Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Östersjötumlaren är akut hotad.

Antalet hotade arter ökar i Sverige

Det här är rödlistan

En bedömning och sammanställning över enskilda arters risk att dö ut i Sverige som ger en överblick över arternas tillstånd.
Tas fram av SLU Artdatabanken ihop med 14 expertkommittéer.

Årets lista är den femte samlade listan för djur, svampar och växter.

Ökningen av rödlistade arter har varit gradvis senaste 20 åren och visar på en negativ trend för den biologiska mångfalden.

Vargen, Östersjötumlaren och flera fågelarter är några av arterna i årets "rödlista" över hotade djur, växter och svampar, från Sveriges Lantbruksuniversitets Artdatabanken. Men listan innehåller även några ljusglimtar!

Granskningen av nära 22 000 av landets arter görs vart femte år, och i år visar den att 22 procent är rödlistade (en ökning med 11 procent sedan 2015). Av de listade arterna klassas nästan hälften vara hotade, och orsakerna är främst skogsavverkning och igenväxta ängs- och betesmarker.

Bråttom att vända trenden
– Det är bråttom med kraftfulla åtgärder för att vända trenden, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF i ett pressmeddelande, och understryker att två av tre rödlistade arter är på nedgång och förlusten av artmångfalden går fortare.

 

Men Håkan Wirtén nämner också att det är positivt att situationen ser bättre ut idag för flera däggdjur och groddjur.

De flesta rödlistade arterna finns i skogen och i jordbrukslandskapet. Bland annat har antalet rödlistade fågelarter ökat med 21 procent på fem år.

LÄS OCKSÅ: Fågelarter dör ut snabbare än beräknat

Några av djurarterna på årets rödlista:

  • I skogarna: bland annat hornuggla och slaguggla. Även igelkotten har minskat i antal och bedöms nu som "nära hotad", precis som skogsharen som också är ny på listan. För fem år sedan bedömdes de vara livskraftiga. Vargen klassas som "starkt hotad".
  •  I havet: Sjöfåglar som ejdern har det tufft och Östersjötumlaren är "akut hotad", det sista steget innan klassningen "nationellt utdöd". Detta allvarliga läge kan bero på bifångster i fisket, miljögifter och undervattensbuller från båttrafik. Bottentrålning är annars det enskilt största hotet som bedöms påverka flest arter i havet. Men även övergödning och utsläpp av miljögifter påverkar negativt.

Antalet igelkottar har minskat och bedöms nu vara en "nära hotad" art i Sverige.

LÄS OCKSÅ: Näringsbrist hotar trädens förmåga att binda koldioxid

Det finns ljusglimtar
Men allt är inte ”rött” och dystert som tur var, här är några godare nyheter.

  • Situationen för utter och havsörn har blivit bättre tack vare minskade utsläpp av miljögifter.
  • Även för flera arter fladdermöss går det bättre, till stor del tack vare naturvårdsåtgärder och/eller förbättrad miljöövervakning.
  • I fjällvärlden ser det också ljusare ut för fjällräven – ett av Skandinaviens mest hotade däggdjur – tack vare intensiva åtgärder. Men blir klimatet varmare kan fjällräven få det tuffare igen, för trots att antalet rävar ökat till cirka 350 stycken, klassas de fortfarande som starkt hotade. Och de är inte ensamma om detta: klimatförändringar påverkar idag cirka 400 arter i fjällen, inte minst mossor som kräver att snön ligger kvar under längre tid.

LÄS OCKSÅ: Plastfragment i haven kommer från vår konsumtion

WWF:s förslag på åtgärder är bland annat: 

  • Ökat skydd och mer  anslag till skydd och skötsel av naturmiljöer på land och i hav.
  • Restaurera fler naturmiljöer som våtmarker, grunda vikar, ädellövskog och naturbetesmarker.
  • Satsa på skogspolitik med höjda miljökrav.
  • Mer hyggesfritt skogsbruk som tillåter en trädkontinuitet som många arter är beroende av.
  • Stärk arbetet mot främmande arter genom förebyggande åtgärder och ökade insatser för bekämpning.

Källa: Artdatabanken, WWF

Av Carolina Eriksson


Det här är rödlistan

En bedömning och sammanställning över enskilda arters risk att dö ut i Sverige som ger en överblick över arternas tillstånd.
Tas fram av SLU Artdatabanken ihop med 14 expertkommittéer.

Årets lista är den femte samlade listan för djur, svampar och växter.

Ökningen av rödlistade arter har varit gradvis senaste 20 åren och visar på en negativ trend för den biologiska mångfalden.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

 

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.