Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Hund blir kliad på huvudet, fötter med tofflor bakgrunden

Homeopaterna: “Husdjur har ibland samma hälsobesvär som sin ägare”

Annika Petrén och Sofie Rehndell, bägge verksamma som djurhomeopater i Västsverige, har märkt att ägare och deras husdjur, i synnerhet hundar, ofta besväras av samma hälsobesvär och symtom. Här berättar de om sin syn på både orsaker och möjliga behandlingar.

Homeopati, den alternativa, holistiska (och ibland ifrågasatta) behandlingsformen med egna läkemedel, som ska stimulera individens förmåga till självläkning, existerar även för djur. I en tidigare artikel här på Kurera tog vi reda på vad en djurhomeopat egentligen gör och konstaterade bland annat att en homeopatisk behandling alltid är individanpassad och baserad på de sammanlagda unika symtomen. Detta ihop med den personliga hälsonivån avgör sedan vilken homeopatisk medicin som ska ordineras.

Och ibland dras faktiskt djuret med samma eller liknande besvär som sin husse eller matte, enligt Annika Petrén och Sofie Rehndel, som driver Homeopaterna.se. Vi ställde några frågor om detta intressanta fenomen, och Annika och Sofie har svarat på dem gemensamt.

 

LÄS OCKSÅ: Katter är lika lojala mot sina ägare som hundar

Homeopaten Annika Petrén

Annika Petrén har mottagning i Uddevalla och på Orust, men tar även emot på distans.

Vilka besvär kan det röra sig om och hur kan det bli så?

– Både hundar och människor kan bli infekterade av samma virus och bakterier och även smitta varandra. Men vi pratar främst om en annan typ av besvär. Av någon anledning blir det allt tydligare att husse/matte och hundar särskilt, ofta besväras av samma symtom. Dock har vi ingen entydig förklaring på fenomenet. Men vi vet ju att människor som lever tätt skapar starka band till varandra. Det samma gäller ju i interaktionen mellan djur och människor. Ibland kanske till och med bandet mellan en människa och ett djur kan vara ännu starkare än mellan två människor. Med starka band blir vi också väldigt påverkade av varandra på alla nivåer. Om till exempel en matte är väldigt orolig av sig bär ofta även hunden på en oro. Glada positiva människor lever ofta med likasinnade hundar till exempel. Men givetvis är det inte alltid på det viset. Ibland är man till och med varandras motsatser med allt vad det innebär.

Vid rent fysiska åkommor har vi märkt att framför allt hundar och deras hussar/mattar har liknande symtom. Om hunden har problem med till exempel höfterna uppdagas det ofta av en slump att även husse/matte har det. Efter att ha blivit uppmärksamma på detta så märker vi fenomenet i fler och fler fall. Det kanske delvis kan förklaras med att man deltar i samma fysiska aktiviteter, går gemensamma promenader år efter år och sliter kroppsdelarna på liknande vis. Men vi tror dock inte att det är en tillräcklig förklaring eftersom det också ofta visat sig stämma vad gäller obalanser på inre organ, såsom hjärta och njurar. Vi påverkas på energinivå av varandra mer än man kanske tror.

LÄS OCKSÅ: Sådan matte sådan katt?

– Den vetenskapliga förklaringen kanske delvis kan hänvisas till den forskning som visar att vi har något som kallas spegelneuroner i hjärnan. Det innebär att när vi ser en annan individ utföra en handling, som i en spegel, så reagerar vårt eget nervsystem som om det var vi själva som utförde samma handling. Våra nervsystem är alltså på ett vis sammanlänkade.  Med hjälp av dessa spegelneuroner kan vi kliva in i en annan individs verklighet. De verkar kunna reagera på andras avsikter och även smärta.

Sedan kan det ju också vara så att vi från början dras till varandra på ett djupare plan som människa och djur, utan att vi alltid är medvetna om det. Kanske har vi just de djurindivider vi har av en anledning. Kanske kan vi också därför hjälpa varandra i våra respektive läkeprocesser. Det verkar oftast vara något annat än slumpen som avgör, när vi tänker att vi väljer, vilka djur som ska bli våra familjemedlemmar.

 

Homeopaten Sofie Rehndell

Djurhomeopaten Sofie Rehndell har mottagning i Uddevalla med Annika Petrén, men tar även emot på distans.

LÄS OCKSÅ: Ägarens stress smittar av sig på hunden

Hur skiljer sig behandlingarna åt mellan djur och människa i dessa fall, eller är de identiska?

– Principen i den homeopatiska behandlingen, samt även läkemedlen, är lika för människor och djur. Dock kan vi ju ställa direkta frågor och få uttalade svar på ett annat vis från en människa. När vi behandlar djur kanske inte alltid svaren är lika tydliga, även om det alltid någonstans finns ett svar att finna. När djurens beteenden återberättas av en människa, måste man vara medveten om att tolkningen går genom den personens individuella filter, som ju är baserat på deras personliga tidigare erfarenheter, tankar, känslor och upplevelser. Så lika viktigt som det som berättas om djuret är homeopatens observationer på olika nivåer. Dessa är förstås alltid viktiga, men blir troligen ännu viktigare när vi ska behandla djur.

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tar sig i sitt knä

Ingefära och gurkmeja lindrar värkande leder

Leder

Inom folkmedicinen har gurkmeja och ingefära använts var för sig för sina hälsobringande egenskaper vid bland annat ledvärk. Tillsammans blir de inte bara dubbelt så bra – de förstärker varandra. Lars Lindmark, forskare och doktor i medicinsk vetenskap berättar varför relativt små doser räcker för att dämpa smärta i inflammerade leder.

 

man tittar ut över molnen

Första långtidsverkande behandlingen mot hiv finns nu i Sverige

Forskning

Ungefär 40 miljoner personer i världen har hiv. De flesta finns i Afrika. I Sverige finns cirka 8 000 kända fall av hiv. Men dagens medicin gör att de med hiv kan leva ett bra liv, som inte blir förkortat. Och nu har ett nytt läkemedel kommit ut på marknaden som innebär behandling mellan sex och tolv dagar per år istället för 365 dagar.

Tecknad bild på kökselektronik mot grön bakgrund

5 farliga ämnen funna i vanlig kökselektronik

Eko/miljö

Tekokare, brödrostar, kaffemaskiner och stavmixers...De flesta av oss har mängder av elektroniska köksprylar, men att se över vad de innehåller kan vara klokt. När Kemikalieinspektionen granskade vanlig kökselektronik hittades nämligen för höga halter av farliga ämnen i flera produkter. 

par i sängen

Superbäret som får igång sexlivet

Naturlig hälsa

Torra slemhinnor i underlivet hör ihop med kraftigt minskad östrogenproduktion. Efter klimakteriet skapar kroppen inte längre kvinnligt östradiol. Problem med samlivet är därför vanligt. Ett enkelt och helt naturligt sätt att återfukta slemhinnorna är att tillsätta det näringsrika superbäret havtorn.

man i skogshuggarkläder

Bertil slipper smärtan i sitt löparknä

Leder

Bertil Grön har besvärats av smärta i knäna och problem med ländryggen i många år. Han har gått hos sjukgymnast och till läkare, fått akupunktur och försökt lägga om träningen – men bara fått temporär hjälp. Förra hösten började han ta ett tillskott med grönläppad mussla och nu har han varken ont i ryggen eller besvär med knäna längre.

 

ung kvinna är ledsen

Därför blir du extra trött och deppig när våren kommer

Hälsa

Våren är här! En ljusare tid som gör oss pigga och glada. Eller? Nej, inte alla. Omkring 15 procent av oss känner tvärtom av att våren kommer genom att bli extra trötta – och till med vårdeppiga. "Längden på dagen förändras snabbast just nu. Den biologiska klockan hänger inte med", förklarar professor Torbjörn Åkerstedt fenomenet.

Gruppbild på 5 serum och en äldre kvinna

Skönhetspanelen testar: ansiktsserum

Hud

Ett serum under ansiktskrämen kan både lugna och strama upp hyn, reducera fina linjer och inte minst ge fukt, lyster och näring. Kureras skönhetspanel har testat fem naturliga serum – och utsett en favorit!

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

En ljus hund med ett påskägg i munnen

5 hälsofaror i påsk för hund och katt

Husdjur

Såväl fjädrar, prydnadsägg och annat pynt, som maten på påskbuffén och de vackra påskliljorna kan innebära en fara för nyfikna och hungriga hundar och katter. Så här skyddar du ditt älskade husdjur från påskens hälsofaror!

 

porträtt kvinna

Bark från tall motade Evas allergi

Hälsa

Eva Lidström är allergisk mot damm, pollen, pälsdjur och viss mat. När hon får en allergiattack kan hon nysa minst 150 gånger på en dag. Den receptbelagda allergimedicin hon tagit under 30 år, ger viss lindring. Men i höstas började hon med ett tillskott gjort på barken av en fransk tall. Och nu är nästan alla symtom borta.

ägg med märkning

Har du koll på äggmärkningen?

Eko/miljö

Till påsk ökar svenskarnas konsumtion av ägg till det dubbla. Vi äter över 2000 ton under en vecka. Bara på påskafton går det åt sex miljoner ägg per timma. Hönorna som kläcker våra påskägg lever under olika förhållande. Det finns fyra olika system, från ekologiska och frigående till burhöns som lever trångt. Har du koll på märkningen?

Kvinna och barn med rockringar

Vassledrycken ger bättre magkänsla

Mage

Tarmen är både smart och känslig. Om något är fel agerar den direkt genom att skicka signaler till hjärnan. För att hålla magen glad behöver du skapa bra förutsättningar. Koncentrerad ekologisk ostvassle kan förbättra näringsintaget och även minska sötsuget.

Kvinna håller i liten flaska och pipett för ansiktsvård

Så maxar du effekten av hyaluronsyra

Hud

De senaste åren har hyaluronsyra varit en hajpad  ingrediens i hudvård. Men hur använder man den på rätt sätt för att maxa den föryngrande och återfuktande effekten – invärtes eller utvärtes? Och finns det "renare", mer naturlig hyaluronsyra?

 

Leila Söderholm gör armhävning mot vägg

Leila Söderholms 4 hemmaträningsövningar

Träning

 I tider av ökat hemmajobbande och coronakarantän behöver vi enkel träning som bryter stillasittandet. Med dessa fyra övningar ger du både kropp och knopp en naturlig rörelsepaus och variation under arbetsdagen – och behöver inte ens byta om! 

vårklädd kvinna

Astman blev bättre med förkylningsörterna

Naturlig hälsa

Marina Aspholme har fibromyalgi. Det har medfört att hennes lungor ofta är ansträngda, och ibland får hon åka in akut till vårdcentralen för att få hjälp med andningen. I vintras provade Marina ett tillskott med fläder, timjan och bockhornsklöver när trycket på lungorna blev värre. Bara på några dagar blev hon bättre, och hon slapp sjukbesöken.

glas med vatten

Dricker du för lite vatten?

Hälsa

Ett vanligt dygn behöver vi mellan 1–1,5 liter vatten, men ibland kan du behöva upp till fyra liter. En undersökning visar att svensken i snitt bara dricker mellan ett par deciliter kranvatten och upp till en halv liter när de är hemma.

familj tre personer

Färre fall av covid-19 där halten av selen i jordarna är högre

Hälsa

När Kina var som värst drabbat av coronaviruset fanns det en stad i västra Hubeiprovinsen som bara registrerade sex coronafall per 100 000 invånare. Andra städer och provinser hade upp till 20 gånger så höga siffror. Resultaten förbryllade forskarna som till slut kunde dra en slutsats: I den delen av Kina är jordarna rika på selen och invånarna har tillräcklig selenstatus.

 

kvinna på moped

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

par tittar på tv

Stillasittande kan ge psykisk ohälsa

Mental hälsa

Den svenska folkhälsan har försämrats de senaste 30 åren det visar flera studier inom olika hälsoområden. Två av dessa undersökte den psykiska ohälsan, och resultatet visade att det finns en tydlig koppling mellan inaktivitet och psykisk ohälsa.

Närbild på en tunga

Covid-tunga nytt symtom på covid-19

Forskning

En mängd märkliga, ovanliga och luriga symtom på covid-19 har rapporterats sedan sjukdomen började spridas. Det senaste symtomet, upptäckt i en stor kartläggningsstudie i USA, Sverige och Storbrittanien, är förändringar på tungan och i munnen.