Mia Ånemyr på allt för hälsan-mässan

Hon får barn – och vuxna – att tycka bättre om att äta nyttigt

Kurera träffar den härliga Mia Ånemyr på Allt för hälsan. Hon är kvinnan som, inspirerad av sin egen viktresa, brinner för att sprida kunskap och inspiration om hur man äter nyttigare. Hon har därför skrivit boken “Adrians kalasbok – naturligt gott”. Med boken vill hon bland annat uppmärksamma att det finns nyttigare alternativ till bakverk och tårtor fulla av socker, vetmjöl och tillsatser när barnen har kalas. I boken presenteras flera av dem.

För 20 år sedan genomgick Mia Ånemyr sin första gastric bypass, en operation där magsäckens storlek regleras. Det gick inte som hon ville och hon gjorde en till. I början rasade hon i vikt men sedan gick hon upp i vikt igen.

“Med rätt kunskap hade jag inte behövt överviktsoperation”
Idag är Mia Ånemyr kritisk och tror att hon egentligen inte hade behövt opereras – om hon bara hade fått hjälp med själva grundproblemet: bättre kunskap om mat och hjälp att gå till botten med sitt sjukliga sockerberoende.
– Hade man bara tagit reda på varför jag var överviktig hade jag inte behövt operationerna. Det tog ett tag men i dag lever jag ett fantastiskt liv tack vare att jag själv till slut gick till botten med något vården borde göra: Orsaken till varför jag var överviktig och hur det var kopplat till min uppväxt med belöningssystem och alkoholism i familjen. Felet satt i mitt huvud. Med rätt kunskap hade jag inte behövt överviktsoperation, säger Mia.

 

Brinner för att få andra att förstå nyttan av bra mat
Sedan hon väl insåg vad bra kost kan göra med en människa, både fysiskt och psykiskt, har hon brunnit för att sprida denna nyvunna kunskap.
Idag kan Mia Ånemyr titulera sig hälsoinspiratör, matkreatör och föreläsare och har nu en gedigen erfarenhet av kostfrågor och livsstilsplanering. Dessutom är hon mormor – Adrians mormor. Det är den idag sexåriga pojke som inspirerat Mia till att skriva boken: “Adrians kalasbok – naturligt gott”.
– Jag anser att det är en myt att barn inte gillar hälsosam mat. Jag vill med den här boken visa att det går att fresta även barn med rena och nyttiga maträtter – utan tillsatser, onödigt socker och skapat från grunden med naturliga råvaror, säger hon.

Uppmaningen: Våga ha barnkalas utan onyttiga bakverk
Barn går på kalas hela tiden och där bjuds det på bullar, kakor, godis och tårta.
– Här behöver man inte hänga på socker- och vetetrenden som, konstigt nog, fortfarande råder vid barnkalas. Man kan föregå med gott exempel och bjuda på nyttigare alternativ. Många räds att experimentera och menar att å nej, det vågar jag inte, tänk om barnen inte tycker om, då skulle lilla NN bli så ledsen. Men jag säger: “Våga våga, det finns mängder av goda efterrätter som man kan få nyttigare genom att byta ut sockret mot en naturlig sötma och ta bort vetemjölet.

“Kommer inte att märka någon skillnad”
Hon tycker att man kan ha minst två alternativ så barnen får välja.
– Jag lovar, de flesta barn kommer att älska dessa godsaker precis lika mycket och inte märka någon skillnad.
Hon fortsätter:
– Och jag tycker inte att man ska dra gränsen där. Våga bjud på grönsaksstavar istället för pommes frittes. Vegokorv istället för vanlig korv.

Vikten av att vara en bra matförebild
Det är aldrig för tidigt att visa barn hur man äter nyttigt. Man ska komma ihåg att barn gör som man gör, inte som man säger. Det är en kliché men den är väldigt sann, resonerar Mia.
– Man ska komma ihåg att ett hälsosamt liv är så mycket mer än morots- och selleristavar. Det finns både läskande glass, härliga tårtor och mumsiga muffins – och så mycket annat. Boken passar dem som gillar att baka, själv eller tillsammans med barn och barnbarn, eller som bara vill hitta nya, nyttigare sätt att njuta.

Mias andra bok
Boken “Adrians kalasbok” är Mia Ånemyrs andra bok. Den första heter “Mellanmål på väg” och är en bok för personer som är på språng och vill ha lättlagade mellanmålsidéer bortom smörgås. Den boken, liksom hennes nya, innehåller recept som är glutenfria och sötade enbart med naturlig sötma.

Kylskåpsröj.se – ett helhetskoncept för att öka mat- och miljösmartheten
Mia Ånemyr jobbar mycket med kost- och livsstilsplanering. Som en förlängd arm av den verksamheten har hon utvecklat tjänsten Kylskåpsröj.se. Jag ber henne berätta mer.
– Kylskåpsröj är ett helhetskoncept som ska inspirera människor till att bli mer mat- och miljösmarta. För en liten summa varje månad (för tilfället 213 kronor för sex månader. Reds anm.) kan man bli medlem på sajten. Sedan förses man med bra verktyg för att laga god och hälsosam mat. Varje vecka får man veckomenyer med fyra recept som är enkla att följa och kopplade till en smidig inhandlingslista. På detta sätt får man hjälp att äta bra och näringsrikt utan onödiga tillsatser, plus hjälp att kasta mindre mat och spara energi och pengar, berättar Mia Ånemyr.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

vattenkran och tvål

Många slarvar med handhygienen

Allmänt

Trots att de flesta känner till att god handhygien bidrar till att hålla oss friska så slarvas det fortfarande en hel del. Endast 42 procent av svenskarna uppger att de tvättar händerna efter att ha snutit sig, hostat eller nyst och 87 procent  efter toalettbesök.

Hjälp, jag kissar på mig!

Naturlig hälsa

Vaknar du mitt i natten för att du behöver gå upp och kissa? Springer du på toaletten åtta gånger per dygn eller mer? Då är du en av miljontals världen över som lider av överaktiv blåsa. Men det finns hjälp att få, helt naturligt.

person som går

Hur vi går avslöjar neurologiska sjukdomar

Forskning

Neurofysiologiska sjukdomar märks tidigt på gången men hittills har mätningar för att registrera det bara kunnat göras på särskilda kliniker. Nu kan istället bärbara sensorer upptäcka och förvarna om sjukdomar som parkinsons, demens, multipel skleros.

patrik wincent strassad man

Patrik Wincent: Lider du av digital stress?

Krönikan

Läser du detta samtidigt som du tittar på en tv-serie och läser dina mejl? Då är risken stor att du lider av digital stress. Att försöka vara effektiva genom att göra många saker samtidigt leder istället till att vi förlorar tid och risken är stor att vi inte minns något av det, skriver Patrik Wincent.

joggare

Regelbunden motion kan hjälpa vid IBS

Mage

Mag- och tarmsjukdomen IBS innebär ofta begränsad rörlighet för den som är drabbad. Men nu visar forskning vid Sahlgrenska akademin att ökad fysisk aktivitet både förbättrar tarmfunktionen och ökar självkänslan.

herpessår

“Herpesutbrotten ger sig direkt”

Hud

Anna Garner, 59, fick kur efter kur av antivirustabletter för sina besvärliga herpesutbrott. Till sist tröttnade hon och sökte hjälp på naturlig väg. Och det funkade. De aggressiva, värkande och vätskande såren blev genast bättre och har kommit mer och mer sällan efter det.

plast i vatten

“Rädslan för mikroplaster är överdriven”

Eko/miljö

Vårt medvetande om den stora förekomsten av mikroplaster i miljön har ökat på senare år. Men hur stor miljö- och hälsofara det faktiskt rör sig om vet vi ännu inte. Nu varnar forskare för överdrivna och felaktiga slutsatser men långt ifrån alla instämmer i kritiken.

Skådespelerskan om åldersfixering, hälsotänk och håret

Naturlig hälsa

Cecilia Ljung blev känd för den breda svenska publiken som Klara Fina, den fattiga torparens dotter, i Selma Lagerlöfs klassiska berättelse, Kejsaren av Portugallien. Det var i början av 1990-talet och Cecilia har sedan dess synts i många svenska produktioner. Hon blev alla småpojkars favorit som Maja Gräddnos i julkalendern Pelle Svanslös. Senare gjorde hon den kvinnliga poliskommissarien i kriminalserien Höök och vi har också sett henne i långköraren Rederiet.

Höstvandra i lågland – din guide

Äventyr

Vandring måste inte vara strapatser i fjällen. Ge dig själv och din familj en dag, en helg eller en vecka i naturen i närheten. Här tipsar friluftsjournalisten Emma V Larsson om olika leder och ger dig smarta tips  inför en låglandsvandring. Och det går utmärkt att ta med barnen.

flicka handlar mat med sin pappa

Budskap om mat skapar oro hos unga

Kost

Den ständiga flödet av budskap om mat och ätande når både barn och vuxna. Det handlar om allt från hälsa till larm om vissa livsmedel. Barn och unga upplever att det är svårt att avgöra vem eller vad de kan lita på och föräldrarnas ord väger tungt.

rodbetsotto med kamutvete

Rödbetsotto på kamutvete

Recept

Istället för ris som används i en klassisk risotto används här kamutvete vilket ger en mättande och nyttig måltid med lite mer tugg än en vanlig risotto. Rödbetan ger rätten en utsökt karaktär och den blir en läcker färgklick på middagsbordet.

vitkål och vegobiff

Asiatisk vegobiff i kålwrap med het sås

Recept

Vegetariska världsdagen till ära bjuder vi på ett recept ur boken "Regnbågsmat" av Annika Panotzki som innehåller en palett av färgglad och näringsrik växtbaserad mat.  I detta recept samsas krispiga grönsaker med matiga vegobiffar av kikärtor och sötpotatis.

Fiskolja ger smarta barn

Naturlig hälsa

Den kost vi äter idag innehåller inte så mycket omega-3. Hur brist på fleromättade fettsyror kan påverka barn har därför blivit ett växande forskningsområde och man har sett en koppling mellan fettsyror och mindre beteendestörningar. Flera studier visar att tillskott av omega-3 kan förbättra inlärning och läsförmåga hos skolbarn, speciellt hos de med uppmärksamhetsproblem.

petra månström

Löpexpertens tre bästa tips för lyckad löpning

Träning

Petra Månström vill få bort fokus från kilometertider och prestation. Istället vill hon förmedla glädjen runt löpning, men även om vi inte springer för att prestera kan det vara bra att veta hur vi gör för att få ut så mycket som möjligt av löprundan. Här delar den populära löparbloggaren med sig av sina bästa knep.