Vetelimpor

Höga halter kadmium i bröd med grovt vetemjöl

Fakta

De allra flesta svenskar får i sig mindre kadmium via maten än det hälsobaserade riktvärdet som den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA satt upp. Men en liten andel av befolkningen hamnar troligen över riktvärdet. Därför är det viktigt att minska mängden kadmium där man kan.

Känn till: 
Cigaretter innehåller mycket kadmium och rökare kan få i sig mycket därifrån.
Personer med järnbrist kan få i sig mer kadmium eftersom järnbrist kan öka upptaget av kadmium.
Att äta vegetarisk kost kan innebära ökad risk att utsättas. Men fördelarna anses fler än nackdelarna.
- Generellt löper vegetarianer mindre risk att drabbas av en rad olika sjukdomar, som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom och vissa cancerformer.Men det är alltid så att den som äter mer ensidigt riskerar att få i sig mer av ett speciellt ämne. Därför är det viktigt att variera vad man äter även när man äter vegetarisk kost. Att äta mycket grönsaker och frukt är bra för alla. Det minskar risken för bland annat fetma, hjärt- och kärlsjukdom och vissa typer av cancer.
• Den största källan till kadmium för icke-rökare är den mat vi äter mycket av och som är basen för många, som potatis och produkter gjorda av säd.
• Median- eller medelintaget av kadmium via kosten för vuxna i Sverige uppskattas till 1-2 mikrogram per kilo kroppsvikt och vecka (beroende på dataunderlag). Intaget varierar eftersom olika människor äter olika slags mat och olika mycket.
• Höga halter av kadmium kan finnas i lever och njure från vuxna djur. Höga halter har även påträffas i kungschampinjon. Det bruna köttet från krabba kan också hålla höga halter (det vita muskelköttet håller dock inte höga nivåer). Personer som ofta konsumerar den maten kan få ett tydligt tillskott av kadmium.
• Upptaget av kadmium från tarmen och till blodet är cirka 1-10 procent för vuxna.

 Läs mer om kadmium i Näringsguiden

Råd för att få i sig så lite kadmium som möjligt:
• Äta varierad kost.
Inte röka.
Se till att kroppen får tillräckligt med järn. Vid järnbrist i form av låga järndepåer, som är vanligt hos kvinnor i barnafödande ålder, kan upptaget av kadmium bli högre.
Minska på eller undvik mat som kan innehålla mycket kadmium, som lever och njure, det bruna köttet från krabba och vildväxande snöbolls- och kungschampinjoner.
Inte använda keramikkärl av okänt ursprung för att förvara mat. När man lagar mat eller förvarar mat i keramikkärl och emaljerade kärl kan kadmium lösas ut från glasyren och färgen. Sura livsmedel som sura frukter, ättika och juice ökar risken för att kadmium ska lösas ut.
Sopsortera batterier och annat som kan innehålla kadmium.
Källa: Livsmedelsverket

Vetefullkornsbröd, det vill säga bröd som är bakat med grovt vetemjöl, innehåller mer än dubbelt så höga halter kadmium som grovt rågbröd. Det visar en ny stickprovskontroll som Livsmedelsverket gjort. 

Kadmium är en cancerframkallande tungmetall som finns naturligt i jorden. Föroreningar i luften och olika slags gödsel kan öka mängderna. Ämnet finns i låga halter i den mesta maten vi äter. Höga halter kan finnas i njure, lever, skaldjur och viss svamp, enligt Livsmedelsverket. 
Kadmium lagras i kroppen (i njurarna) under en lång tid och kan, bland annat, bidra till nedsatt njurfunktion och benskörhet. Kadmium är förbjudet i smycken och i många typer plastföreningar.

► Läs också: Skadliga tungmetaller som bly och kadmium i flera mobilfodral och plånböcker

 

Högst halter i grövre bröd
I en ny sticksprovskontroll har Livsmedelsverket undersökt cirka 40 olika brödsorter. Kontrollen visar att det är de grova bröd, framför allt bröd bakat med vetemjöl, som innehåller högst halter kadmium, rapporterar Sveriges Radio.
Kontrollen av kadmium är en del av ett stort kontrollprogram som gäller många ämnen. Studien är inte klar än. I Livsmedelsverkets nästa undersökning analyseras olika sorters potatis och rotfrukter.
Läs mer om Livsmedelsverkets kartläggning av tungmetaller i livsmedel här.

Så mycket kan du äta 
Enligt EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, bör en person som väger 60 kilo som högst få i sig 20 mikrogram kadmium per dag. Det motsvarar ungefär sex till åtta brödskivor per dag av brödsorter med höga halter.

 Läs också: Rent mjöl i påsen? Här är guiden till olika sorters mjöl

Vete tar lättare upp kadmium
Livsmedelsverket är inte förvånade och menar att det finns flera möjliga förklaringar till resultatet. Till exempel att vete lättare tar upp kadmium ur marken och att vetet kan ha odlats på jordbruksmark med naturligt höga kadmiumhalter i jorden.
– Det här resultatet är vad vi väntade oss och mitt råd till konsumenterna är att man inte fastnar på en produkt, utan äter varierat, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog vid Livsmedelsverket, till ATL, Lantbrukets Affärstidning.

Låga halter kadmium i rågbröd
Livsmedelsverkets kontroll visar däremot att grovt rågbröd innehåller betydligt lägre halter kadmium än vetefullkornsbröd.
– Det är glädjande att rågbröd klarade sig bra i undersökningen. Råg bör vi äta mer av. Det är både fiberrikt och innehåller låga halter av kadmium, säger Marie Vahter, professor i miljömedicin vid Karolinska institutet, till Sveriges Radio.

 Läs också: Allt fler blir bensköra – av ökande mängder kadmium i maten

Saknas gränsvärden för färdiga livsmedel
De gränsvärden man har att förhålla sig till är avsedda för att mäta värden i spannmål och inte i färdiga livsmedel, vilket gjorde att alla stickprover låg väl under gränsen, skriver ATL.
I livsmedelsgruppen cerealier, bröd, flingor med mera, som undersökts uppmättes ett medelvärde om ungefär 25 mikrogram.
– Jag såg att det fanns en rekommendation om högst åtta brödskivor av de brödsorter som visade högst kadmiumhalt, men jag tror inte det är så många som äter åtta skivor om dagen av exakt samma sorts bröd, från samma bageri, varje dag år efter år, säger Emma Halldin Ankarberg, till ATL.

“Vi behöver sänka kadmiumhalten i livsmedel generellt”
Tar man dessutom med i beräkningen att bageriets mjöl med allra största sannolikhet kommer från olika spannmålsodlare och olika områden så är risken förhållandevis liten för att man ska få i sig konstanta höga värden, menar hon.
– Vi behöver sänka kadmiumhalten i livsmedel generellt. På SLU forskar man mycket kring vetesorter som tar upp mindre kadmium, och det är just denna typ av lösningar som gör skillnad, säger Emma Halldin Ankarberg.

► Läs också: Stor risk för tungmetaller och skadliga ingredienser i kosttillskott sålda över nätet

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

De allra flesta svenskar får i sig mindre kadmium via maten än det hälsobaserade riktvärdet som den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA satt upp. Men en liten andel av befolkningen hamnar troligen över riktvärdet. Därför är det viktigt att minska mängden kadmium där man kan.

Känn till: 
Cigaretter innehåller mycket kadmium och rökare kan få i sig mycket därifrån.
Personer med järnbrist kan få i sig mer kadmium eftersom järnbrist kan öka upptaget av kadmium.
Att äta vegetarisk kost kan innebära ökad risk att utsättas. Men fördelarna anses fler än nackdelarna.
- Generellt löper vegetarianer mindre risk att drabbas av en rad olika sjukdomar, som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom och vissa cancerformer.Men det är alltid så att den som äter mer ensidigt riskerar att få i sig mer av ett speciellt ämne. Därför är det viktigt att variera vad man äter även när man äter vegetarisk kost. Att äta mycket grönsaker och frukt är bra för alla. Det minskar risken för bland annat fetma, hjärt- och kärlsjukdom och vissa typer av cancer.
• Den största källan till kadmium för icke-rökare är den mat vi äter mycket av och som är basen för många, som potatis och produkter gjorda av säd.
• Median- eller medelintaget av kadmium via kosten för vuxna i Sverige uppskattas till 1-2 mikrogram per kilo kroppsvikt och vecka (beroende på dataunderlag). Intaget varierar eftersom olika människor äter olika slags mat och olika mycket.
• Höga halter av kadmium kan finnas i lever och njure från vuxna djur. Höga halter har även påträffas i kungschampinjon. Det bruna köttet från krabba kan också hålla höga halter (det vita muskelköttet håller dock inte höga nivåer). Personer som ofta konsumerar den maten kan få ett tydligt tillskott av kadmium.
• Upptaget av kadmium från tarmen och till blodet är cirka 1-10 procent för vuxna.

 Läs mer om kadmium i Näringsguiden

Råd för att få i sig så lite kadmium som möjligt:
• Äta varierad kost.
Inte röka.
Se till att kroppen får tillräckligt med järn. Vid järnbrist i form av låga järndepåer, som är vanligt hos kvinnor i barnafödande ålder, kan upptaget av kadmium bli högre.
Minska på eller undvik mat som kan innehålla mycket kadmium, som lever och njure, det bruna köttet från krabba och vildväxande snöbolls- och kungschampinjoner.
Inte använda keramikkärl av okänt ursprung för att förvara mat. När man lagar mat eller förvarar mat i keramikkärl och emaljerade kärl kan kadmium lösas ut från glasyren och färgen. Sura livsmedel som sura frukter, ättika och juice ökar risken för att kadmium ska lösas ut.
Sopsortera batterier och annat som kan innehålla kadmium.
Källa: Livsmedelsverket

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Hälsa

Kjell Anthelenius körde på i ett högt tempo – och både blodtryck och kolesterolvärdet sköt i höjden. Han bestämde sig för att sätta sin hälsa först och lägga om sin livsstil. Nu är hans värden normala igen, tack vare regelbunden träning, meditation, mer vegetarisk mat och ett tillskott med lagrad vitlök.

kvinna oroar sig mind 2018

Mind 2018: Orons viktiga funktion

Mental hälsa

Oro hjälper oss att förbereda oss för svårigheter och att kunna fatta bra och genomtänkta beslut. Att inte oroa sig kan göra att man är oförberedd på att handskas med problem menar stresscoachen Karin Isberg som dock skiljer på konstruktiv oro och oro som livsinställning.



yoga i tantolunden yogaläraren anna gordh humlesjö

Anna ordnar yoga i parken för en god sak

Trendspaning

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

bonsallad

Krispig grön bönsallad

Recept

Det bästa med skördetider är att det är så enkelt och går så snabbt att laga mat och få till goda och näringsrika måltider. Gå på marknader och botanisera bland nyskördade grönsaker. Detta recept från Nilla's Kitchen innehåller förvällda bondbönor, brytbönor och sockerärtor.

övrrviktig kvinna tränar på gym

Försämrad fettnedbrytning kan ligga bakom fetma

Vikt

Vad som gör att vissa kan hålla sig smala till synes utan ansträngning medan andra går upp i vikt bara de tittar på en bakelse, det är en fråga som gäckat mänskligheten länge. Svenska forskare har nu kommit med en möjlig förklaring och det är att övervikten i vissa fall kan förklaras med en sämre förmåga att omsätta fett.

hund i gräns och simmar

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Övrigt

78 procent av alla hundägarna tar med sig hunden på semestern något både hund och människa kan ha glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för den fyrbenta vännen. Här följer några tips på hur du gör din semester mer hundvänlig.

skylt varnar för fästingar

“Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

Krönikan

Varje sommar får tusentals svenskar fästingbett och blir infekterade av de sjukdomar dessa  kryp sprider.  När hon själv drabbades svårt blev Cornelia Södergren tvungen att ta reda på så mycket hon kunde om fästingburna sjukdomar, deras förlopp och hur hon skulle skydda sig i fortsättningen. Ett arbete som resulterade i boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin”, som kommer ut senare i sommar.

Friskare hår – en kick för självkänslan

Hud

Håret är ett viktigt och känsligt kapitel för många. Teresa hade tjockt, välmående hårsvall – ett hår att vara stolt över. När hon plötsligt började tappa stora tussar hår i höstas blev hon riktigt orolig. Hade hon drabbats av någon allvarlig sjukdom?

bulgursalad

Saftig bulgursallad med mandel

Recept

Saftig, sammetslen bulgur i sällskap av grönsaker. Servera som huvuddelen av en måltid och komplettera med valfritt protein eller mer grönsaker. Resterna passar förträffligt i matlådan.

rosor

”De är blommornas Rolls royce”

Hud

Rosor har en air av romantik kring sig, de uppskattas både för sin skönhet och sin ljuvliga doft men vad kanske inte alla känner till är att de även har medicinska egenskaper – särskilt gynnsamma är de för huden.

Berika tarmfloran – 8 anledningar att välja mjölksyrat

Mage

Det bor två kilo bakterier, svampar och mikroorganismer i din tarm. Du har allt att vinna på att vårda dem, för de styr allt från humör till vikt och immunförsvar. Mjölksyrabakterier är en förutsättning för en näringsrik tarmflora – och kan dessutom göra underverk för huden. Här är åtta smarta tips om hur vassle kan hjälpa din hälsa.

Nu kan jag äntligen njuta av solen!

Hud

Tuula Gunnarsson älskar solen på alla sätt. När hon för många år sedan fick soleksem så var det en katastrof. Rådet var att ha långärmat och sitta i skuggan, vilket Tuula inte ville. När hon hittade ett tillskott för pigment och solbränna, med bland annat betakaroten, kunde hon njuta av solen igen. 

“Storasyster? Nej, jag är hans mamma!”

Hud

Annette fyller snart 45 år men får ändå inte sällan frågan om hon är storasyster till sin son som är 19. Hemligheten bakom Annette Carlssons ungdomliga utseende är en kombination av bra gener, positiv livssyn och en svensk, patenterad hudkräm.