Höga halter kadmium i bröd med grovt vetemjöl | Kurera.se
Vetelimpor

Höga halter kadmium i bröd med grovt vetemjöl

Fakta

De allra flesta svenskar får i sig mindre kadmium via maten än det hälsobaserade riktvärdet som den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA satt upp. Men en liten andel av befolkningen hamnar troligen över riktvärdet. Därför är det viktigt att minska mängden kadmium där man kan.

Känn till: 
Cigaretter innehåller mycket kadmium och rökare kan få i sig mycket därifrån.
Personer med järnbrist kan få i sig mer kadmium eftersom järnbrist kan öka upptaget av kadmium.
Att äta vegetarisk kost kan innebära ökad risk att utsättas. Men fördelarna anses fler än nackdelarna.
- Generellt löper vegetarianer mindre risk att drabbas av en rad olika sjukdomar, som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom och vissa cancerformer.Men det är alltid så att den som äter mer ensidigt riskerar att få i sig mer av ett speciellt ämne. Därför är det viktigt att variera vad man äter även när man äter vegetarisk kost. Att äta mycket grönsaker och frukt är bra för alla. Det minskar risken för bland annat fetma, hjärt- och kärlsjukdom och vissa typer av cancer.
• Den största källan till kadmium för icke-rökare är den mat vi äter mycket av och som är basen för många, som potatis och produkter gjorda av säd.
• Median- eller medelintaget av kadmium via kosten för vuxna i Sverige uppskattas till 1-2 mikrogram per kilo kroppsvikt och vecka (beroende på dataunderlag). Intaget varierar eftersom olika människor äter olika slags mat och olika mycket.
• Höga halter av kadmium kan finnas i lever och njure från vuxna djur. Höga halter har även påträffas i kungschampinjon. Det bruna köttet från krabba kan också hålla höga halter (det vita muskelköttet håller dock inte höga nivåer). Personer som ofta konsumerar den maten kan få ett tydligt tillskott av kadmium.
• Upptaget av kadmium från tarmen och till blodet är cirka 1-10 procent för vuxna.

 Läs mer om kadmium i Näringsguiden

Råd för att få i sig så lite kadmium som möjligt:
• Äta varierad kost.
Inte röka.
Se till att kroppen får tillräckligt med järn. Vid järnbrist i form av låga järndepåer, som är vanligt hos kvinnor i barnafödande ålder, kan upptaget av kadmium bli högre.
Minska på eller undvik mat som kan innehålla mycket kadmium, som lever och njure, det bruna köttet från krabba och vildväxande snöbolls- och kungschampinjoner.
Inte använda keramikkärl av okänt ursprung för att förvara mat. När man lagar mat eller förvarar mat i keramikkärl och emaljerade kärl kan kadmium lösas ut från glasyren och färgen. Sura livsmedel som sura frukter, ättika och juice ökar risken för att kadmium ska lösas ut.
Sopsortera batterier och annat som kan innehålla kadmium.
Källa: Livsmedelsverket

Vetefullkornsbröd, det vill säga bröd som är bakat med grovt vetemjöl, innehåller mer än dubbelt så höga halter kadmium som grovt rågbröd. Det visar en ny stickprovskontroll som Livsmedelsverket gjort. 

Kadmium är en cancerframkallande tungmetall som finns naturligt i jorden. Föroreningar i luften och olika slags gödsel kan öka mängderna. Ämnet finns i låga halter i den mesta maten vi äter. Höga halter kan finnas i njure, lever, skaldjur och viss svamp, enligt Livsmedelsverket. 
Kadmium lagras i kroppen (i njurarna) under en lång tid och kan, bland annat, bidra till nedsatt njurfunktion och benskörhet. Kadmium är förbjudet i smycken och i många typer plastföreningar.

► Läs också: Skadliga tungmetaller som bly och kadmium i flera mobilfodral och plånböcker

 

Högst halter i grövre bröd
I en ny sticksprovskontroll har Livsmedelsverket undersökt cirka 40 olika brödsorter. Kontrollen visar att det är de grova bröd, framför allt bröd bakat med vetemjöl, som innehåller högst halter kadmium, rapporterar Sveriges Radio.
Kontrollen av kadmium är en del av ett stort kontrollprogram som gäller många ämnen. Studien är inte klar än. I Livsmedelsverkets nästa undersökning analyseras olika sorters potatis och rotfrukter.
Läs mer om Livsmedelsverkets kartläggning av tungmetaller i livsmedel här.

Så mycket kan du äta 
Enligt EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, bör en person som väger 60 kilo som högst få i sig 20 mikrogram kadmium per dag. Det motsvarar ungefär sex till åtta brödskivor per dag av brödsorter med höga halter.

 Läs också: Rent mjöl i påsen? Här är guiden till olika sorters mjöl

Vete tar lättare upp kadmium
Livsmedelsverket är inte förvånade och menar att det finns flera möjliga förklaringar till resultatet. Till exempel att vete lättare tar upp kadmium ur marken och att vetet kan ha odlats på jordbruksmark med naturligt höga kadmiumhalter i jorden.
– Det här resultatet är vad vi väntade oss och mitt råd till konsumenterna är att man inte fastnar på en produkt, utan äter varierat, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog vid Livsmedelsverket, till ATL, Lantbrukets Affärstidning.

Låga halter kadmium i rågbröd
Livsmedelsverkets kontroll visar däremot att grovt rågbröd innehåller betydligt lägre halter kadmium än vetefullkornsbröd.
– Det är glädjande att rågbröd klarade sig bra i undersökningen. Råg bör vi äta mer av. Det är både fiberrikt och innehåller låga halter av kadmium, säger Marie Vahter, professor i miljömedicin vid Karolinska institutet, till Sveriges Radio.

 Läs också: Allt fler blir bensköra – av ökande mängder kadmium i maten

 

Saknas gränsvärden för färdiga livsmedel
De gränsvärden man har att förhålla sig till är avsedda för att mäta värden i spannmål och inte i färdiga livsmedel, vilket gjorde att alla stickprover låg väl under gränsen, skriver ATL.
I livsmedelsgruppen cerealier, bröd, flingor med mera, som undersökts uppmättes ett medelvärde om ungefär 25 mikrogram.
– Jag såg att det fanns en rekommendation om högst åtta brödskivor av de brödsorter som visade högst kadmiumhalt, men jag tror inte det är så många som äter åtta skivor om dagen av exakt samma sorts bröd, från samma bageri, varje dag år efter år, säger Emma Halldin Ankarberg, till ATL.

"Vi behöver sänka kadmiumhalten i livsmedel generellt"
Tar man dessutom med i beräkningen att bageriets mjöl med allra största sannolikhet kommer från olika spannmålsodlare och olika områden så är risken förhållandevis liten för att man ska få i sig konstanta höga värden, menar hon.
– Vi behöver sänka kadmiumhalten i livsmedel generellt. På SLU forskar man mycket kring vetesorter som tar upp mindre kadmium, och det är just denna typ av lösningar som gör skillnad, säger Emma Halldin Ankarberg.

► Läs också: Stor risk för tungmetaller och skadliga ingredienser i kosttillskott sålda över nätet

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

De allra flesta svenskar får i sig mindre kadmium via maten än det hälsobaserade riktvärdet som den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA satt upp. Men en liten andel av befolkningen hamnar troligen över riktvärdet. Därför är det viktigt att minska mängden kadmium där man kan.

Känn till: 
Cigaretter innehåller mycket kadmium och rökare kan få i sig mycket därifrån.
Personer med järnbrist kan få i sig mer kadmium eftersom järnbrist kan öka upptaget av kadmium.
Att äta vegetarisk kost kan innebära ökad risk att utsättas. Men fördelarna anses fler än nackdelarna.
- Generellt löper vegetarianer mindre risk att drabbas av en rad olika sjukdomar, som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom och vissa cancerformer.Men det är alltid så att den som äter mer ensidigt riskerar att få i sig mer av ett speciellt ämne. Därför är det viktigt att variera vad man äter även när man äter vegetarisk kost. Att äta mycket grönsaker och frukt är bra för alla. Det minskar risken för bland annat fetma, hjärt- och kärlsjukdom och vissa typer av cancer.
• Den största källan till kadmium för icke-rökare är den mat vi äter mycket av och som är basen för många, som potatis och produkter gjorda av säd.
• Median- eller medelintaget av kadmium via kosten för vuxna i Sverige uppskattas till 1-2 mikrogram per kilo kroppsvikt och vecka (beroende på dataunderlag). Intaget varierar eftersom olika människor äter olika slags mat och olika mycket.
• Höga halter av kadmium kan finnas i lever och njure från vuxna djur. Höga halter har även påträffas i kungschampinjon. Det bruna köttet från krabba kan också hålla höga halter (det vita muskelköttet håller dock inte höga nivåer). Personer som ofta konsumerar den maten kan få ett tydligt tillskott av kadmium.
• Upptaget av kadmium från tarmen och till blodet är cirka 1-10 procent för vuxna.

 Läs mer om kadmium i Näringsguiden

Råd för att få i sig så lite kadmium som möjligt:
• Äta varierad kost.
Inte röka.
Se till att kroppen får tillräckligt med järn. Vid järnbrist i form av låga järndepåer, som är vanligt hos kvinnor i barnafödande ålder, kan upptaget av kadmium bli högre.
Minska på eller undvik mat som kan innehålla mycket kadmium, som lever och njure, det bruna köttet från krabba och vildväxande snöbolls- och kungschampinjoner.
Inte använda keramikkärl av okänt ursprung för att förvara mat. När man lagar mat eller förvarar mat i keramikkärl och emaljerade kärl kan kadmium lösas ut från glasyren och färgen. Sura livsmedel som sura frukter, ättika och juice ökar risken för att kadmium ska lösas ut.
Sopsortera batterier och annat som kan innehålla kadmium.
Källa: Livsmedelsverket

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

 

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.

 

Vi äter allt mer halloumi – från Europas största användare av antibiotika till djur

Kost

Antibiotikaanvändningen till djur skiljer sig stort åt i Europa – och i en tid då antibiotikaresistens bedöms vara ett stort hot mot folkhälsan kan det vara av vikt att ta reda på vilket land livsmedlen du handlar kommer från. Inte minst vad gäller halloumiost, något vi i Sverige äter allt mer av – där ett av Sveriges i särklass största importländer också är Europas största användare av antibiotika vid djuruppfödning.

Nu är Nicoles mage lugn igen

Mage

Nicole Jansson har levt mer än halva sitt liv med en sjukdom som sitter i magen, ulcerös kolit. Hon lever som de flesta av oss, men att ha svår smärta och behöva springa på toa ofta påverkar det dagliga livet. Men nu har hon fått hjälp.

 

Handskas med sommarvärmen på ayurvediskt vis

Naturlig hälsa

På sommaren när det är varmt är det lätt att känna sig frustrerad och mer lättirriterad än vanligt. Det beror enligt ayurveda – den urgamla indiska medicinen – på att sommaren är pittans årstid. Här tipsar Tia Jumbe, ayurvedisk rådgivare om några knep för att balansera pitta.

Nu blir fler utemiljöer rökfria

Politik

Från och med 1 juli kommer det att råda rökförbud på flera platser i utomhusmiljön. Bland annat omfattas uteserveringar, lekplatser, perronger, busshållplatser och vissa entréer. Förbudet omfattar även e-cigaretter. Det rapporterar Folkhälsomyndigheten.