Annons
Annons

Hon brinner för att göra hundlivet hållbart och hälsosamt

Hållbarhetstänk genomsyrar många branscher i dag. Men hur ser det egentligen ut på husdjursfronten? Inte så bra visade det sig. Men det kan vara på väg att ändras – vi har intervjuat en entreprenör inom hållbara hundprylar.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
6 februari, 2021
Hon brinner för att göra hundlivet hållbart och hälsosamt

Hållbarhetstänk genomsyrar många branscher i dag. Men hur ser det egentligen ut på husdjursfronten? Inte så bra visade det sig. Men det kan vara på väg att ändras – vi har intervjuat en entreprenör inom hållbara hundprylar.

Victoria Carlsson startade sitt företag Denjo Dogs ihop med en medgrundare då hon reagerat på att det var svårt att hitta hållbara produkter till sin hund. Till skillnad från i många andra branscher var hundsegmentet eftersatt.

Samarbetar med kända varumärken

Hittills, under Denjo Dogs första år i branschen, har de hunnit med en rad samarbeten med andra kända varumärken, som Eton Shirts, där spillmaterialet från skjortorna sytts om till hundscarfar och flugor. Och porslinsföretaget Mateus har tillverkat Denjo Dogs hundskålar. Tidigt 2021 lanseras också hundregnjackor i samarbete med kreddiga regnjacksmärket Stutterheim.

LÄS OCKSÅ: Så märker du om din hund eller katt blivit dement

Vi ställde 3 frågor till grundaren Victoria Carlsson.

Victoria Carlsson, grundare av Denho dogs
Victoria Carlsson med sin hund Kenzo.

Hur och varför uppstod tankarna på att börja sälja just hundtillbehör med ett hållbarhetstänk?

– För mig har hållbarhet varit en naturlig del av min vardag sedan många år tillbaka. Under mina första år med min hund Kenzo upplevde jag att det var svårt att finna hundprodukter av bra kvalitet och med snygg design. Det var så idén till Denjo Dogs föddes. Dock blev jag snabbt införstådd med att det dessutom helt saknades hållbarhetstänk i branschen för hundtillbehör. Som hundmänniska är man väldigt mån om djur så när jag började läsa på om branschen blev jag förvånad över hur många producenter av såväl hundaccessoarer som hundgodis som faktiskt har en bakomliggande dålig djurhållning och som använder material som varken är bra för hund, människa eller miljö. Till exempel är en majoritet av läderprodukterna i husdjursbutiker tillverkade med kromgarvning, alltså starka kemikalier. I många fall finns inte information om vilket land lädret kommer från eller ens vilket djur lädret härstammar från. Likaså kommer en hög andel av hundgodiset som finns i våra djurbutiker från länder långt utanför Europa där man har en helt annan, mycket sämre djurhållning. Ytterligare en aspekt av hållbarheten är att många leverantörer av hundtillbehör väljer så billiga material som möjligt istället för att titta på hållbarhet och slitstyrka i produkten så att varorna ska räcka så länge som möjligt. Listan kan med andra ord göras lång och för mig blev det en självklarhet att vilja vara med och informera konsumenter om detta liksom driva förändring till det bättre i denna gigantiska bransch.

Hundgodis vanligast miljö- och hälsofälla

Vilka är de vanligaste miljö- och hälsofällarna för hundar – och kanske även för dess ägare – i konventionella hundprylar?

– I Sverige skulle jag i första hand säga hundgodis. Hundägare tar för givet att det är bra produkter som finns i affärerna, men vi rekommenderar att man som hundägare tittar en extra gång på hundgodiset innan man köper. Vilket land kommer det från, vilket djur kommer råvaran från och vad innehåller det egentligen? Allra bäst är att köpa närproducerat och så rent hundgodis som möjligt – utan tillsatt socker och andra onödiga ingredienser som en hund inte behöver. På så sätt väljer du både ett hälsosamt och mer hållbart alternativ.

– När det kommer till hundtillbehör som kläder, koppel, halsband, hundbäddar etc, är den största okunskapen vi möter bland hundägare valet av material. Många väljer ett billigt alternativ, men vår starkaste rekommendation är att välja produkter som är slitstarka och håller länge samt är tillverkade av mer miljövänliga material. På så sätt påverkar du miljön mindre både genom att produkten används längre liksom att framställningsprocessen är mer skonsam mot miljön. Likaså innehåller mer miljövänliga material i regel färre kemikalier vilket gör att du och din hund inte behöver exponeras för till exempel krom i koppel och halsband mot hud/päls.

LÄS OCKSÅ: 5 tecken på att din hund är stressad

Eftersatt hundbransch lockade

Hur ser din egen bakgrund ut, som yrkesperson och husdjurs-/hundägare?

–Ända sedan jag föddes har jag haft en stor kärlek till djur och natur. Jag växte upp på en liten gård ett par mil utanför Uppsala med hundar, hästar, kaniner, höns och kor. Parallellt med djuren har jag sedan tidig ålder haft ett brinnande intresse för entreprenörskap. Jag började sälja jultidningar när jag var väldigt ung och startade min egna dansskola när jag var 13 år gammal. Vid 19 års ålder flyttade jag till Stockholm för att studera vid Handelshögskolan och startade då mitt första aktiebolag: Yollibox Frozen Yoghurt. Yollibox lanserades som ett modernt glassbolag med fokus på hälsa och hållbarhet. Fem år senare såldes företaget och jag funderade över nästa affärsidé. Eftersom jag älskar att driva förändring och att få arbeta med det jag brinner för så kändes det givet att ge mig in i hundbranschen när jag insåg hur eftersatt den var och vilka möjligheter som fanns.

LÄS OCKSÅ: 7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons