Vetelimpor

Höga halter kadmium i bröd med grovt vetemjöl

Fakta

De allra flesta svenskar får i sig mindre kadmium via maten än det hälsobaserade riktvärdet som den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA satt upp. Men en liten andel av befolkningen hamnar troligen över riktvärdet. Därför är det viktigt att minska mängden kadmium där man kan.

Känn till: 
Cigaretter innehåller mycket kadmium och rökare kan få i sig mycket därifrån.
Personer med järnbrist kan få i sig mer kadmium eftersom järnbrist kan öka upptaget av kadmium.
Att äta vegetarisk kost kan innebära ökad risk att utsättas. Men fördelarna anses fler än nackdelarna.
- Generellt löper vegetarianer mindre risk att drabbas av en rad olika sjukdomar, som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom och vissa cancerformer.Men det är alltid så att den som äter mer ensidigt riskerar att få i sig mer av ett speciellt ämne. Därför är det viktigt att variera vad man äter även när man äter vegetarisk kost. Att äta mycket grönsaker och frukt är bra för alla. Det minskar risken för bland annat fetma, hjärt- och kärlsjukdom och vissa typer av cancer.
• Den största källan till kadmium för icke-rökare är den mat vi äter mycket av och som är basen för många, som potatis och produkter gjorda av säd.
• Median- eller medelintaget av kadmium via kosten för vuxna i Sverige uppskattas till 1-2 mikrogram per kilo kroppsvikt och vecka (beroende på dataunderlag). Intaget varierar eftersom olika människor äter olika slags mat och olika mycket.
• Höga halter av kadmium kan finnas i lever och njure från vuxna djur. Höga halter har även påträffas i kungschampinjon. Det bruna köttet från krabba kan också hålla höga halter (det vita muskelköttet håller dock inte höga nivåer). Personer som ofta konsumerar den maten kan få ett tydligt tillskott av kadmium.
• Upptaget av kadmium från tarmen och till blodet är cirka 1-10 procent för vuxna.

 Läs mer om kadmium i Näringsguiden

Råd för att få i sig så lite kadmium som möjligt:
• Äta varierad kost.
Inte röka.
Se till att kroppen får tillräckligt med järn. Vid järnbrist i form av låga järndepåer, som är vanligt hos kvinnor i barnafödande ålder, kan upptaget av kadmium bli högre.
Minska på eller undvik mat som kan innehålla mycket kadmium, som lever och njure, det bruna köttet från krabba och vildväxande snöbolls- och kungschampinjoner.
Inte använda keramikkärl av okänt ursprung för att förvara mat. När man lagar mat eller förvarar mat i keramikkärl och emaljerade kärl kan kadmium lösas ut från glasyren och färgen. Sura livsmedel som sura frukter, ättika och juice ökar risken för att kadmium ska lösas ut.
Sopsortera batterier och annat som kan innehålla kadmium.
Källa: Livsmedelsverket

Vetefullkornsbröd, det vill säga bröd som är bakat med grovt vetemjöl, innehåller mer än dubbelt så höga halter kadmium som grovt rågbröd. Det visar en ny stickprovskontroll som Livsmedelsverket gjort. 

Kadmium är en cancerframkallande tungmetall som finns naturligt i jorden. Föroreningar i luften och olika slags gödsel kan öka mängderna. Ämnet finns i låga halter i den mesta maten vi äter. Höga halter kan finnas i njure, lever, skaldjur och viss svamp, enligt Livsmedelsverket. 
Kadmium lagras i kroppen (i njurarna) under en lång tid och kan, bland annat, bidra till nedsatt njurfunktion och benskörhet. Kadmium är förbjudet i smycken och i många typer plastföreningar.

► Läs också: Skadliga tungmetaller som bly och kadmium i flera mobilfodral och plånböcker

 

Högst halter i grövre bröd
I en ny sticksprovskontroll har Livsmedelsverket undersökt cirka 40 olika brödsorter. Kontrollen visar att det är de grova bröd, framför allt bröd bakat med vetemjöl, som innehåller högst halter kadmium, rapporterar Sveriges Radio.
Kontrollen av kadmium är en del av ett stort kontrollprogram som gäller många ämnen. Studien är inte klar än. I Livsmedelsverkets nästa undersökning analyseras olika sorters potatis och rotfrukter.
Läs mer om Livsmedelsverkets kartläggning av tungmetaller i livsmedel här.

Så mycket kan du äta 
Enligt EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, bör en person som väger 60 kilo som högst få i sig 20 mikrogram kadmium per dag. Det motsvarar ungefär sex till åtta brödskivor per dag av brödsorter med höga halter.

 Läs också: Rent mjöl i påsen? Här är guiden till olika sorters mjöl

Vete tar lättare upp kadmium
Livsmedelsverket är inte förvånade och menar att det finns flera möjliga förklaringar till resultatet. Till exempel att vete lättare tar upp kadmium ur marken och att vetet kan ha odlats på jordbruksmark med naturligt höga kadmiumhalter i jorden.
– Det här resultatet är vad vi väntade oss och mitt råd till konsumenterna är att man inte fastnar på en produkt, utan äter varierat, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog vid Livsmedelsverket, till ATL, Lantbrukets Affärstidning.

Låga halter kadmium i rågbröd
Livsmedelsverkets kontroll visar däremot att grovt rågbröd innehåller betydligt lägre halter kadmium än vetefullkornsbröd.
– Det är glädjande att rågbröd klarade sig bra i undersökningen. Råg bör vi äta mer av. Det är både fiberrikt och innehåller låga halter av kadmium, säger Marie Vahter, professor i miljömedicin vid Karolinska institutet, till Sveriges Radio.

 Läs också: Allt fler blir bensköra – av ökande mängder kadmium i maten

Saknas gränsvärden för färdiga livsmedel
De gränsvärden man har att förhålla sig till är avsedda för att mäta värden i spannmål och inte i färdiga livsmedel, vilket gjorde att alla stickprover låg väl under gränsen, skriver ATL.
I livsmedelsgruppen cerealier, bröd, flingor med mera, som undersökts uppmättes ett medelvärde om ungefär 25 mikrogram.
– Jag såg att det fanns en rekommendation om högst åtta brödskivor av de brödsorter som visade högst kadmiumhalt, men jag tror inte det är så många som äter åtta skivor om dagen av exakt samma sorts bröd, från samma bageri, varje dag år efter år, säger Emma Halldin Ankarberg, till ATL.

”Vi behöver sänka kadmiumhalten i livsmedel generellt”
Tar man dessutom med i beräkningen att bageriets mjöl med allra största sannolikhet kommer från olika spannmålsodlare och olika områden så är risken förhållandevis liten för att man ska få i sig konstanta höga värden, menar hon.
– Vi behöver sänka kadmiumhalten i livsmedel generellt. På SLU forskar man mycket kring vetesorter som tar upp mindre kadmium, och det är just denna typ av lösningar som gör skillnad, säger Emma Halldin Ankarberg.

► Läs också: Stor risk för tungmetaller och skadliga ingredienser i kosttillskott sålda över nätet

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

De allra flesta svenskar får i sig mindre kadmium via maten än det hälsobaserade riktvärdet som den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA satt upp. Men en liten andel av befolkningen hamnar troligen över riktvärdet. Därför är det viktigt att minska mängden kadmium där man kan.

Känn till: 
Cigaretter innehåller mycket kadmium och rökare kan få i sig mycket därifrån.
Personer med järnbrist kan få i sig mer kadmium eftersom järnbrist kan öka upptaget av kadmium.
Att äta vegetarisk kost kan innebära ökad risk att utsättas. Men fördelarna anses fler än nackdelarna.
- Generellt löper vegetarianer mindre risk att drabbas av en rad olika sjukdomar, som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom och vissa cancerformer.Men det är alltid så att den som äter mer ensidigt riskerar att få i sig mer av ett speciellt ämne. Därför är det viktigt att variera vad man äter även när man äter vegetarisk kost. Att äta mycket grönsaker och frukt är bra för alla. Det minskar risken för bland annat fetma, hjärt- och kärlsjukdom och vissa typer av cancer.
• Den största källan till kadmium för icke-rökare är den mat vi äter mycket av och som är basen för många, som potatis och produkter gjorda av säd.
• Median- eller medelintaget av kadmium via kosten för vuxna i Sverige uppskattas till 1-2 mikrogram per kilo kroppsvikt och vecka (beroende på dataunderlag). Intaget varierar eftersom olika människor äter olika slags mat och olika mycket.
• Höga halter av kadmium kan finnas i lever och njure från vuxna djur. Höga halter har även påträffas i kungschampinjon. Det bruna köttet från krabba kan också hålla höga halter (det vita muskelköttet håller dock inte höga nivåer). Personer som ofta konsumerar den maten kan få ett tydligt tillskott av kadmium.
• Upptaget av kadmium från tarmen och till blodet är cirka 1-10 procent för vuxna.

 Läs mer om kadmium i Näringsguiden

Råd för att få i sig så lite kadmium som möjligt:
• Äta varierad kost.
Inte röka.
Se till att kroppen får tillräckligt med järn. Vid järnbrist i form av låga järndepåer, som är vanligt hos kvinnor i barnafödande ålder, kan upptaget av kadmium bli högre.
Minska på eller undvik mat som kan innehålla mycket kadmium, som lever och njure, det bruna köttet från krabba och vildväxande snöbolls- och kungschampinjoner.
Inte använda keramikkärl av okänt ursprung för att förvara mat. När man lagar mat eller förvarar mat i keramikkärl och emaljerade kärl kan kadmium lösas ut från glasyren och färgen. Sura livsmedel som sura frukter, ättika och juice ökar risken för att kadmium ska lösas ut.
Sopsortera batterier och annat som kan innehålla kadmium.
Källa: Livsmedelsverket

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

torskrullar_med_mangosalsa

Torskrullar med mangosalsa

Recept

Ceviche är en populär rätt men alla äter inte rå fisk, då är denna rät ett bra alternativ. Smakerna av mango, koriander, lime och chili möts i denna goda torskrätt som serveras med wokad brysselkål.

vitaminer och mineraler i hälsokostaffär

Svensk certifiering för säkra kosttillskott

Allmänt

Svensk Egenvård är en oberoende branschorganisation som har utformat CFSC, en unikt anpassad certifiering för producenter av kosttillskott. Certifieringen syftar bland annat till att säkerställa att producenter följer rådande lagstiftning och har ett kvalitetsarbete som borgar för att kosttillskotten är säkra att använda. Det nu 30-åriga hälsokostföretaget Great Earth är ett av de svenska företag som nyligen erhållit certifieringen igen.

Het krydda satte fart förbränningen

Hälsa

Jennie Rundquist har tränat fotboll, innebandy och ishockey på elitnivå. Hon har nästan alltid varit i god form men efter två graviditeter och en knäoperation ville de extra kilona hon gått upp inte försvinna hur mycket hon än tränade. Ett tillskott med chili och grönt te fick fart på förbränningen och då började det äntligen hända något med Jennies vikt.

karin björkegren jones

Så sätter du fart på lymfsystemet

Naturlig hälsa

Lymfsystemet är ett av kroppens största system, men trots forskning är det tämligen förbisett och vi vet fortfarande väldigt lite om hur vi tar hand om det på bästa sätt, skriver Karin Björkegren Jones i sin nya bok ”Omstart för en starkare, renare och friskare kropp”.

paraply

Låt inte glädjen regna bort

Krönikan

I sin första krönika på Kurera skriver Tia Jumbe om vikten av att inte låta upplevelsen av glädje bero på yttre omständigheter. När vi går in i hösten är det många som blir håglösa men vi kan vända på steken och se regnet som den gåva det är för natur och växtlighet och njuta av att mysa hemma i stugvärmen istället.

sallad kosttillskott och joggingskor

Näringsterapeutens tips för ett starkt immunförsvar

Naturlig hälsa

Maria Hellström, näringsterapeut och verksam på Sterafens sjukhus, tipsar om tre vägar till ett starkare immunförsvar. Grundpelarna i ett starkt immunförsvar utgörs av allsidig träning som  tillåter återhämtning och nedvarvning, näringstillskott för säkerställa att kroppen har alla byggstenar att samt en inflammatorisk ekologiska kost fylld med bra protein, fetter och antioxidanter.

EU-dom ger vaccin skulden för MS

Politik

Nyligen fattade EU-domstolen beslut i ett mål som innebär att sjukdom som uppkommit nära i tiden efter en vaccination kan anses bero på vaccinationen. Detta även om det saknas vetenskapliga belägg för en sådan koppling, rapporterar Läkemedelsvärlden. Domen kan bli vägledande för liknande fall.

Mikrofasta förbättrar din hälsa

Hälsa

Att fasta längre perioder kan vara jobbigt, men att köra en mikrofasta varje dygn är relativt lätt och kan ge en rad positiva effekter på hälsan. Till exempel är det bra för hjärta och kärl, för ditt blodsocker och om du har svårt att gå ner i vikt så får du med allra största säkerhet effekt ganska snabbt.

Martina Johansson

”Biggest loserdieten är direkt skadlig”

Kurera debatt

Att svälta sig på en fettfattig kost samtidigt som man unnar sig små mängder godis och tränar hårt är inte ett bra recept för vare sig viktnedgång eller hållbar hälsa, tvärtom kan det ge men för livet menar Martina Johansson,, medicinteknisk ingenjör, biohacker och kvinnan bakom en av Sveriges mest populära hälsobloggar.

majssoppa och marinerade b;nor

Med kärlek till het chili

Recept

Med en meny bestående av marinerade bönor och kryddig majssoppa blir njutningen total för den som älskar denna heta krydda. Serveras tillsammans eller var för sig, som förrätt eller tillbehör.

arg man

Stressexperten: ”Hejda dina utbrott”

Mental hälsa

Karin Isberg är stressexpert och författare till boken ”15 sätt att bli fri från stress” där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. I del sex lär Karin oss hur vi kan kontrollera vår ilska.

prästen olle carlsson

Vikten av att mota Olle i grind

Mental hälsa

Att försöka undvika livskriser är kanske lika omöjligt som det är slöseri med tid men vi kan göra mycket för att bygga upp vår motståndskraft och slippa det brutala uppvaknande som det många gånger kan vara att stå öga mot öga med våra tillkortakommanden och tvingas inse vilka konsekvenser våra handlingar och beteenden haft för oss själva och andra. Ett sätt är att börja syna oss själva lite närmre i sömmarna innan livet tvingar oss till det menar prästen Olle Carlsson.

Så fick Fanny bra blodvärde utan magproblem

Naturlig hälsa

Var tredje kvinna i fertil ålder lider av järnbrist och under en graviditet är det vanligt att blodvärdet försämras. Fanny Westberg, 27 år, fick järntabletter när hennes hemoglobinvärde blev lågt. Men hennes mage klarade inte de starka tabletterna. Lösningen blev ett järntillskott i flytande form.

Leila på bryggan

Leilas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Leila Söderholm var 38 år och trebarnsmamma när hon fick hon veta att hon hade tjocktarmscancer. Fem år efter cancerbeskedet friskförklarades Leila och i dag är hennes jobb som tränare och föreläsare än mer viktigt eftersom hon brinner för hälsa och välmående och vill inspirera andra till ett sunt och friskt liv. Här tipsar Leila om tio av sina bästa hälsovinster för ett friskt och hälsosamt liv. 

Leila på bryggan

Leila: ”Jag lovade att uppfylla mina drömmar”

Hälsa

Leila Söderholm var 38 år och trebarnsmamma när hon fick hon veta att hon hade tjocktarmscancer. Efter att chocken lagt sig bestämde hon sig för att vara i toppform inför operationen. I dag är Leila friskförklarad och hon brinner för att inspirera andra till god hälsa. En dröm hon har förverkligat är en årlig träningsresa till Dubai.

bob hansson

Bob Hansson: Största hotet mot vår hälsa är vår egen vanliga vardag

Krönikan

Det sprider sig en epidemi över Europa just nu. Varje minut är det någon som insjuknar, varje vecka sjukskrivs tusentals och vissa av dem, kommer aldrig helt återhämta sig. Epidemin överförs inte av bakterier eller virus. Den överförs av samhällets förväntan på individen. Förväntan på prestation. Epidemin bär olika namn, som ofta inleds med samma ord: utmattning.

Hår

Tips för naturligt friskt hår

Skönhet

Går det verkligen att få håret rent och fräscht på naturlig väg? I boken "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", tipsar Tia Jumbe om olika sätt att rengöra, återfukta och boosta håret på ett naturligt sätt som inte belastar vare sig natur eller kropp i onödan.

Ulrika Hoffer – med ett smart förhållande till mat

Hälsoprofilerna berättar

Det var barnen som förde journalisten Ulrika Hoffer in på hälsans område. Hon har sedan dess givit ut ett antal kokböcker och kan numera även kalla sig kokboksförfattre och kostrådgivare. Med boken "Råsmart familj" delade hon med sig av de recept och förändringar som hjälpt hennes familj. i höst kommer boken ut i en omarbetad version under namnet "Matsmart familj".

vattenkran

Fragment av plast funna i dricksvatten

Eko/miljö

Små plastfibrer har återfunnits i kranvattnet världen over. En undersökning visar att mikroskopiskta plastpartiklar återfanns i 83 procent av de vattenprover som gjordes. Forskare manar nu till att hälsoriskerna bör utredas omgående.

Frisör

Din frisörs hälsa kan vara i fara

Skönhet

Skönhetsbranschen är en djungel och det är inte bara vi konsumenter som har svårt att hitta rätt. Problemet är minst lika stort om inte större för yrkesutövarna som exponeras för en uppsjö kemikalier och syntetiska ämnen dagligen. Trots lagar och regler riskerar personal på hårvårds- och nagelsalonger att fara illa. 

livskompass

ACT – acceptans som redskap att hantera stress

Mental hälsa

”Livet handlar inte om att vänta till stormen är över, utan att lära sig dansa i regnet”. Så står det i boken Tid att leva. Ibland är livet lugnt och skönt, men så inträffar något som kanske är svårt och smärtsamt, som får oss att känna stress och olust. Vi blir besvikna och arga, för vi förväntar oss att livet ska rulla på utan problem. Boken Tid att leva ger oss verktyg att hantera stress med hjälp av ACT, Acceptance och Commitment Therapy.

barn delar på en munk

Har vi en medfödd känsla för rättvisa?

Forskning

Är människan en självisk varelse - en potentiell Gollum - som bara har sitt eget bästa för ögonen tills vi får lära oss annorlunda. Ja, så har nästan bilden sett ut och synen på barn har varit att de måste lära sig rättvisa genom uppfostran men den bilden är på väg att ändras. Det har nämligen visat sig att vi redan från späd ålder har en känsla för rätt och fel och tidigt är kapabla till solidariska handlingar.