.
Säsongen sträcker sig från tidig vår till sen höst och ger besvär som rinnande, kliande och täppt näsa, nysningar, röda, kliande och rinnande ögon, svullnade ögonlock samt trötthetskänsla.
För att lindra besvären och reducera användandet av allergimedicin har du här några handfasta tips som verkligen gör skillnad.

1. Pollensanera ditt hem
Se till att ditt hem är så pollenfritt det kan bli genom att hålla fönster och dörrar stängda samt att städa regelbundet. Var extra noga med mattor, gardiner och sängkläder som gärna tenderar att dra till sig pollen.
Sovrummet är det rum vi spenderar mest tid i, och dessutom tid då kroppen ska vila och återhämta sig. Se därför till att hålla sovrummet pollenfritt. Förutom att hålla fönster och dörrar stängda samt att byta sängkläder regelbundet bör pälsdjur som vistas utomhus hållas utanför sovrummet då de ofta bär med sig stora mängder pollen i pälsen. Även dagens kläder bör hängas upp utanför sovrummet då även de kan bära med sig pollen om du vistats mycket utomhus under dagen.

 

Läs också: Huskurer mot pollenallergi

2. Skölj näsa och hår
Ta för vana att skölja både näsa och hår innan du går och lägger dig. Näsan sköljs lättast med en nässköljare och koksaltlösning. Att regelbundet skölja näsan är ett effektivt och biverkningsfritt sätt att lindra pollensymptom.

3. Skaffa en luftrenare
En luftrenare i hemmet, särskilt i sovrummet, är det effektivaste sättet att rena luften från luftburna partiklar och minska pollenbesvär. Air free är en luftrenare som förutom att ta bort pollen även renar luften från kvalster, bakterier, virus och allergener genom att dra in luften, värma den till 200 grader och sedan kyla den innan den släpps ut. All luft i rummet steriliseras ljudlöst, snabbt och effektivt utan filter och skadliga kemikalier.

4. Antihistamina och antiinflammatoriska tillskott!
Inta näringstillskott som pycnogenol, quercetin, druvkärnextrakt, C-vitamin och proteasenzymer. Deras antihistamina och antiinflammatoriska egenskaper ger symptomlindring vid pollenallergi. Tillskotten bör helst intas några veckor innan pollensäsongen börjar och därefter tas dagligen under hela säsongen.

 

5. Ät bi- och björkprodukter
Ät bi- och björkprodukter regelbundet inför och under pollensäsongen. Att äta färskt bivax, honung, bipollen eller björksav sägs förebygga allergiska besvär genom att kroppen dagligen utsätts för små doser pollen och på så sätt kan lära sig att hantera det. Välj i första hand svenska eller nordeuropeiska biprodukter då dessa innehåller samma sorts pollen som du senare kommer att utsättas för.

Läs också: Vad är en allergi egentligen?

6. Minska på allergener och gifter
Minska exponeringen för gifter, kemikalier och allergena födoämnen. Är man allergisk mot pollen är risken stor att man även har en överkänslighet mot allergena födoämnen, särskilt mjölkprodukter och gluten. Utsätt kroppen för så få påfrestningar som möjligt.

Av Johanna Gustafsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

 

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.