Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Östersjötumlaren är akut hotad.

Antalet hotade arter ökar i Sverige

Det här är rödlistan

En bedömning och sammanställning över enskilda arters risk att dö ut i Sverige som ger en överblick över arternas tillstånd.
Tas fram av SLU Artdatabanken ihop med 14 expertkommittéer.

Årets lista är den femte samlade listan för djur, svampar och växter.

Ökningen av rödlistade arter har varit gradvis senaste 20 åren och visar på en negativ trend för den biologiska mångfalden.

Vargen, Östersjötumlaren och flera fågelarter är några av arterna i årets "rödlista" över hotade djur, växter och svampar, från Sveriges Lantbruksuniversitets Artdatabanken. Men listan innehåller även några ljusglimtar!

Granskningen av nära 22 000 av landets arter görs vart femte år, och i år visar den att 22 procent är rödlistade (en ökning med 11 procent sedan 2015). Av de listade arterna klassas nästan hälften vara hotade, och orsakerna är främst skogsavverkning och igenväxta ängs- och betesmarker.

Bråttom att vända trenden
– Det är bråttom med kraftfulla åtgärder för att vända trenden, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF i ett pressmeddelande, och understryker att två av tre rödlistade arter är på nedgång och förlusten av artmångfalden går fortare.

 

Men Håkan Wirtén nämner också att det är positivt att situationen ser bättre ut idag för flera däggdjur och groddjur.

De flesta rödlistade arterna finns i skogen och i jordbrukslandskapet. Bland annat har antalet rödlistade fågelarter ökat med 21 procent på fem år.

LÄS OCKSÅ: Fågelarter dör ut snabbare än beräknat

Några av djurarterna på årets rödlista:

  • I skogarna: bland annat hornuggla och slaguggla. Även igelkotten har minskat i antal och bedöms nu som "nära hotad", precis som skogsharen som också är ny på listan. För fem år sedan bedömdes de vara livskraftiga. Vargen klassas som "starkt hotad".
  •  I havet: Sjöfåglar som ejdern har det tufft och Östersjötumlaren är "akut hotad", det sista steget innan klassningen "nationellt utdöd". Detta allvarliga läge kan bero på bifångster i fisket, miljögifter och undervattensbuller från båttrafik. Bottentrålning är annars det enskilt största hotet som bedöms påverka flest arter i havet. Men även övergödning och utsläpp av miljögifter påverkar negativt.

Antalet igelkottar har minskat och bedöms nu vara en "nära hotad" art i Sverige.

LÄS OCKSÅ: Näringsbrist hotar trädens förmåga att binda koldioxid

Det finns ljusglimtar
Men allt är inte ”rött” och dystert som tur var, här är några godare nyheter.

  • Situationen för utter och havsörn har blivit bättre tack vare minskade utsläpp av miljögifter.
  • Även för flera arter fladdermöss går det bättre, till stor del tack vare naturvårdsåtgärder och/eller förbättrad miljöövervakning.
  • I fjällvärlden ser det också ljusare ut för fjällräven – ett av Skandinaviens mest hotade däggdjur – tack vare intensiva åtgärder. Men blir klimatet varmare kan fjällräven få det tuffare igen, för trots att antalet rävar ökat till cirka 350 stycken, klassas de fortfarande som starkt hotade. Och de är inte ensamma om detta: klimatförändringar påverkar idag cirka 400 arter i fjällen, inte minst mossor som kräver att snön ligger kvar under längre tid.

LÄS OCKSÅ: Plastfragment i haven kommer från vår konsumtion

WWF:s förslag på åtgärder är bland annat: 

  • Ökat skydd och mer  anslag till skydd och skötsel av naturmiljöer på land och i hav.
  • Restaurera fler naturmiljöer som våtmarker, grunda vikar, ädellövskog och naturbetesmarker.
  • Satsa på skogspolitik med höjda miljökrav.
  • Mer hyggesfritt skogsbruk som tillåter en trädkontinuitet som många arter är beroende av.
  • Stärk arbetet mot främmande arter genom förebyggande åtgärder och ökade insatser för bekämpning.

Källa: Artdatabanken, WWF

Av Carolina Eriksson


Det här är rödlistan

En bedömning och sammanställning över enskilda arters risk att dö ut i Sverige som ger en överblick över arternas tillstånd.
Tas fram av SLU Artdatabanken ihop med 14 expertkommittéer.

Årets lista är den femte samlade listan för djur, svampar och växter.

Ökningen av rödlistade arter har varit gradvis senaste 20 åren och visar på en negativ trend för den biologiska mångfalden.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Naturliga sätt att lindra smärta

Hälsa

Smärta kan uppstå av flera anledningar och ofta känns det skönt att få lindring. En del drar sig för att behandla smärta med läkemedel på grund av rädsla för biverkningar. Men det finns flera naturliga sätt att få smärtlindring.

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.