Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Victoria Carlsson, grundare av Denjo dogs med sin hund

Hon brinner för att göra hundlivet hållbart och hälsosamt

Hållbarhetstänk genomsyrar många branscher i dag. Men hur ser det egentligen ut på husdjursfronten? Inte så bra visade det sig. Men det kan vara på väg att ändras – vi har intervjuat en entreprenör inom hållbara hundprylar.

Victoria Carlsson startade sitt företag Denjo Dogs ihop med en medgrundare då hon reagerat på att det var svårt att hitta hållbara produkter till sin hund. Till skillnad från i många  andra branscher var hundsegmentet eftersatt.

 

Hittills, under Denjo Dogs första år i branschen, har de hunnit med en rad samarbeten med andra kända varumärken, som Eton Shirts, där spillmaterialet från skjortorna sytts om till hundscarfar och flugor. Och porslinsföretaget Mateus har tillverkat Denjo Dogs hundskålar. Tidigt 2021 lanseras också hundregnjackor i samarbete med kreddiga regnjacksmärket Stutterheim.

LÄS OCKSÅ: Så märker du om din hund eller katt blivit dement

Vi ställde 3 frågor till grundaren Victoria Carlsson.

Victoria Carlsson, grundare av Denho dogs

Victoria Carlsson med sin hund Kenzo.

Hur och varför uppstod tankarna på att börja sälja just hundtillbehör med ett hållbarhetstänk?

– För mig har hållbarhet varit en naturlig del av min vardag sedan många år tillbaka. Under mina första år med min hund Kenzo upplevde jag att det var svårt att finna hundprodukter av bra kvalitet och med snygg design. Det var så idén till Denjo Dogs föddes. Dock blev jag snabbt införstådd med att det dessutom helt saknades hållbarhetstänk i branschen för hundtillbehör. Som hundmänniska är man väldigt mån om djur så när jag började läsa på om branschen blev jag förvånad över hur många producenter av såväl hundaccessoarer som hundgodis som faktiskt har en bakomliggande dålig djurhållning och som använder material som varken är bra för hund, människa eller miljö. Till exempel är en majoritet av läderprodukterna i husdjursbutiker tillverkade med kromgarvning, alltså  starka kemikalier. I många fall finns inte information om vilket land lädret kommer från eller ens vilket djur lädret härstammar från. Likaså kommer en hög andel av hundgodiset som finns i våra djurbutiker från länder långt utanför Europa där man har en helt annan, mycket sämre djurhållning. Ytterligare en aspekt av hållbarheten är att många leverantörer av hundtillbehör väljer så billiga material som möjligt istället för att titta på hållbarhet och slitstyrka i produkten så att varorna ska räcka så länge som möjligt. Listan kan med andra ord göras lång och för mig blev det en självklarhet att vilja vara med och informera konsumenter om detta liksom driva förändring till det bättre i denna gigantiska bransch.

Vilka är de vanligaste miljö- och hälsofällarna för hundar – och kanske även för dess ägare – i konventionella hundprylar?

 

– I Sverige skulle jag i första hand säga hundgodis. Hundägare tar för givet att det är bra produkter som finns i affärerna, men vi rekommenderar att man som hundägare tittar en extra gång på hundgodiset innan man köper. Vilket land kommer det från, vilket djur kommer råvaran från och vad innehåller det egentligen? Allra bäst är att köpa närproducerat och så rent hundgodis som möjligt – utan tillsatt socker och andra onödiga ingredienser som en hund inte behöver. På så sätt väljer du både ett hälsosamt och mer hållbart alternativ.

– När det kommer till hundtillbehör som kläder, koppel, halsband, hundbäddar etc, är den största okunskapen vi möter bland hundägare valet av material. Många väljer ett billigt alternativ, men vår starkaste rekommendation är att välja produkter som är slitstarka och håller länge samt är tillverkade av mer miljövänliga material. På så sätt påverkar du miljön mindre både genom att produkten används längre liksom att framställningsprocessen är mer skonsam mot miljön. Likaså innehåller mer miljövänliga material i regel färre kemikalier vilket gör att du och din hund inte behöver exponeras för till exempel krom i koppel och halsband mot hud/päls.

LÄS OCKSÅ: 5 tecken på att din hund är stressad

Hur ser din egen bakgrund ut, som yrkesperson och husdjurs-/hundägare?

–Ända sedan jag föddes har jag haft en stor kärlek till djur och natur. Jag växte upp på en liten gård ett par mil utanför Uppsala med hundar, hästar, kaniner, höns och kor. Parallellt med djuren har jag sedan tidig ålder haft ett brinnande intresse för entreprenörskap. Jag började sälja jultidningar när jag var väldigt ung och startade min egna dansskola när jag var 13 år gammal. Vid 19 års ålder flyttade jag till Stockholm för att studera vid Handelshögskolan och startade då mitt första aktiebolag: Yollibox Frozen Yoghurt. Yollibox lanserades som ett modernt glassbolag med fokus på hälsa och hållbarhet. Fem år senare såldes företaget och jag funderade över nästa affärsidé. Eftersom jag älskar att driva förändring och att få arbeta med det jag brinner för så kändes det givet att ge mig in i hundbranschen när jag insåg hur eftersatt den var och vilka möjligheter som fanns.

LÄS OCKSÅ: 7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

 

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

 

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.

Händer formar ett hjärta

Lär dig tyda de fem kärleksspråken

Sex- och relationer

På Alla hjärtans dag imorgon kanske du vill visa din partner extra uppskattning. Men hur? Enligt en teori finns det fem olika kärleksspråk. Så medan du själv kanske känner dig älskad genom en fin gåva, kan din partner drömma om en omtänksam gest. Vilket språk talar ni?

oxe och röda kinesiska lyktor

Nu startar firandet av det kinesiska nyåret

Fakta

Idag den 12 februari startar firandet av det kinesiska nyåret, festligheter som varar i cirka två veckor. Kineserna följer två kalender, dels den västerländska och dels den egna tideräkningen med månkalender. Och nu lämnar kineserna råttans år för oxen, som säga betyda ett mer harmoniskt år.

 

Leende kvinna på café

Mjölksyrabakterierna hjälpte Erikas mage

Hälsa

Erika Estlander har varit laktosintolerant sedan tonåren och som vuxen också känslig för gluten. Viss mat förvärrar magproblemen, men så länge hon är noga med vad hon äter så slipper hon svullnad. I våras hittade hon en typ av probiotika med 15 olika bakteriestammar. Nu kan hon till och med äta en kanelbulle – utan att magen sväller eller smärtar.

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i februari kan det kännas tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.

fisk på skärbräda

Sill möjligt skydd mot viss diabetes 

Forskning

Ett ämne i fet fisk verkar kunna minska risken att drabbas av viss typ av diabetes. Det verkar som detta ämne kan påverka immunsystemet och de antikroppar som skadar insulinproduktionen. Det visar en ny europeisk studie där Umeå universitet deltagit.